Μουσεία που ανοίγουν το 2018


Δέκα πολύ ενδιαφέροντα μουσεία ανοίγουν τις πύλες τους παγκοσμίως το 2018, τα οποία θα αποτελούν μοναδικούς χώρους τέχνης και πολιτισμού, και θα προσφέρουν στους επισκέπτες τους εντυπωσιακά εκθέματα και συναρπαστικές εμπειρίες. 

1. Beta Main, Λος Άντζελες
Τον Οκτώβριο του 2016 άνοιξε το Beta Main ως χώρος για την παρουσίαση δημόσιων εκθέσεων και προγραμμάτων, ενώ το υπόλοιπο μουσείο βρισκόταν υπό κατασκευή. Το Beta Main είναι ένας φυσικός και εννοιολογικός χώρος για πειραματισμούς εν αναμονή του πλήρως υλοποιημένου μουσείου. Ο χώρος των 3.500 τετραγωνικών ποδιών διαθέτει ψηλά ταβάνια, κεραμοσκεπή από τις αρχές της δεκαετίας του 1900 και παράθυρα με θέα στην 4η οδό. Στις 25 Φεβρουαρίου 2018 αναμένεται να ανοίξει τις πύλες της και η διώροφη γκαλερί με τον γυάλινο τοίχο των 12 μέτρων μαζί με τα στούντιο πέντε καλλιτεχνών.

2. V&A Design Museum, Σκωτία
Στο Νταντί, την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη της Σκωτίας, χτίστηκε το V&A, το πρώτο μουσείο ντιζάιν της Σκωτίας, το οποίο θα ανοίξει τις πύλες του στο κοινό το καλοκαίρι του 2018. Σαν σουρεαλιστικός σταυρός ανάμεσα στον θαλασσινό ορίζοντα και την απότομη πλαγιά ενός λόφου, το μουσείο βλέπει τις όχθες του ποταμού Τάι και την πρόσφατα ανακαινισμένη προκυμαία της πόλης. Είναι το πρώτο βρετανικό κτίριο του ιάπωνα αρχιτέκτονα Κένγκο Κούμα, το έργο του οποίου περιλαμβάνει επίσης το εξαιρετικό «Nakagawa-machi Bato Hiroshige Museum of Art», στο Νασού της Ιαπωνίας. Το μουσείο είναι αφιερωμένο στο έργο του Αντο Χιρόσιγκε έναν από τους σημαντικότερους καλλιτέχνες της τέχνης ουκίγιο-ε (είδος ξυλογραφίας και ζωγραφικής) που στάθηκε πηγή έμπνευσης για τον αρχιτέκτονα Φρανκ Λόιντ Ράιτ. Στο επίκεντρο των μόνιμων εκθεμάτων του μουσείου θα είναι το «Oak Room» του Τσαρλς Ρένι Μάκιντος του πιο γνωστού αρχιτέκτονα της Σκωτίας που επηρεάστηκε έντονα από το ιαπωνικό στυλ. Σχεδόν 50 χρόνια μετά από την τελευταία φορά που είδε κανείς το «Oak Room», ο μεγαλύτερος εσωτερικός χώρος (μήκους 13,5μ) , που σχεδίασε ο Μάκιντος το 1908 για τα «Miss Cranston’s Ingram Street Tearooms» στην Γλασκώβη, αναστηλώθηκε, συντηρήθηκε και είναι έτοιμος να υποδεχτεί τους επισκέπτες του V & A στο Νταντί.

3. Hayward Gallery, Λονδίνο
Ο παγκοσμίου φήμης χώρος αυτός της τέχνης και ορόσημο της αρχιτεκτονικής των μπρουταλιστών, παρουσιάζει πάντα ένα ευρύ φάσμα καλλιτεχνών από όλο τον κόσμο, ενώ η πλούσια ιστορία του περιλαμβάνει εκθέσεις σύγχρονων πρωτοπόρων όπως ο Paul Klee, ο Lucio Fontana, ο Francis Bacon, ο Bridget Riley και ο Anthony Caro. Από τον Σεπτέμβριο του 2015, η γκαλερί Hayward έκλεισε για ουσιαστικές επισκευές και ανακαίνιση, συμπεριλαμβανομένης της αντικατάστασης των 66 εμβληματικών πυραμίδων στην οροφή του κτιρίου Brutalist. Ξανανοίγει στις 25 Ιανουαρίου 2018 και οι αίθουσες θα πλημμυρίσουν με το φως της ημέρας.

4. Glenstone, Μέριλαντ
Ένα ιδιωτικό μουσείο που με την επέκτασή του θα γίνει ένα από τα μεγαλύτερα των ΗΠΑ. Βρίσκεται έξω από την Ουάσιγκτον και όταν άνοιξε το 2006, το κτίριο καταλάμβανε μόνο ένα μέρος από τα 200 στρέμματα ιδιοκτησίας του μουσείου. Δημοφιλές τόσο για τις εκθέσεις του όσο και για τις μεγάλες εκθέσεις γλυπτικής στους εξωτερικούς του χώρους, με την επέκτασή του, θα προσφέρει στους επισκέπτες του μια πιο εκτεταμένη συνάντηση με την τέχνη, την αρχιτεκτονική και το τοπίο και θα δώσει στο κοινό πρόσβαση σε σημαντικά έργα σύγχρονης τέχνης που δεν μπορούν να βρεθούν πουθενά αλλού. Το νέο κτίριο του μουσείου των 170.000 τετραγωνικών ποδιών θα παράσχει πρόσθετο χώρο στην γκαλερί 50.000 τετραγωνικών ποδιών, κάτι περισσότερο από το τετραπλάσιο των υφιστάμενων εκθεσιακών εγκαταστάσεων του Glenstone. Το νέο κτίριο του μουσείου θα περιλαμβάνει επίσης έναν κεντρικό κήπο με νερό, μια βιβλιοθήκη, γραφεία και εγκαταστάσεις αποθήκευσης. Περισσότερα από 6.000 νέα δέντρα από 43 μητρικά είδη φυτεύονται ως μέρος του σχεδιασμού. Περίπου 30 στρέμματα γης μετατρέπονται σε βιώσιμο λιβάδι και πάνω από 4.000 νούφαρα, ίριδες και άλλα άνθη θα κοσμούν τον υδάτινο κήπο του μουσείου. Θα ξανανοίξει τις πόρτες του στα τέλη του 2018.

5. Κέντρο Τέχνης «Guardian», Πεκίνο
Μέσα στην παλιά πόλη του Πεκίνου, το εντυπωσιακό νέο μουσείο Guardian θα ανοίξει τις πόρτες του τον Μάιο του 2018. Με την Κίνα να είναι μια από τις ταχύτερα ανερχόμενες χώρες στον κόσμο της τέχνης το μουσείο φιλοδοξεί να παρουσιάσει μεγάλες εκθέσεις και να λειτουργήσει και ως χώρος δημοπρασιών. Στο κέντρο του κτιρίου, ο εκθεσιακός χώρος χωρίς κολώνες θα διατρέχει σε μήκος των 1.700 τετραγωνικών μέτρων και θα επιτρέπει τη μέγιστη ευελιξία για οργάνωση μεγάλων εκθέσεων, ενώ οι εκτεταμένοι εκθεσιακοί χώροι στον δεύτερο όροφο διευρύνουν το μουσείο. Δύο μεγάλες αίθουσες δημοπρασιών / εκθέσεων στο υπόγειο παρέχουν ένα πιο συγκεκριμένο και τυπικό σκηνικό, συμπληρώνοντας την τυπολογική ποικιλία των χώρων. Το κτίριο θα είναι στην ουσία μια μηχανή παραγωγής εκθέσεων, δημοπρασιών και πολιτιστικών εκδηλώσεων.

6. Fotografiska, Λονδίνο
Ένας φιλόδοξος νέος χώρος για τη φωτογραφία, που θα ονομάζεται Μουσείο Φωτογραφίας του Λονδίνου θα ανοίξει στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου κοντά στη Whitechapel Gallery. Το νέο χώρο στο Ανατολικό Λονδίνο θα διαχειρίζεται ο σουηδικός οργανισμός Fotografiska, ο οποίος ίδρυσε ένα ιδιωτικό μουσείο φωτογραφίας στην προβλήτα της Στοκχόλμης το 2010. Ο οργανισμός θα στεγαστεί στο νέο κτίριο White Chapel που σχεδίασαν οι Fletcher Priest Architects και βρίσκεται κοντά στη Whitechapel Gallery. Ο Tommy Rönngren, πρόεδρος του συμβουλίου του Fotografiska, είπε σε μία δήλωση: "Το Fotografiska έψαχνε εδώ και καιρό τις κατάλληλες υποδομές στο Λονδίνο, μία από τις πιο δυναμικές πόλεις στον κόσμο στον τομέα της φωτογραφίας. Η Whitechapel, η οποία είναι μια από τις πιο δυναμικές περιοχές του Λονδίνου, θα είναι η ιδανική τοποθεσία." Εκεί το κοινό θα μπορεί να δει δουλειές του Χέλμουτ Νιούτον και άλλων θρύλων της φωτογραφίας από τον Νοέμβριο του 2018 όπου και θα ανοίξει τις πύλες του για το κοινό και τους λάτρης της φωτογραφίας.

7. Tank Shanghai, Σαγκάη
Το μουσείο αυτό βρίσκεται στο κέντρο του West Bund και έχει δημιουργηθεί από πέντε δεξαμενές πετρελαίου που του χάρισαν και το όνομά του και δημιουργούν ένα χώρο με 60.000 τετραγωνικά μέτρα. Φιλοδοξεί να γίνει ένας πολιτιστικός κόμβος που θα συνδυάζει τους εκθεσιακούς χώρους με πλατεία, πάρκο, εστιατόριο, βιβλιοπωλείο και εκπαιδευτικό κέντρο. Το TANK SHANGHAI στοχεύει να ενθαρρύνει τις σχέσεις μεταξύ του κοινού, της σύγχρονης τέχνης, της αστικής ζωής και της φύσης. Θα ανοίξει στο κοινό το Νοέμβριο του 2018.

8. Αρχαιολογικό μουσείο MuRéNa, Ναρμπόν, Γαλλία
Η πόλη Ναρμπόν, στη νότια Γαλλία, ήταν ρωμαϊκή αποικία που ιδρύθηκε το 118 π.Χ. Τα πλοία έφευγαν από το λιμάνι της Ναρμπόν για τη Ρώμη και για τις χερσαίες μεταφορές χρησιμοποιούσαν την Δομιτία Οδό που συνέδεε την Ιταλία με την Ισπανία. Δεν αποτελεί, λοιπόν, έκπληξη το γεγονός ότι η Ναρμπόν είναι τόσο πλούσια σε αρχαιολογικά ευρήματα από τους Ρωμαϊκούς Χρόνους ώστε απαιτήθηκε η δημιουργία ενός νέου μουσείου που είναι αφιερωμένο στη συντήρηση και την προβολή χιλιάδων αντικειμένων. Το μουσείο, γνωστό ως MuRéNa, είναι έργο του αρχιτεκτονικού γραφείου «Foster and Partners», δημιουργήθηκε στο χώρο ενός ρωμαϊκού οχυρού και αναμένεται να ανοίξει το 2018. Πρόκειται για ένα χαμηλό κτίριο με σκεπή από σκυρόδεμα και μεγάλες μαρκίζες που το προστατεύουν από τον δυνατό ήλιο της Μεσογείου. Το εσωτερικό του χωρίζεται από ένα μακρύ τοίχο όπου εκτίθενται χίλια ταφικά μνημεία, με κενά ανάμεσά τους, έτσι ώστε μέσα από αυτά οι επισκέπτες να μπορούν να βλέπουν τους χώρους συντήρησης που υπάρχουν στην άλλη πλευρά. Στοές οδηγούν στον κήπο του μουσείου όπου έχει κατασκευαστεί ένα αμφιθέατρο για υπαίθριες εκδηλώσεις.

9. Amos Rex, Ελσίνκι, Φινλανδία
Ο Αμος Αντερσον (1878-1961) ήταν φινλανδός βουλευτής, ιδιοκτήτης της «Hufvudstadsbladet» (εφημερίδα που εκδίδεται στη σουηδική γλώσσα, με τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στην Φινλανδία), προστάτης των τεχνών και συλλέκτης έργων τέχνης. Το 1913 απέκτησε το δικό του σπίτι και γραφείο στο Ελσίνκι, το οποίο από το 1965, στεγάζει το Μουσείο «Amos Anderson». Η μόνιμη έκθεση περιλαμβάνει την πλούσια συλλογή του Αντερσον με έργα της φινλανδικής τέχνης του 19ου και του 20ού αιώνα. Το μουσείο διοργανώνει, όμως, επίσης σημαντικές περιοδικές εκθέσεις. Και τώρα επεκτείνεται με τη δημιουργία του «Amos Rex», που θα εγκαινιαστεί την 1η Αυγούστου. Σχεδιασμένο από το αρχιτεκτονικό γραφείο «JKMM» του Ελσίνκι, το «Amos Rex» διαθέτει έναν εντυπωσιακό εκθεσιακό χώρο συνολικής επιφάνειας δύο στρεμμάτων ο οποίος βρίσκεται κάτω από μια πλατεία που κάποτε ήταν ο κεντρικός σταθμός λεωφορείων της πόλης. Στην πλατεία γύρω από ένα ρολόι του 1930 έχουν κατασκευαστεί φεγγίτες-γλυπτά που σηματοδοτούν την ύπαρξη του υπόγειου μουσείου. Ο εκθεσιακός χώρος συνδέεται με μια αίθουσα κινηματογράφου και ένα εστιατόριο που στεγάζονται σε ένα πολύ αγαπημένο μοντερνιστικό περίπτερο του 1936 το οποίο ανακαινίστηκε εντυπωσιακά από το γραφείο JKMM.

10. Grand Egyptian Museum, Γκίζα
Το Μεγάλο Αιγυπτιακό Μουσείο (GEM), γνωστό και ως Μουσείο Γκίζας, είναι ένα μουσείο αντικειμένων της αρχαίας Αιγύπτου. Περιγράφεται ως το μεγαλύτερο αρχαιολογικό μουσείο στον κόσμο. Βρίσκεται υπό κατασκευή και προγραμματίζεται να ανοίξει εν μέρει το 2018, παρουσιάζοντας την πλήρη συλλογή Tutankhamun με πολλά κομμάτια που θα προβληθούν για πρώτη φορά. Το μουσείο βρίσκεται σε μια έκταση 50 στρεμμάτων περίπου δυο χιλιόμετρα από τις πυραμίδες της Γκίζας. Ο σχεδιασμός του κτιρίου αποφασίστηκε μέσω αρχιτεκτονικού διαγωνισμού το 2002. Το κτίριο είναι διαμορφωμένο σαν ένα λοξό τρίγωνο. Οι βόρειοι και νότιοι τοίχοι του κτιρίου ευθυγραμμίζονται άμεσα με τη Μεγάλη Πυραμίδα του Khufu και την Πυραμίδα του Menkaure. Μπροστά από το κτίριο βρίσκεται μια μεγάλη πλατεία γεμάτη με φυτά. Ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του Μουσείου είναι ο ημιδιαφανής πέτρινος τοίχος, κατασκευασμένος από αλάβαστρο, που αποτελεί την πρόσοψη του κτιρίου. Μέσα στην κύρια είσοδο υπάρχει ένα μεγάλο αίθριο, όπου θα εκτίθενται μεγάλα αγάλματα. Το μουσείο αναμένεται να λειτουργήσει στα τέλη του 2018.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις