Ταξίδι στο Βελιγράδι

Το Βελιγράδι (στα Σέρβικα σημαίνει Άσπρη πόλη) είναι η πρωτεύουσα και η μεγαλύτερη πόλη της Σερβίας. Βρίσκεται στην Παννονική πεδιάδα των Βαλκανίων στις όχθες του Σάβου, παραπόταμου του Δούναβη, στο Βόρειο τμήμα της Σερβίας και θεωρείται μία από τις παλαιότερες ευρωπαϊκές πόλεις αφού ιδρύθηκε από τους Κέλτες τον 3ο αιώνα π.Χ.

Η πρώτη ονομασία της ήταν Σιγγιδών ενώ η πρώτη αναφορά της ως Βελιγράδι χρονολογείται το 878μ.Χ.. Η γεωστρατηγική της θέση τη μετέτρεψε πολλές φορές κατά τη διάρκεια της ιστορίας σε πεδίο μαχών, διοικήθηκε κατά καιρούς από διαφορετικά φύλα και ισοπεδώθηκε από καταστροφικούς πολέμους. Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης ξεπερνά τους 1.630.000 κατοίκους και αποτελεί ξεχωριστή εδαφική μονάδα της Σερβίας διατηρώντας μάλιστα και τη δική της διοικητική αρχή. Ακόμα αποτελεί κεντρικό οικονομικό κέντρο και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της χώρας αλλά και μία σύγχρονη μητρόπολη εκπαίδευσης και επιστημών. Μπορείτε να την προσεγγίσετε μέσω ενός εκτεταμένου οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου αλλά και μέσω του διεθνούς αεροδρομίου που προσφέρει ανταποκρίσεις για πολλούς ευρωπαϊκούς και διεθνείς προορισμούς.

Μετά το πέρασμα Βυζαντινών, Φράγκων, Βουλγάρων και Ούγγρων, κατακτήθηκε από τους Οθωμανούς και έγινε το κυριότερο κέντρο εξάπλωσης τους στον ευρωπαϊκό χώρο. Οι πιο πρόσφατες πληγές της πόλης,  οδήγησαν στη διαίρεση της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας και στο βομβαρδισμό τους από το ΝΑΤΟ. Σήμερα 1.630.000 άνθρωποι ζουν στο Βελιγράδι και έχει μετατραπεί σε κεντρικό οικονομικό και εμπορικό κέντρο ολόκληρης της χώρας.

Αξιοθέατα

Παλαιός Πεζόδρομος (Skadarlija)
Η Skadarlija είναι ένας πανέμορφος πέτρινος πεζόδρομος, περίπου 400 μέτρων, με την ευρύτερη περιοχή του. Ουσιαστικά πρόκειται για την Πλάκα του Βελιγραδίου. Συχνά αποκαλείται Μονμάρτρη του Βελιγραδίου από την Βοημιακή ατμόσφαιρα και στυλ που διαθέτει. Δεξιά και αριστερά, επί του δρόμου, θα βρείτε εκατοντάδες καφετέριες και restaurants, ενώ οι τουρίστες μπλέκονται με τους ντόπιους και απολαμβάνουν την βραδινή έξοδο τους. Στην περιοχή βρίσκονται επίσης πολλά ξενοδοχεία, γκαλερί τέχνης και μαγαζιά με αντίκες και σουβενίρ ενώ ομάδες μουσικών παίζουν τοπική βαλκανική μουσική και καλλιτέχνες ντυμένοι με παραδοσιακά ρούχα εκτελούν show στον δρόμο.

Δρόμος του Πρίγκιπα Μιχαήλ (Ulica knez Mihailova)
Ο δρόμος του πρίγκιπα Μιχαήλ είναι ο βασικός πεζόδρομος και το εμπορικό κέντρο της πρωτεύουσας της Σερβίας και συγκαταλέγεται στους ομορφότερους πεζόδρομους της Ευρώπης. Επί αυτού βρίσκονται χτισμένα πολλά εντυπωσιακά κτίσματα και μέγαρα που χρονολογούνται στα τέλη του 1870. 

Οχυρό του Βελιγραδίου (Kalemegdan)
Το Kalemegdan είναι ένα οχυρό και πάρκο που βρίσκεται στην περιοχή Stari Grad κοντά στο κέντρο της πόλης. Στέκεται στην κορυφή του λόφου Šumadija, σε ύψος 125.5 μέτρων, στην συμβολή των ποταμών του Δούναβη και του Sava. Το οχυρό είναι η καρδιά και το παλιότερο σημείο της πόλης του Βελιγραδίου και για αιώνες, ο πληθυσμός της πόλης ζούσε εντός των τειχών του οχυρού, κάτι που το κάνει να είναι απόλυτα συνυφασμένο με την ιστορία της πόλης. 

Πλατεία της Δημοκρατίας (Trg Republike)
Στην Πλατεία Trg Republike «χτυπάει η καρδιά των τεχνών» και σε αυτή βρίσκονται κάποια από τα διασημότερα κτίρια και αξιοθέατα της πόλης, συμπεριλαμβανομένου του εθνικού μουσείου, του εθνικού θεάτρου και του αγάλματος του Πρίγκιπα Μιχαήλ. Η παρούσα πλατεία διαμορφώθηκε μετά την καταστροφή της πύλης Stambol του 1886, που ονομάζονταν έτσι εξαιτίας του δρόμου που την διέσχιζε και οδηγούσε στην Κωνσταντινούπολη (Istanbul). Κατά την διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου τα περισσότερα κτίρια επί της πλατείας, καταστράφηκαν από βομβαρδισμούς και μετά το πέρας του πολέμου αφαιρέθηκαν και οι γραμμές του τραμ. Σήμερα η πλατεία είναι ένα από τα πιο πολυσύχναστα σημεία της πόλης και κεντρική εμπορική περιοχή. Όσων αφορά το μπρούτζινο άγαλμα του Πρίγκιπα Μιχαήλ πάνω στο άλογο, δημιουργήθηκε από τον Ιταλό γλύπτη Enrico Pazzi το 1882. Το άγαλμα θυμίζει στο κοινό το μεγαλύτερο επίτευγμα του πρίγκιπα, την νίκη του κατά των Τούρκων και την απελευθέρωση των τελευταίων 7 πόλεων κατά το 1867. Τα ονόματα των πόλεων βρίσκονται χαραγμένα σε πλάκες στο μνημείο και το χέρι του Μιχαήλ δείχνει προς την Κωνσταντινούπολη, καλώντας τους Τούρκους να φύγουν από την χώρα.

Εθνικό Μουσείο Σερβίας (Narodni Muzej)
Το εθνικό μουσείο της Σερβίας, είναι χτισμένο επί της πλατείας της δημοκρατίας και ιδρύθηκε το 1844. Το μουσείο διαθέτει μια εξαιρετική συλλογή με περισσότερα από 400.000 αντικείμενα. Επίσης διαθέτει 34 εκθέσεις, κάποιες από της οποίες είναι: αρχαιολογική, νομισματική, μεσαιωνική, τοπική συλλογή τέχνης αλλά και από διάφορες χώρες κυρίως της κεντρικής Ευρώπης αλλά και της Ρωσίας η της Ιαπωνίας.

Ναός του Αγίου Σάββα (Hram svetog Save)
Ο Ιερός Ναός του Αγίου Σάββα έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον ειδικά για τους Έλληνες, καθώς είναι ο μεγαλύτερος Ορθόδοξος ναός στον κόσμο. Είναι αφιερωμένος στον Άγιο Σάββα, ιδρυτή της Σερβικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και σημαντικό πρόσωπο της χώρας κατά την μεσαιωνική εποχή. Η κατασκευή του ναού έγινε αποκλειστικά με προσφορές ενώ εικάζεται ότι χτίστηκε στο σημείο που θάφτηκε ο Άγιος Σάββας. 

Κοινοβούλιο της Σερβίας (Narodna skupština Srbije)
Το κτίριο του κοινοβουλίου της Σερβίας, βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, μπροστά από το πάρκο Pioneer's στην πλατεία Nikola Pašić. Η βουλή μετακινήθηκε στο κτίριο στις 23 Ιουλίου 2006 ακολουθώντας την διάλυση της κρατικής ένωσης της Σερβίας και του Μαυροβουνίου. Πριν την βουλή, το κτίριο στέγαζε την βουλή της Γιουγκοσλαβίας. Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1907 όμως ο Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος πάγωσε την κατασκευή και τα σχέδια χάθηκαν. Με το πέρας του πολέμου όμως ήταν ο γιος του αρχιτέκτονα των πρώτων σχεδίων που συνέχισε την κατασκευή που ολοκληρώθηκε το 1936. Περισσότερα από 100 γραφεία και τέσσερις αίθουσες επιτροπών βρίσκονται στο κτίριο ενώ στο πρώτο όροφο στεγάζεται και μια βιβλιοθήκη 165 τετραγωνικών μέτρων με 60.000 βιβλία. 

Παλιό Παλάτι (Stari Dvor)
Το παλιό παλάτι, ήταν το βασιλικό παλάτι της δυναστείας Obrenović της Σερβίας ενώ σήμερα στεγάζει την City Assembly της πόλης. Συναντάται στην γωνία των δρόμων Kralja Milana και Dragoslava Jovanovića. Το παλιό παλάτι χτίστηκε μεταξύ του 1882 και 1884, σύμφωνα με τα σχέδια του Aleksandar Bugarski με ακαδημαϊκή αρχιτεκτονική του 19ου αιώνα. Το παλάτι έπαθε σημαντικές ζημίες δυο φορές κατά την διάρκειά των δύο Παγκοσμίων Πολέμων. Μετά την πρώτη ζημιά του πρώτου παγκοσμίου πολέμου το παλάτι ανακατασκευάστηκε κατά το 1930 ενώ η δεύτερη ανακατασκευή ακολούθησε των δεύτερο πόλεμο το 1947. Κατά την διάρκεια των ανακατασκευών η αρχιτεκτονική του κτιρίου άλλαξε δραστικά. Οι σημαντικότερες αλλαγές περιλαμβάνουν την αφαίρεση των δυο θόλων που έβλεπαν των κήπο όπως και την δραστική αλλαγή της εμφάνισης της πλευράς που βρίσκετε επί της Bulevar kralja Aleksandra. Σίγουρα μια επίσκεψη στο παλιό παλάτι και μια βόλτα στο εσωτερικό του είναι μια πολλή ευχάριστη επιλογή κατά την επίσκεψη σας στην πόλη.

Μνημείο της Ανώνυμης Γυναίκας (Spomenik Neznanom junaku)
Το 'διαφορετικό' αυτό μνημείο βρίσκεται στην κορυφή του λόφου Avala στην δυτικό-ανατολική πλευρά της πόλης και προσφέρει μια φανταστική θέα της πρωτεύουσας της Σερβίας. Το σχέδιο ανήκει στον γλύπτη Ivan Meštrović. Η κατασκευή αυτού του μνημείου διατάχτηκε από το βασιλιά Αλέξανδρο των πρώτο της Γιουγκοσλαβίας, για να τιμήσει την μνήμη των θυμάτων του Πρώτου Παγκόσμιου Πολέμου και των Βαλκανικών πολέμων. Ο βασιλιάς θέλοντας να τονίσει την Γιουγκοσλαβική ενότητα, διέταξε στο μνημείο να παρουσιάζονται καρυάτιδες που εκπροσωπούν όλες της εθνικές οντότητες της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας. Το μνημείο έχει χαρακτηριστεί ως μνημείο εξαιρετικής σημασίας το 1987.


Konak kneginje Ljubice 
Αυτό το παλάτι Βαλκανικού στυλ, χτίστηκε μεταξύ 1829 και 1831 από τον Hadži-Nikola Živković, έναν πρωτοπόρο της σύγχρονης Σέρβικης αρχιτεκτονικής. Η κατοικία έγινε κατά παραγγελία από τον πρίγκιπα  Miloš Obrenović, δώρο για τη σύζυγό του πριγκίπισσα Ljubica και τα παιδιά τους. Τα περισσότερα αντικείμενα που βρίσκονται μέσα σε αυτό το ιδιαίτερο κτίσμα, έπιπλα, χαλιά και πίνακες, παραμένουν ακόμη και σήμερα στη θέση τους.

Ποταμίσιο νησί Ada (Ada Ciganlija)
Το Βελιγράδι έχει παραλία, και μάλιστα μια από της μεγαλύτερες αστικές παραλίες της Ευρώπης, με περισσότερα από 7 χιλιόμετρα ακτογραμμή. Το νησί Ada δημιουργήθηκε τεχνητά στης όχθες του ποταμού Sava και το καλοκαίρι, το επισκέπτονται, πάνω από 100.000 άτομα ημερησίως που μπορούν να φτάσουν τους 300.000 τα Σαββατοκύριακα. Οι ντόπιοι το αποκαλούν 'Θάλασσα του Βελιγραδίου' ή 'Χαβάη του Βελιγραδίου'. Η παραλία είναι πολύ οργανωμένη και διαθέτει ναυαγοσώστες και ιατρικό προσωπικό. Όμως η νήσος Ada δεν είναι μόνο μια παραλία, υπάρχουν παντού εστιατόρια, καφετέριες και καντίνες με fast food. Πριν από ένα καλό γεύμα όμως προηγείται η άσκηση, ο επισκέπτης στο Ada θα βρει αθλητικές εγκαταστάσεις, ποδήλατα, rollers, κανό, ενώ υπάρχουν και πορείες για περπάτημα. Για αυτούς που δεν είναι φαν της άσκησης, προσφέρεται και ένα μικρό τρενάκι που κάνει τον γύρο του τεχνητού νησιού.

Φεστιβάλ Μπίρας Βελιγραδίου (Belgrade Beer Festival)
Παρόλο που ξεκίνησε μόλις το 2003, το φεστιβάλ αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς κάθε χρόνο. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο, στα μέσα Αυγούστου, στην τοποθεσία Ušće του Βελιγραδίου, που βρίσκεται έξω από το κέντρο της πόλης, στην πλευρά του Νέου Βελιγραδίου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ανάμεσα από τις 25 ετικέτες μία από τις 40 μπίρες που διατίθενται, τοπικές και εισαγόμενες όλων των ειδών. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν και οι διαγωνισμοί που διοργανώνονται, με θέμα την μπίρα και την ανακύκλωση η οποία προωθείται από το φεστιβάλ, ενώ παράλληλα, φιλοξενούνται και πολλά μουσικά συγκροτήματα από όλο τον κόσμο, με διάφορα είδη μουσικής. Τέλος, αξιοσημείωτο είναι ότι η είσοδος είναι δωρεάν, όχι μόνο στους χώρους του φεστιβάλ αλλά και στις συναυλίες, κάτι που το έχει καταστήσει ως ένα από τα αγαπημένα της Ευρώπης, γεγονός που αποτυπώνεται στα θετικά σχόλια από το Διεθνή Τύπο.

Belgrade Zoo
Ο Ζωολογικός κήπος του Βελιγραδίου ή κήπος της καλής ελπίδας ιδρύθηκε το 1936 και είναι ένας από τους παλαιότερους ζωολογικούς κήπους στην Ευρώπη.  Καλύπτει μια τεράστια έκταση στρεμμάτων και έχει 2.000 ζώα που αντιπροσωπεύουν περίπου 270 διαφορετικά είδη ενώ βρίσκεται σε μια από τις ελκυστικότερες περιοχές, στο πάρκο Kalemegdan. 
8:00 AM - 5:00 PM (Χειμώνα)
8:00 AM - 8:30 PM (Καλοκαίρι)

Βόλτα στα προάστια
Το Σεμλίνο ή Ζέμουν είναι μια παραδουνάβια πόλη στη Σερβία και ένας από τους 17 δήμους που αποτελούν την σημερινή πόλη του Βελιγραδίου. Στο μεγαλύτερο μέρος της ιστορίας της, αναπτύχθηκε χωριστά από το Βελιγράδι, το οποίο είναι τοποθετημένο στις όχθες του ποταμού Σάβου, αλλά με την οικιστική επέκταση του Βελιγραδίου στα τέλη του 20ου αιώνα, η πόλη του Ζέμουν εντάσσεται στο πολεοδομικό συγκρότημα του Νέου Βελιγραδίου.
Η πόλη αυτή είναι χτισμένη σε τρεις λοφώδεις εξάρσεις στη δεξιά όχθη του Δούναβη, κοντά στο ποτάμιο νησί του Μεγάλου Πολέμου και στην σύνθεση του Δούναβη με τις εκβολές του ποταμού Σάβου. Στα νότια, εκτείνεται η ευρύτερη περιοχή του Νέου Βελιγραδίου, της μητροπολιτικής ενότητας της σερβικής πρωτεύουσας. Στα δυτικά εκτείνεται η ποτάμια λεκάνη της Σύρμιας και στα βόρεια η επαρχία της Βοϊβοντίνας. Στα διοικητικά όρια του δήμου, βρίσκονται και τα δύο ποτάμια νησιά του Μεγάλου Πολέμου και του Μικρού Πολέμου. Η πόλη είναι χτισμένη σε υψόμετρο 100 μέτρων, ενώ οι λοφώδεις γειτονιές της πόλης είναι χτισμένες στα 120 με 140 μέτρα.
Στην αρχαιότητα, η πόλη αναφέρεται για πρώτη φορά με την ονομασία Taurunum ως μία Κέλτικη εγκατάσταση αρχικά και ρωμαϊκός οικισμός μεταγενέστερα. Κατά τον Μεσαίωνα, Φράγκοι χρονικογράφοι των σταυροφοριών, αναφέρουν την πόλη ως Mallevila, ένα τοπωνύμιο που ιστορείται ήδη από τον 9ο αιώνα. Μεταγενέστερα, η πόλη αποκτά το σλαβικό όνομα Ζέμλν (Zemln).[1] Πιστεύεται ότι προέρχεται από τη σλαβική λέξη Ζέμλια (zemlja), που σημαίνει γη, και που αποτελεί την βάση για την αναφορά της πόλης σε άλλες γλώσσες, όπως και στα ελληνικά, σε Σεμλίνο.

Μπορεί οι βομβαρδισμοί να έσβησαν τα ίχνη της πλούσιας Ιστορίας της, η οποία κρατάει από την εποχή των Κελτών, και να άφησαν πίσω τους ένα μείγμα αυστριακής και κομουνιστικής αισθητικής, όμως η πολύπαθη πόλη έχει μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα και είναι πολύ ζωντανή τόσο την ημέρα όσο και τη νύχτα. Τα alternative στέκια και η έντονη πολιτιστική κίνηση, μάλιστα, της έχουν χαρίσει τον τίτλο «Βερολίνο των Βαλκανίων». Απολαύστε τη θέα από την ακρόπολη-φρούριο Kalemegdan, στη συμβολή των ποταμών Δούναβη και Σάβα, και περιπλανηθείτε ανάμεσα στα άπειρα μαγαζάκια και τα cafes του πεζόδρομου Knez Mihailova, που θα σας φέρει στην καρδιά της πόλης. Χαζέψτε τα όμορφα κτίρια και το άγαλμα του Mihailo Obrenovic, κλασικό meeting point, στην πλατεία Trg Republike και περπατήστε την οδό Srpskih Vladara, από την πλατεία Slavija και τα κτίρια που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς ως παλάτια των Αψβούργων μέχρι τον καθεδρικό Hram Svetog Save ( του Αγίου Σάββα ). Η μποέμ συνοικία Skadarska των ποιητών και των καλλιτεχνών προσφέρεται για να δοκιμάσετε τη σέρβικη κουζίνα στα γραφικά της ταβερνάκια ή για ένα ποτό συνοδεία ζωντανής μουσικής στα τοπικά kafanas. Τις ζεστές ημέρες, τέλος, όλοι οι δρόμοι οδηγούν στο Ada Ciganlija, ένα νησάκι-προέκταση της πόλης στον ποταμό Σάβα.

Καιρός / Κλίμα
Ο καιρός στο Βελιγράδι διαθέτει καιρό με ήπιο ηπειρωτικό κλίμα, με διακριτές εποχές. Ο χειμώνας είναι αρκετά ήπιος, μόλις 21 ημέρες κατά μέσο όρο έχουν θερμοκρασία κάτω του μηδενός και ο πιο κρύος μήνας θεωρείται ο Ιανουάριος. Η άνοιξη είναι σύντομη και βροχερή και διακόπτεται από την απότομη έλευση του καλοκαιριού, όπου η μέση θερμοκρασία είναι γύρω στους 30 βαθμούς και ο πιο ζεστός μήνας είναι ο Ιούλιος. Το φθινόπωρο είναι μεγαλύτερο από την άνοιξη, με ζεστές και ηλιόλουστες μέρες.

Νόμισμα: Σερβικό δηνάριο (РСД)
Αεροδρόμιο/α: Belgrade Nikola Tesla (BEG) Το διεθνές Αεροδρόμιο του Βελιγραδίου (Αεροδρόμιο Νίκολα Τέσλα) βρίσκεται 12 χλμ. δυτικά από την πόλη.

Μουσεία:
Εθνογραφικό Μουσείο της Σερβίας
Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Εθνικό Μουσείο της Σερβίας
Μουσείο Νίκολα Τέσλα
Αεροπορικό Μουσείο

Συγκοινωνία: Το σύστημα συγκοινωνιών του Βελιγραδίου αποτελείται από λεωφορεία (112 γραμμές), τραμ (12 γραμμές) και τρόλεϊ (8 γραμμές). Υπάρχει επίσης τοπικό σιδηροδρομικό δίκτυο που συνδέει το Βελιγράδι με τα προάστια και διαθέτει έξι γραμμές και 41 σταθμούς.Σχόλια

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις