Γκουαναχουάτο: Η πολύχρωμη πόληΑυτή η μαγική πόλη των 120.000 κατοίκων που βρίσκεται ακριβώς στο γεωγραφικό κέντρο του Μεξικό, έχει μια μοναδική ομορφιά λόγω των πολύχρωμων αποικιακών αρχοντικών που την κοσμούν και δίνουν στο μέρος έναν μοναδικό αστικό τόνο δημιουργώντας ένα υπέροχο σκηνικό.


Η πόλη είναι χτισμένη σε μια πολύ στενή κοιλάδα, η οποία καθιστά τους δρόμους της πολύ στενούς και γεμάτους στροφές. Οι περισσότεροι είναι σοκάκια, μέσω των οποίων τα αυτοκίνητα δεν μπορούν να περάσουν ενώ μερικοί περιλαμβάνουν και σκαλοπάτια μέχρι τις πλαγιές των παρακείμενων λόφων. Πολλές από τις οδικές αρτηρίες της πόλης είναι πλήρως ή εν μέρει υπόγειες. Το 1559 βρέθηκαν εκεί αποθέματα χρυσού και ασήμι, γεγονός που οδήγησε στην ιδιαίτερη τοπογραφία, με στενούς δρόμους που κυκλώνουν τους λόφους, έχοντας μεγάλη κλίση και καταλήγοντας σε μια σειρά από υπόγειες σήραγγες.


Το ιστορικό κέντρο είναι ένα αριστούργημα αρχιτεκτονικής καθώς είναι γεμάτο με αποικιακά αρχοντικά, χρωματιστά σπίτια, πράσινες πλατείες γεμάτες κόσμο, μεγάλες εκκλησίες- με πρώτη τη Νοτρ Νταμ (Νουέστρα Σενιόρα εδώ), μουσεία, επιβλητικά θέατρα, μαγαζάκια, εστιατόρια, καφέ, μπαράκια, και αστικές κατασκευές φτιαγμένες με ροζ ή πράσινο ψαμμίτη. Έχει μια επίπεδη ρυμοτομία που αποτελείται από δαιδαλώδης δρόμους και στενά που ανεβοκατεβαίνουν στους απότομους λόφους, ενώ η αποξηραμένη - μετά την πλημμύρα του 1905 - κοίτη του ποταμού Γκουαναχουάτο, έχει μετατραπεί σε ένα δίκτυο από υπόγειες σήραγγες, που εξυπηρετούν την κίνηση περιφερειακά και προς τα έξω από την πόλη.Η δημιουργία της πόλης ήταν το αποτέλεσμα της ανακάλυψης κοιτασμάτων αργύρου στα βουνά που την περιβάλλουν. Τα ορυχεία της περιοχής ήταν τόσο πλούσια που η πόλη ήταν μια από τις πλέον σημαντικές κατά την περίοδο της αποικιοκρατίας. Ένα από τα ορυχεία, το La Valenciana, έφτασε στο αποκορύφωμά του να παράγει τα δύο τρίτα της παγκόσμιας παραγωγής αργύρου.


Πέρα από την αρχιτεκτονική του που το έκανε γνωστό, το Guanajuato φημίζεται και για το πανεπιστήμιό του, που θεωρείται απ’ τα καλύτερα του Μεξικού σε σχολές θεάτρου, νομικής, εφαρμοσμένης μηχανικής ορυχείων και βιομηχανικών σχέσεων. Οι 21.000 σπουδαστές που φοιτούν εκεί χαρίζουν ενέργεια και ζωντάνια στην πόλη και κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον του ταξιδιώτη. Κάθε χρόνο, τον Οκτώβρη, λαμβάνει χώρα το παγκόσμιο φεστιβάλ του Cervantino, που είναι και το μεγαλύτερο πολιτιστικό γεγονός της πόλης.


Εδώ επιτεύχθηκε η πρώτη μεγάλη νίκη του επαναστάτη Μιγκουέλ Χιντάλγκο κατά των αποικιοκρατών, το 1810. Από τη γειτονική πόλη Ντολόρες είχε ξεκινήσει τη μάχη του ο ιερέας - επαναστάτης, χάρη στον οποίο έγινε ανεξάρτητο το Μεξικό, δέκα χρόνια αργότερα... Το Γκουαναχουάτο ήταν η πρώτη πόλη που ανεξαρτητοποιήθηκε.


Εδώ παραγόταν το 40% της παγκόσμιας παραγωγής ασημιού πριν από 2-3 αιώνες.
Αυτός ήταν εξάλλου και ο λόγος που οι Ισπανοί εγκαταστάθηκαν στο Μεξικό. Το Γκουαναχουάτο ήταν, ένα πλούσιο μέρος στο οποίο κυριάρχησε μία τάξη ευγενών, η οποία μπορεί να ταλαιπώρησε τους γηγενείς, ωστόσο άφησε πίσω της μία εκπληκτική πολιτιστική κληρονομιά.


Εδώ γεννήθηκε και ο κορυφαίος μεξικανός ζωγράφος, Ντιέγκο Ριβέρα, όπου σήμερα το σπίτι του έχει μετατραπεί σε μουσείο. 


Το Γκουαναχουάτο έχει δικαίως ανακηρυχθεί από την UNESCO ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, από το 1988.


Σχόλια

  1. Πωπω, θα ήθελα πολύ να το επισκεφτώ!!! Υπέροχο! Βάζεις πολύ ωραία θέματα και πρωτότυπα. Μπράβο. Callie by Anthomeli

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις