Γκρατς (Το μικρό κάστρο)


Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Αυστρίας, μετά τη Βιέννη και το όνομά της στα σλοβένικα σημαίνει μικρό κάστρο. Βγαλμένο σαν από τα παραμύθια το Γκρατς αποτελεί ιδανικό προορισμό για όλες τις εποχές και ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα επιβλητικά, πανέμορφα κάστρα του, που είναι πραγματικά «στολίδια» και τα βραβευμένα σύγχρονα κτίρια που συνυπάρχουν αρμονικά με τα κορυφαία αξιοθέατα γοτθικής, αναγεννησιακής και μπαρόκ αρχιτεκτονικής.


Αποτελεί ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και έχει μακραίωνη ιστορία, καθώς χρονολογείται από τη ρωμαϊκή εποχή. Εκτείνεται και στις δύο πλευρές του ποταμού Μουρ και είναι γνωστή για το μεσαιωνικό κέντρο της και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική της. Μάλιστα έχει προστεθεί στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.


Το Γκρατς έχει μακροχρόνια και συναρπαστική ιστορία. Η στρατηγική του θέση, πάνω στον ποταμό Μουρ, και το “Schlossberg”, ένας απότομος βραχώδης λόφος, που παρείχε προστασία και άσυλο, αποτέλεσαν ένα ισχυρό μαγνήτη ήδη από προϊστορικές εποχές. Ο πρώτος μόνιμος οικισμός ιδρύθηκε περίπου το 3000 π.Χ., όπως αποδεικνύεται από αντικείμενα που πρόσφατα ανασκάφθηκαν και χρονολογούνται από την εποχή του χαλκού.


Σήμερα, το Γκρατς είναι η διοικητική πρωτεύουσα της Στυρίας, και με πληθυσμό που ανέρχεται στις 250,000, αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αυστρία. Το Γκρατς είναι ένα ακμάζον εμπορικό και βιομηχανικό κέντρο όπου εδρεύουν πολλές κορυφαίες επιχειρήσεις. Η πόλη αποτελεί, επίσης, κύρια πύλη της Αυστρίας στη νότιο-ανατολική Ευρώπη, μια περιοχή με πληθυσμό πάνω από 50 εκατομμύρια ανθρώπους. Στο Γκρατς, το εργατικό δυναμικό διαθέτει εξαιρετικά καλή εκπαίδευση. Μάλιστα, το ένα τέταρτο κατέχει τίτλους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Παράλληλα, είναι γνωστό, γενικότερα, για τις εξαιρετικές ευκαιρίες που προσφέρει όσον αφορά την κατάρτιση και την εκπαίδευση. Πέραν τούτου, το Γκρατς είναι μια ασφαλής πόλη με πολύ χαμηλό ποσοστό εγκληματικότητας, ελκυστικό βιοτικό επίπεδο, άριστη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και ένα πλουσιοπάροχο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας.


Πολύγλωσσες ρίζες:  Το όνομα της πόλης προέρχεται από την παλιά σλοβένικη λέξη “Gradec” που σημαίνει μικρό φρούριο. Ο πρώτος μόνιμος οικισμός δημιουργήθηκε από σλαβικά φύλα μεταξύ 600 και 700 μ.Χ.. Σε αυτά προστέθηκαν τον όγδοο αιώνα βαυαρικές και φράγκικες φυλές, οι οποίες έφεραν μαζί τους τον Χριστιανισμό. Σύντομα, οι Σλάβοι αφομοιώθηκαν από τους νέους εποίκους.


Οι πρώτες τεκμηριωμένες αναφορές για το Γκρατς χρονολογούνται από το 1128. Δυόμισι αιώνες αργότερα, το 1379, το Γκρατς έγινε η κύρια κατοικία των Αψβούργων και παρέμεινε μέχρι το 1619. Η ευδιάκριτη νότια αισθητική της πόλης χρονολογείται από την περίοδο της Αναγέννησης, όταν Ιταλοί αρχιτέκτονες κατέφτασαν και σχεδίασαν ορισμένα από τα πιο διάσημα κτίρια της πόλης. Την ίδια περίοδο ανεγέρθηκαν επιβλητικές οχυρώσεις στο Schlossberg. Αν και ποτέ δεν κατακτήθηκε από τις δυνάμεις του εχθρού, το φρούριο καταστράφηκε το 1809 μετά την ήττα της Αυστρίας από στρατεύματα του Ναπολέοντα. Οι μόνες κατασκευές που γλίτωσαν από την καταστροφή ήταν το καμπαναριό και το Ρολόι, τα οποία συντηρήθηκαν από τους πολίτες του Γκρατς και αποτελούν στις μέρες μας τα πιο αξιοθαύμαστα αξιοθέατα της πόλης.


Πολυπολιτισμική παράδοση: Το Γκρατς βρίσκεται σε μια περιοχή όπου πολλές πολιτιστικές παραδόσεις συναντώνται και συγχωνεύονται. Το αστικό τοπίο αποτελεί ένα μείγμα από ρωμανικές, σλαβικές, ουγγρικές και γερμανοαλπικές επιρροές, οι οποίες αντανακλώνται σε μια συναρπαστική ποικιλία από στυλ. Κορυφαία παραδείγματα γοτθικής, αναγεννησιακής, μπαρόκ, ιστορικιστικής και αρτ νουβό αρχιτεκτονικής στέκονται δίπλα σε βραβευμένα σύγχρονα κτίρια τα οποία σχεδιάστηκαν προσεκτικά για να προσφέρουν μια αντίθεση και να συμπληρώσουν τη σύνθεση. Ο μοναδικός χαρακτήρας της Παλιάς Πόλης αναγνωρίστηκε επίσημα το 1999, όταν η UNESCO συμπεριέλαβε το ιστορικό κέντρο του Γκρατς στη λίστα των μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Αυτή η δέσμευση για μια πολυπολιτισμική κοινωνία είναι τόσο ισχυρή καθώς είναι ιστορική και βρίσκεται στην καρδιά της πολιτιστικής και πολιτικής ταυτότητας της πόλης. Το Γκρατς σήμερα λειτουργεί ως πλατφόρμα για διεθνείς συναντήσεις, διαπολιτισμικό και διαθρησκευτικό διάλογο. Το 2001 το Γκρατς πήρε το τίτλο της πρώτης ευρωπαϊκής πρωτεύουσας Ανθρώπινων Δικαιωμάτων από τα Ηνωμένα Έθνη, ενώ το 2003 ήταν η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.


Γλωσσική πολυμορφία: Το Γκρατς είναι αφοσιωμένο στη γλωσσική πολυμορφία. Η πόλη στεγάζει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Σύγχρονων Γλωσσών, το οποίο ιδρύθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης ώστε να προωθήσει και να υποστηρίξει μέτρα για την ενίσχυση της πολυγλωσσίας στα κράτη μέλη. Περισσότερες από 100 γλώσσες μιλιούνται από τους κατοίκους της πόλης. Τα τοπικά σχολεία προσφέρουν επίσης μια ευρεία επιλογή από σύγχρονες γλώσσες: στο Γκρατς, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ δεκαπέντε ξένων γλωσσών, ενώ μαθήματα της μητρικής γλώσσας για τα παιδιά των μεταναστών είναι διαθέσιμα σε δεκαεπτά γλώσσες. 


Η γλωσσική πολυμορφία επίσης υποστηρίζεται από το Πανεπιστήμιο του Γκρατς. Η Σχολή Μετάφρασης και Διερμηνείας, Αγγλικών και Αμερικανικών Σπουδών, Ρομανικών γλωσσών και Σλαβικών Σπουδών προσφέρουν συνολικά δώδεκα σύγχρονες γλώσσες. Μια ισχυρή δέσμευση για την πολυγλωσσία αποτελεί, επίσης, το έργο του «treffpunkt Sprachen», το κέντρο γλωσσών του πανεπιστημίου, που έχει κομβική σημασίας για τα δύο πανεπιστήμια που σχετίζονται με την κατάρτιση εκπαιδευτικών. Η προώθηση της πολυγλωσσίας είναι επίσης στο επίκεντρο του δίγλωσσου σχολείου του Γκρατς (GIBS) και στο επίκεντρο των προσπαθειών της να δημιουργήσει ένα περιβάλλον που θα επιτρέπει τη διδασκαλία, τη μάθηση και την επικοινωνία σε διάφορες γλώσσες. Το Γκρατς επίσης στεγάζει το αυστριακό Κέντρο Γλωσσικών Δεξιοτήτων, το οποίο έχει την ευθύνη για την υποστήριξη της καινοτομίας και την περαιτέρω εξέλιξη της εκμάθησης και της διδασκαλίας γλωσσών στη χώρα.


Αξιοθέατα
 Η παλιά πόλη προστέθηκε στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO το 1999, λόγω της αρμονικής συνύπαρξης των τυπικών κτιρίων από διαφορετικές εποχές και σε διάφορους αρχιτεκτονικούς ρυθμούς. Βρίσκεται σε περιοχή όπου διασταυρώνονται πολιτιστικά ρεύματα από την Κεντρική Ευρώπη, την Ιταλία και τα βαλκανικά κράτη, και το Γκρατς απορροφά διάφορες επιρροές από τις γειτονικές περιοχές. Σήμερα, η παλιά πόλη αποτελείται από πάνω από 1.000 κτίρια. Τα πιο σημαντικά αξιοθέατα στην παλιά πόλη είναι:

 • Schlossberg, λόφος στην παλιά πόλη (475 μ.), τοποθεσία του φρουρίου, με θέα το Γκρατς.
 • Uhrturm (Το ρολόι), σύμβολο του Γκρατς, στην κορυφή του Schlossberg.
 • Neue Galerie. Μουσείο τέχνης.
 • Schloßbergbahn, το τελεφερίκ μέχρι το Schlossberg.
 • Landhaus, το κοινοβούλιο της Στυρίας, είχε κατασκευαστεί από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Domenico dell'Allio μεταξύ 1557 και 1565.
 • Landeszeughaus, οπλοστάσιο, το μεγαλύτερο του είδους του στον κόσμο.
 • Schauspielhaus, το θέατρο.
 • Dom (καθεδρικός ναός), ένα σπάνιο μνημείο της γοτθικής αρχιτεκτονικής. Υπήρχαν πολλές τοιχογραφίες στο εξωτερικό, σήμερα όμως υπάρχουν μόνο λίγες, όπως το Landplagenbild, ζωγραφισμένο το 1485, πιθανόν από τον Thomas von Villach. Είναι η αρχαιότερη ζωγραφισμένη άποψη του Γκρατς.
 • Μαυσωλείο του αυτοκράτορα Φερδινάνδου Β' δίπλα στην Μητρόπολη, το πιο σημαντικό κτίριο των ναζί στο Γκρατς. Περιλαμβάνει τόσο τον τάφο όπου κείτονται ο Φερδινάνδος και η σύζυγός του, και μια εκκλησία αφιερωμένη στην Αγία Αικατερίνη της Αλεξάνδρειας.
 • Rathaus (Δημαρχείο).
 • Burg (κάστρο), χτισμένο μεταξύ 1438 και 1453 από τον Αυτοκράτορα Φρειδερίκο Γ' διότι το παλιό κάστρο στο Schlossberg ήταν πολύ μικρό και άβολο.
 • Gemaltes Haus ( "ζωγραφισμένο σπίτι"), στην οδό Herrengasse 3. Είναι πλήρως καλυμμένο με τοιχογραφίες (ζωγραφισμένα στο 1742 από τον Johann Mayer).
 • Kunsthaus (Μουσείο σύγχρονης τέχνης).
 • Murinsel, ένα τεχνητό νησί στον Mur.Πρόκειται για μία όμορφη και ήρεμη πόλη με πολύ πράσινο, πάρκα και δέντρα, καθώς κι ένα ποτάμι που συνυπάρχει αρμονικά με το τοπίο και την αρμονία της πόλης.

Έχει μακρόχρονη παράδοση στην ανώτατη εκπαίδευση με έξι πανεπιστήμια και προσελκύει φοιτητές από όλο τον κόσμο.


Ήταν πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2003 και το ιστορικό της κέντρο αποτελεί μια από τα καλύτερα διατηρημένες παλιές πόλεις προσφέροντας μια ματιά στο πλούσιο παρελθόν της.

Στον λόφο Schloίberg, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει ένα πανόραμα της πόλης που κόβει την ανάσα.


Αξίζει να επισκεφθεί κανείς το Landeszeughaus, το μεγαλύτερο μουσείο όπλων και πανοπλιών στον κόσμο.

Το κλίμα είναι γενικά καλό, παρ'όλα αυτά, καλύτερη εποχή για να επισκεφτείς το Γκρατς είναι άνοιξη και καλοκαίρι.


Το Γκρατς βρίσκεται στο νοτιοανατολικό τμήμα της Αυστρίας, δηλαδή στην πεδινή πλευρά της χώρας και όχι στην ορεινή, επίσης έχει πολύ πράσινο!

Στην κεντρική οδό (Herrengasse) υπάρχει γραφείο ενημέρωσης τουριστών που δίνει χάρτες κτλ.


Μην παραλείψετε να ανεβείτε στο λόφο Schlossberg με το ρολόι, το πράσινο , τη φοβερή θέα και το ωραίο καφέ στην κορυφή, να περπατήστε στη γέφυρα πάνω από τον ποταμό Mur και δείτε το τεχνητό νησάκι και το kunsthaus, να περπατήστε στο τεράστιο πάρκο της πόλης που βρίσκεται κοντά στα πανεπιστήμια. Άνοιξη-καλοκαίρι θα βρείτε πολλούς Αυστριακούς να...λιάζονται! Στο πάρκο υπάρχει και προτομή του Mozart και άλλων αυστριακών, καθώς και ένα όμορφο σιντριβάνι! Και σίγουρα υπάρχουν πολλά περισσότερα που μένει να ανακαλυφθούν από τον επόμενο επισκέπτη!Traveler Hellas


www.sprachennetzwerkgraz.at - http://www.newsbeast.gr/ - el.wikipedia.org

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις