Σύμη: ένας πολύχρωμος παράδεισος


Μοιάζει με ζωγραφιά στην άκρη του Αιγαίου, με τα γραφικά πολύχρωμα νεοκλασικά σπίτια που είναι χτισμένα αμφιθεατρικά στους γύρω λόφους και την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική τους που σε ταξιδεύουν σε έναν τόπο, θαρρείς και είναι μαγικός. Η αρχοντική Σύμη, αν και αποτελεί μια μικρή κουκίδα στον χάρτη της Ελλάδας, έχει αμέτρητες ομορφιές και ιδιαίτερο ενδιαφέρον.


Η Σύμη είναι ένα όμορφο, μικρό και ήσυχο νησί, 12 μίλια ΒΔ της Ρόδου. Είναι το όγδοο σε μέγεθος ελληνικό νησί του συμπλέγματος των Δωδεκανήσων και έχει συνολική έκταση 57.865 τ.χλμ.


Το νησί είναι ορεινό, πετρώδες, άγονο και άνυδρο. Ψηλότερο βουνό είναι η Βίγλα (550 μ.) που σχεδόν χωρίζει το νησί στο βόρειο και νότιο εκ των οποίων το βόρειο είναι χαμηλότερο και περισσότερο καλλιεργήσιμο. Διαθέτει ελάχιστα πεδινά και υψίπεδα. Στα ορεινά, όμως, υπάρχει εκπληκτική βλάστηση. Σημαντικότερα μικρά οροπέδια είναι η "Δρακούντα", το "Μέσα Νιμοράκι", το "Ξίσος", ο "Μεγάλος Σωτήρης" και ο "Μικρός Σωτήρης", ενώ σημαντικότερες σχηματιζόμενες κοιλάδες είναι τα "Παναϊδάκια", του "Νημπορειού", με μεγαλύτερη την "κοιλάδα του Πεδιού" όπου και καλλιεργούνται έντονα.


Ατενίζοντας τη Σύμη, παρατηρεί κανείς πως αυτή εκτείνεται από τους πρόποδες του όρους Βίγλα και φτάνει ως το λιμάνι. Αρχικά για λόγους ασφαλείας και προστασίας από τις τουρκικές και πειρατικές επιδρομές, καθώς και την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών, χτίστηκε στο ανώτερο τμήμα της πόλης που ονομάζεται Χωριό (ή Άνω Χώρα). Στη κορυφή του λόφου που βρίσκεται στην Άνω Χώρα, δέσποζε η αρχαία ακρόπολη, στα απομεινάρια της οποίας οι Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου, το 1407, έκτισαν το κάστρο τους που ήταν ένα αμυντικό φρούριο με καταλύματα. Οι ιππότες με αυτό το έργο θέλησαν να ενισχύσουν την άμυνα του νησιού. Η Άνω Χώρα συσπειρώθηκε σιγά σιγά γύρω από το κάστρο και μόνο όταν οι συνθήκες το επέτρεπαν, άρχισε και η επέκταση προς τα παράλια, δηλαδή Γιαλός (λιμάνι), Πέδι (όρμος – ψαροχώρι), Νημποριός (αρχαίο λιμάνι).


Το φυσικό λιμάνι του νησιού είναι ο Γιαλός, γύρω από τον οποίο είναι κτισμένος ο μεγαλύτερος οικισμός αμφιθεατρικά, στην πλαγιά του όρους Βίγλα. Τα σπίτια, δίπατα και τρίπατα, με κεραμιδένιες στέγες και μπαλκονάκια με λιτές σιδεριές, έχουν ως χαρακτηριστικό στοιχείο, το χρώμα της ώχρας και τα καφετιά παράθυρα και αποτελούν ιστορικό, διατηρητέο οικισμό.


Στο Γιαλό ξεχωρίζει ο Πύργος του Ρολογιού (που χτίστηκε το 1881) και μπροστά του το άγαλμα του μικρού ψαρά, το Μιχαλάκι, αλλά και το καμπαναριό της Ευαγγελιστρίας, στη δεξιά άκρη του λιμανιού. Στην πλατεία του Κάμπου, θα δείτε το Δημαρχείο και δίπλα το Ναυτικό Μουσείο Σύμης. Αξίζει να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό-Λαογραφικό Μουσείο και το Μουσείο Ναυτικής Τέχνης που περιλαμβάνει εκθέματα που μαρτυρούν την τεράστια ναυτική παράδοση του νησιού, όπως καταδυτικές μηχανές, σκάφανδρα, είδη σφουγγαριών κ.ά.


Το ανέβασμα στο Χωριό, τον πάνω οικισμό της Σύμης που απλώνεται από την κορυφή του λόφου και χωρίς να διακρίνεται ευκρινώς από το Γιαλό, γίνεται με την Καλή Στράτα, που αποτελείται από 500 πέτρινα σκαλοπάτια. Στα στενά δρομάκια του βρίσκονται τα πρώτα αρχοντικά χτισμένα με την παραδοσιακή αιγαιοπελαγίτικη αρχιτεκτονική, αλλά και πολύ σημαντικές εκκλησίες, όπως η Μεγάλη Παναγιά του Κάστρου, η Παναγιά Χαριτωμένη, ο Αϊ Νικόλας κ.ά. Στο λόφο δεσπόζει το κάστρο του νησιού, το λεγόμενο «Ποντικόκαστρο» και οι Μύλοι, που μαρτυρούν την οικονομική ανάπτυξη που γνώρισε το νησί στο παρελθόν. Από το κάστρο, μπορείτε να απολαύσετε την καλύτερη θέα στο νησί.


Στο μήκος του γιαλού μια πλειάδα εστιατορίων και cafés καθησυχάζει και τον πιο δύσπιστο πως εδώ οι επιλογές είναι αρκετές, και μάλιστα στην πλειονότητά τους απέχουν μίλια μακριά από οτιδήποτε αντιαισθητικό. Βρίσκεσαι στον μεγαλύτερο διατηρητέο οικισμό της χώρας και κάθε εικόνα που αντικρίζεις φροντίζει να σου το θυμίζει. Αρχοντικά καπετανόσπιτα απλώνονται παντού. Βάφονται σε διαφορετικά χρώματα, ενώ το «μάτι του βοδιού» κάτω από το αέτωμά τους, ήταν άλλοτε σε θέση να σου αποκαλύψει το πρεστίζ της οικογένειας που κατοικούσε σε αυτό, ανάλογα με το σχέδιό του. Περπατάς, και ενώ έχεις ήδη ξεχαστεί, φτάνεις στην Καλή Στράτα όπου 500 πέτρινα, φαρδιά σκαλοπάτια ενώνουν το λιμάνι με τον δεύτερο οικισμό του νησιού, το Χωριό. Ξάφνου αντιλαμβάνεσαι την ευμάρεια του τόπου που πατάς, μιας και τα αρχοντόσπιτα του άλλοτε εμπορικότερου δρόμου της Σύμης φροντίζουν να σου επιβεβαιώνουν την ένδοξη πορεία των κατοίκων της.


Ναυπηγική, σπογγαλιεία, μακρά παράδοση στην ξυλογλυπτική και βέβαια ναυτιλία, αποτελούσαν τις βασικές απασχολήσεις των ντόπιων, κληρονομιά που ως σήμερα αναδίδεται αριστουργηματικά σαν αέρας σε κάθε καλντερίμι. Κι αν βρεθείς στο Χωριό, νιώθεις τυχερός που στο άλμπουμ του μυαλού σου τρύπωσε μια τέτοια εικόνα. Μικρά, πολύ μικρά σοκάκια, και αυτή η μοναδική, σε απόλυτη συμμετρία αρχιτεκτονική των σπιτιών, σε κατακτά. Σχεδόν σε «προστάζει» να κάνεις ησυχία! Έτσι είναι όμως όλο το νησί. Τούτη η κουκκιδίτσα του ελληνικού χάρτη άλλωστε, προφυλάσσει καλά και καθόλου τυχαία ένα από τα μεγαλύτερα προσκυνήματα της Μεσογείου, την Ιερά Μονή του Ταξιάρχη Μιχαήλ του Πανορμίτη, στη νότια πλευρά της Σύμης, πάνω στον κόλπο του Πανόρμου. «Κάνει θαύματα», λένε, «η εικόνα του, και σαν κάνεις πως δεν τηρείς τα τάματά σου ο Πανορμίτης θα σου τα πάρει πίσω!»...


Ιστορία

Στις αρχές του 20ου αιώνα η Σύμη, ήταν πρωτεύουσα της Δωδεκανήσου και το μεγαλύτερο σπογγαλιευτικό κέντρο του ελλαδικού χώρου, ενώ τον Αύγουστο του 1988, μια πανοραμική φωτογραφία του λιμανιού της τραβηγμένη από το Κάστρο, κοσμούσε το εξώφυλλο του Condé Nast Traveler, του έγκυρου αμερικανικού περιοδικού σε θέματα τουρισμού. Η έμφαση του άρθρου δινόταν στον αρχιτεκτονική του νησιού και ειδικά στα αρχοντικά του Μουράγιου. Έκτοτε, ο τουρισμός της Σύμης, αναπτύχθηκε ραγδαία.


Σήμερα στο νησί υπάρχουν 5 οικισμοί: της Σύμης, του Εμπορειού, της Μαραθούντας, του Πεδίου και του Πανορμίτη. Κάποτε, όταν η Σύμη γνώριζε μεγάλη άνθηση στο εμπόριο και στη ναυπηγική, οι κάτοικοί της είχαν φθάσει τις 25.000, ενώ σήμερα, ο πληθυσμός της φθάνει τους 2.580 κάτοικους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2011.


Παραλίες

Η Σύμη φημίζεται μεταξύ άλλων και για τα πεντακάθαρα νερά, τους κολπίσκους αλλά και τα νησάκια που τη στεφανώνουν περιμετρικά. Το καλοκαίρι ξεκινάνε από το γιαλό καΐκια και μικρά σκάφη με προορισμό τις θαυμάσιες παραλίες του νησιού εκτελώντας ημερήσιες εκδρομές, ενώ κάποιες από αυτές είναι προσβάσιμες και με αυτοκίνητο.


Άγιος Αιμιλιανός
Πολύ γραφική παραλία βορειοδυτικά της Σύμης. Σε αυτό το σημείο η στεριά στενεύει δημιουργώντας ένα νησάκι πάνω στο οποίο βρίσκεται το ομώνυμο εκκλησάκι. Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται η παραλία Μαρόνι.

Πρόσβαση: Με καραβάκι από τον Γιαλό.Άγιος Βασίλειος
Από τις ωραιότερες παραλίες με βότσαλο μέσα σε ένα μεγάλο και βαθύ όρμο πλαισιωμένο από βουνά με αραιά αγριοκυπάρισσα. Έχει βαθιά νερά και βρίσκεται στα νοτιοδυτικά του νησιού.

Πρόσβαση: Με καραβάκι ή μέσα από μονοπάτι.


Άγιος Γεώργιος
Είναι η πιο εντυπωσιακή παραλία του νησιού γιατί έχει πίσω της ένα κάθετο βράχο ύψους γύρω στα 300 μ. Έχει άμμο, βραχάκια και λίγα δένρα ενώ στην άκρη του βράχου είναι χτισμένο το εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου.

Πρόσβαση: Μόνο με καραβάκι από την πόλη της Σύμης, σε περίπου 30 λεπτά.


Μαραθούντα
Στενός όρμος με πεντακάθαρα γαλαζοπράσινα νερά που βαθαίνουν απότομα και χοντρά χαλίκια. Έχει ξαπλώστρες, ομπρέλες και ταβερνάκι. Βρίσκεται νοτιότερα της παραλίας Νανού.

Πρόσβαση: Οδικώς από τον Πανορμίτη ή με καΐκι.


Νανού
Η παραλία είναι στολισμένη με κυπαρίσσια ενώ είναι ιδιαίτερα όμορφη χάρη στα μεγάλα βότσαλα και το μικροσκοπικό εκκλησάκι που βρίσκεται εκεί. Έχει ομπρέλες, ξαπλώστρες και ένα ταβερνάκι.

Πρόσβαση: Μόνο από τη θάλασσα με καΐκι ή δικό σας σκάφος. Βρίσκεται στα ανατολικά του νησιού.


ΝΟΣ
Η βοτσαλωτή παραλία του Ναυτικού Ομίλου Σύμης είναι δημοφιλής και οργανωμένη. Εκτός από τις ομπρέλες έχει και φυσική σκιά αλλά και καφετέρια. Είναι η κοντινότερη παραλία του οικισμού της Σύμης.

Πρόσβαση: Περπατώντας σε 5-10 λεπτά.


Πανορμίτης
Απάνεμος όρμος ιδανικός για κολύμπι. Αν και είναι μικρός, είναι δημοφιλής γιατί συνδυάζεται με επίσκεψη στην ομώνυμη μονή του Πανορμίτη. Βρίσκεται 15 χλμ νότια της Σύμης.

Πρόσβαση: Με αυτοκίνητο ή καραβάκι σε πρίπου μία ώρα από τον Γιαλό.

Πέδι
Μικρός και γραφικός όρμος με άμμο, ξαπλώστρες και ομπρέλες, τρία χιλιόμετρα ανατολικά της Σύμης. Είναι από τις δημοφιλέστερες παραλίες του νησιού, ιδιαίτερα μεταξύ των οικογενειών με παιδιά.

Πρόσβαση: Με τα πόδια, με ταξί ή λεωφορείο από τη Χώρα.Σεσκλιά
Βραχονησίδα με κρυστάλλινα, πεντακάθαρα νερά. Βρίσκεται στο νότιο άκρο της Σύμης.

Πρόσβαση: Μόνο με καΐκι.


Τολί
Όμορφη, μικρή παραλία στα νότια του νησιού, σε απόσταση περίπου 15 χλμ από το λιμάνι της Σύμης.

Πρόσβαση: Με αυτοκίνητο ή καραβάκι.Φανερωμένη
Όμορφος και απομονωμένος όρμος με γαλαζοπράσινα νερά.

Πρόσβαση: Με τα πόδια, περίπου 20 λεπτά από τον Πανορμίτη.
Νημπορειό
Μεγάλη παραλία με βότσαλο, ξαπλώστρες, ομπρέλες και ταβέρνα στη δυτική πλευρά του νησιού στο δρόμο προς το Γιαλό.

Πρόσβαση: Οδικώς, με καΐκι ή σε περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από το λιμάνι της Σύμης.Νύμος
Παραλία με βότσαλα στο ακατοίκητο νησάκι, στο βόρειο άκρο της Σύμης. Εκεί βρίσκεται το εκκλησάκι της Παναγίας που γιορτάζει στις 24 Αυγούστου.

Πρόσβαση: Μόνο με καραβάκι.


Μαρόνι
Όμορφη παραλία στη νησίδα του Αγίου Αιμιλιανού με έλατα και καταπράσινα νερά.

Πρόσβαση: Μόνο με καραβάκι.Άγιος Νικόλαος
Αμμουδερή παραλία με ξαπλώστρες και δέντρα που προσφέρουν ίσκιο. Έχει ρηχά νερά και γι'αυτό είναι δημοφιλής σε οικογένειες με μικρά παιδιά.

Πρόσβαση: Με τα πόδια σε περίπου 30 λεπτά από το Πέδι ή με καΐκι σε περίπου 20 λεπτά.Ολόκληρη η Σύμη αλλά και τα νησάκια που βρίσκονται γύρω από αυτήν, έχουν κηρυχθεί αρχαιολογικοί χώροι από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, αφού περιλαμβάνουν 159 θέσεις -χώρους και μνημεία- που καταγράφουν την ιστορία της περιοχής από την προϊστορική εποχή έως τα νεώτερα χρόνια.


Όλη η Σύμη είναι ένα αξιοθέατο

Κάντε βόλτα στο γιαλό, ανάμεσα στα Αρχοντικά, για να θαυμάσετε από κοντά τον μεγαλύτερο διατηρητέο οικισμό της χώρας.

Δοκιμάστε τοπικές λιχουδιές, όπως συμιακό γαριδάκι, λικέρ φραγκοσυκιάς, ακούμια (λουκουμάδες από ντόπιο μέλι), γαελλόπιτες (πιτάκια τηγανητά με αθερίνα), βουτηρένα κουλουράκια, κόκορα παστιτσάδα, ντολμαδάκια γιαλαντζί ή και με φάβα, αλλά και θαλασσινά.


Δείτε το άγαλμα του διάσημου Σύμιου γλύπτη Κ. Βαλσάμη, «Το Μιχαλάκι», που βρίσκεται στο κέντρο του γιαλού για να αγναντεύει τη θάλασσα, αλλά και το ιστορικό οίκημα Καμψοπούλου, το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα αρχιτεκτονικής του νησιού.


Επισκεφθείτε το Κάστρο των Ιπποτών, στο πιο ψηλό σημείο του λιμανιού, το οποίο προσφέρει την καλύτερη θέα στο νησί.

Περιηγηθείτε στη Βίγλα, το ψηλότερο βουνό της Σύμης, που δίνει τη δυνατότητα να θαυμάσετε μια διαφορετική όψη του νησιού, με ένα πλούσιο δάσος από πεύκα και κυπαρίσσια και διάσπαρτα λευκά ξωκλήσια.


 Πώς να πάτε:

Μπορείτε να πάτε αεροπορικώς ή ακτοπλοϊκώς ως τη Ρόδο και έπειτα με πλοίο ως τη Σύμη (σε περίπου μια ώρα).


Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις