Ταξιδέψτε «πράσινα» και προστατέψτε το περιβάλλον
Λόγω της παγκόσμιας ημέρας περιβάλλοντος το Traveler σας προτείνει μερικές συμβουλές για να συμβάλουμε στην προστασία του πλανήτη και να προστατεύσουμε το περιβάλλον όπου κι αν βρισκόμαστε.

Η οικολογική ευαισθητοποίηση θα πρέπει να αποτελεί μέρος της καθημερινότητάς μας, ακόμη και όταν ταξιδεύουμε ή οργανώνουμε τις διακοπές μας, θα πρέπει να έχουμε στο νου μας τον πλανήτη και την προστασία του.

Οι παρακάτω απλές πρακτικές, χρειάζονται λίγη προσπάθεια, αλλά μπορεί να έχουν αρκετά μεγάλο αντίκτυπο στο περιβάλλον, κάθε μέρα. Σε κάθε ταξίδι σας, σκεφτείτε οικολογικά…


1. Ξεκινήστε πριν ακόμη φύγετε

Αποσυνδέστε όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές σας όταν φεύγετε από το σπίτι για μεγάλο χρονικό διάστημα, ειδικά εκείνες με ψηφιακές ή LCD οθόνες, όπως τηλεοράσεις και φούρνους μικροκυμάτων, καθώς απορροφούν πολλή ενέργεια, είτε λειτουργούν, είτε όχι. Στις ΗΠΑ έχει υπολογιστεί ότι το 5% της ενέργειας που καταναλώνεται, προέρχεται από αυτή την αμέλεια. Θα πρέπει επίσης να βεβαιώνεστε ότι ο θερμοστάτης είναι σβηστός.


2. Προτιμήστε τις απευθείας πτήσεις

Τα αεροπλάνα χρησιμοποιούν τη μεγαλύτερη ποσότητα καυσίμου κατά τη διάρκεια της απογείωσης και της προσγείωσης. Αν λοιπόν επιλέξετε απευθείας πτήση, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, θα βοηθήσετε να μειωθεί το ποσό διοξειδίου του άνθρακα που το ταξίδι σας προσθέτει στην ατμόσφαιρα. Φυσικά υπάρχουν οφέλη και για εσάς: Αποφεύγοντας τις ενδιάμεσες στάσεις, θα φτάσετε στον προορισμό σας πιο γρήγορα και θα είναι λιγότερο πιθανό να χάσετε τις αποσκευές σας.


3. Ελαφριά και μικρή βαλίτσα

Έτσι, όχι μόνο θα εξοικονομήσετε χρήματα στον έλεγχο χρεώσεων για αποσκευές, αλλά θα συμβάλλετε ώστε να εκλυθεί λιγότερο CO2 κατά την πτήση σας. Να θυμάστε: Όσο βαρύτερο το φορτίο του αεροσκάφους, τόσο περισσότερα τα καύσιμα που χρειάζεται για να απογειωθεί και να φτάσει στον προορισμό του.


4. Πάρτε το μπουκάλι με το νερό σας

Μείνετε ενυδατωμένοι κατά την πτήση σας και αποφύγετε τη σπατάλη πολλών πλαστικών ποτηριών, έχοντας μαζί σας το δικό σας μπουκάλι. Επίσης κρατήστε το μπουκάλι μαζί σας και κατά το ταξίδι σας, ώστε να αποφεύγετε να ξοδεύετε χρήματα και να σπαταλάτε πλαστικό για το νερό. Απλά, στο αεροδρόμιο, θυμηθείτε να το γεμίζετε αφού περάσετε την ασφάλεια.


5. Χρησιμοποιήστε τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς

Προτιμήστε λεωφορείο ή μετρό από το αεροδρόμιο προς τον προορισμό σας, αντί για ταξί και χρησιμοποιήστε τα ΜΜΜ κατά τη διαμονή σας στην πόλη ή όπου αλλού ταξιδεύετε. Επίσης, φροντίστε να περπατάτε όσο μπορείτε περισσότερο στα ταξίδια σας, είτε να χρησιμοποιείτε ποδήλατο: έτσι και θα εξοικονομείτε χρήματα και θα σέβεστε το περιβάλλον και θα γυμνάζεστε!

6. Νοικιάστε ένα «πράσινο» αυτοκίνητο

Εάν πρέπει οπωσδήποτε να νοικιάσετε ένα αυτοκίνητο, επιλέξτε ένα με χαμηλή κατανάλωση ή υβριδικό, τα οποία διατίθενται πλέον σε πολλές μεγάλες εταιρείες ενοικίασης. Μπορείτε επίσης να επιλέξετε μειωμένες εκπομπές CO2, καταβάλλοντας ένα μικρό ποσό στην εταιρεία ενοικίασης.


7. Μείνετε σε ένα «πράσινο» ξενοδοχείο

Όλο και περισσότερα ξενοδοχεία ακολουθούν «πράσινες» τακτικές και έχουν περιβαλλοντική συνείδηση . Προτιμήστε ξενοδοχεία που ακολουθούν αυστηρές αρχές θερμομόνωσης, τριπλά τζάμια και σύγχρονα συστήματα θέρμανσης και ψύξης αυξημένης ενεργειακής απόδοσης και έχουν περιβαλλοντική συνείδηση εφαρμόζοντας επιλογές για την εξοικονόμηση ενέργειας, νερού και ανακύκλωσης.


8. Σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε από το δωμάτιο

Κάντε ό,τι θα κάνατε και στο σπίτι σας, όταν βρίσκεστε στο ξενοδοχείο. Δηλαδή απενεργοποιήστε τις συσκευές και σβήνετε τα φώτα όταν φεύγετε. Ακόμα κι αν δεν πληρώνετε τον λογαριασμό του ξενοδοχείου, δεν είναι ανάγκη να επιβαρύνετε το περιβάλλον χωρίς λόγο. Το ίδιο ισχύει και για το ρεύμα και το νερό που ξοδεύετε.


9. Αποφύγετε να αγοράζετε αναμνηστικά κατασκευασμένα από ζωικά προϊόντα

Καμιά φορά μπορεί να μη μπορείτε να καταλάβετε αν το σουβενίρ που βρίσκετε σε κάποιο κατάστημα μπορεί να προέρχεται από απειλούμενα είδη ζώων: τσάντες από δέρμα ερπετών, κοσμήματα από θαλάσσιες χελώνες ή γλυπτά από ελεφαντόδοντο ελέφαντα. Η πιο έξυπνη λύση είναι απλά να μην αγοράζετε αντικείμενα κατασκευασμένα από εξωτικά άγρια ζώα. Πολλά είναι τα ζώα που απειλούνται από το παράνομο εμπόριο, σύμφωνα με το Διεθνές Ταμείο για την Ευημερία των Ζώων.


10. Προσφέρετε

Ο εθελοντισμός επιτρέπει να πηγαίνουμε διακοπές και να βοηθάμε τον πλανήτη ταυτόχρονα. Απολαύστε το απίστευτο τοπίο, ενώ μαθαίνετε για την αειφόρο γεωργία στην Παταγονία και για τον αγροτουρισμό στην Κόστα Ρίκα, παρατηρήστε τις θαλάσσιες χελώνες στη Baja, ή κάντε φιλανθρωπικά ταξίδια στην Αφρική. Οι δυνατότητες που έχετε είναι πραγματικά απεριόριστες!


Καλά, οικολογικά ταξίδια!


(click@life) 

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις