Μουσεία που θα ανοίξουν το 2017


15 μουσεία παγκοσμίως θα ανοίξουν τις πόρτες τους για το κοινό μέσα στο 2017, τα οποία θα αποτελούν εντυπωσιακούς χώρους τέχνης και πολιτισμού. Μουσεία με μοναδικά εκθέματα και ιδιαίτερη θεματική που θα τραβήξουν τα βλέμματα και θα εντυπωσιάσουν κάθε φιλότεχνο επισκέπτη.Museum Barberini, Πότσδαμ, Γερμανία 
Το μουσείο τέχνης στην Πλατεία της Παλιάς Αγοράς του Πότσδαμ, δημιουργήθηκε στο υπέροχο ανακατασκευασμένο παλάτι από το οποίο πήρε το όνομα του. Το μουσείο αποτελεί σημαντική νέο ατραξιόν στο ήδη εντυπωσιακό ιστορικό κέντρο της πόλης, ενώ θα φιλοξενεί εκθέσεις κλασικής μέχρι και σύγχρονης τέχνης, ξεκινώντας με μια έκθεση με θέμα τον Ιμπρεσιονισμό.
(Ανοίγει τέλη Ιανουαρίου του 2017)


Astana World Expo, Καζακστάν
Πρόκειται για μια νέα Διεθνή Έκθεση που σχεδιάζεται να ανοίξει τον Ιούνιο στην πόλη Αστάνα του Καζακστάν. Δημιούργημα των Adrian Smith και Gordon Gill, θεματική της αποτελούμενης από κυκλικές επαύλεις έκθεσης αποτελεί η “Μελλοντική Ενέργεια”. Στόχος είναι να ξεκινήσει μια παγκόσμια συζήτηση μεταξύ χωρών, ΜΚΟ, εταιρειών και του γενικού κοινού με βάση την κρίσιμη ερώτηση περί ασφαλούς και βιώσιμης πρόσβασης στην ενέργεια.
(Ανοίγει τον Ιούνιο του 2017)


Μουσείο Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, Γκντανσκ, Πολωνία
Το μεγαλύτερο πολιτιστικό project της πόλης του Γκντανσκ εδώ και πολλά χρόνια, το μουσείο αποτελεί ένα μνημείο στις πιο σκοτεινές εποχές της Πολωνίας, τις μαύρες εμπειρίες της κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Το σχέδιο είναι της αρχιτεκτονικής ομάδας Kwadrat που κέρδισε τον διαγωνισμό για το κτίριο του μουσείου, και έχει σαν βάση δραματικά τσιμεντένια σχήματα να ξεπροβάλλουν από μια νέα διαμορφωμένη πλατεία.
(Ανοίγει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2017)


Exhibition Road στο Victoria & Albert Museum, Λονδίνο, Αγγλία
Το Victoria & Albert αποτελεί ένα από τα πιο παλιά καθιερωμένα και αναγνωρισμένα μουσεία του κόσμου, έχοντας αναδειχθεί μάλιστα το Μουσείο της Χρονιάς 2016. Αυτό δεν το σταματάει όμως από το να επιδιώκει ένα συνεχές πρόγραμμα ανανέωσης και προσθηκών. Το πιο τελευταίο μεγάλο του project αποτελεί το Exhibition Road των Amanda Levete Architects, το σχέδιο μιας νέας πλατείας, πινακοθήκης και καφέ που σύντομα θα αλλάξει δραστικά τον τρόπο με τον οποίο το μουσείο απευθύνεται στην περιοχή του Κένζιγκτον.
(Ανοίγει τον Ιούλιο του 2017)Κέντρο του Βασιλιά Abdulaziz για τον Παγκόσμιο Πολιτισμό, Νταχράν, Σαουδική Αραβία
Το τεράστιο ίδρυμα, σε σχέδιο του νορβηγικού αρχιτεκτονικού γραφείου Snøhetta, που θα αφιερωθεί στην δημιουργικότητα και την γνώση, ορθώνεται στις άμμους της ερήμου και κόστισε περί τα 400 εκατ. δολάρια για να χτιστεί. Έχοντας καθυστερήσει αρκετά να ανοίξει τις πόρτες του, τώρα είναι πια σχεδόν έτοιμο, με την λεία του μεταλλική πρόσοψη να εσωκλείει μια βιβλιοθήκη, ένα κέντρο εκπαίδευσης, ένα αμφιθέατρο και ένα μουσείο.
(Ανοίγει μέσα στο δεύτερο εξάμηνο του 2017)


Zeitz MOCAA, Κέιπ Τάουν, Νότια Αφρική
 Πρόκειται για την πρώτη διεθνή πινακοθήκη τέχνης της Νότιας Αφρικής, στην οποία αυτή την περίοδο το Heatherwick Studio, που έχει αναλάβει το έργο, δίνει τις τελευταίες πινελιές. Το μουσείο έχει σχεδιαστεί για να φιλοξενήσει την εντυπωσιακή συλλογή τέχνης της ηπείρου του Jochen Zeitz , ενώ το τεράστιο κτίσμα θα φιλοξενεί και ένα ξενοδοχείο στην στέγη πάνω από την τέχνη που θα εσωκλείει.
(Ανοίγει 23 Σεπτεμβρίου 2017)Μουσείο της Βίβλου, Ουάσιγκτον, ΗΠΑ
Το 40.000 τετ. μέτρων μουσείο αφιερωμένο στη Βίβλο, βρίσκεται μόλις 3 τετράγωνα από το Καπιτώλιο των Ηνωμένων Πολιτειών και είναι σχεδιασμένο ώστε να παρέχει στους επισκέπτες του μια εις βάθος προσωποποιημένη εμπειρία, καθώς θα εξερευνούν την ιστορία, την κοινωνία, την γεωγραφία και τον πολιτισμό που χρονολογούνται στη Βίβλο, καθώς και την επίδραση της. Το μουσείο, σχεδιασμένο από τους SmithGroupJJR, θα χρησιμοποιεί τεχνολογία αιχμής για να φέρει τη Βίβλο στη ζωή, ενώ στη σκεπή του θα δημιουργηθεί ένας βιβλικός κήπος.
(Ανοίγει τον Νοέμβριο του 2017)Μουσεία Yves Saint Laurent, Παρίσι, Γαλλία & Μαρακές, Μαρόκο
Δύο μουσεία ολοκληρωτικά αφιερωμένα στον κορυφαίο σχεδιαστή μόδας Yves Saint Laurent θα ανοίξουν τις πύλες τους στο Παρίσι και στο Μαρόκο το 2017, διασφαλίζοντας την διατήρηση των 40 χρόνων δημιουργικότητας του (1962-2002). Το μουσείου του Παρισιού θα ανοίξει στο ιστορικό κτίριο της 5 Avenue Marceau όπου ο σχεδιαστής δημιουργούσε σχεδόν 30 χρόνια, ενώ το δεύτερο μουσείο, σε σχέδιο των Studio KO, θα ανοίξει σε μια πόλη που ο Yves Saint Laurent ανακάλυψε το 1966 και επισκεπτόταν τακτικά, αντλώντας έμπνευση. Η συλλογή θα περιλαμβάνει 5.000 κομμάτια ρούχων υψηλής ραπτικής, καθώς και 15.000 αξεσουάρ, καθώς και χιλιάδες σκίτσα, φωτογραφίες και αντικείμενα του σχεδιαστή.
(Ανοίγουν το φθινόπωρο του 2017)Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ), Αθήνα, Ελλάδα
Το μουσείο σύγχρονης τέχνης της πρωτεύουσας μπορεί να άνοιξε μερικώς τον Οκτώβριο του 2016, όμως τα επίσημα εγκαίνιά του είναι προγραμματισμένα για τα τέλη του 2017. Μόνιμη στέγη του Μουσείου είναι το πρώην εργοστάσιο ζυθοποιίας Φιξ στη Λεωφ.Συγγρού, ένα κτίριο 18.142 τμ. σε οικόπεδο επιφανείας 3.123 τμ., το οποίο με την ανακατασκευή του θα δώσει μια μοντέρνα βιομηχανική χροιά στην περιοχή.
(Ανοίγει το φθινόπωρο του 2017)
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, Τορόντο, Καναδάς
Ένα τεράστιο project επανάχρησης και προσαρμογής των αρχιτεκτόνων Alliance θα μεταμορφώσει ένα βιομηχανικό κτίριο των αρχών του 20ου αιώνα στο πρώτο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης του Τορόντο, δίνοντας στον θεσμό το δικό του κτίριο 20 χρόνια αφότου ιδρύθηκε. Η μνήμη του ιστορικού κτιρίου διατηρείται, με τους πρώτους ορόφους του να αφιερώνονται σε τέχνη, εκθέσεις και δρώμενα.
(Ανοίγει το φθινόπωρο του 2017)Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης, Λος Άντζελες, ΗΠΑ
Το Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του Λος Άντζελες (ICA LA) προγραμματίζεται να ανοίξει τον νέο χώρο του στην περιοχή των τεχνών του κέντρου της πόλης. Το μουσείο ήταν προηγουμένως γνωστό σαν το Μουσείο Τέχνης της Σάντα Μόνικα, ενώ στην μελλοντική του μορφή θα διαθέτει εκτεταμένες αίθουσες τέχνες, έναν χώρο εκπαίδευσης, ένα καφέ και έναν κήπο.
(Ανοίγει το φθινόπωρο του 2017)


Louvre Abu Dhabi, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα
Μετά από μεγάλες καθυστερήσεις, το Λούβρο του Άμπου Ντάμπι προβλέπεται να ανοίξει για το κοινό μέχρι το τέλος του 2017. Μέσα στο θολωτό κτίσμα σε σχεδιασμό του Jean Nouvel θα υπάρχουν πάνω από 6.000 τετραγωνικά μέτρα μόνιμων εγκαταστάσεων, τέχνης, νερού και φωτός, υποσχόμενο μια απαράμιλλη εμπειρία.
(Ανοίγει τον Νοέμβριο του 2017)ICA Miami, Μαϊάμι, ΗΠΑ
Ο νέος ρόλος του Μαϊάμι σαν σημείο καμπής του κόσμου της τέχνης παγκοσμίως σύντομα θα έχει μια μόνιμη βάση. Το ολοκαίνουριο Ινστιτούτο Σύγχρονης Τέχνης του ετοιμάζεται να καταπλήξει τους επισκέπτες της Έκθεσης Τέχνης του 2017. Σχεδιασμένο από το ισπανικό γραφείο αρχιτεκτονικής Aranguren & Gallegos Arquitectos, το δωρεάν νέο μουσείο θα ενσωματώσει επίσης έναν υπέροχο κήπο γλυπτών.
(Ανοίγει 1 Δεκεμβρίου 2017)Beit Beirut, Βηρυτός, Λίβανος
Το νέο μουσείο και πολιτιστικό κέντρο της Βηρυτού,  Beit Beirut, δημιουργείται από τον αρχιτέκτονα Youssef Haidar, από τα ερείπια του “Κίτρινου Σπιτιού” που έχει πληγεί σημαντικά από τις μάχες της πόλης. Πρόκειται για μια νέο-Οθωμανική έπαυλη, που πρωτοχτίστηκε την δεκαετία του 1920. Το κτίριο που χρησιμοποιήθηκε σαν βάση σκοπευτών κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου της χώρας θα αποκτήσει το 2017 νέα μορφή.
(Ανοίγει τέλη του 2017)Μουσείο Μοντέρνας και Σύγχρονης Τέχνης της Νουσαντάρα MACAN, Τζακάρτα, Ινδονησία
Σχεδιασμένο από το γραφείο MET Studio, το νέο μουσείο MACAN θα είναι η πρώτη διεθνής πινακοθήκη σύγχρονης τέχνης της Ινδονησίας. Προορισμένο να αποτελέσει ένα παράθυρο στην συλλογή του ντόπιου επιχειρηματία Haryanto Adikoesoemo αλλά και στην πόλη της Τζακάρτας, το γυάλινο κτίσμα στέκει στην περιοχή Kebon Jeruk στα δυτικά της πόλης.
(Ανοίγει τέλη του 2017)

Πηγή: Parallaxi

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις