ΤΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ


Το καρναβάλι του 2012 μας έρχεται σχετικά νωρίς. Οι απόκριες ξεκινούν 6 Φεβρουαρίου και λήγουν την Κυριακή των Απόκρεω στις 26 Φεβρουαρίου. Η τσικνοπέμπτη πέφτει στις 16 και η καθαρά Δευτέρα στις 27 του μήνα. Οι απόκριες που κρατάνε 3 εβδομάδες πριν την μεγάλη σαρακοστή είναι μια γιορτή γλεντιού και ξεφαντώματος και μιας και πλησιάζουμε σε αυτό το μεγάλο πανηγύρι το TRAVELER δεν μπορούσε να μην κάνει ένα αφιέρωμα αποκλειστικά για τα καρναβάλια στην Ελλάδα!Πατρινό Καρναβάλι
[Περιοχή: Πελοπόννησος, Δήμος Πάτρας]
Διασκέδαση και ξεφάντωμα είναι οι λέξεις που πρωταγωνιστούν τις ημέρες της αποκριάς στην Πάτρα. Ένα από τα γνωστότερα καρναβάλια παγκοσμίως ντύνει την πόλη κάθε χρόνο με ζωηρά χρώματα και την φέρνει κοντά σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας. Χρονολογείται από τον 19ο αιώνα και ξεκίνησε από έναν απλό αποκριάτικο χορό. Με γέφυρα τα Επτάνησα περνούσαν στην Πάτρα, ο τρόπος ζωής και οι συνήθειες των αναπτυγμένων κοινωνιών κι έτσι οι κάτοικοι υιοθέτησαν δυτικοευρωπαϊκά έθιμα και διασκεδάσεις. Χαρακτηριστικά στοιχεία του αποκριάτικου ξεφαντώματος άλλωστε είναι η μάσκα, το ντόμινο, η πολυτελής μεταμφίεση, το κάψιμο του Καρνάβαλου κλπ. Παράλληλα όμως ανακάλυψαν και καθιέρωσαν τα "μπουρμπούλια" και το σοκολατοπόλεμο που συναντά κανείς μόνο εκεί. Η συμμετοχή είναι τεράστια αφού υπάρχει συμμετοχή από όλη την Ελλάδα και το κλίμα γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακό γιατί λαμβάνουν μέρος όσοι θέλουν, νέοι και γέροι, άνδρες και γυναίκες, πλούσιοι και φτωχοί, μαθητές, φοιτητές, επιστήμονες, εργάτες κλπ. Τα τελευταία χρόνια έχει καταγράψει εντυπωσιακή πορεία και υπερισχύει από τα άλλα καρναβάλια ως προς τη μεγάλη μαζική συμμετοχή του.
Ρεθυμνιώτικο Καρναβάλι
[Περιοχή: Κρήτη, Δήμος Ρεθύμνου]
Ίσως ένα από τα σημαντικότερα καρναβάλια της Ελλάδας, το καρναβάλι του Ρεθύμνου διοργανώνεται κάθε χρόνο με πολύ μεράκι και φαντασία. Οι κεντρικοί δρόμοι του Ρεθύμνου αυτές τις μέρες βάζουν τα γιορτινά τους και μας υποδέχονται σε ένα ατελείωτο πάρτι. Στην κεντρική πλατεία δίνεται το σύνθημα και αυτόματα ο ουρανός γεμίζει μπαλόνια και πυροτεχνήματα. Άρματα, άμαξες, χιουμοριστικές μεταμφιέσεις και κάθε λογής πρωτότυπες ιδέες παρελαύνουν μπροστά στους χιλιάδες επισκέπτες. Κάθε βράδυ κατά τη διάρκεια των Απόκρεων, ομάδες των καρναβαλιστών διοργανώνουν εκπληκτικά πάρτυ, προσκαλώντας τους κατοίκους του Ρεθύμνου και τους επισκέπτες, καθώς και τα μέλη διάφορων ομάδων του καρναβαλιού να πιουν και να χορέψουν μέχρι το πρωί, με τη διάθεση να έχει φτάσει στο ψηλότερο σκαλί. Το βράδυ της παραμονής της Μεγάλης Παρέλασης η κεντρική λεωφόρος αλλάζει όψη σε μία μεγάλη πίστα χορού. Οι καρναβαλιστές μαζί με τους επισκέπτες γίνονται μια μεγάλη παρέα που το πρώτο λόγο έχει το κέφι, δίνοντας το στίγμα της επόμενης μέρας. Τα τραγούδια, οι χαρούμενες φωνές, η μουσική, τα μοναδικά πάρτυ, ο αυθορμητισμός και η καταπληκτική διάθεση έχουν πάρει τη θέση τους στη υπέροχη αυτή μουσική βραδιά. Η Μεγάλη Παρέλαση αποτελεί την κορυφαία εκδήλωση του Ρεθυμνιώτικου Καρναβαλιού, στην οποία συμμετέχουν πάνω από 5000 άτομα σε διάφορες ομάδες πολλές από τις οποίες διαθέτουν και άρματα.
Οι χιλιάδες επισκέπτες παρακολουθούν και διασκεδάζουν με την ευρυματικότητα, το ρυθμό, το κέφι και το μοναδικό παλμό του εντυπωσιακού και συνάμα εξαιρετικού καρναβαλιού του Ρεθύμνου, που δεν έχει πάρει θέση άδικα, σαν ένα από τα καλύτερα καρναβάλια της χώρας μας.
Το καρναβάλι του Μοσχάτου
[ Περιοχή: Αττική, Δήμος Μοσχάτου]
Χρονολογείται μόλις από το 1987 αλλά παρόλα αυτά έχει καταφέρει να γίνει αρκετά δημοφιλές και να έχει τη μεγαλύτερη προσέλευση επισκεπτών από τα υπόλοιπα καρναβάλια της ευρύτερης περιοχής των Αθηνών. Κάθε χρόνο φιλοξενεί καλλιτέχνες για όλα τα γούστα και βραζιλιάνες χορεύτριες που μετατρέπουν το καρναβάλι σε Latin Party! Πολλές φορές συμμετέχουν αντιπροσωπείες καρναβαλιστών από άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και από τον υπόλοιπο κόσμο! Η προετοιμασία ξεκινά από το φθινόπωρο και οι εκδηλώσεις διαρκούν 20 μέρες.
Το καρναβάλι της Ξάνθης
[ Περιοχή: Θράκη, Δήμος Ξάνθης]
Εξαιρετικά φαντασμαγορικό είναι το καρναβάλι της Ξάνθης όπου διεξάγεται σε Latin ρυθμούς. Εκτός από την παρέλαση με τα άρματα, γίνονται θεατρικές παραστάσεις που υποδηλώνουν την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου.  Ένα τοπικό έθιμο της Ξάνθης είναι το κάψιμο του "Τζάρου" την τελευταία Κυριακή, στην γέφυρα του ποταμού Κοσύνθου μέσα σε φαντασμαγορική ατμόσφαιρα από πυροτεχνήματα.
Το καρναβάλι της Νάουσας
[Περιοχή: Μακεδονία, Νάουσα]
Το καρναβάλι της Νάουσας γιορτάζεται με τις Μπούλες και τους Γενίτσαρους, ένα έθιμο βαθιά ριζωμένο στην ιστορία και την παράδοση. Πρόκειται για την ετοιμασία των χειροποίητων στολών και της διαδρομής που οι καρναβαλιστές θα ακολουθήσουν. Την τελευταία Κυριακή ακολουθεί μεγάλο φαγοπότι, αφού γεμίζουν οι δρόμοι με γλυκίσματα και παραδοσιακά εδέσματα. Το φαγοπότι συνεχίζεται μέχρι την επομένη.
Το καρναβάλι της Κοζάνης
[ Περιοχή: Μακεδονία, Κοζάνη]
Αμέσως μετά τις γιορτές των Χριστουγέννων οι κάτοικοι της Κοζάνης ξεκινούν την προετοιμασία του "Φανού", ένα έθιμο που έχει ρίζες από την τουρκοκρατία. Οι Φανοί αποτελούσαν τόπο συγκέντρωσης για τους υπόδουλους Έλληνες όπου συνεννοούνταν και έπαιρναν αποφάσεις κατά την επανάσταση του 1821. Έτσι μέχρι σήμερα έχει καθιερωθεί η εκδήλωση αυτή και γίνεται με μεράκι και αγάπη από τους κατοίκους. Γύρω στις 6 το απόγευμα στην κεντρική πλατεία της πόλης ανάβει ο πρώτος Φανός από το Δήμαρχο. Γύρω του στήνεται μεγάλος χορός και ξέφρενο γλέντι. Στη συνέχεια ακολουθούν οι φανοί άλλων περιοχών και όλοι οι παρευρισκόμενοι μπαίνουν στο κλίμα της Αποκριάς.
Το καρναβάλι στα Ιωάννινα
[ Περιοχή: Ηπειρος, Ιωάννινα]
Κάθε μέρα της Αποκριάς είναι διασκεδαστική αλλά αυτή που ξεχωρίζει είναι η τελευταία Κυριακή της όπου όλες οι γειτονιές ανάβουν τις "Τζιαμάλες". Πρόκειται για τεράστιες φωτιές όπου γύρω τους στήνεται μεγάλο γλέντι με χορό, φαγητό και τσίπουρο. Μεγάλες εστίες φωτιάς ανάβουν σε κάθε γειτονιά από τους κατοίκους και όσοι θέλουν περιφέρονται από γειτονιά σε γειτονία και το γλέντι με το πέρασμα της ώρας όλο και φουντώνει.
Το καρναβάλι της Κεφαλονιάς
[ Περιοχή: Επτάνησα, Κεφαλονιά]
Χαρακτηριστικό γνώρισμα για τα Ιόνια νησιά η παρέλαση της φιλαρμονικής, τα άρματα και τα χορευτικά. Βασίζεται στη λατρεία του θεού Διόνυσου. Στην αρχαιότητα ήταν η μοναδική ευκαιρία των γυναικών να βγουν έξω μεταμφιεσμένες και να γλεντήσουν. Το καρναβάλι της Κεφαλονιάς έχει επηρεαστεί από τα έθιμα όσων καταπατούσαν το νησί π.χ. Άγγλους, Γάλλους, Βενετούς. Για παράδειγμα κάποιους από τους χορούς που συνηθίζονται όπως η "καντρίλια". Την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς γίνεται η μεγάλη παρέλαση των αρμάτων στο Αργοστόλι και στο Ληξούρι που ανταγωνίζονται μεταξύ τους για το ποια από τις δύο διοργανώσεις είναι η καλύτερη. Η γιορτή ολοκληρώνεται με το κάψιμο του βασιλιά Καρνάβαλου.
Το καρναβάλι της Άμφισσας
[ Περιοχή: Στερεά Ελλάδα, Αμφισσα]
Η "νύχτα των φαντασμάτων" πρωταγωνιστεί το τελευταίο Σάββατο της Αποκριάς. Ένα φαντασμαγορικό θέαμα όπου οι "κουδουνάδες" προσπαθούν να ξορκίσουν τα πνεύματα που ταλαιπωρούσαν κατά την παράδοση τους βυρσοδέψες της περιοχής. Την επόμενη μέρα το πρωί διοργανώνεται γλέντι στην πλατεία της Ιτέας και στη συνέχεια ακολουθεί η καθιερωμένη παρέλαση των αρμάτων στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.
Το καρναβάλι της Σκύρου
[ Περιοχή: Σποράδες, Σκύρος]
Οι Σκυριανές Απόκριες ξεχωρίζουν γιατί αποτελούνται από τρεις διαφορετικές μεταμφιέσεις, του "γέρου", της "κορέλας" και του "φράγκου". Πρόκειται για πολύ παλιό έθιμο όπου οι ενδυμασίες είναι χειροποίητες. Οι τρεις αυτές ομάδες συμμετέχουν σε ένα ξέφρενο χορό υπό τους ήχους κουδουνιών που κρέμονται από τους "γέρους" και τα σφυρίγματα των κοχυλιών που κρατούν οι "φράγκοι". Οι γιορτή κρατάει όλο το βράδυ και ολοκληρώνεται την Καθαρά Δευτέρα.Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις