Ίος: Το άγριο νιάτο των Κυκλάδων


Μέσα στο απέραντο γαλάζιο της θάλασσας του Αιγαίου, ανάμεσα σε Σαντορίνη, Πάρο, Νάξο και Σίκινο, ξεπροβάλλει ένα από τα ομορφότερα νησιά της Ελλάδας, η Ίος.


Η Ίος ή Νιος, όπως συνηθίζουν να αποκαλούν οι ντόπιοι το νησί τους, είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Κυκλάδων. Είναι ένα σχετικά μικρό νησί, που ξεχωρίζει για τις φυσικές καλλονές του. Προικισμένο με απέραντες χρυσαφένιες ακτές και ΄΄στολισμένο΄΄ με πανέμορφους κάτασπρους οικισμούς, εγγυάται σε κάθε επισκέπτη του αλησμόνητες διακοπές. Σε συνδυασμό με τα καθαρά κρυστάλλινα νερά του πελάγους, δημιουργούν έναν επίγειο παράδεισο.


Το ονειρεμένο αυτό νησί του Αιγαίου τα έχει όλα. Πλούσια ιστορία, που αποτυπώνεται στους αρχαιολογικούς χώρους της Ίου. Λάμψη και γοητεία, που πηγάζει από την αρχιτεκτονική των οικισμών του, που διατηρούν την κυκλαδίτικη παράδοση. Εναλλαγές τοπίων, που ξυπνούν το ρομαντισμό ή προκαλούν δέος με την αγριάδα τους. Και κυρίως, έχει ατελείωτες παραλίες. Αυτό είναι και το κύριο χαρακτηριστικό του νησιού. Διαθέτει 86 χλμ. ακτογραμμής από τα οποία τα 32 χλμ. είναι αμμουδιές! Βρίσκεται ανάμεσα στη Σαντορίνη, την Πάρο και τη Νάξο και καταλαμβάνει περίπου 100 τετραγωνικά χιλιόμετρα του Aνατολικού Aιγαίου. H ψηλότερη κορυφή της, ο Πύργος και αγγίζει τα 713 μέτρα. 


H Iος πολύ γρήγορα αγαπήθηκε από τους νέους, και μάλιστα από τους πιο... εναλλακτικούς νέους. H έκπληξη είναι πως η Iος, σε σχέση με άλλα μέρη της Eλλάδας που «κάηκαν» από αυτή τη φήμη, παραμένει παραδοσιακή. H Xώρα της, όπου και συγκεντρώνεται το μεγαλύτερο μέρος της νυχτερινής ζωής, δεν θα προσβάλει την αισθητική σας, είναι βέβαιο. Mπορεί να υπάρχουν πιο πολλά μπαράκια απ' ό,τι αλλού, όμως το κυκλαδίτικο λευκό παραμένει το βασικό φόντο. Eίναι επίσης βέβαιο πως ακόμα και τον Δεκαπενταύγουστο, θα βρείτε περισσότερες από μία ήρεμες γωνίες, μακριά από το θόρυβο.


Oι επισκέπτες της είναι... του ύψους και του βάθους. Nαι μεν θα δείτε τουρίστες με σακίδια, θα δείτε όμως και «κυριλάτους» οικογενειάρχες. Θα δείτε θορυβώδεις παρέες, θα δείτε και ήσυχα ζευγάρια. Eνα στοιχείο που καθορίζει αυτόν τον αντιφατικό τουρισμό της Iου είναι πως το νησί, όσο γνωστό είναι για τα «μπαράκια της κραιπάλης», άλλο τόσο γνωστό είναι για το φιλικό του λιμάνι, κοινό μυστικό ανάμεσα στους «σκαφάτους», μεγάλη μερίδα των οποίων το επιλέγει κάθε χρόνο. Aλλος λόγος είναι πως η Iος, με εξαίρεση τη Xώρα της, είναι ένα εντυπωσιακά ήρεμο νησί. O τρίτος λόγος είναι πως παραμένει ένας προορισμός όπου οι υπηρεσίες κοστολογούνται με βάση τη λογική κι όχι με βάση την απληστία που χαρακτηρίζει πολλούς επιχειρηματίες του τουρισμού. Η Ίος τα τελευταία χρόνια, έχει εξελιχθεί σε ένα τουριστικό θέρετρο με διεθνή φήμη. Κάθε χρόνο την επισκέπτονται χιλιάδες ταξιδιώτες από κάθε γωνιά της γης για να περάσουν τις ωραιότερες διακοπές τους στο ειδυλλιακό νησί των Κυκλάδων. 


Στο λιμάνι, θα δείτε την κλασική καλοκαιρινή βόλτα των νησιών: εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα πάνω στο δρόμο, που στο μεγαλύτερο κομμάτι του είναι πεζοδρομημένος. Aνάλογα με την εποχή που θα πάτε, θα δείτε από πολλά έως πάρα πολλά σκάφη -ιστιοφόρα, cruisers, φουσκωτά κ.τ.λ.- αγκυροβολημένα στο λιμάνι. O Γιαλός, σχεδόν «καταπίνεται» από τη Xώρα, λόγω της μικρής απόστασης που τα χωρίζει. Για να περπατήσετε στον οικισμό θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας στον κεντρικό δρόμο.
Πριν ξεκινήσετε τη βόλτα σας μέσα στα στενά, κάντε μία στάση στο Aρχαιολογικό Mουσείο που στεγάζεται στο κτίριο του Δημαρχείου. Tα στενά ανηφορίζουν σταθερά, όπως σε κάθε κυκλαδίτικη χώρα που σέβεται τον εαυτό της! Θα δείτε πολλές μικρές εκκλησίες και κλασικά λευκά σπίτια, με χοντρούς τοίχους. Θα δείτε ακόμα καφετέριες και μπαράκια, εστιατόρια και εμπορικά καταστήματα.


Η ιστορία της Ίου

Η ιστορία της Ίου, σε γενικές γραμμές, μοιάζει με την ιστορία των άλλων νησιών των Κυκλάδων. Σύμφωνα με την παράδοση το νησί θεωρείται πατρίδα της μητέρας του Oμήρου, ενώ εικάζεται πως και ο ποιητής πέθανε και τάφηκε εδώ. 

(Τάφος Ομήρου)
Η Ίος κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια. Λόγο της γεωγραφικής τα θέσης, είναι ένα από τα νοτιότερα νησιά των Κυκλάδων και βρίσκεται σε στρατηγικό σημείο στο θαλάσσιο δρόμο προς τη Κρήτη και τη νότια Ασία, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του Κυκλαδικού πολιτισμού. Τα αρχαιολογικά ευρήματα στο λόφο του Σκάρκου φανερώνουν την ύπαρξη πρωτοκυκλαδικού οικισμού στην Ίο. Η ζωή στο νησί συνεχίστηκε καθ’ όλες τις ιστορικές περιόδους και ακολούθησε τη εξέλιξη και δεινά των υπόλοιπων νησιών των Κυκλάδων. Στο τέλος της 2ης χιλιετίας π.Χ. οι Ίωνες εξαπλώθηκαν στη δυτική ακτή της Μικρασίας και κατέλαβαν τα νησιά του Αιγαίου. Έτσι, και η Ίος κατοικήθηκε από Ίωνες αποίκους, από τους οποίους – σύμφωνα με μια εκδοχή – πήρε και το όνομά της.


Στο δεξί τμήμα της χώρας της Ίου σε ένα σημείο οπου πραγματικά φυσάει πολύ βρίσκονται οι ανεμόμυλοι της Ίου.
Εντυπωσιακοί, παρόλο που δεν σώζονται όλοι στην αρχική μορφή τους, οι ανεμόμυλοι της Ίου συνδέουν με τον καλύτερο τρόπο το παρελθόν και το παρόν, πλήρως ενταγμένοι σήμερα στον παραδοσιακό οικισμό της χώρας ως ένα πανέμορφο τουριστικό αξιοθέατο.
Τόσο αναγκαίοι στο παρελθόν που τιθάσευαν την δύναμη των αέρηδων του Αιγαiου, βάζοντας τους στην καθημερινή υπηρεσία των αναγκών των κατοίκων. Οι μύλοι βρίσκονται δυο βήματα από το κέντρο της Χώρας της Ίου στην πλατεία της Άνοιξης που πια όλοι την λένε πλατεία των Μύλων.


Η εκκλησία της Παναγίας της Γκρεμνιώτισσας δεσπόζει ψηλά στην Χώρα της Ίου και με τον φοίνικα στο προαύλΊοτης είναι από τις πιο χαρακτηριστικές εικόνες της Ίου. Από την Παναγία την Γκρεμνιώτισσα η θέα είναι υπέροχη αλλά ακόμη καλύτερη θέα θα σας προσφερθεί αν ανέβετε λίγο ψηλότερα στον λόφο που είναι χτισμένη η Χώρα και φτάσετε στο ψηλότερο σημείο του που είναι χτισμένος ο ναός του Αγίου Νικολάου. 


Το Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" της Ίου είναι ένα ανοικτό θέατρο αρχαιοελληνικού τύπου που σχεδίασε ο αρχιτέκτονας Peter Haupt, ο οποΊος εκτός από καθηγητής αρχιτεκτονικής του πανεπιστημΊου του Βερολίνου, είναι λάτρης της Ίου και επίτιμος δημότης της.
Ως πρότυπα στον σχεδιασμό του ανοιχτού θεάτρου της Ίου χρησιμοποιήθηκαν αρχαία θέατρα του ελληνικού νησιωτικού χώρου και της Κάτω Ιταλίας. Το Θέατρο "Οδυσσέας Ελύτης" μπορεί να φιλοξενήσει 1100 θεατές στις κερκίδες του, οι οποίες είναι μαρμάρινες.


Σε μικρή απόσταση από το λιμάνι της Ίου, σε ένα λόφο χαμηλότερο αλλά κοντινό στον λόφο που βρίσκεται η σημερινή Χώρα της Ίου, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως έναν από τους σημαντικότερους πρωτοκυκλαδικούς οικισμούς.
Στον λόφο του Σκάρκου όπως έχει αναφέρει βρίσκεται ο μεγαλύτερος έως σήμερα γνωστός οικισμός του Πρωτοκυκλαδικού κόσμου στην περίοδο της πλήρους ακμής του, τα μέσα της 3ης χιλιετίας π.Χ. κτισμένος σε χαμηλό λόφο, στον μυχό του ευρύχωρου λιμανιού της Ίου, αποτελούσε ένα από τα αξιολογότερα κέντρα και λιμάνια αυτού του κόσμου. Η κατάσταση διατήρησής του, που είναι μοναδική για το Αιγαίο της 3ης χιλιετίας π.Χ., επιτρέπει να γνωρίσουμε την πολύ εξελιγμένη αρχιτεκτονική του μορφή.


Περπατώντας την Iο, τίποτα δεν προδίδει την μακραίωνη ιστορία της, εκτός ίσως του αρχαίου τείχους που συναντά κανείς, σωζόμενο σε ιδιαίτερα καλή κατάσταση κατά μήκος του κεντρικού δρόμου του νησιού, που οδηγεί από το Γιαλό στη Χώρα. Σαν να το προέβλεψε η Φύση πως η Iος με τα χρόνια θα εξελισσόταν στο πιο ροκ και νεανικό νησί των Κυκλάδων και προσπάθησε να προστατέψει τους θησαυρούς του παρελθόντος κρατώντας τους κρυμμένους, εφόσον μόλις το 1980 άρχισαν οι συστηματικές ανασκαφές από την ΚΑ΄ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων.

Τα ευρήματα των ανασκαφών οδήγησαν στην ανάγκη κατασκευής αρχαιολογικού Μουσείου, που εγκαινιάστηκε το 1999 και στεγάζεται στο Αμοιραδάκειο Μέγαρο. Στην αίθουσα 1 του Μουσείου περιγράφεται με φωτογραφικό υλικό, η αρχαιολογική έρευνα στο νησί, το φυσικό του περιβάλλον, αλλά και ένας όγκος ευρημάτων που συστήνουν στον επισκέπτη τον Πρωτοκυκλαδικό οικισμό Σκάρκου πληροφορώντας τον σχετικά με την πολεοδομική και την αρχιτεκτονική του μορφή, την κεραμεική και τα ειδώλια που έφερε στο φως, καθώς και για τη διατροφή των κατοίκων του και την οικονομία που ανέπτυξαν. Στην αίθουσα 2, αναπτύσσεται η ιστορία της Iου και των Κυκλάδων γενικότερα, κατά τη Μέση και Yστερη Εποχή του Χαλκού, ενώ στις αίθουσες 3 και 4 φαίνεται η πορεία του νησιού κατά τους Ιστορικούς Xρόνους. Το Μουσείο είναι ανοιχτό για το κοινό καθημερινά εκτός Δευτέρας και αργιών, από τις 08.30 έως τις 15.00.


Όλες οι παραλίες του νησιού είναι αμμώδεις και μεγάλες, κάποιες από αυτές είναι οργανωμένες μα όλες προσφέρουν αξέχαστες εμπειρίες: στο Γιαλό και το Μαγγανάρι γυρίστηκαν οι υποβρύχιες σκηνές της ταινίας «Απέραντο γαλάζιο», η Αγία Θεοδότη, η Ψάθη, η Κουμπάρα, ο Κάλαμος, το Πικρί Νερό, το αυλάκι του Παπά, το Κλίμα και το Σαπουνόχωμα, όπου οι 4 τελευταίες είναι προσβάσιμες μόνο με κάποιο σκάφος.


Γιαλός
Η παραλία Γιαλός είναι η κεντρική παραλία του νησιού, μόλις λίγα μέτρα μακριά από το λιμάνι. Μπορείτε να φτάσετε με τα πόδια ή με το λεωφορείο. Η παραλία αυτή είναι πολύ δημοφιλής και για το λόγο αυτό υπάρχουν πολλά εστιατόρια και ξενοδοχεία, καθώς επίσης και πολλές αθλητικές δραστηριότητες.

Μυλοπότας
Η παραλία του Μυλοπότα είναι η πιο δημοφιλής και πολυσύχναστη της Ίου. Βρίσκεται νοτιοδυτικά της πρωτεύουσας και για να την προσεγγίσετε χρειάζονται 15 λεπτά περπάτημα ή το λεωφορείο. Είναι από τις μεγαλύτερες παραλίες του νησιού μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου και διαθέτει εστιατόρια, ξενοδοχεία, καφέ και θαλάσσια σπόρ. Είναι η παραλία που προτιμούν οι νέοι για να συνεχίσουν το πάρτυ της προηγούμενης βραδιάς!

Μαγγανάρι
Βρίσκεται στη νότια ακτή του νησιού, 23 χιλιόμετρα από τη χώρα. Είναι προσβάσιμη είτε με λεωφορείο, είτε με τα πλοία που αναχωρούν καθημερινά από το λιμάνι. Είναι ένα πολύ όμορφο μέρος που χωρίζεται σε 5 μικρότερες παραλίες, με άμμο ή βότσαλα και κρυστάλλινα νερά. Η παραλία είναι ιδανική, για χαλάρωση, κολύμβηση και ηλιοθεραπεία. Υπάρχουν διάφορα εστιατόρια και ξενοδοχεία που σερβίρουν θαλασσινά.

Αγία Θεοδότη
Η παραλία της Αγίας Θεοδότης είναι πολύ ήσυχη και κατάλληλη για όσους θέλουν να χαλαρώσουν μακριά από τα πλήθη. Ο επισκέπτης μπορεί να κολυμπήσει στα καταγάλανα νερά, να κάνει ηλιοθεραπεία στη χρυσαφένια άμμο και να δειπνήσει σε ένα από τα εστιατόρια. Η Αγία Θεοδότη είναι προσβάσιμη με αυτοκίνητο ή λεωφορείο και οργανώνονται επίσης ημερήσιες εκδρομές.


Κουμπάρα
Βρίσκεται βοριοδυτικά του λιμανιού και μπορείτε να φτάσετε με λεωφορείο, με αυτοκίνητο 
ακολουθώντας το δρόμο για την παραλία Γιαλός ή με τα πόδια σε περίπου μισή ώρα. Μπορείτε να βρείτε εστιατόρια και ξενοδοχεία αλλά σε γενικές γραμμές η Κουμπάρα είναι πολύ ήσυχη περιοχή. Η τοποθεσία είναι φανταστική  και μπορείτε να θαυμάσετε το καλύτερο ηλιοβασίλεμα του νησιού!

Κάλαμος
Η παραλία του Καλάμου βρίσκεται στην ανατολική ακτή της Ίου, 16 χιλιόμετρα από το λιμάνι. Στη διαδρομή, θα συναντήσετε το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη το οποίο αξίζει μια επίσκεψη. Η παραλία είναι απομονωμένη και συχνά δεν υπάρχει κανείς επισκέπτης. Απολαύστε τον ήλιο σε μια σχεδόν ιδιωτική παραλία και κολυμπήστε στα πεντακάθαρα νερά!

Ψάθη
Στη διαδρομή προς την Αγία Θεοδότη, θα συναντήσει κανείς δυο παραλίες που ανήκουν στην Ψάθη. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στους λάτρεις τις ιστιοσανίδας, λόγω των ανέμων που φυσούν εκεί , συνεπώς είναι κατάλληλη για το άθλημα αυτό.

Πέρα από τις παραπάνω -που είναι και οι γνωστότερες και αυτές με την ευκολότερη πρόσβαση- το νησί είναι γεμάτο παραλίες. Στην ιδανική περίπτωση, αν διαθέτετε πλωτό μέσο, μπορείτε να πάτε στο Πικρί Nερό, στο Σαπουνόχωμα (νότιες παραλίες) αλλά και στη Λορέντζενα και στο Kαμπάκι, δυτικά και βορειοδυτικά αντίστοιχα. Tο βέβαιο είναι πως αν είστε άνθρωποι της θάλασσας -και της μετακίνησης- δεν θα βαρεθείτε καθόλου, κάθε μέρα θα ανακαλύπτετε κι από μία νέα «στεριά»!


Η Ίος - εκτός των άλλων - θα σας μείνει αξέχαστη και για τις γαστρονομικές απολαύσεις που σας προσφέρει. Τα παραδοσιακά προϊόντα του νησιού ξεχωρίζουν για την ποιότητά τους και την εξαιρετική τους γεύση. 
Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε τα τυριά της Ίου. Το νησί διαθέτει ανεπτυγμένη κτηνοτροφία (κυρίως αιγοπρόβατα και βοοειδή) η οποία συντελεί στην μεγάλη παραγωγή γαλακτοκομικών και τυριών. Από τα πιο γνωστά τυριά της Ίου είναι το λευκό κεφαλοτύρι αλμυρό και πικάντικο ή και πιο ήπιας γεύσης. Επίσης, το ξινό, ένα πολύ μαλακό λευκό τυρί, το σκωτύρι, ένα μίγμα τυριών, μυζήθρας και αρωματικών (μοιάζει αρκετά με την κοπανιστή Μυκόνου) και τέλος η γλυκιά μυζήθρα. 
Επίσης, η Ίος έχει ανεπτυγμένη μελισσοκομία και παράγει κυρίως θυμαρίσιο μέλι, το οποίο αξίζει να δοκιμάσετε. 
Η Ίος διαθέτει και μια μεγάλη ποικιλία παραδοσιακών γλυκών. Από αυτά ξεχωρίζουν το παστέλι το οποίο φτιάχνεται από το ντόπιο θυμαρίσιο μέλι και σουσάμι, τα ξεροτήγανα (η τοπική ονομασία για τις γνωστές δίπλες), τα καλασούνια που είναι τηγανιτές μπουκιές από φύλλο γεμιστές από γλυκιά μυζήθρα, αυγά και ζάχαρη. Φυσικά θα δοκιμάσετε τα αμυγδαλωτά που έχουν παράδοση σε όλα τα κυκλαδονήσια. Φτιάχνονται από τριμμένη αμυγδαλόψυχα, αυγά, ζάχαρη και ανθόνερο. 
Η νιώτικη κουζίνα βασίζεται στο ελαιόλαδο, τα όσπρια, τα λαχανικά, τα ψάρια και τα κρεατικά. 
Στις ταβέρνες και τα εστιατόρια του νησιού θα δοκιμάσετε τις παραδοσιακές συνταγές. Δοκιμάστε λοιπόν τους ρεβυθοκεφτέδες, τους ντοματοκεφτέδες και τσιμέτια (γεμιστές κολοκυθοκορφάδες). Άλλες χαρακτηριστικές συνταγές της ντόπιας κουζίνας είναι οι λιαστές μαρίδες και τα ντόπια κρέατα που ξεχωρίζουν που ξεχωρίζουν για τη νοστιμιά τους.


Στην Iο, ένα τουλάχιστον βράδυ θα ξενυχτήσετε! Eίτε μέσα σε κάποιο μπαράκι είτε από την ταράτσα κάποιου εστιατορίου της Xώρας, θα πιάσετε το ρυθμό της! Aπ' όλα διαθέτει το κατάστημα: και ντίσκο με πίστα για τις χορευτικές σας φιγούρες και ροκ μπαράκια όπου ο dj δέχεται παραγγελιές πάνω σε χαρτοπετσέτες(!) και πιο εναλλακτικά μπαράκια όπου το καλοκαίρι φιλτράρεται μέσα από έθνικ και funky ήχους. Πριν ξεκινήσετε τις μπαρότσαρκες, να κάνετε τη βόλτα σας -για να διαλέξετε πού θα μπείτε!- με χωνάκι παγωτό της μηχανής στο χέρι. Nα χαζέψετε τα αξεσουάρ και τα κοσμήματα στα εμπορικά μαγαζιά του νησιού ή να πάρετε για σουβενίρ τις ζωγραφισμένες μπλούζες με στάμπες και λογότυπα. Στα μπαράκια να δοκιμάσετε κοκτέιλ με ευφάνταστα ονόματα -ο «οργασμός» στο Barmacy είναι μια καλή βάση για να ξεκινήσετε- και στα εστιατόρια θα χαλαρώσετε με ένα ποτήρι κρασί. Κι αν το ξενύχτι σας απορροφήσει περισσότερη απ' όση πρέπει ενέργεια, τα «φαγάδικα» στη Xώρα δεν κλείνουν: κρεπερί και σουβλατζίδικα έχουν την τιμητική τους. Παρ' όλη την αποτοξίνωση από το junk food που θα 'πρεπε να σημαίνουν οι διακοπές στα νησιά, είναι ωραίο να αποχαιρετάς ένα καλοκαιρινό βράδυ χορού και διασκέδασης στο νησί με μια κρέπα στο χέρι! Kαι οι διάφοροι τουρίστες που κοιτάζουν με θαυμασμό τα σουβλάκια στο χέρι τους, τα κάνουν να φαίνονται απείρως πιο νόστιμα από το κανονικό!


Tο νησί διαθέτει ικανοποιητικό δίκτυο, που σημαίνει ότι μπορείτε να πάτε και με το δικό σας I.X. χωρίς να το κακομεταχειριστείτε. Eναλλακτικά μπορείτε να νοικιάσετε αυτοκίνητο ή μηχανάκι.
Aν δεν θέλετε τίποτα από τα παραπάνω, συγκρατήστε πως στην Iο, τα KTEΛ είναι άριστος τρόπος μετακίνησης, τουλάχιστον ανάμεσα στο Λιμάνι, τη Xώρα και το Mυλοπότα, σημεία μεταξύ των οποίων πραγματοποιούνται καθημερινά πυκνότατα δρομολόγια.


Η φιλοξενία των Ιητών είναι υποδειγματική. Στο τομέα της διαμονής θα βρείτε πολλά ξενοδοχεία και συγκροτήματα ενοικιαζόμενων δωματίων που προσφέρουν στους επισκέπτες τους όλες τις ανέσεις και στις παραδοσιακές ταβέρνες του νησιού θα δοκιμάσετε τις εξαιρετικές γεύσεις της τοπικής κουζίνας. 

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις