Μπολόνια (ταξίδι στις γεύσεις)


Είναι παγκοσμίως γνωστή για την κουζίνα της, καθώς και για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική ομορφιά της σε αποχρώσεις του κόκκινου. Θεωρείται μια προοδευτική και οργανωμένη Πανεπιστημιούπολη και είναι η έδρα του παλαιότερου πανεπιστήμιου στην ηπειρωτική Ευρώπη, το οποίο ιδρύθηκε το 1088 και στο οποίο φοίτησαν, μεταξύ άλλων, ο Δάντης και ο Κοπέρνικος. Έχει ένα από τα μεγαλύτερα και πολύ καλά διατηρημένα ιστορικά κέντρα μεταξύ των Ιταλικών πόλεων και είναι η μοναδική πόλη στον κόσμο που το κέντρο της αποτελείται εξ' ολοκλήρου από στοές.


Η Μπολόνια είναι μια πανέμορφη πόλη της Ιταλίας, πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας και της περιοχής Emilia-Romagna και έχει περίπου 375.000 κατοίκους. Είναι γνωστή για τους πύργους της και τις στοές της (portici), που φτάνουν τα 38 χιλιόμετρα στο ιστορικό κέντρο και την κάνουν μοναδική πόλη στον κόσμο με το κέντρο να αποτελείται εξ ολοκλήρου από στοές, ανάμεσα στις οποίες περιλαμβάνεται η μακρύτερη στον κόσμο στοά του San Luca, μήκους 3,5 χιλιομέτρων και με πάνω από 600 καμάρες. Έχει το μεγαλύτερο μεσαιωνικό ιστορικό κέντρο της Ευρώπης, μετά από εκείνο της Βενετίας, το οποίο παραμένει καλοδιατηρημένο, και είναι ένα σημαντικό σταυροδρόμι οδικών και σιδηροδρομικών αξόνων, περιοχή όπου γίνονται σημαντικές εκθέσεις και όπου έχουν την έδρα τους σημαντικές βιομηχανίες, όπως η Ducati.


Δημιουργήθηκε τουλάχιστον 1.000 χρόνια προ Χριστού, υπήρξε πάντα σημαντικό αστικό κέντρο, αρχικά με τους Ετρούσκους, οπότε κι ονομαζόταν Φέλσινα, μετά με τους Ρωμαίους με το όνομα Μπονόνια και κατά το Μεσαίωνα σαν ελεύθερος δήμος. Για έναν αιώνα, ήταν η πέμπτη σε πληθυσμό ευρωπαϊκή πόλη. Σημαντικό πολιτιστικό και καλλιτεχνικό κέντρο, η σπουδαιότητα των μνημείων και της τέχνης της βασίζεται σε ένα ομογενές σύνολο μνημείων και αρχιτεκτονικών έργων: οι μεσαιωνικοί πύργοι, τα κτίρια εποχής, οι ναοί, η μορφή του ιστορικού κέντρου και έργα τέχνης, που είναι αποτέλεσμα μιας καλλιτεχνικής και αρχιτεκτονικής ιστορίας πρώτης τάξεως.


Η έντονη νυχτερινή ζωή, το εξαιρετικό φαγητό, η εντυπωσιακή αρχιτεκτονική και η ιστορία της, αλλά και οι φιλικοί της κάτοικοι, κάνουν την Μπολόνια μια ελκυστική πόλη που τα έχει όλα. Κάτω από τα καλντερίμια της πόλης κρύβεται δίκτυο μεσαιωνικών καναλιών που χρησιμοποιούνταν κάποτε για το εμπόριο και τις μεταφορές. Τα περισσότερα έχουν καλυφθεί, αλλά για μία πολύ καλή εικόνα των καναλιών μπορείτε να πάτε στο 16-18 Βία Πιέλα, όπου μικρό παράθυρο κοιτά πάνω από ορμητικό ρυάκι. Ακόμη καλύτερη είναι η θέα των καναλιών από το Καφέ Οπερα Ε Τουλιπάνι, η πίσω αίθουσα του οποίου έχει θέα σε έναν πραγματικό καταρράκτη.


Τα αξιοθέατα που δεν πρέπει να χάσετε

Piazza Maggiore
Σημείο αναφοράς και συνάντησης είναι η κεντρική πλατεία της πόλης, η γνωστή Piazza Maggiore. Είναι από τις πιο γοητευτικές πλατείες της Ιταλίας, ενώ τα διάφορα αριστουργήματα που την «αγκαλιάζουν», δημιουργούν ένα εντυπωσιακό σκηνικό. Στην πλατεία δεσπόζουν η βασιλική εκκλησία του Αγίου Πετρονίου με τον χαρακτηριστικό γοτθικό ρυθμό (San Petronio), το ενδιαφέρον πρώην δημαρχείο της πόλης (Palazzo d’Accursio ή Palazzo Communale) και άλλα. Στη μια πλευρά της Piazza Maggiore ξεκινά η στοά Portico del Pavaglione, ένα μέρος ιδανικό για βόλτα στην πόλη. Μην παραλείψετε την κοντινή πλατεία Piazza Galvani που έχει τα δικά της αξιοθέατα. Ενδιάμεσα στις δύο πλατείες βρίσκεται η δημοτική βιβλιοθήκη που αξίζει μία επίσκεψη, καθώς περιλαμβάνει συλλογή από πανέμορφα ξυλόγλυπτα.

Basilica di San Petronio
Η εκκλησία του Αγίου Πετρονίου αποτελεί την πέμπτη μεγαλύτερη εκκλησία στον κόσμο. Με την είσοδό σας θα δείτε μια ασυνήθιστη επιστημονική επέμβαση σε ένα θρησκευτικό περιβάλλον, καθώς στο εσωτερικό υπάρχει ένα τεράστιο ηλιακό ρολόι που εκτείνεται στα 67,7 μέτρα. Σχεδιασμένο το 1656 από τον Gian Domenico Cassini και Guglielmi , το ηλιακό ρολόι έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ανακάλυψη των ανωμαλιών του Ιουλιανού ημερολογίου και οδήγησε στη δημιουργία του δίσεκτου έτους.


Ο πύργος των Asinelli και ο πύργος των Garisenda
Τον 12ο αιώνα η Μπολόνια ήταν μια από τις 5-6 μεγαλύτερες πόλεις της Ευρώπης και ήταν γεμάτη από πανύψηλους πύργους. Υπολογίζεται ότι υπήρχαν γύρω στους 180. Οι πύργοι αυτοί χτίζονταν από τις μεγάλες φεουδαρχικές οικογένειες και ήταν σύμβολα της δύναμης τους. Όσο πιο δυνατή ήταν η οικογένεια τόσο πιο ψηλό πύργο είχανε. Σήμερα στο κέντρο της πόλης δεσπόζουν δύο από αυτούς τους πύργους: Ο μεγαλύτερος είναι ο πύργος των Asinelli (102 μέτρα ύψος) και ο μικρότερος των Garisenda (49 μέτρα). Ο ψηλότερος πύργος γέρνει περίπου κατά δυόμισι μέτρα, ενώ ο μικρότερος περίπου κατά τρία. Η ιστορία των δύο πύργων έχει ως εξής: Οι Asinelli άρχισαν να χτίζουν τον πύργο τους το 1109. Μετά τον χτίσιμο του πύργου οι Garisenda αποφάσισαν ότι πρέπει να φτιάξουν ένα ψηλότερο. Αυτό έκανε τους Asinelli να προσθέσουν μερικά μέτρα στον δικό τους. Κάθε φορά που πρόσθεταν οι μεν λίγα μέτρα στον πύργο τους πρόσθεταν και οι δε στον δικό τους. Κάποια στιγμή ο πύργος των Garisenda είχε φτάσει να γέρνει τόσο πολύ που οι αρχές της πόλης τους υποχρέωσαν να κόψουν την κορυφή του, προτού αυτή πέσει πάνω στους περαστικούς. Έτσι σήμερα ο πύργος των Garisenda είναι μόνο 49 μέτρα, ενώ ο πύργος των Asinelli γέρνει περισσότερο κάθε χρόνο. Εάν αντέχετε μπορείτε να ανεβείτε τα 498 σκαλιά και να θαυμάσετε την υπέροχη θέα.


Abbazia di Santo Stefano
Δεν είναι απλά μια εκκλησία, το Santo Stefano είναι ένα μοναδικό και ατμοσφαιρικό μεσαιωνικό θρησκευτικό συγκρότημα. Αρχικά υπήρχαν επτά εκκλησίες – εξ’ ου και το παρατσούκλι της βασιλικής Sette Chiese – αλλά πλέον παραμένουν μόνο οι τέσσερις. Η είσοδος του είναι μέσω του Chiesa del Crocefisso χτισμένο τον 11ο αιώνα, το οποίο στεγάζει τα οστά του San Petronio και οδηγεί μέσα στο Chiesa del Santo Sepolcro. Δίπλα, η Cortile di Pilato έχει πάρει το όνομα της από την κεντρική λεκάνη στην οποία ο Πόντιος Πιλάτος λέγεται ότι έπλυνε τα χέρια του μετά την καταδίκη σε θάνατο του Χριστού. Πέρα από την αυλή, το Chiesa della Trinità συνδέεται με ένα μοναστήρι και ένα μικρό μουσείο. Η τέταρτη εκκλησία, ο Santi Vitale e Agricola, είναι η παλαιότερη. Αποτελείται από ανακυκλωμένη ρωμαϊκή τοιχοποιία και γλυπτά. Το μεγαλύτερο μέρος του κτιρίου χρονολογείται από τον 11ο αιώνα.

Museo della Storia di Bologna in Palazzo Pepoli
Επισκεφθείτε το μουσείο της Μπολόνια. Αυτό το διαδραστικό μουσείο εγκλωβίζει δεξιοτεχνώς μέσα στο Palazzo Pepoli την λέξη: Εκπαίδευση. Προβάλλοντας ταινίες 3D, μακέτες του παλιού ρωμαϊκού καναλιού, μοντέρνες παρουσιάσεις των αρχαίων λειψάνων μέσα από καινοτόμες οθόνες, ο επισκέπτης έχει την ευκαιρία να δει την πρόοδο μέσα από 34 χρονολογικά θεματικά δωμάτια που κάνουν 2.500 χρόνια ιστορίας της Μπολόνια να περνάν μπροστά από τα μάτια του επισκέπτη με ένα συναρπαστικό τρόπο.


Teatro Anatomico
Μπείτε στην πρώτη έδρα του πανεπιστημίου της Μπολόνια που χρονολογείται από το 1088. Εκπληκτική είναι η αίθουσα της ανατομίας. Οι εγχειρήσεις γίνονταν δημόσια, μπροστά στο πλήθος κόσμου και στον ιερέα.  Η βιβλιοθήκη έχει παραπάνω από 500,000 κείμενα και 12,000 χειρόγραφα, όλα μεσαιωνικά!

I canali di Bologna
Δείτε τα κανάλια της Μπολόνια Tον δωδέκατο αιώνα, η Μπολόνια δημιούργησε μια σειρά από κανάλια, υδατοφράκτες και θυροφράγματα που επέτρεπαν στην εμπορική ναυτιλία να προμηθεύει με υλικά τα ελαιοτριβεία, τα βαφεία, τους φούρνους και τα εργαστήρια. Αυτά τα κανάλια εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα, βρίσκονται υπόγεια και μπορείτε να τα επισκεφθείτε με ξεναγήσεις. Μια όμορφη θέα του Canale delle Moline μπορείτε να απολαύσετε μόνο από ένα μικρό παράθυρο που βρίσκεται στην Via Piella.


Ψωνίστε μαζί με τους ντόπιους στην εξαιρετικά προσεγμένη αγορά της πόλης (στις οδούς Clavature, Drapperie, Pescherie και Caprarie) στα μικρά μαγαζάκια με τα υπέροχα στολισμένα ψωμιά, ψάρια, κρέατα, τυριά και γλυκά. Άριστη επιλογή από σοκολάτες, καφέδες και ζαχαρωτά έχει η Bodega del Cafe (Via Orefici 6), ενώ το μαγαζί που ανοίγει την όρεξη περισσότερο από όλα είναι το θρυλικό μπακάλικο Α.F. Tamburini. Μπορείτε να καθίσετε στο πίσω μέρος του μαγαζιού για μια γρήγορη μακαρονάδα ή μια σαλάτα και να προμηθευτείτε συσκευασμένα αλλαντικά ή άλλα τρόφιμα στον πάγκο.

Πηγαίνετε στην πανέμορφη, ντιζαϊνάτη μπουτίκ L' Inde de Paris (Via dei Musei 6) όπου θα βρείτε κομμάτια σύγχρονων σχεδιαστών όπως οι Victor&Rolf, Biba και Missoni. Ιδιαίτερα εντυπωσιακά είναι τα κεντημένα μεταξωτά φορέματα του Amen (από 1.000 ευρώ). Για πιο παραδοσιακό ιταλικό λουκ, παραγγείλετε ένα πουκάμισο στου Zinelli (Piazza Mercanzia 5), που ράβει κοστούμια και πουκάμισα από το 1937 (κοστούμια από 900 ευρώ, πουκάμισα από 150 ευρώ).


Ορισμένα από τα πιο εντυπωσιακά αξιοθέατα της πόλης βρίσκονται γύρω από την Piazza Galvani, μια πλατεία κρυμμένη σαν γυαλιστερό διαμαντάκι νότια από την τεράστια Piazza Maggiore. Ανάμεσα στις δύο πλατείες βρίσκεται η δημοτική βιβλιοθήκη, που δεν έχει ενδιαφέρον για την αρχιτεκτονική της αλλά γι' αυτό που θα δείτε στον πρώτο όροφο. Το Archiginnasio (Piazza Galvani 1) είναι ένα θεαματικά σκαλισμένο ξύλινο διδασκαλείο ανατομίας του 1600, γεμάτο εκπαιδευτικά ξυλόγλυπτα της εποχής. Λίγα βήματα παραπέρα, στη via Farnini, τοιχογραφίες στολίζουν τις πιο όμορφες αψιδωτές στοές της πόλης. Απολαύστε τις πίνοντας καφέ ή τσιμπολογώντας στο καφέ του Zanarini (Piazza Galvani 1).

Μην αφήσετε τις εκκλησίες του 15ου αιώνα, τα σιντριβάνια του 16ου αιώνα και τις τοιχογραφίες του 17ου αιώνα να αποσπάσουν την προσοχή σας από τη σύγχρονη καλλιτεχνική σκηνή της πόλης. Το Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, γνωστό και ως mambo, στη via Don Minzoni 14 είναι πολύ ενδιαφέρον για τους φίλους της Τέχνης και όχι μόνο.


Η Μπολόνια είναι μια πόλη αστών, αλλά διαθέτει και πλούσια εναλλακτική σκηνή. Θα τη συναντήσετε στις ταβέρνες που βρίσκονται κοντά στη διασταύρωση της Via del Pratello με τη Via Pietralata. Στη Via del Pratello 66 βρίσκεται το Monastero, ένα μοντέρνο μπαρ με μινιμαλιστικές γοτθικές αψίδες και κοκτέιλ με επίκεντρο το μαρτίνι. Δίπλα ακριβώς βρίσκεται το Barazzo, ένα σκοτεινό μπαρ με τρέντι πελατεία. Αν θέλετε να συναναστραφείτε με τους πιο ωραίους και στιλάτους Μπολονέζους, πηγαίνετε στο Nu Lounge Bar (via dei Musei 6) που έχει και τραπεζάκια έξω.


Μπολονέζικη Γαστρονομία

Οι Ιταλοί την αποκαλούν "Χοντρή" (La Grassa), όχι μόνο γιατί οι μακαρονάδες της είναι άκρως παχυντικές, αλλά και γιατί είναι η "μητέρα" αρκετών καπνιστών αλλαντικών, της σάλτσας μπολονέζ (την οποία αποκαλούν στη Μπολονία ragu), και φυσικά των τορτελίνι, που είναι για την πόλη κάτι σαν εθνικό σύμβολο. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Μπολόνια έχει και εξαιρετικό παγωτό και θεϊκά γλυκά!

Γευτείτε Ιταλική γαστρονομία στο Bistrot Marco Fadiga. Η διακόσμηση δεν είναι καθόλου κυριλέ (γραφίτι στους τοίχους, φωτογραφίες του Τεν-Τεν, καφάσια κ.α) αλλά στον μαυροπίνακα εμφανίζονται κάθε μέρα πιάτα του Fadiga, που είναι ένας από τους πιο διάσημους νέους σεφ της πόλης. Εκεί θα φάτε ορεκτικά όπως σολομό μαριναρισμένο, φουά γκρα με χουρμά και κύρια πιάτα όπως τσιπούρα ταρ-ταρ με μάνγκο φουντούκια και τζίντζερ. (Via Rialto 23c).


Δοκιμάστε τοπική κουζίνα στο Osteria De Poeti, ένα εστιατόριο του 1600 όπου σύχναζαν μεγάλοι ποιητές και έχει εντυπωσιακή διακόσμηση με αντικές κι ένα παλιό πηγάδι. (Via de Poeti)

Το Pappagallo είναι ένα ιστορικό εστιατόριο της πόλης που έχει υποδεχθεί στη σάλα του καλλιτέχνες, ηθοποιούς και διπλωμάτες. Κορυφαία πιάτα του είναι τα τορτελίνια σε ζωμό κρέατος, και ταλιατέλες με ραγού μπολονέζ. (Via della Mercanzia 3).

H Nicola's Pizzeria προσφέρει πεντανόστιμες πίτσες τεραστίων διαστάσεων, τραγανές με φρέσκια μοτσαρέλα και εποχιακά υλικά που έχει επιλέξει ο Ναπολιτάνος ιδιοκτήτης του μαγαζιού ο οποίος είναι πολύ ευγενικός και συχνά κάθεται με τους πελάτες για να μιλήσει. (Piazza San Martino)H Trattoria Meloncello έχει ιστορία 100 χρόνων, βρίσκεται πάνω σε έναν λόφο, δίπλα στην εκκλησία San Luca, και προσφέρει μαγευτική θέα της πόλης απο ψηλά. Δοκιμάστε tortellini al brodo και τα polpette τα οποία είναι κεφτεδάκια με σάλτσα ντομάτας. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα εξαιρετικά κρασιά του μαγαζιού. (Via Saragozza).

Το Osteria Broccaindosso είναι μικρό ρουστικ μαγαζάκι, πολύ ατμοσφαιρικό και αγαπημένη επιλογή των ντόπιων. Έχει εξαιρετικό φαγητό σε μεγάλες μερίδες και λαχταριστά γλυκά, όπως το σοκολατένιο κέικ με φρούτα και μασκαρπόνε. (Via Broccaindoso 7/A).


Γλυκά και Street food

Το παγωτατζίδικο La Sorbetteria Castiglione έχει υπέροχες γεύσεις παγωτών και πολύ καλή εξυπηρέτηση (Via Castiglione 44).

Το αγαπημένο μαγαζί του Ουμπέρτο Έκο βρίσκεται στη Via Vitale 98 και έχει βιολογικά παγωτά σε διάφορες γεύσεις.

Το Majani είναι ένα μαγαζί 200 ετών και εκεί μπορείτε να βρείτε υπέροχα σοκολατάκια σε διάφορες γεύσεις όπως για παράδειγμα τα σοκολατάκια με τορτελίνι γεμιστά με κρέμα (Via De Carbonesi 5).

Το καλύτερο τιραμισού της πόλης βγαίνει απο το εργαστήριο του Impero Caprarie και βρίσκεται στη Via Caprarie 4.

Τα πιο νόστιμα πανίνι θα τα βρείτε στο il Panino και είναι όλα φτιαγμένα με τα πιο εκλεκτά τυριά, αλλαντικά και λαχανικά (Via Galleria 91/A.


Ένα από τα ωραιότερα μπαρ της πόλης είναι το Le Stanze. Μια εκκλησία του 1500 που μεταμορφώθηκε σε cocktail bar, το οποίο διατηρεί τις τοιχογραφίες ως διακοσμητικό στο στοιχείο. 

Ο θόλος του Podestà
Ο Θρύλος λέει…ότι στον θόλο του Palazzo del Podestà, που βρίσκεται κάτω από τον πύργο Arengo μεταδίδεται ο ήχος μέσα από τους τοίχους, από τη μια γωνία στην άλλη. Ήταν ένας τρόπος για να επικοινωνούν οι λεπροί την εποχή του Μεσαίωνα.


Η Μπολόνια είναι διάσημη για τις στοές της! Όλη η πόλη είναι γεμάτη στοές που καλύπτουν ένα δίκτυο 38 χιλιομέτρων. Έτσι λοιπόν ακόμα και εάν βρέχει (ένα πολύ συχνό φαινόμενο στη Μπολόνια) μπορείτε να γυρίσετε άνετα όλη τη πόλη κάτω από τις στοές.


Πότε να πάτε
Η Μπολόνια φοράει τα καλά της από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο, όταν το κλίμα είναι ζεστό. Την περίοδο αυτή θα βρείτε πολλά υπαίθρια μαγαζιά για να πιείτε τον καφέ σας, να απολαύσετε το φαγητό σας ή απλά να αναπαυτείτε στις πλατείες της πόλης.


Traveler Hellas

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις