Οι πιο φωτεινές και οι πιο σκοτεινές πόλεις στην Ευρώπη


Ο ήλιος και η παραγόμενη απ’ αυτόν ενέργεια έχουν αναχθεί σε ένα ιδιαίτερα προσοδοφόρο εμπόρευμα, με την Κίνα να κατέχει τα πρωτεία στην εκμετάλλευσή του και την Ευρώπη να τον αναζητά τόσο για την ενεργειακή του αξία όσο και για την… τουριστική του.


Η έκταση της Ευρώπης της επιτρέπει να έχει χώρες με μεγάλη ηλιοφάνεια και άλλες με ελάχιστη, ενώ τεράστιες διαφορές παρατηρούνται και μέσα στις ίδιες τις χώρες, από πόλη σε πόλη, με χαρακτηριστικό παράδειγμα τη Γαλλία, όπου το Παρίσι και η Λιλ βρίσκονται στους αντίποδες.


Για κάποια μέρη της Ευρώπης, αυτός ο χειμώνας ήταν ιδιαίτερα ζοφερός και καταθλιπτικός. Τον Δεκέμβριο, οι Βρυξέλλες είχαν λιγότερο από 11 ώρες ηλιοφάνειας για ολόκληρο το μήνα, ωθώντας το Βασιλικό Μετεωρολογικό Ινστιτούτο του Βελγίου να τον ανακηρύξει ως τον δεύτερο πιο σκοτεινό μήνα από το 1887. Το δε Παρίσι είχε 10 μόλις ώρες ηλιοφάνειας το πρώτο 15νθημερο το Ιανουαρίου του 2018, ενώ η Λιλ είχε μόνο δύο ώρες και 42 λεπτά.


Οι άνθρωποι στο γαλλικό νότο και κατά μήκος της Μεσογείου, γενικά, δεν έχουν τέτοια προβλήματα. Η γαλλική Νίκαια είχε 158, ενώ η Βαρκελώνη 149 ώρες ηλιοφάνεια, η Αθήνα ήρθε τρίτη με 129 ώρες και η Λιλ είναι επίσης στη λίστα με 66 ώρες παρά το εξαιρετικά σκοτεινό πρώτο μισό του μήνα.  


Από τις φωτεινές εξαιρέσεις του βορρά είναι το Δουβλίνο με τις 59 ώρες ηλιοφάνειας κατά μέσο όρο τον Ιανουάριο που το συναντάμε στη λίστα με τις 16 πιο ηλιόλουστες πόλεις στην Ευρώπη, ενώ το Ταλίν ήταν η πιο σκοτεινή πόλη με μόλις 24 ώρες ηλιοφάνειας.

1. Nίκαια, Γαλλία: 158 ώρες


2. Βαρκελώνη, Ισπανία: 149 ώρες


3. Αθήνα, Ελλάδα: 129 ώρες


4. Τορίνο, Ιταλία: 112 ώρες


5. Βουκουρέστι, Ρουμανία: 71 ώρες


6. Βιέννη, Αυστρία: 70 ώρες


7. Λιλ, Γαλλία: 66 ώρες


8. Άμστερνταμ, Ολλανδία: 63 ώρες


9. Παρίσι, Γαλλία: 62 ώρες


10. Δουβλίνο, Ιρλανδία: 59 ώρες


11. Βουδαπέστη, Ουγγαρία: 54 ώρες


12. Κοπενχάγη, Δανία: 46 ώρες


13. Βερολίνο, Γερμανία: 45 ώρες


14. Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο: 45 ώρες


15. Ελσίνκι, Φινλανδία: 38 ώρες


16. Ταλίν, Εσθονία: 24 ώρες


Το παρακάτω infographic δείχνει τον μέσο αριθμό ωρών ηλιοφάνειας σε μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις τον Ιανουάριο, βάσει δεδομένων που καταρτίζονται από την Current Results.


Chasing The Sun Πηγή: Statista.com


Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις