Κως, Το νησί του ΙπποκράτηΣτην άκρη των Δωδεκανήσων, μια πανδαισία συναισθημάτων, εμπειριών και συγκινήσεων σας περιμένει να την ανακαλύψετε. Στην Κω θα συναντήσετε ψηλόλιγνους φοίνικες, απέραντες παραλίες, φυσικά τοπία σπάνιας ομορφιάς, κάστρα μοναδικής αξίας και ιστορικά αξιοθέατα από διαφορετικές περιόδους και εποχές: αρχαιοελληνικά, ενετικά και οθωμανικά σε μια αρμονική συνύπαρξη. Η πατρίδα του «πατέρα της ιατρικής» Ιπποκράτη (460-377 π.Χ), όπου καταλήφθηκε από τους Ιωαννίτες Ιππότες τον 14 αιώνα έχει μια μακρά ιστορία και πολλά ακόμα να εκμυστηρευτεί στους επισκέπτες του νησιού. Mερόπη, Νυμφαία, Καρύς, Κως: όποιο από τα ονόματα, που του χάρισαν οι αιώνες και αν διαλέξετε, αυτό το πανέμορφο νησί του Αιγαίου θα σας μείνει αξέχαστο.


Η Κως, βρίσκεται στο κέντρο των Δωδεκανήσων και  είναι το τρίτο μεγαλύτερο νησί σε έκταση μετά τη Ρόδο και την Κάρπαθο και το δεύτερο μετά τη Ρόδο μεγαλύτερο σε πληθυσμό (33.388 κάτοικοι). Το διεθνές αεροδρόμιό, το λιμάνι, η μαρίνα, οι συγκοινωνίες και η θαλάσσια επικοινωνία της Κω με όλα τα γειτονικά νησιά αποτελούν συγκριτικά πλεονεκτήματα και τις συνθήκες για εύκολη μετακίνηση και πρόσβαση από παντού. Η πληθώρα των μικρών νησιών που την περιβάλλουν όπως  και οι τουρκικές ακτές παρέχουν τη δυνατότητα μικρών καθημερινών αποδράσεων σε ένα πλήθος τόπων με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά.


Το νησί του Ιπποκράτη, κατοικείται από το 3.000 π.Χ. και ήταν κέντρο συνάντησης όλων των σημαντικών αρχαίων ελληνικών πολιτισμών, των δυτικών και ανατολικών πολιτισμών της Μεσογείου.  Ένα εύφορο νησί που η πλούσια παραγωγή του μπορούσε να θρέψει 200.000 ανθρώπους σύμφωνα με τον Όμηρο. Η πυκνή βλάστηση, τα άφθονα νερά, οι ήπιες ακτές και οι εκτεταμένες παραλίες, διαμορφώνουν ένα ιδανικό περιβάλλον διακοπών που διατηρείται σε υψηλό επίπεδο χάρη στη φροντίδα των κατοίκων της και στις υποδομές που αναπτύχθηκαν και εξελίχθηκαν για να προστατεύουν το φυσικό περιβάλλον.


Οι υπέροχες εκτεταμένες παραλίες της, οι φυσικές της ομορφιές αλλά και οι εκδηλώσεις με τοπικό παραδοσιακό χρώμα προσφέρουν απεριόριστες δυνατότητες για ψυχαγωγία και ξεκούραση. Τα ιστορικά της μνημεία, κατάλοιπα διαφόρων πολιτισμών, οι εκκλησίες, η ξεχωριστή της αρχιτεκτονική και το διεθνούς φήμης Ασκληπιείο αποτελούν σημαντικά αξιοθέατα που αξίζει κανείς να επισκεφθεί. Η πόλη της Κω είναι ένα ανοικτό αρχαιολογικό πάρκο που συμβιώνει αρμονικά με τη σύγχρονη αισθητική και τους ρυθμούς της τουριστικής ανάπτυξης και της πολυπολιτισμικής παρουσίας.  


Αυτό ωστόσο που κάνει την Κω να ξεχωρίζει κάθε στιγμή και να αποτελεί πρώτης γραμμής τουριστικό προορισμό στην Ελλάδα και στη Μεσόγειο, είναι οι άνθρωποί της. Αυτοί που, με τις οικογενειακές τους επιχειρήσεις, έχουν καταφέρει να βρουν τη χρυσή συνταγή για να σας προσφέρουν ηρεμία, φιλοξενία, διασκέδαση και ξεχωριστές εμπειρίες.


Αρχιτεκτονική

Η αρχιτεκτονική της Κω είναι ιδιαίτερη, γιατί έχει δεχτεί πολλές επιδράσεις από το ξένο στοιχείο. Κατά την Οθωμανική περίοδο, η πόλη είχε όλα τα χαρακτηριστικά των λεγόμενων πόλεων–παζαριών. Η ζωή περιοριζόταν στον εμπορικό δρόμο, γύρω από τον οποίο ζούσαν αποκλειστικά μουσουλμάνοι και στο τσαρσί που βρισκόταν στο κέντρο της πόλης, στην πλατεία του Πλατάνου. Σε πολλά σημεία του νησιού υπάρχουν μουσουλμανικά τεμένη και πηγές. Κατά την περίοδο της Ιταλοκρατίας, η Κως δέχτηκε αρκετές επιρροές από τη Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική. Επίσης, η Κως αποτελεί ξεχωριστή περίπτωση ανάμεσα στα υπόλοιπα νησιά της Δωδεκανήσου, καθώς μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1933 ανοικοδομήθηκε από τους Ιταλούς σύμφωνα με νέο πολεοδομικό σχέδιο. Διαιρέθηκε σε τρεις οικιστικές ζώνες με ταξικά κριτήρια: το βόρειο, το κεντρικό και το ανατολικό. Ο βόρειος τομέας είναι κατακερματισμένος σε μικρές κατοικίες, για τα λαϊκά στρώματα της πόλης (case popolari). Το κεντρικό τμήμα αποτελούνταν κατά κύριο λόγο από διώροφες κατοικίες με ισόγεια καταστήματα, στις οποίες κατοικούσαν τα μέλη της αστικής τάξης (palazzine). Τέλος, στην ανατολική ζώνη οικοδομήθηκαν επαύλεις σε κήπους για τους Ιταλούς εποίκους (villini). Άλλα στοιχεία της Ιταλικής επιρροής είναι οι εκτεταμένες ζώνες πρασίνου στην πόλη, που περιλαμβάνουν και τροπικά φυτά, καθώς και τα χαρακτηριστικά δημόσια κτήρια που σχεδιάστηκαν από Ιταλούς αρχιτέκτονες και βρίσκονται τόσο στην πόλη όσο και στους οικισμούς της Αντιμάχειας και της Καρδάμαινας.


Το νησί του ποδηλάτου

Η Κως αποκαλείται το νησί του ποδηλάτου, καθώς το επίπεδο έδαφος του νησιού κάνει το ποδήλατο ένα εύκολο μέσο μετακίνησης. Ο ποδηλατοδρόμος της Κω ξεκινά από την παραλία του Φάρου και εκτείνεται ως το τέλος της παραλίας του Ψαλιδιού, μια απόσταση περίπου 13 χιλιομέτρων. Με πολλούς παράδρομους, κάποιοι από τους οποίους οδηγούν μέσα στην πόλη της Κω, μπορεί κανείς να πάει όπου θελήσει, μόνο με ποδήλατο. Αρκετοί είναι οι ντόπιοι που προτιμούν το συγκεκριμένο μέσο μετακίνησης για τη δουλειά, την παραλία, την καφετέρια ή απλώς τη βόλτα τους στην πόλη.

Πέρα από τις διαδρομές στην πρωτεύουσα της Κω, υπάρχουν πολλές άλλες, ορεινές, με χωμάτινο δρόμο και θέα τη φύση από τη μία και την πανοραμική άποψη του νησιού της Κω από την άλλη, καθώς και άλλες με δρόμο ασφαλτοστρωμένο αλλά περιορισμένης κίνησης, που μπορεί να οδηγούν σε παραλίες και οικισμούς, όπως αυτός που ξεκινάει από την πόλη της Κω, διασχίζει το Τιγκάκι και φτάνει ως τον οικισμό του Μαρμαρίου και τις υπέροχες παραλίες.


Τοπική Κουζίνα

Ένα από τα αδιαμφισβήτητα πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενός τόπου είναι η γαστρονομία του. Στην Κω η γαστρονομική παράδοση είναι πλούσια και ακολουθεί πιστά την ελληνική μεσογειακή διατροφή. Παρότι θεωρείται ένα κοσμοπολίτικο νησί, έχει καταφέρει να διατηρήσει αναλλοίωτη την παράδοση στην κουζίνα της. Πολλά από τα παραδοσιακά εδέσματα συνδέονται με θρησκευτικές εορτές, όπως και στα περισσότερα μέρη της Ελλάδας. Το εύφορο έδαφος, το ήπιο κλίμα και ο λαμπρός ήλιος δίνουν στο νησί τη δυνατότητα να παράγει πλήθος ξεχωριστών προϊόντων, καθώς και πολύ ιδιαίτερες ποικιλίες κρασιού.

Από τα πιο διάσημα είναι το παραδοσιακό γλυκό ντοματάκι. Η ξεχωριστή ποικιλία μακρόστενης μικρής ντομάτας (κατά τους ντόπιους 'λαϊνάτη', για τους υπόλοιπους γνωστή και ως pomodoro) μετατρέπεται στα χέρια των ντόπιων νοικοκυρών σε ένα εξαιρετικό γλυκό του κουταλιού.


Μοναδικό επίσης στο νησί είναι και το τυρί της πόσας ή κρασότυρο. Κατσικίσιο τυρί, ντόπιας παραγωγής, που τοποθετείται για την διατήρησή του σε κρασί και παίρνει εξωτερικά ένα κόκκινο χρώμα με μια ιδιαίτερη απαλά πικάντικη γεύση.        

Αρκετές και ενδιαφέρουσες είναι οι τοπικές συνταγές της μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής που οι νοικοκυρές της Κω παρασκευάζουν συνήθως στις μεγάλες θρησκευτικές εορτές. Οι πλέον χαρακτηριστικές από αυτές είναι:
Το πλιγούρι (αλεσμένο σιτάρι που μαγειρεύεται με χοιρινό κρέας)
Τα πιτταρίδια (λαζάνια που βράζουν στο ζωμό κρέατος)
Τα κατιμέρια (στριφτή τηγανιτή τυρόπιτα με μυζήθρα, που προσφέρονται με μέλι και κανέλα)
Τα ξύσματα (ψωμιά σιταρένια, ζυμωμένα με ξυσμένη μυζήθρα και μυρωδικά)
Τα αφρένα ή εφτάζυμα (αρωματισμένα ψωμιά που το προζύμι τους γίνεται με τον αφρό βρασμένων ρεβιθιών και φύλλων δάφνης)
Το κουσάφι (βρασμένη μαύρη σταφίδα με διάφορα μυρωδικά)
Οι λάζαροι (ζύμωμα και πλάσιμο άσπρου σιταρένιου αλευριού σε ανθρώπινο σχήμα)
Οι Λαμπρόπιτες (τυρόπιτες στρογγυλές και μεγάλες σε σχήμα βαθύ πιάτου)

Η Κανελάδα είναι ένα μοναδικό παραδοσιακό ποτό και η Αλεσφακειά ιδιαίτερο σε άρωμα αφέψημα από βότανο που συναντάμε στο νησί.


Αξίζει να δείτε στην Κω:

Ασκληπιείο του Ιπποκράτη
Τέσσερα χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της πόλης της Κω, σε έναν κατάφυτο λόφο με μοναδική θέα, θα ανακαλύψετε έναν από τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους στην Ελλάδα. Πρόκειται για το περίφημο Ασκληπιείο. Αποτελούνταν από θεραπευτήρια, ναούς, θέρμες, ξενώνες, ιατρική σχολή, κ.α. Στη διάρκεια του 3ου και του 2ου αιώνα π.Χ. το Ασκληπιείο της Κω ήταν το τρίτο σπουδαιότερο Ασκληπιείο του αρχαίου κόσμου. Ήταν η περίοδος κατά την οποία τη διεύθυνσή του είχε αναλάβει ο Ιπποκράτης, κορυφαίος γιατρός και θεμελιωτής της σύγχρονης ιατρικής, που καταγόταν από το νησί.

Κάστρο της Νερατζιάς

Το κάστρο της Κω, γνωστότερο ως κάστρο της Νεραντζιάς, αποτελεί το πιο σημαντικό σκέλος της ιπποτικής οχύρωσης που κατασκεύασαν οι Ιωαννίτες ιππότες στα τέλη του 14ου αιώνα π.Χ.. Στα τέλη του 14ου και αρχές του 15ου αιώνα η Κως πυκνοφυτεύτηκε με νεραντζιές και λεμονιές γι αυτό και ονομάστηκε Νεραντζιά και το κάστρο της κάστρο της Νεραντζιάς. Το κάστρο της Νερατζιάς μαζί με το κάστρο του Αγίου Πέτρου στην απέναντι ακτή της Αρχαίας Αλικαρνασσού (Πετρούμι – Μποντρούμ) έλεγχαν το θαλάσσιο πέρασμα προς τους Άγιους Τόπους κατά την διάρκεια των Σταυροφοριών. Για το χτίσιμο του κάστρου έχουν χρησιμοποιηθεί πολλά αρχιτεκτονικά μέλη από την αρχαία πόλη της Κω και το Ασκληπιείο τα οποία μπορεί να δει κανείς μέχρι και σήμερα εντοιχισμένα σε διάφορα σημεία του κάστρου.

Πλάτανος του Ιπποκράτη

Δίπλα στην Αρχαία Αγορά της Κω, βρίσκεται ένα από τα γηραιότερα δέντρα στον κόσμο: ο Πλάτανος του Ιπποκράτη. Αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο το οποίο επισκέπτονται κάθε χρόνο χιλιάδες άνθρωποι. Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, ο πλάτανος φυτεύτηκε από τον Ιπποκράτη πριν από περίπου 2.400 χρόνια. Κάτω από τη σκιά του, ο μεγάλος σοφός δίδασκε την επιστήμη της Ιατρικής στους μαθητές του. Ο πλάτανος έχει περίμετρο 12 μέτρα κι έναν τεράστιο κορμό που θυμίζει σπηλιά. Δίπλα στον Πλάτανο υπάρχουν δύο κρήνες από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ενώ μια επιγραφή στα αραβικά δηλώνει ότι το νερό τους είναι από την πηγή του Ιπποκράτη. Το δέντρο ανήκει στο είδος του «Πλατάνου του Ανατολικού» και η ηλικία του θεωρείται ότι υπερβαίνει τα 2.300 χρόνια. Η διάμετρος του κορμού στη βάση του είναι 4,70 μέτρα και η περίμετρός του 10,50 μέτρα. Με την πάροδο των αιώνων, το ξύλο του κορμού και των μεγάλων σε ηλικία κλαδιών έχει σαπίσει από διάφορους μύκητες και ξυλοφάγα έντομα, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μεγάλη κουφάλα στο εσωτερικό του.

Κάστρο της Αντιμάχειας

Το κάστρο της Αντιμάχειας στην Κω, αν και δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πολύ σημαντικό και με πλούσια ιστορία. Το κάστρο το έχτισαν οι Ιωαννίτες Ιππότες για να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού στο εσωτερικό του καθώς ήταν απρόσβλητο από την θάλασσα. Το κάστρο της Αντιμάχειας ήρθε να συμπληρώσει τον 14ο αιώνα το δίκτυο των οχυρώσεων της Κω που περιλάμβανε το κάστρο της Νεραντζιάς στο λιμάνι της Κω το κάστρο στο Πύλι και το κάστρο στον Κέφαλο. Η πιο σημαντική ιστορική στιγμή για το κάστρο της Αντιμάχειας ήταν η πολιορκία τον Ιούνιο του 1457 από τους οθωμανούς. 15 Ιππότες και 200 ντόπιοι αντιστάθηκαν αποτελεσματικά για 23 μέρες και ανάγκασαν 16.000 τούρκικο στρατό να λύσει την πολιορκία και να φύγει από τη νησί. Ακόμη και σήμερα το κάστρο αντανακλά το ιστορικό του μεγαλείο. Στο εσωτερικό του θα βρείτε τους ναούς της Αγίας Παρασκευής, του Αγίου Νικολάου και τα ερείπια της Παναγίας της Ελεημονήτρας.

Αρχαία Αγορά

Η Αρχαία Αγορά της Κω είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουν ανασκαφεί έως σήμερα στην Ελλάδα. Οικοδομήθηκε αρχικά τον 4ο αι. π.Χ. σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της πόλης.  Μετά το 366 π.Χ. Όπου η πόλη της Κω αναγνωρίστηκε ως σημαντικό διοικητικό κέντρο, οικοδομήθηκαν στην περιοχή του λιμανιού και της αγοράς σπουδαία διοικητικά κτίρια αλλά και ιερά. Η αγορά ήταν η 'καρδιά' του οικονομικού κέντρου του νησιού με δρόμους, εργαστήρια καταστήματα και βωμούς που συνθέτουν την 'παραδοσιακή' εικόνα μιας αρχαίας αγοράς.

Ρωμαϊκό Ωδείο Κω

Το Ρωμαϊκό Ωδείο θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά δημόσια οικοδομήματα της αρχαίας Κω. Παρότι το ωδείο κατασκευάστηκε για τη διεξαγωγή μουσικών αγώνων, χρησιμοποιούνταν ταυτόχρονα και ως έδρα της Γερουσίας, η οποία προσέδιδε τιμές σε διακεκριμένους πολίτες του νησιού. Το οικοδόμημα ήταν αρχικά στεγασμένο και η χωρητικότητά του υπολογίζεται σε περίπου 750 άτομα. Διέθετε δεκατέσσερις σειρές μαρμάρινων εδωλίων, από τις οποίες έχουν αναστηλωθεί οι εννέα, και χωριζόταν με διάδρομο σε δύο διαζώματα, από τα οποία το κατώτερο χωριζόταν σε κερκίδες με τέσσερις κλίμακες. Εκεί βρέθηκαν κρυμμένα γύρω στα 18 μαρμάρινα αγάλματα, εκ των οποίων το σημαντικότερο είναι αυτό του Ιπποκράτη που σήμερα εκτίθεται στο αρχαιολογικό μουσείο της Κω.

Casa Romana – Ρωμαϊκή Οικία

Πρόκειται για μια ρωμαϊκή έπαυλη Πομπηϊανού τύπου του τέλους του 2 αι και των αρχών του 3 αι μ.Χ , κτισμένη στα ερείπια μιας Ελληνιστικής οικίας με θαυμάσιο αποχετευτικό σύστημα. Αποτελείται από 36 δωμάτια και 3 υπαίθριους χώρους, τα αίθρια ή άτρια (από το λατινικό atrium). Η εξωτερική εικόνα του κτιρίου δεν προδιαθέτει τον επισκέπτη για το εξαιρετικό θέαμα που θα συναντήσει. Από την κεντρική είσοδο του κτιρίου, που βρίσκεται στην ανατολική πλευρά, αρχίζει κανείς να αντιλαμβάνεται τον πλούτο των ευρημάτων. Εκεί συναντάμε βάση αγάλματος ή στήλης με την επιγραφή «ΑΠΕΛΕΞΙΚΑΚΟΣ» (αυτός που διώχνει το κακό).

Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου

Ο Ναός του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου ήταν αρχικά παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο του 5ου-6ου αιώνα, το οποίο ανήκε σε βασιλική. Βρίσκεται στο κοιμητήριο της Κω και χρησιμοποιείται μέχρι σήμερα ως κοιμητηριακή εκκλησία της πόλης Κω. Είναι ίσως το μοναδικό παλαιοχριστιανικό Βαπτιστήριο που σώθηκε σχεδόν ακέραιο ως τις μέρες μας. Πρόκειται για κτίσμα που περιστοιχιζόταν από φαρδείς , θολωτούς διαδρόμους των οποίων βρέθηκαν μόνο τα θεμέλια. Εξωτερικά έχει σχήμα τετραγώνου, άλλα εσωτερικά είναι κυκλικό με 4 κόγχες στις γωνίες και μια στην μέση τη ανατολικής πλευράς. Ωστόσο οι τοίχοι του εμφανίζουν συνολικά 8 κοιλώματα μαζί με εκείνο της εισόδου στα δυτικά, έτσι που τα 7 κοιλώματα να μοιάζουν με ιερά βήματα. Αυτός είναι και ο λόγος που η δεύτερη ονομασία του Ναού είναι και «Επτά Βήματα». Στον Ναό πρόσφατα αποκαλύφθηκαν τοιχογραφίες του 12ου-13ου αιώνα, με σκηνές από τη ζωή του Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου. ​

Κάστρο του Πυλίου

Το Παλαιό Πυλί βρίσκεται 3-4 περίπου χιλιόμετρα νοτιοανατολικά του οικισμού του Πυλίου και περίπου 17 χιλιόμετρα από την πόλη της Κω. Πρόκειται για βυζαντινό οικισμό με κάστρο που ορθώνεται στην κορυφή του λόφου και δεσπόζει σε ολόκληρη την περιοχή. Σύμφωνα με ιστορικές αναφορές το κάστρο κτίστηκε τα χρόνια της Μακεδονικής δυναστείας που βασίλευε στο Βυζάντιο από τον 9ο έως τον 11 αιώνα. Κατά τον 15ο αιώνα όταν οι Ιωαννίτες Ιππότες κατέλαβαν το νησί συντήρησαν και ενίσχυσαν το κάστρο με σκοπό να ενισχύσουν την άμυνα της περιοχής. Από το κάστρο η θέα προς τα γειτονικά νησιά της Ψερίμου και της Καλύμνου και προς τα απέναντι μικρασιατικά παράλια είναι εντυπωσιακή.

Σπηλιά της Άσπρης Πέτρας

 Η σπηλιά της Άσπρης Πέτρας, ηλικίας 140 -100 εκ. χρόνων, βρίσκεται σε υψόμετρο 257 μέτρων νοτιοδυτικά του νησιού, στο βουνό Ζηνί της Κεφάλου, και ανασκάφθηκε από τον Alessandro Della Seta, Διευθυντή της Ιταλικής Αρχαιολογικής σχολής της Αθήνας και τον αρχαιολόγο Doro Levi το 1922. Στη σπηλιά απλώνονταν ξερά και συμπαγή στρώματα που επέτρεψαν τη συνεχή χρήση της για κατοίκηση, μετά από περίοδο που χρησιμοποιήθηκε ως τόπος λατρείας. Τα ευρήματά της χρονολογούνται από την Προϊστορική μέχρι και τη Ρωμαϊκή εποχή.  Στο εσωτερικό της βρέθηκαν ανθρώπινα απολιθώματα και πολλά αγγεία με ποικίλες μορφές και διαστάσεις με κυρίαρχο τον τύπο των στρογγυλεμένων τοξοειδών λαβών. Αντίθετα σπάνιζαν τα όπλα, που αποτελούνταν από λίγες λεπίδες και αιχμηρούς πυρήνες οψιδιανού λίθου (ηφαιστειογενούς πέτρας), που προέρχονταν από το νησί Γυαλί κοντά στη Νίσυρο. Τα υπολείμματα των τροφών που βρέθηκαν στην σπηλιά φανερώνουν ένα λαό αφοσιωμένο στη βοσκή των ζώων. Αξιοσημείωτη ήταν η παρουσία λάκκων γεμάτων με ωοειδείς μυλόπετρες. Η σπηλιά θεωρείται ως ένα από τα παλαιότερα μνημεία του νησιού.

Ναός του Ηρακλή
Ο Ναός του Ηρακλή κοντά στον Πλάτανο του Ιπποκράτη χρονολογείται στον 2ο αι. π.Χ. και είναι χτισμένος επάνω σε ανάχωμα τραπεζοειδούς σχήματος. Στο βόρειο άκρο του αναχώματος υπήρχε ορθογώνιος ναός από τον οποίο διατηρούνται η ευθυντήρια, το κρηπίδωμα και ο ορθοστάτης. Έχει χαρακτηριστεί ως Ναός του Ηρακλή χάρη σε μια επιγραφή που βρέθηκε στο χώρο, καθώς και άλλα ευρήματα που σχετίζονται με το μύθο του Ηρακλή. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές, μετά την ισοπέδωση του γύρω χώρου τον 2ο και 3ο αιώνα μ.Χ. δημιουργήθηκε ένα περιστύλιο με ψηφιδωτά σ’ ένα από τα οποία απεικονίζεται το «Συμπόσιο του Ηρακλή». Στον ίδιο χώρο βρίσκονται κτίρια από μεταγενέστερες χρονικές περιόδους, όπως ένα μικρό κτήριο θερμών και ένα βαπτιστήριο.

Παραλία Καμάρι, Κέφαλος

Βωμός Διονύσου
Τοποθετείται επί της οδού Γρηγορίου Ε΄ λίγα μέτρα ΒΑ της Casa Romana. Το επίπεδο του, όπως και της αρχαίας αγοράς, βρίσκεται 3 μέτρα χαμηλότερα από το επίπεδο της σημερινής πόλης. Αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα βωμού των ελληνιστικών χρόνων σε σχήμα Π. Το σωζόμενο τμήμα της κατασκευής ανάγεται στον 2ο αιώνα π.Χ., περίοδο ακμής για την πόλη της Κω. Εικάζεται ότι ο βωμός κτίστηκε με την «χορηγία» του βασιλιά της Περγάμου.
 Αργότερα, κατά τους Βυζαντινούς χρόνους ο ναός εγκαταλείφθηκε και όταν οι Ιωαννίτες ιππότες κατέλαβαν το νησί, χρησιμοποίησαν αρχιτεκτονικά μέλη του βωμού στο κτίσιμο του κάστρου. Εκεί βρέθηκαν εντοιχισμένοι αρκετοί ανάγλυφοι και αμφιγλυφοί γωνιόλιθοι οι οποίοι αποτοιχίστηκαν το 1958. Η ζωφόρος του Βωμού, που απεικονίζει σκηνές από την Αμαζονομαχία και έναν Διονυσιακό θίασο με μαινάδες, σάτυρους και σειληνούς, φυλάσσεται σε ειδικό χώρο στο Κάστρο της πόλης. O αρχαιολογικός χώρος του βωμού του Διονύσου περιλαμβάνει επίσης δωρικό ναό εν παραστάσει, πιθανώς αφιερωμένο στο Διόνυσο και δύο ορθογώνιες κατασκευές που ερμηνεύονται ή και οι δύο ως βάθρα αγαλμάτων ή η μία ως βάθρο αγάλματος και η άλλη ως παλαιότερος βωμός. Σήμερα σώζονται σε καλή κατάσταση μόνο ένα ορθογώνιο κρηπίδωμα, δηλαδή το πάνω μέρος των θεμελίων, η ανηφορική είσοδος και ένας λίθινος τοίχος κάθετος στο εσωτερικό του.

Η Βασιλική του Αγίου Στεφάνου

Σε απόσταση 42 χιλιομέτρων από την πόλη της Κω, στο χωριό Κέφαλος και συγκεκριμένα στην παραλία Καμάρι απέναντι από το νησάκι «Καστρί» βρίσκονται το σύμπλεγμα δύο παλαιοχριστιανικών βασιλικών του Αγίου Στεφάνου. Οι βασιλικές αυτές χρονολογούνται στο 469 και στο 554 μ.Χ. Ανακαλύφθηκαν το 1932 από τον Ιταλό αρχαιολόγο Luciano Laurenzi και αποτελούν αξιοθέατο για τον πλούτο, την εξαιρετική θέση, το μέγεθος και τα εντυπωσιακά ψηφιδωτά τους.


Κάστρο της Κεφάλου

 Όπως μπαίνετε στο χωριό της Κεφάλου, μπορείτε να διακρίνετε τα λείψανα του Κάστρου της Κεφάλου. Το κάστρο είναι κατασκευασμένο από μικρές πέτρες και στο εσωτερικό του υπάρχουν υδατοδεξαμενές. Το κάστρο χρονολογείτε από την βυζαντινή εποχή με την παλαιότερη αναφορά σε αυτό να χρονολογείται στο στο 1271. Το 1457 χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία για την απόκρουση της τουρκικής επίθεσης. Το 1493 και έπειτα από τον μεγάλο σεισμό που έπληξε το νησί, καταστράφηκε σχεδόν ολόκληρο με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί το 1505. Σήμερα, από το ερειπωμένο κάστρο ο επισκέπτης μπορεί να απολαύσει την πανοραμική θέα προς τον κόλπο της Κεφάλου.

Αρχαίο Στάδιο της Κω
Το Αρχαίο Στάδιο της Κω βρίσκεται εντός της σύγχρονης πόλης της Κω και ανήκει στο πρώτο μισό του 2ου π.Χ αιώνα. Το 1900, ο Herzog ανακάλυψε αρχικά τη λεγόμενη "άφεσι" του σταδίου, τα υπολείμματα δηλαδή, επτά τουλάχιστον υποστυλωμάτων, ενώ αργότερα ο Laurenzi βρήκε στα δυτικά καθίσματα από τραβερτίνη, τοποθετημένα σε διάφορες σειρές, γεγονός που επιβεβαίωσε την ταύτιση των ευρημάτων με το Στάδιο. Κατά τις ανασκαφές του Morricone (1939-1940) δε βρέθηκε κανένα κάθισμα στην αρχική του θέση, βρέθηκαν όμως χωμένες οι μεγάλες πλάκες του στυλοβάτη από μαυρογάλανο μάρμαρο, στο οποίο στηρίζονται οι βάσεις των κιόνων. Διαπιστώθηκε τότε ότι το μήκος του στίβου του Σταδίου δεν μπορούσε να είναι μεγαλύτερο των 180 μέτρων, ενώ το πλάτος του ήταν  περίπου 30 μέτρα, σύμφωνα με τις διαστάσεις της "αφέσεως". Η αρχιτεκτονική του Σταδίου συνδυάζει δωρικά και ιωνικά στοιχεία, ενώ η κατασκευή του σίγουρα άρχισε κατά την πρώτη οικοδομική περίοδο (4ος-3ος αι. π.Χ). Βόρεια της άφεσης του αρχαίου Σταδίου, ο Laurenzi είχε ανακαλύψει αρχιτεκτονικά μέλη δωρικού ρυθμού -θραύσματα από κίονες, επιστύλια και κιονόκρανα από λευκό μάρμαρο.Ο Τάφος του Χαρμύλου
Ο πανάρχαιος τάφος του αρχαίου βασιλιά του νησιού Χαρμύλου αποτελεί ένα από τα πιο ενδιαφέροντα αρχαιολογικά μνημεία της Κω. Βρίσκεται στο συνοικισμό του Πυλίου Χαρμύλι, του οποίου η ονομασία προήλθε από το αντίστοιχο μνημείο, περίπου 300 μέτρα ανατολικά από την κεντρική πλατεία του χωριού. Είναι ένα ημικυκλικό κτίσμα με δώδεκα συμμετρικές κρύπτες, έξι σε κάθε πλευρά. Ο τάφος ανάγεται στον τρίτο αιώνα π.Χ και αποτελεί το ηρώο της αντίστοιχης χρονικής περιόδου. Παλαιότερα την πρόσοψη του τάφου κάλυπτε ιωνική στοά κατασκευασμένη από λευκό μάρμαρο. Τα συγκεκριμένα κομμάτια μαρμάρου μαζί με μαρμάρινη επιγραφή χάρη στην οποία προσδιορίστηκε η ηλικία του μνημείου αφαιρέθηκαν από τον Τάφο και βρίσκονται εντοιχισμένα στην εκκλησία του Σταυρού, η οποία είναι κτισμένη ακριβώς επάνω από τον τάφο του Χαρμύλου.

Αξίζει επίσης να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο της Κω, ένα κτίριο αντιπροσωπευτικό της αρχιτεκτονικής της Ιταλοκρατίας όπου φιλοξενεί πλούσια συλλογή αρχαιολογικών ευρημάτων από την αρχαιότητα μέχρι και τα ύστερορωμαϊκά χρόνια. Το Χάνι, μια έκθεση νεώτερης ιστορίας και Ιταλικής Αρχιτεκτονικής. Τον κήπο του Ιπποκράτη, ένα Πολιτιστικό Κέντρο Αφιερωμένο στο Έργο του Αρχαίου Έλληνα Ιατρού. Το Λαογραφικό Μουσείο Αντιμάχειας αλλά και την Εβραϊκή Συναγωγή.

Θερμά

Τα Θερμά ή αλλιώς Εμπρός Θέρμες βρίσκονται στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού περίπου 13χλμ από την πόλη της Κω. Το τοπίο έχει μια άγρια ομορφιά, απότομες πλαγιές, βράχους και σκούρα βότσαλα, αποτέλεσμα τεκτονικών διαταραχών και ηφαιστειακών εκρήξεων εκατομμύρια χρόνια πριν. Η περιοχή πήρε το όνομά της από τις θερμές πηγές που αναβλύζουν αιώνες τώρα. Πρόκειται για ιαματικές πηγές το νερό των οποίων είναι πλούσιο σε Ασβέστιο, Κάλιο, Νάτριο, Θείο και Μαγνήσιο, συστατικά που θεωρούνται κατάλληλα για την ίαση δερματικών, αρθριτικών, και ρευματικών παθήσεων, αλλά και για την αισθητική του δέρματος. Η θερμοκρασία των νερών κυμαίνεται από 30-50 βαθμούς. Η εμπειρία ανεκτίμητη, ένα φυσικό σπά! Στο μπροστινό μέρος της παραλίας έχει δημιουργηθεί μια μικρή λίμνη που διαχωρίζεται από την υπόλοιπη παραλία με βράχια που επιτρέπουν στο θαλασσινό νερό να εισέρχεται και να δροσίζει τα καυτά νερά. Η παραλία αυτή είναι κατάλληλη για όλες τις ηλικίες και για όλες τις εποχές.

Παραλίες​​

Η Κως είναι το νησί με το μεγαλύτερο μήκος ήπιων ακτών και παραλιών σε σχέση με το όλο το μήκος της ακτογραμμής της πιθανά σε όλη τη Μεσόγειο. Τα 2/3 των ακτών της καταλήγουν σε μικρές ή μεγάλες παραλίες: με παχιά ή ψιλή άμμο, με μικρά ή μεγαλύτερα βότσαλα, με πράσινα, τουρκουάζ ή με βαθύ μπλε νερά, με κύμα ή ηρεμία, με πολύ κόσμο ή με λίγο, κοσμικές και οργανωμένες με ομπρέλες και θαλάσσια σπορ ή ήσυχες και απομονωμένες, παραλίες με φόντο τη Δύση ή την Ανατολή του ήλιου. Οι πεντακάθαρες και βραβευμένες παραλίες αποτελούν το πρώτο λόγο που η Κως προσελκύει και φιλοξενεί κάθε χρόνο πάνω από 1 εκατ. τουρίστες από την Ευρώπη και τον υπόλοιπο κόσμο.  Δεν υπάρχει άλλο μέρος σαν τη Κω με τόσο εύκολη την πρόσβαση στη θάλασσα και τις πεντακάθαρες παραλίες. Μπορείς μέσα σε πολύ λίγα λεπτά να βρεθείς από οποιοδήποτε μέρος του νησιού σε μια παραλία.​


Μερικές απο αυτές είναι:

Άγιος Θεολόγος: (Κέφαλος) Βραχώδης ακτή με αναρίθμητους κολπίσκους και μικρά κομμάτια αμμουδιάς για ατελείωτες ώρες ηλιοθεραπείας.

Cavo Paradiso: Είναι ένα μέρος μαγικό, με καταγάλανα καθαρά νερά και λεπτή χρυσαφένια αμμουδιά που συνθέτουν ένα ανεπανάληπτο, εξωτικό σκηνικό στο Αιγαίο.

Αγιος Στέφανος: (Κέφαλος) Μια από τις πιο πολυφωτογραφημένες παραλίες του νησιού, ο Άγιος Στέφανος συνδυάζει την ομορφιά της φύσης με σημαντικά ιστορικά μνημεία όπως τα ερείπια παλαιοχριστιανικών ναών που απέχουν μερικά μόλις μέτρα από τη θάλασσα.


Ψαλίδι: (Πόλη) Παραλία με βότσαλο κοντά στην πόλη της Κω με υποδομές water sports και αρκετές ταβέρνες κατά μήκος της.

Χελώνα: (Καρδάμαινα) Μαγευτική παραλία με χρυσαφένια άμμο και καταγάλανα νερά, περίπου 4 χιλιόμετρα από την Καρδάμαινα.

Τιγκάκι: Χρυσαφένια άμμος, ρηχά και πεντακάθαρα νερά σε μια παραλία που έχει βραβευτεί πολλές φορές με Γαλάζια Σημαία.

Παραλία Sunny: (Κέφαλος) Είναι μια υπέροχη παραλία με καταγάλανα νερά και χρυσαφένια άμμο, ιδανική για χαλάρωση.Παραλία Paradise: (Κέφαλος) Το όνομα αυτής της παραλίας προδιαθέτει τον επισκέπτη για αυτό που θα συναντήσει, ένα πραγματικά «παραδεισένιο» τοπίο.

Μαστιχάρι: Εξωτικής ομορφιάς παραλία, ιδανική για θαλάσσια σπορ, σε μικρή απόσταση από τον οικισμό της Αντιμάχειας.

Παραλία Camel: (Κέφαλος) Βρίσκεται μέσα σε ένα κόλπο και είναι μικρότερη σε μήκος από τις υπόλοιπες που βρίσκονται εκεί, κάτι που την κάνει να ξεχωρίζει από τις παραλίες της Κεφάλου.

Μαρμάρι: Αμμώδης παραλία με υπέροχη γαλάζια θάλασσα, η παραλία του Μαρμαρίου φιλοξενεί εγκαταστάσεις water sports ενώ διαθέτει λιμανάκι στο οποίο προσαράζουν μικρά σκάφη.Καρδάμαινα: Αμμώδης παραλία καλά οργανωμένη, με πολλές ξαπλώστρες και ομπρέλες.

Καμάρι: (Κέφαλος) Η κεντρική παραλία της Κεφάλου και από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού χαρακτηρίζεται από καταγάλανα και κρύα νερά και τις υποδομές water sport, εστίασης και διασκέδασης που διαθέτει.

Καρνάγιο: (Τιγκάκι) Ιδανική παραλία για όσους ζητούν την ηρεμία δίπλα στο κύμα.

Κοχυλάρι: (Κέφαλος) Αμμώδης, απομονωμένη παραλία κοντά στην Κέφαλο, ιδανική για wind και kite surfing.


Η Κως με σκάφος​​

Η Κως βρίσκεται στο κέντρο των Δωδεκανήσων και αυτό δίνει ένα σημαντικό πλεονέκτημα γιατί με κέντρο και ορμητήριο την Κω, μπορεί κανείς μέσα σε λίγη ώρα να πάει με σκάφος σε οποιοδήποτε νησί, μικρό ή μεγάλο, ή να μείνει στην Κω και να μετακινηθεί μέσω θαλάσσης προς οποιοδήποτε σημείο και παραλία του νησιού. Μπορεί ακόμη να ξεκινήσει από την Κω και να πάει στην Αστυπάλαια και μετά στις Κυκλάδες, ή προς τουριστικά θέρετρα στα παράλια της Τουρκίας. Αν δεν έχετε το δικό σας σκάφος ή ιστιοπλοϊκό μπορείτε να νοικιάσετε στην Κω.​​ Μπορείτε φυσικά να έρθετε στην Κω με σκάφος από κάποιο άλλο νησί του Αιγαίου ή τα τουρκικά παράλια. Εύκολα θα βρείτε να «δέσετε» στη Μαρίνα της Κω ή στα μικρότερα λιμάνια και αγκυροβόλια​ που υπάρχουν στο νησί και προσφέρουν αρκετές υπηρεσίες και δυνατότητες.


ΚΑΛΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ

The only trip you will ever regret is the one that you don't take.

http://www.kos.gr/

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις