Το Πάσχα στον κόσμο


Από χώρα σε χώρα τα έθιμα για την μεγάλη εορτή του Πάσχα διαφέρουν, σε κάποιες χώρες υπάρχουν παραδόσεις, σε κάποιες άλλες υπάρχουν τα ήθη και έθιμα και σε άλλες οι δεισιδαιμονίες. Η σημαντική αυτή γιορτή του χριστιανισμού και του ιουδαϊσμού γιορτάζεται σε διάφορα μέρη του πλανήτη απ’ άκρη σ’ άκρη, με το καθένα να το κάνει με τον δικό του τρόπο. Έτσι λοιπόν το Traveler σύλλεξε μερικούς από τους πιο εντυπωσιακούς και ξεχωριστούς εορτασμούς για να σας ευχηθεί… ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ!!!


Σεβίλλη, Ισπανία
Στη Σεβίλλη πραγματοποιείται μια από τις πιο θεαματικές λιτανείες, όπου οι πιστοί εμφανίζονται με μάσκες και τα άρματα είναι από τα πιο πολυτελή του κόσμου. Χιλιάδες άνθρωποι ξεχύνονται στους δρόμους για να παρακολουθήσουν τις καθημερινές πομπές με τις μπάντες και τα στολισμένα με κεριά άρματα, με μπαρόκ αγάλματα να απεικονίζουν την ιστορία του Πάσχα και εκατοντάδες “nazarenos” (πιστοί ντυμένοι με μανδύες και μάσκες) να ακολουθούν. Η Μεγάλη Εβδομάδα συμβολίζει, επίσης, την έναρξη της άνοιξης για τους κατοίκους της Σεβίλλης, οπότε οι εορτασμοί σε όλη την πόλη κυριαρχούν.

Alghero, Σαρδηνία
Στο Alghero της Σαρδηνίας γιορτάζουν τη Μεγάλη Εβδομάδα σύμφωνα με την τελετουργία μιας αρχαίας παράδοσης που ξεκινάει από το 1501, όπου πραγματοποιούνται σιωπηρές λιτανείες, κουβαλώντας το άγαλμα του Ιησού στο σταυρό στους δρόμους μέχρι την κεντρική εκκλησία, όπου γίνεται και η αποκαθήλωση. Την Κυριακή του Πάσχα πραγματοποιούνται πάλι πομπές με το άγαλμα του Χριστού, το οποίο πρέπει να συναντήσει το άγαλμα της Παναγίας σε μια συμβολική αντάμωση, γνωστή ως Su Incontru, όπου πραγματοποιούνται και οι μεγάλοι εορτασμοί.


Ρώμη, Ιταλία
Η Μεγάλη Παρασκευή χαρίζει διαφορετική ατμόσφαιρα στην ιταλική πρωτεύουσα, καθώς τη μέρα αυτή πραγματοποιούνται πομπές και παραστάσεις εμπνευσμένες από τους μεσαιωνικούς χρόνους, όπου οι ηθοποιοί απαγγέλουν κομμάτια της Καινής Διαθήκης και συνεχίζουν με αναπαράσταση της Γέννησης του Χριστού και της ζωής του μέχρι τη Σταύρωση. Την Κυριακή του Πάσχα, δεκάδες χιλιάδες πιστοί συγκεντρώνονται στην πλατεία του Αγίου Πέτρου, όπου ο πάπας πραγματοποιεί τη θεία λειτουργία, μεταφέροντας μηνύματα ελπίδας και ειρήνης.

Ιερουσαλήμ, Ισραήλ
Στην άγια αυτή πόλη, την Κυριακή των Βαΐων πραγματοποιείται πομπή όπου γίνεται αναπαράσταση της εισόδου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα και τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί περπατούν στο μονοπάτι που πιστεύουν ότι πήρε ο Ιησούς πριν τη Σταύρωση, με μερικούς, μάλιστα, να κουβαλούν το δικό τους σταυρό. Ακόμη, παρακολουθούν τη λειτουργία στο Ναό του Πανάγιου Τάφου –εκεί όπου πιστεύεται ότι έγινε η Ταφή και η Ανάσταση του Χριστού.

Φιλιππίνες
Οι Φιλιππίνες είναι μία από τις δύο κυρίως ρωμαιοκαθολικές χώρες της Ασίας, ενώ η άλλη είναι το Ανατολικό Τιμόρ, με περισσότερο από το 90% του πληθυσμού να είναι Χριστιανοί. Κι απ’ ό,τι φαίνεται το Πάσχα το τιμούν δεόντως, αφού μέρος των τελετουργιών είναι το μαστίγωμα τον πιστών που έχουν μετανοήσει, με κοτσάνια και φύλλα μπαμπού. Πέραν αυτού, πολλοί καθολικοί πραγματοποιούν μετάνοιες κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας σαν μια μορφή λατρείας, οι οποίες πιστεύεται ότι «καθαρίζουν» τους πιστούς από τις αμαρτίες τους, γιατρεύουν τις ασθένειες και πραγματοποιούν ευχές. Οι λιτανείες με το Χριστό να κουβαλάει το Σταυρό φυσικά δεν λείπουν.

Φλωρεντία
Την Κυριακή του Πάσχα στην Piazza del Duomo γίνεται το Scoppio del Caro, δηλαδή το Κάψιμο του Κάρου, το οποίο είναι μια κατασκευή ύψους 9 μέτρων που φτιάχτηκε πριν από 500 χρόνια και στήνεται στην πλατεία του καθεδρικού. Φυσικά, το κάρο αυτό δεν καίγεται στην πραγματικότητα, αλλά πετούν εκατοντάδες βεγγαλικά τα οποία δημιουργούν ένα πολύ ξεχωριστό θέαμα. Σε όλη τη διάρκεια του θεάματος οι καμπάνες του Giotto ηχούν γιορταστικά και σύμφωνα με την παράδοση, η καύση του εξασφαλίζει μια καλή σοδειά για τη χρονιά που έρχεται.


Ινδονησία
Η Σταύρωση αναπαριστάται πιστά σε διάφορα χριστιανικά μέρη της Ινδονησίας, με νεαρούς άντρες να θεωρούν μεγάλη τιμή να επιλεχθούν να ενσαρκώσουν τον Ιησού και να δεθούν σε σταυρούς σε διάφορες τοποθεσίες. Ο χριστιανισμός έφτασε σε νησιά όπως η Φλόρες από Πορτογάλους ιεραποστόλους και σήμερα υπάρχουν περίπου 7 εκατομμύρια καθολικοί στην Ινδονησία.

Σουηδία
Εκεί οι κάτοικοι έχουν ορισμένες δεισιδαιμονίες για το Πάσχα. Έτσι αυτή την εποχή οι Σουηδοί υποστηρίζουν ότι οι μάγισσες δουλεύουν περισσότερο και η μαύρη μαγεία τους εξαπλώνεται σε ολόκληρη τη χώρα. Την Μεγάλη Πέμπτη υποτίθεται ότι αρχίζουν να πετούν με τις σκούπες τους για να δουν τον Σατανά και ξαναγυρίζουν πίσω στη γη το Μεγάλο Σάββατο. Άλλη δεισιδαιμονία για την Μεγάλη Πέμπτη και το Μεγάλο Σάββατο είναι όταν τα παιδιά ντύνονται με κουρελιασμένα ρούχα και πάνε στους γείτονες τους για επίσκεψη. Μερικοί αφήνουν μια πασχαλινή κάρτα προσμένοντας κάποιο γλύκισμα ή καραμέλα. Επίσης το κάθε ένα χωριό ανάβει φωτιές έτσι ώστε στο τέλος να αναδειχθεί νικητής το χωριό με την μεγαλύτερη φωτιά. Κατά την διάρκεια του Πάσχα ανάβουν πυροτεχνήματα και βεγγαλικά τα οποία διασκεδάζουν τα παιδιά και τους μεγάλους. Μια άλλη παράδοση στη Σουηδία γίνεται το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής, όπου τα αγόρια του χωριού μαζεύουν κλαδιά και τρέχουν πίσω από τις κοπέλες έτσι ώστε να τις κτυπήσουν. Αυτό συνεχίζεται ωσότου οι κοπέλες δώσουν στα αγόρια κάτι να πιουν. Η παράδοση όμως αντιστρέφεται, τη Δευτέρα μετά το Πάσχα. Έτσι τώρα έχουμε τις κοπέλες να τρέχουν πίσω από τα αγόρια και να κάνουν ακριβώς τα ίδια πράγματα.


Μεξικό
Οι Μεξικάνοι έχουν ως παράδοσή τους να κάνουν κάθε χρόνο διάφορες αναπαραστάσεις του τελευταίου δείπνου, της προδοσίας του Κυρίου, της δίκης, της Σταύρωσης και της Ανάστασης Του. Μάλιστα σε κάποιες περιοχές γίνεται αληθινή η Σταύρωση του Κυρίου. Εκείνοι που λαμβάνουν μέρος σε αυτές τις παραστάσεις ντύνονται με ρούχα της εποχής εκείνης και ετοιμάζονται για αυτή την αναπαράσταση από ένα χρόνο πριν, έτσι ώστε να βγει τόσο αληθινή και να αγγίξει της καρδιές όλων ανθρώπων.

Αυστραλία
Το Πάσχα στην Αυστραλία γιορτάζεται με διάφορα ήθη και έθιμα. Πολλοί είναι οι πιστοί οι οποίοι πάνε στις εκκλησίες, ενώ, διάφορα ζώα όπως κουνέλια, κυκλοφορούν στην πόλη για να δώσουν την χαρούμενη αίσθηση του Πάσχα. Φυσικά η διασκέδαση δεν λείπει και όλοι μαζί ενώνονται για να γιορτάσουν όσο πιο ωραία την γιορτή της χαράς και της ευτυχίας.

Γερμανία
Στη Γερμανία το Πάσχα ξεκινά με την μεταφορά του Σταυρού την Μεγάλη Πέμπτη. Οι Γερμανοί έχουν ως παράδοση την Μεγάλη Πέμπτη να τρώνε μόνο ψάρι. Το Πάσχα ξεκινά με δοξολογίες στην εκκλησία το βράδυ και τελειώνει την Κυριακή του Πάσχα το πρωί. Η Κυριακή θεωρείται οικογενειακή μέρα στην Γερμανία και υπάρχει ειδικό μενού για το μεσημέρι, όπως βαμμένα αυγά και μια τούρτα σε σχήμα αρνιού. Επίσης ίδια μέρα τρώνε και αλλά γλυκά όπως μπισκότα, κέικ, σοκολάτες. Μια παράδοση για τα παιδιά είναι να κρύβουν αυγά μέσα στον κήπο και να παίζουν το παιχνίδι “Κυνήγι του Πασχαλινού Αυγού” για να τα βρούν. Άλλη παράδοση είναι η φωτιά του Πάσχα όπου μαζεύουν τα παλιά Χριστουγεννιάτικα δέντρα του χειμώνα και τα καίνε σε ένα χώρο σαν μήνυμα ότι τέλειωσε ο χειμώνας και ξεκινάει η Άνοιξη με το Πάσχα.


Βουλγαρία
Στην Βουλγαρία, σε όλες τις ορθόδοξες οικογένειες υπάρχει ένα παλιό έθιμο . Μια δυο μέρες πριν το Πάσχα , κόβουν ένα κομμάτι ψωμί και μαζεύουν και δέκα με δεκαπέντε αυγά κόκκινα, τα βάζουν σε ένα καλάθι και τα στέλνουν σε φιλικές τούρκικες οικογένειες, οι οποίες τα δέχονται με μεγάλη χαρά και συγκίνηση . Ο αγγελιαφόρος αυτού του πασχαλινού δώρου πάντα φιλεύεται με νομίσματα από τις τούρκικες οικογένειες.

Γουατεμάλα
Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Αντίγκουα της Γουατεμάλα φιλοξενεί την πιο όμορφη θρησκευτική γιορτή σ΄ ολόκληρη την Αμερική, με τελετές που αναπαριστούν τη Σταύρωση και την Ανάσταση του Χριστού. Όλο αυτό το διάστημα οι δρόμοι της Αντίγκουα είναι πλημμυρισμένοι από πλήθος πιστών που με ευλάβεια παρακολουθούν τις λιτανείες. Τα καλντερίμια της πόλης στρώνονται με χαλιά από πολύχρωμα λουλούδια (alfombras). Οι μεγαλειώδεις πομπές υπό τη συνοδεία μουσικής περνούν από τους δρόμους της πόλης βαδίζοντας πάνω στα χαλιά αυτά. Άνδρες, ντυμένοι στα μωβ, μεταφέρουν επάνω σε βάθρα αγάλματα του Εσταυρωμένου και ακολουθούν μαυροντυμένες γυναίκες, οι οποίες μεταφέρουν σε βάθρο την Παναγία.


Σερβία
Το Πάσχα είναι η ευτυχέστερη θρησκευτική γιορτή για τους παραδοσιακούς Σέρβους, καθώς αποτελεί ιδανική ευκαιρία για οικογενειακές συνεστιάσεις. Οι σερβικές εκκλησίες, ιδίως στο Κόσσοβο, πλημμυρίζουν πιστούς τη Μεγάλη Παρασκευή και την αναστάσιμη λειτουργία του Σαββάτου. Μετά τη λειτουργία, ανταλλάσσουν βαμμένα αυγά και δώρα και επιστρέφουν στο σπίτι για το Πάσχα -τη μοναδική μέρα του χρόνου που οι Σέρβοι δεν πηγαίνουν σε νεκροταφεία, καθώς η γιορτή αυτή συνιστά νίκη της αιώνιας ζωής. Το βάψιμο των αβγών τη Μεγάλη Παρασκευή αποτελεί ίσως το πιο ευχάριστο πασχαλινό έθιμο στη Σερβία. Αν και η παράδοση επιτάσσει το κόκκινο χρώμα, τα σύγχρονα ήθη επιτρέπουν πλέον τη χρησιμοποίηση όλων των χρωμάτων. Ένα ακόμα έθιμο είναι η ζωγραφική των βαμμένων αυγών -κάτι με το οποίο καταπιάνονται κυρίως τα νεαρότερα μέλη των οικογενειών. Το πρώτο βαμμένο αυγό φυλάσσεται για να προστατεύει το σπίτι έως το επόμενο Πάσχα. Την Κυριακή του Πάσχα, οι Σέρβοι συνηθίζουν να επισκέπτονται συγγενείς και φίλους και να προσφέρουν βαμμένα αβγά ως δώρα. Οι οικοδεσπότες με τη σειρά τους προσφέρουν επίσης βαμμένα αβγά. Η συγκέντρωση της οικογένειας για το πασχαλινό τραπέζι είναι μία παράδοση βαθιά ριζωμένη στην ιστορία της Σερβίας. Αυτό που χαρακτηρίζει το τραπέζι του Πάσχα είναι το αρνί και το σπανάκι, συνοδευόμενα με ραπανάκια και κρεμμύδια. Η οικοδέσποινα ψήνει στρογγυλό ψωμί. Και το γεύμα ξεκινά με το τσούγκρισμα των αβγών.

Βερμούδες
Το Πάσχα στις Βερμούδες, είναι μία οικογενειακή γιορτή και μάλιστα συνυφασμένο με το πέταγμα του χαρταετού. Παιδιά (όλων των ηλικιών) αρέσκονται στη δημιουργία πρωτότυπων, πολύχρωμων και πολύμορφων χαρταετών, τους οποίους κατασκευάζουν (μάλιστα υπάρχουν ειδικά τηλεοπτικά προγράμματα how to) με σκοπό την «απελευθέρωσή» τους, τη Μεγάλη Παρασκευή. Το έθιμο που φέρεται να έχει ανατολίτικες ρίζες, άρχισε να «σκίζει» τον αέρα των Βερμούδων μετά το 2ο Παγκόσμιο και συμβολίζει αφενός τη σταύρωση (κατασκευή χαρταετού), την οχλαγωγία του πλήθους- χλευασμό (ο θόρυβος που προκαλείται από τα “hummers”, κατά το πέταγμα) και την Ανάληψη εις τους ουρανούς (πέταγμα).

Αρμενία και Συρία
Στην Αρμενία και στη Συρία, οι ιερείς δείχνουν ένα πολύ καλό πρόσωπο προς τους αστέγους. Η γιορτή του Πάσχα έχει να κάνει με την φιλανθρωπία. Καλούν λοιπόν όλους τους άστεγους να μπουν στις εκκλησίες και τους πλένουν τα πόδια αναπαριστώντας ακριβώς τα όσα έκανε ο Ιησούς κατά τη διάρκεια του Μυστικού Δείπνου.

Νέα Ζηλανδία
Στη Νέα Ζηλανδία, οι άνθρωποι παρακολουθούν τιε Λειτουργίες στην Εκκλησία για να γιορτάσουν το θάνατο και την ανάσταση του Χριστού και να σηματοδοτήσουν  το τέλος της Σαρακοστής. Τα καταστήματα πουλάνε σταυρωτά  τσουρέκια  και σοκολατένια Πασχαλινά αυγά για να γεμίσει ο λαγός του Πάσχα το καλάθι του, εν αναμονή στους γύρους-βόλτες που θα κάνει για να παραδώσει τα αυγά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα. Αυτό συνήθως οδηγεί σε Πασχαλινό κυνήγι αυγών  για τα παιδιά.


Γαλλία
Η Γαλλία έχει διατηρήσει τις παραδόσεις της, δίνοντας σοκολατένια αυγά την ημέρα του Πάσχα, το οποίο  σχετίζεται με την ανανέωση της φύσης την άνοιξη. Επίσης, έχει σχέση με το τέλος της γρήγορης  περιόδου, μια περίοδος κατά την οποία τα αυγά δεν επιτρέπετε να φαγωθούν, δημιουργώντας αφθονία στη συνέχεια.  Ο Louis XIV έδωσε επιχρυσωμένα  αυγά στους συκοφάντες του. Ήταν γεμάτα με "εκπλήξεις" και η παράδοση παραμένει μέχρι και σήμερα. Είναι επίσης το σύμβολο της ανάστασης στη χριστιανική θρησκεία.

Τσεχία
Για την Τσεχική Δημοκρατία, σε γενικές γραμμές, το Πάσχα δεν θεωρείται πλέον μια μεγάλη γιορτή. Είναι περισσότερο ένα  καλωσόρισμα  στην άνοιξη, μια ευκαιρία για την οικογένεια να μαζευτεί σε δείπνο ή να επισκεφτούν κάποια από τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά τη διάρκεια του Πάσχα. Πανηγύρια γίνονται σε πολλά μέρη, υπάρχει συνήθως μια μεγάλη αγορά με όμορφα ζωγραφισμένα  πασχαλινά αυγά στο χέρι, διακοσμημένα με διάφορες τεχνικές - το λεγόμενο "kraslice" (ο κρόκος και το λευκό αφαιρούνται και το κέλυφος των αυγών είναι διακοσμημένο).Χρησιμοποιούνται συνήθως για να κοσμούν καταστήματα καθώς και τα νοικοκυριά.


Η.Π.Α
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν πολλές κοινές  παραδόσεις με τις άλλες χώρες. Την Κυριακή του Πάσχα τα παιδιά ξυπνούν για να διαπιστώσουν ότι ο Λαγός του Πάσχα  έχει αφήσει στα καλάθια τους καραμέλες. Έχει, επίσης, κρύψει διακοσμημένα αυγά. Τα παιδιά ξεκινούν το κυνήγι για τα αυγά σε όλο το σπίτι και έξω. Γειτονιές και οργανισμοί οργανώνουν  Πασχαλινό κυνήγι αυγών, και το παιδί που βρίσκει τα περισσότερα αυγά κερδίζει ένα βραβείο. Οι οικογένειες επίσης μαζεύονται για το δείπνο του Πάσχα.

Ιρλανδία
Για την Ιρλανδία, με το πέρασμα των αιώνων το Πάσχα είναι πλούσιο σε παραδόσεις για τον τελετουργικό εορτασμό της αναγέννησης ,της ανάστασης, της σωτηρία και της αιώνιας ζωής. Πολλές από τις παραδόσεις γύρω από το Πάσχα στην Ιρλανδία είναι ίδιες με τον υπόλοιπο χριστιανικό κόσμο. Άλλες όμως, όπως ο χορός της αυγής, η κηδεία της ρέγγας, ο χορός του κέικ  είναι σαφώς Κέλτικες παραδόσεις, και πολλές θυμίζουν τις παραδόσεις των προ-χριστιανικών  χρόνων.

Πολωνία
Στην Πολωνία το πρωί της Κυριακής, στρώνουν όμορφα τραπεζάκια με βαμμένα αυγά, αλλαντικά, λουκάνικα, ζαμπόν, κέικ παπαρουνόσπορου και στη μέση βάζουν ένα ζαχαρένιο αρνί, τιμώντας τον αναστημένο Χριστό. Δεν επιτρέπεται ο καπνός και ως εκ τούτου δεν σερβίρονται ζεστά γεύματα. Το σπάσιμο των αυγών με τους συγγενείς είναι εθνική παράδοση.


Βραζιλία
Στη Βραζιλία, οι γονείς κρύβουν σοκολατένια αυγά το Σάββατο πριν από το Πάσχα γύρω από το σπίτι, ώστε τα παιδιά να τα βρουν την Κυριακή το πρωί. Υπάρχουν διάφορα μεγέθη, αλλά όλα φτιάχνονται από σοκολάτα. Μερικές φορές στενοί φίλοι και συγγενείς ανταλλάσουν αυγά.

Ηνωμένο Βασίλειο
Στο Ηνωμένο Βασίλειο οι παραδόσεις για το λαό περιλαμβάνουν την κατανάλωση ζεστού ψωμιού σε σχήμα σταυρού που συμβολίζει τον Σταυρό του Χριστού, την ανταλλαγή σοκολατένιων αυγών ή σοκολατένιων λαγών (τα οποία είναι σύμβολα της νέας ζωής). Την Κυριακή του Πάσχα κρύβουν μικρά αυγά γύρω από το σπίτι και τον κήπο για να τα βρουν τα παιδιά. Τα παιδιά ζωγραφίζουν και διακοσμούν τα τσόφλια των αυγών. Ψήνουν ένα  κέικ το simnel - ένα πλούσιο κέικ φρούτων με ένα στρώμα από αμυγδαλόπαστα στη μέση και 11 βώλους από αμυγδαλόπαστα στην κορυφή που συμβολίζουν τους 11 αληθινούς αποστόλους (εξαιρουμένου του Ιούδα).

Δανία
Πριν από το Πάσχα τα παιδιά φτιάχνουν γράμματα διακοσμημένα με διάφορα χρώματα ή χειροτεχνίες κομμένες με ψαλίδι και μέσα σε αυτά τα γράμματα εκτός από ευχές ζωγραφίζουν τόσες τελείες όσα είναι τα γράμματα του ονόματός τους. Το άτομο που παίρνει το γράμμα πρέπει να μαντέψει ποιος του το έστειλε. Εάν μαντέψει σωστά, παίρνει ένα δώρο που είναι ένα σοκολατένιο αυγό ή κάτι ανάλογο. Εάν μαντέψει λάθος, πρέπει να δώσει ένα δώρο. Τα παιδιά παίζουν και κρυφτό με τα σοκολατένια αυγά. Οι γονείς τα κρύβουν στο σπίτι ή στον κήπο και εκείνα πρέπει να ψάξουν να τα βρουν.


Ισπανία
Στην Ισπανία η Μεγάλη Εβδομάδα αποτελεί την κορύφωση της σημαντικότερης θρησκευτικής γιορτής. Η πιο χαρακτηριστική εικόνα που βλέπουμε κάθε χρόνο στην τηλεόραση είναι από τις παραδοσιακές λιτανείες, στις οποίες πιστοί περιφέρουν στους δρόμους των πόλεων ομοιώματα του Εσταυρωμένου ή της Παναγίας. Άνοιξη και Πάσχα έρχονται μαζί στην Ισπανία. Αποτελούν μια αδιάσπαστη ενότητα. Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας ολόκληρη η καθολική Ισπανία τιμά με παραδοσιακά ήθη και έθιμα τα Πάθη του Ιησού και την Ανάσταση. Ένα από πιο χαρακτηριστικά πασχαλινά έθιμα στην Ισπανία είναι οι λιτανείες που έχουν παράδοση αιώνων. Διοργανώνονται από τις αδελφότητες, στα ισπανικά cofradías, σε όλη την Ισπανία και συγκεντρώνουν χιλιάδες κόσμου που θέλουν να τις δουν από κοντά. Λέγεται δε ότι μαζί με την Ιταλία η Ισπανία είναι η μόνη καθολική χώρα στην Ευρώπη όπου οι παραδόσεις, τα ήθη και έθιμα του Πάσχα τηρούνται τόσο πιστά.

Φινλανδία
Για τους Φινλανδούς το Πάσχα είναι η γιορτή της άνοιξης, της νέας ζωής, της αναγέννησης. Στη Φινλανδία έχουν διάφορες πασχαλινές παραδόσεις. Μία εβδομάδα πριν την Κυριακή του Πάσχα, τα παιδιά ντύνονται πασχαλινοί λαγοί, γάτες, κ.ά. Μαζεύουν κλαδιά από τα δέντρα που ανθίζουν πρώτα την άνοιξη και τα στολίζουν με πολύχρωμα χαρτιά και χορτάρια. Επισκέπτονται τους γείτονες, τους φίλους, τους παππούδες, τους συγγενείς, τους δίνουν τα στολισμένα κλαδιά και τους λένε ένα πολύ παλιό, παραδοσιακό ποίημα που εύχεται «Ευτυχία». Το άτομο που παίρνει το στολισμένο κλαδί δίνει γλυκά στο Παιδί-Λαγό.


Καναδάς
Στον Καναδά και ιδιαίτερα στην πόλη του Κεμπέκ ένα πολύ ασυνήθιστο έθιμο κρατάει την πρώτη θέση τις μέρες του Πάσχα. Οι χωρικοί συγκεντρώνονται όλοι σε λαϊκές αγορές με τις μαύρες κότες τους. Η μαύρη κότα θεωρείται κάτι το αρνητικό στο κοτέτσι , για την Κυριακή του Πάσχα κι η πώλησης της συμβολίζει το τέλος της νηστείας. Ο ι γονείς διηγούνται ένα παλιό μύθο στα παιδιά, ότι μονάχα για αυτή την Κυριακή του Πάσχα, όλες οι κότες , εκτός από τις μαύρες μπορούν και γεννάνε πολύχρωμα αυγά. Κι όλοι μαζί παίρνουν από ένα καλάθι και πάνε να τα μαζέψουν από το κοτέτσι. Φυσικά πρόκειται για τα πολύχρωμα αυγά , που οι γονείς ή άλλοι συγγενείς έχουν κρύψει από νωρίς το πρωί στα κοτέτσια τους.

Ρωσία
Όλη τη Μ. Σαρακοστή νηστεύουν. Την Μ. Παρασκευή και το Μ. Σάββατο πίνουν μόνο αγιασμό. Δεν τρώνε τίποτα. Το Μ. Σάββατο βάφουν τα αυγά κόκκινα και πράσινα και φτιάχνουν κουλουράκια, ψωμί, τσουρέκια και μαγειρεύουν κρέας χοιρινό ή μοσχαρίσιο στο φούρνο με σκόρδο, αλάτι και πιπέρι. Την ημέρα του Πάσχα τα βάζουν όλα αυτά (κουλουράκια, αυγά, τσουρέκια, ψωμί, κρέας) σ’ένα μεγάλο πανέρι και το πάνε στην εκκλησία να το ευλογήσει ο παπάς. Όταν γυρίσουν στο σπίτι τρώνε και διασκεδάζουν.

Ελλάδα
Το Πάσχα είναι η πιο σημαντική γιορτή του έτους στην Ελλάδα και οι πιστοί νηστεύουν όλη τη Μεγάλη Βδομάδα. Τη Μεγάλη Παρασκευή που συμβολίζει τα συμβάντα της δίκης του Ιησού από τον Πόντιο Πιλάτο ,την μαρτυρική πορεία Του προς τον Γολγοθά, την Σταύρωση του και τελικά την Ταφή του, ο Επιτάφιος βρίσκεται στην εκκλησία στολισμένος με ανοιξιάτικα λουλούδια. Μετά το τέλος της Λειτουργίας κάθε ενορία γυρνά τον επιτάφιο στην περιφέρεια της και οι πιστοί ακολουθούν ευλαβικά. Το Μεγάλο Σάββατο είναι η γιορτή της Ανάστασης, σε πολλές εκκλησίες με την πρωινή λειτουργία της πρώτης Ανάστασης πέφτουν και πολλά πυροτεχνήματα, η μεγάλη λειτουργία της Ανάστασης και το αποκορύφωμα γίνεται τα μεσάνυχτα, ο κόσμος πηγαίνει στην εκκλησία αργά το βράδυ μεταφέροντας μαζί λαμπάδες και κεριά. Τα μεσάνυχτα τα φώτα της εκκλησίας σβήνουν και ο ιερέας ψάλει το Δεύτε Λάβετε Φώς (Το Άγιο Φώς κάθε χρόνο φτάνει με ειδική πτήση της Ολυμπιακής από τα Ιεροσόλυμα και μοιράζεται σε όλες τις εκκλησίες της Ελλάδας) . Μετά ακολουθεί το Αναστάσιμο Ευαγγέλιο, συνήθως στο προαύλιο της εκκλησίας, ο Ιερέας σηματοδοτεί την Ανάσταση του Χριστού ψάλλοντας το Χριστός Ανέστη. Ο κόσμος σπάει κόκκινα αυγά και εύχεται Χριστός Ανέστη, φωτοβολίδες και πυροτεχνήματα φωτίζουν τον ουρανό. Κατά την επιστροφή στο σπίτι πολλοί φτιάχνουν ένα σταυρό πάνω από την πόρτα με την αιθάλη του κεριού. Το τραπέζι είναι στρωμένο με την παραδοσιακή μαγειρίτσα, κόκκινα αυγά και πασχαλιάτικες λιχουδιές. Η Κυριακή του Πάσχα είναι η μεγάλη γιορτή της Λαμπρής, από νωρίς το πρωί ο παραδοσιακός οβελίας ψήνεται στη σούβλα ενώ γύρω από το εορταστικό τραπέζι γλεντούν οικογένειά και φίλοι με τραγούδια και χορό. Πολλά μέρη στην Ελλάδα γιορτάζουν το Πάσχα με τα δικά τους έθιμα. Στην Κρήτη, όπως και σε πολλά σημεία στην Ελλάδα, μια κούκλα κατασκευασμένη από παλιά ρούχα καίγεται συμβολίζοντας το κάψιμο του Ιούδα. Στην Κέρκυρα ο πολιούχος της πόλης Άγιος Σπυρίδωνας περιφέρεται την Κυριακή των Βαΐων και από το Σάββατο του Πάσχα κεραμικά και κανάτες ρίχνονται στους δρόμους. Στη Θράκη και τη Μακεδονία νέες γυναίκες φορώντας την παραδοσιακή ενδυμασία που ονομάζεται Λαζαρινή πάνε στα γύρω χωριά τραγουδώντας παραδοσιακά τραγούδια του Πάσχα.
Traveler Hellas


Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις