Αυστρία: Η χώρα του παραμυθιού


Η Αυστρία είναι μια πανέμορφη ηπειρωτική χώρα της Κεντρικής Ευρώπης που προσελκύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες απ’ όλο τον κόσμο χάρη στα εκπληκτικά της τοπία, τα σπουδαία ιστορικά της μνημεία, την πλούσια ιστορία της και το δυναμικό της παρόν στα δρώμενα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επιπροσθέτως, αποτελεί ιδανικό προορισμό διακοπών καθώς προσφέρει σε κάθε ταξιδιώτη μοναδικές συγκινήσεις.
Η Αυστρία συνορεύει με το Λιχτενστάιν και την Ελβετία δυτικά, την Ιταλία και τη Σλοβενία νότια, την Ουγγαρία και τη Σλοβακία ανατολικά, τη Γερμανία και την Τσεχία βόρεια. Η Δημοκρατία της Αυστρίας αποτελείται από 9 ομόσπονδα κρατίδια. Το ένα από αυτά είναι η πρωτεύουσα της χώρας, η Βιέννη. Τα υπόλοιπα κρατίδια χωρίζονται σε 84 περιφέρειες και 15 δήμους. Χαρακτηριστικό είναι ότι το κάθε κρατίδιο έχει δικό του νομοθετικό σώμα και κυβέρνηση.


Σήμα κατατεθέν της Αυστρίας είναι οι Άλπεις με τις μαγευτικές εικόνες τους που δεσπόζουν στο δυτικό και το νότιο τμήμα της χώρας. Οι ανατολικές επαρχίες της Αυστρίας, συμπεριλαμβανομένης και της πρωτεύουσας Βιέννης, βρίσκονται στη λεκάνη του Δούναβη. Η Αυστρία είναι ορεινή χώρα. Περίπου το 60% της συνολικής της έκτασης καλύπτεται από τις φημισμένες Άλπεις καθώς και άλλα μικρότερα βουνά. Ενώ ομαλότερο είναι το ανάγλυφο στα ανατολικά – βορειοανατολικά της χώρας όπου εκτείνεται η πεδιάδα του Δούναβη.
Η Αυστρία είναι μια χώρα με πλούσια ιστορία και αξιοθαύμαστο πολιτισμό. Η πολιτιστική παράδοση της Αυστρίας ήταν ως το πρώτο μισό του 16ου αιώνα αναπόσπαστα δεμένη με την πολιτιστική παράδοση της Γερμανίας, στα πλαίσια της Γερμανικής Αυτοκρατορίας. Τον 18ο και τον 19ο αιώνα η Βιέννη υπήρξε παγκόσμιο πολιτιστικό κέντρο, με έμφαση ιδιαίτερα στους τομείς της μουσικής και της λογοτεχνίας.

Βιέννη

Η Βιέννη είναι η πρωτεύουσα της Αυστρίας και ένα από τα ομόσπονδα κρατίδιά της. Με πληθυσμό περίπου 1,6 εκατομμυρίων κατοίκων, αποτελεί με τα 23 διαμερίσματά της την μεγαλύτερη πόλη καθώς και το πολιτικό, πολιτισμικό και οικονομικό κέντρο της Αυστρίας. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο 170  μέτρων πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, μεταξύ του Δούναβη στα ανατολικά και των δασωδών υψωμάτων στα δυτικά. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της χώρας. Αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα λιμάνια του Δούναβη και η γεωγραφική της θέση έχει μεγάλη οικονομική σημασία καθώς βρίσκεται στην διασταύρωση δυο μεγάλων φυσικών οδών της Κεντρικής Ευρώπης.

Η Βιέννη αποτελεί πόλο έλξης πολλών τουριστών από όλο τον κόσμο καθώς έχει να προσφέρει σε καθένα πληθώρα διαφορετικών συγκινήσεων. Ο πλούτος της πόλης, τα μοναδικά αξιοθέατα, τα μουσεία και η μυστηριώδη ατμόσφαιρα της πόλης μαγεύουν κάθε ταξιδιώτη.


Τα αυτοκρατορικά παλάτια δεσπόζουν επιβλητικά και μεγαλοπρεπή. Τα μνημεία της πόλης είναι εντυπωσιακά και οι εμπορικοί δρόμοι πάντοτε πολυσύχναστοι. Νότες κλασικής μουσικής πλανώνται συνεχώς στην ατμόσφαιρα και τα παραδοσιακά καφέ αναδύουν βιεννέζικη κουλτούρα.

Ταξιδεύοντας στην Βιέννη ξαναζείς στιγμές από την ζωή της πριγκίπισσας Σίσσυ με μια επίσκεψη στο μεγαλοπρεπές παλάτι της, νιώθεις σαν μικρό παιδί όταν βρεθείς στο τεράστιο λούνα παρκ πράτερ με την ρόδα που κατασκευάστηκε το 1896 κι έχει ύψος 65 μ., παίρνεις άρωμα Ελλάδας έξω από το κοινοβούλιο με τα αγάλματα και την παλλάδα Αθηνά να δεσπόζει στην είσοδο του κτιρίου. Ζεις το απόλυτο ρομάντζο κάνοντας μια βόλτα με την άμαξα μέσα στην πόλη, χορεύεις βαλς στους ρυθμούς του Μότσαρτ και του Μπετόβεν στην κρατική όπερα της Βιέννης και νιώθεις δέος συναντώντας τα μοναδικά παλάτια και τα κτίρια που σε ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Φυσικά ο καφές βιενουά και η Σάχερ τόρτ είναι ότι πιο γλυκό μπορεί να σου προσφέρει αυτή η πόλη…

Σάλτσμπουργκ

Το Σάλτσμπουργκ είναι πόλη της δυτικής Αυστρίας και πρωτεύουσα του ομόσπονδου κρατιδίου του Σάλτσμπουργκ. Το ιστορικό κέντρο της πόλης – στο μεγαλύτερο μέρος του δεν κυκλοφορούν τροχοφόρα – είναι ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO στην Αυστρία.  Η καινούργια πόλη, εκτείνεται στα δεξιά του ποταμού, όμως στα αριστερά του υπάρχουν τα περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος για τον επισκέπτη της περιοχής.

Το Σάλτσμπουργκ είναι η πιο τουριστική πόλη της Αυστρίας μετά τη Βιέννη. Είναι κτισμένη σε υψόμετρο 425μ. σε μια τοποθεσία που κόβει την ανάσα και έχει να επιδείξει εκπληκτικές φυσικές καλλονές και αξεπέραστα αρχιτεκτονικά μνημεία.

Από τα παλιά χρόνια το Σάλτσμπουργκ αποτελεί σημαντική πόλη στο δρόμο μεταξύ βορρά και νότου. Μεγάλο πλούτο απέκτησε η πόλη στα σύνορα της Βαυαρίας με το ορυκτό αλάτι (γερμανικά: "Salz"). Η πόλη προστατευόταν από το κάστρο (γερμανικά: "Burg") που φέρει το όνομα Hohensalzburg και σήμερα αποτελεί σημαντικό αξιοθέατο. Σημαντική εμπορική και τουριστική σημασία έχει για την πόλη το γεγονός ότι εδώ γεννήθηκε ο μουσικοσυνθέτης Μότσαρτ. Το όνομα του φέρουν σήμερα πολλά εμπορικά προϊόντα όπως λικέρ, σοκολατάκια κλπ. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η καλοδιατηρημένη παλαιά πόλη, εποχής μπαρόκ, που κατασκευάστηκε μετά την μεγάλη πυρκαϊά και το πανόραμα ως πύλη πρόσβασης για τις Άλπεις.

Ίνσμπουργκ

Το Innsbruck χτισμένο σε υψόμετρο 573 μέτρα στη δυτική Αυστρία, είναι μία από τις ομορφότερες πόλεις της Ευρώπης, προσφέροντας στους επισκέπτες έναν συνδυασμό πολιτισμού, ιστορίας και φυσικής ομορφιάς. Βρίσκεται σ' ένα ιδιαίτερα γραφικό σημείο κατά μήκος του ποταμού Inn, με τις Άλπεις να υψώνονται τόσο στη βόρεια όσο και στη νότια πλευρά της πόλης. Ένα από... τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης είναι το "Swarovski Crystal Worlds” (Kristallwelten). Η βάση της διάσημης εταιρίας κρυστάλλων βρίσκεται λίγο έξω από το Innsbruck, ενώ η εταιρία διατηρεί μουσείο και κατάστημα στο κέντρο της πόλης.

Γκρατς

Το Γκρατς (Graz, «μικρό κάστρο»), με πληθυσμό 287.723, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Αυστρία μετά από τη Βιέννη και η πρωτεύουσα του ομοσπονδιακού κρατιδίου της Στυρίας. Έχει μια μακροχρόνια παράδοση ως πόλη σπουδαστών, με έξι πανεπιστήμια και πάνω από 40.000 φοιτητές από την Αυστρία αλλά και το εξωτερικό. Η παλαιά πολη του Γκραζ είναι ένα από τα καλύτερα διατηρητέα κέντρα πόλεων στην κεντρική Ευρώπη και το 1999 προστέθηκε στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Το Γκρατς ήταν Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2003.

Τιρόλο

Στην καρδιά των Άλπεων, πολύ κοντά στην Ελβετία, την Ιταλία και τη Γερμανία, το Τιρόλο συγκεντρώνει τα βλέμματα των ταξιδιωτών και όχι άδικα. Από το 1918 είναι χωρισμένο σε δυο γεωγραφικά ανεξάρτητα διαμερίσματα, το Νότιο Τιρόλο (που ανήκει στην Ιταλία) και το Kρατίδιο του Τιρόλου στην Αυστρία (Δυτικό και Ανατολικό Τιρόλο). Το μαγικό αλπικό τοπίο γοητεύει τον επισκέπτη όλες τις εποχές του χρόνου. Ειδικά όμως τον χειμώνα, το Τιρόλο γίνεται πόλος έλξης για κάθε λάτρη των «χιονισμένων» αθλημάτων.  Οι λάτρεις των χειμερινών σπορ μπορούν να διαλέξουν ανάμεσα σε πληθώρα από οργανωμένες δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων περισσότερων από 250 χλμ. πιστών σκι στη μεγαλύτερη συνδεόμενη περιοχή σκι στην Αυστρία. Επίσης αξίζει να επισκεφτείτε το μουσείο που είναι αφιερωμένο στο αλπικό σκι και το χειμερινό θέρετρο με το μεγαλύτερο υψόμετρο στη χώρα. Μια περιοχή από τις πιο αγαπητές στους Αυστριακούς αλλά και στον κόσμο όλο, με αγαπημένα τουριστικά θέρετρα και μοναδικό περιβάλλον, η οποία συγκεντρώνει τον κύριο όγκο των Αυστριακών Αλπεων.

Σχόλια

 1. Πολύ όμορφη χώρα ,όντως παραμυθένια.

  ΑπάντησηΔιαγραφή
  Απαντήσεις
  1. ειναι υπεροχη, οσες φορες κι αν εχω παει δεν την χορταινω...

   Καλο φθινοπωρο!!!

   Διαγραφή
 2. Kαλό μήνα!Εγινα μέλος,ψήφισα τά επτάνησα λόγω καταγωγής αλλά καί λάτρης της Λευκάδας!Καλή συνέχεια!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις