ΣΟΥΗΔΙΑΣτοκχόλμη...Η Βενετία του Βορρά

Χωρίς αμφιβολία είναι μια από τις πιο όμορφες πρωτεύουσες του κόσμου. Τα όμορφα κτίρια, το πράσινο τοπίο, ο φρέσκος αέρας και η κυριαρχία του νερού είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πόλης. Με ιστορία 750 χρόνων και πλούσια πολιτιστικά ερεθίσματα, η Στοκχόλμη προσφέρει μία τεράστια επιλογή μουσείων και αξιοθέατων.  Είναι γνωστή για τα βραβεία Νόμπελ και τα τελευταία μάλιστα χρόνια αποτελεί έναν ιδιαίτερα ελκυστικό τουριστικό προορισμό, καθώς η πόλη φημίζεται για το πρωτοποριακό ντιζάιν, τη μόδα και τη μουσική. Η Gamla Stan (παλιά πόλη) είναι ιδιαίτερα όμορφη, ειδικά το καλοκαίρι, αλλά η Στοκχόλμη έχει πολλά περισσότερα να προσφέρει. Η Gamla Stan και ορισμένες γειτονικές περιοχές είναι χτισμένες πάνω σε νησιά, τα οποία περιβάλλονται από πολυάριθμα κανάλια και ανοιχτές εκτάσεις νερού. Τα 24.000 βραχώδη νησιά του αρχιπελάγους (skargard) προστατεύουν τα κατοικημένα νησιά από την ανοιχτή θάλασσα. Περίπου 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν στην ευρύτερη Στοκχόλμη και το 15% είναι μετανάστες, γεγονός που δημιουργεί μια ζωντανή και κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα. Ο πιο όμορφος τρόπος να θαυμάσετε την πόλη είναι από τη θάλασσα, αλλά είναι εξίσου ευχάριστο να κάνετε ένα περίπατο στα πάρκα του Djurgarden ή στα πλακόστρωτα στενά της Gamla Stan. Στα περισσότερα από 70 μουσεία φιλοξενούνται παγκόσμιας φήμης θησαυροί, ενώ στο υπαίθριο μουσείο Skansen θα θαυμάσετε όλα όσα έχει να προσφέρει η Σουηδία. Η Στοκχόλμη είναι μια βασιλική πρωτεύουσα, με 10 βασιλικά ανάκτορα, συμπεριλαμβανομένου του μεγαλυτέρου ανακτόρου του κόσμου που είναι ακόμα σε χρήση, καθώς και το Drottningholm, το οποίο αποτελεί κομμάτι της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς. Στη Στοκχόλμη θα βρείτε τα καλύτερα οικονομικά καταλύματα σε όλη τη Σκανδιναβία, τα οποία, αν και δεν είναι πραγματικά φθηνή, είναι πάντα καθαρά και άνετα. Φαίνεται ότι υπάρχει μεγάλος ανταγωνισμός ανάμεσα στους ξενώνες της πόλης όσον αφόρα τις υπηρεσίες και τις ανέσεις που προσφέρουν, οπότε συνήθως έχουν υψηλές τιμές, αλλά χάρη σε διάφορες θερινές εκπτώσεις μάλλον ανταποκρίνονται στο βαλάντιο πολλών ταξιδιωτών.  Η Στοκχόλμη είναι χτισμένη σε νησιά, εκτός από το σύγχρονο κέντρο (Norrmalm), το οποίο βρίσκεται γύρω από την πλατεία Sergels Torg. Τα περισσότερα αξιοθέατα μπορείτε να τα επισκεφθείτε κάνοντας έναν περίπατο στην καρδιά της πόλης, την Gamla Stan.  Το όνομά της σημαίνει «πόλη ανάμεσα σε γέφυρες».
Κέρδισε τον τίτλο της Ευρωπαϊκής Πράσινης Πρωτεύουσας για το 2010. Επιπλέον, χαρακτηρίζεται ως «Βενετία του Βορρά» γιατί αποτελείται από 14 νησιά που συνδέουν 57 γέφυρες. Θα μπορούσε να χαρακτηριστεί και ως «πολιτιστική πρωτεύουσα», χάρη στην έντονη πολιτιστική ζωή της. Πράγματι, οι χαρακτηρισμοί και τα επίθετα που ταιριάζουν στη Στοκχόλμη φαντάζουν ανεξάντλητα.


Πόλη του νερού και του πράσινου

Στις περιπλανήσεις σας θα διαπιστώσετε πως η Στοκχόλμη εκτός από πόλη των νερών είναι και μια πόλη «πνιγμένη» στο πράσινο. Δύο μεγάλα πάρκα αξίζουν την επίσκεψή σας. Το πρώτο είναι το Haga Park που απλώνεται σε μια τεράστια έκταση στα βόρεια της πόλης και είναι ιδανικό για περίπατο και ποδηλασία.
Εκεί βρίσκεται και ένα από τα μουσεία της πόλης που στεγάζεται σ' ένα πανέμορφο νεοκλασικό κτίριο και συγκεντρώνει τις συλλογές του βασιλιά Gustav. Νοτιοανατολικά του κέντρου θα συναντήσετε το Skansen Park, το οποίο δημιουργήθηκε το 1891, το πρώτο ανοιχτό μουσείο του κόσμου.
Σήμερα, οι επισκέπτες του πάρκου μπορούν να επισκεφθούν 150 παραδοσιακά σπίτια που σχηματίζουν μια «μινιατούρα» της παλιάς Σουηδίας.
Επιστρέφοντας στο κέντρο αξίζει να επισκεφθείτε το Kungliga Slottet, ή αλλιώς το Βασιλικό Κάστρο που είναι το μοναδικό στον κόσμο που χρησιμοποιείται ακόμα ως κατοικία βασιλέων.
Η αλλαγή της φρουράς που πραγματοποιείται στις 12 το μεσημέρι κάθε Τετάρτη, Σάββατο και Κυριακή είναι μια φαντασμαγορική τελετή που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς.


Αξιοθέατα

Vasa Museum (Vasamuseet)
Το μουσείο Βάσα είναι το μουσείο με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα στην Σουηδία. Αυτό οφείλεται στο πολεμικό καράβι βάσα που ανασύρθηκε από τον βυθό σχεδόν άθικτο έπειτα από 330 χρόνια. Το πλοίο αυτό που απέπλευσε από την Στοκχόλμη το 1628 και στην είσοδο του λιμανιού ο άνεμος το βύθισε, παίρνοντας μαζί του 50 από τα 150 άτομα του πληρώματος. Οι έρευνες για τον εντοπισμό του ξεκίνησαν το 1950 και τελικά το ανακάλυψαν το 1956, σύρθηκε από το βυθό το 1961 και από τότε διατηρείται στο μουσείο. Πρόσβαση:  Τα ωράρια λειτουργίας είναι από 2 Ιανουαρίου – 31 Μαΐου και 1 Σεπτεμβρίου – 30 Δεκεμβρίου : 10.00 π.μ. - 5.00 μ.μ., Τετάρτες 10.00 π.μ.- 8.00 μ.μ. 1 Ιουνίου – 31 Αυγούστου, 8:30 π.μ.- 6.00 μ.μ. Κλειστά την 1η Ιανουαρίου, 23-25 Δεκεμβρίου και την 31η Δεκεμβρίου. Παιδιά και νέοι έως 18 ετών, είναι δωρεάν. Οι ενήλικες καταβάλουν 8,6 ευρώ, ενώ υπάρχουν και εκπτώσεις.
Stadshuset (το Δημαρχείο της Στοκχόλμης)
Αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης. Το κτίριο αυτό που μοιάζει με μεγάλη εκκλησία παρά με δημαρχείο, χτίστηκε το 1923. Λειτουργεί ως δημαρχείο κι επίσης εδώ γίνεται η απονομή των βραβείων Νόμπελ στην γαλάζια αίθουσα, η οποία όμως δεν είναι γαλάζια. Το όνομα αυτό η αίθουσα το πήρε καθώς στα αρχικά σχέδια ήταν να διακοσμηθεί με γαλάζια τούβλα, κάτι που τελικά δεν πραγματοποιήθηκε. Στον προαύλιο χώρο του δημαρχείο που είναι από την πλευρά της θάλασσας υπάρχει ένας μικρός κι όμορφος κήπος διακοσμημένος με γλυπτά. Στην κορυφή του το κτίριο φέρει ένα χρυσό πύργο και το σύμβολο της Σουηδικής ισχύος, τρία χρυσά στέμματα.
Είσοδος με ξενάγηση γίνεται καθημερινά 10:00πμ – 5:00μμ ανά μία ώρα στα Σουηδικά και στα Αγγλικά. Ενήλικες/παιδιά 50Skr/δωρεάν. Hantverkargatan 1.
Storkyrkan & Riddarholmskyrkan (ο καθεδρικός ναός της Στοκχόλμης)
Είναι ένας ιερός χώρος σύμβολο για την Σουηδία και είναι το παλιότερο κτίριο της πόλης καθώς χρονολογείται από τον 13ο αιώνα. Σε αυτό τον ναό που γινόταν κάποτε οι στέψεις των μοναρχών της Σουηδίας και έχει μεγάλη θρησκευτική και πολιτική σημασία, διαδόθηκε επίσης και η διδασκαλία του Μαρτίνου Λούθηρου σε όλη τη χώρα. Ο χαρακτηριστικός πύργος της εκκλησίας έχει ύψος 66 μέτρα και εκεί βρίσκονται τέσσερις μεγάλες καμπάνες, από τις οποίες η μεγαλύτερη έχει βάρος έξι τόνους.  Μέσα στο ναό φυλάσσονται διάφορα έργα τέχνης, όπως το έργο ‘’δευτέρα παρουσία’’, πίνακες, γλυπτά και πολλά άλλα. Η εκκλησία δεσπόζει στην περιοχή Γκάμλα Σταν δίπλα στο βασιλικό ανάκτορο και μπορεί κανείς να την επισκεφτεί με τα λεωφορεία 43,46,76 και με μετρό η πιο κοντινή στάση είναι η Camla Stan. Ενήλικες/παιδιά 20Skr/δωρεάν. Ανοιχτά καθημερινά 10:00πμ – 4:00μμ/6:00μμ.
Παλάτι της Στοκχόλμης  (Stockholms slott or Kungliga slottet)
Το βασιλικό ανάκτορο Kungliga Slotter που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης (Gamla Stan) είναι ένα από τα σημαντικότερα αξιοθέατα της Στοκχόλμης και  είναι η επίσημη κατοικία της σουηδικής βασιλικής οικογένειας. . Τα επίσημα γραφεία της Σουηδικής μοναρχίας βρίσκονται εδώ και καθημερινά ο βασιλιάς ασκεί τα καθήκοντά του ως αρχηγός κράτους. Το παλάτι ανεγέρθηκε στο σημείο που βρισκόταν το παλιό ανάκτορο Tre Kronor το οποίο κάηκε το 1697. Το νέο ανάκτορο σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα της Αυλής, Νικόδημο Tessin τον νεότερο, και η κατασκευή του διήρκησε 57 χρόνια. Έχει 698 δωμάτια και είναι το μεγαλύτερο βασιλικό ανάκτορο που ακόμη χρησιμοποιείται με τον αρχικό σκοπό του. Μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα σημεία του κάστρου είναι η αίθουσα του κράτους, τα διαμερίσματα των βασιλικών ταγμάτων των ιπποτών, η εκκλησία που βρίσκεται στο κέντρο του ανακτόρου, η «πλαγιά των λεόντων» που βρίσκεται στο βόρειο τμήμα και η βασιλική φρουρά (Högvakten) που σήμερα στελεχώνεται από μέλη των Σουηδικών ενόπλων δυνάμεων και η ιστορία της ξεκινά από τις αρχές του 16ου αιώνα. Θα δείτε δύο ορόφους βασιλικού μεγαλείου, επίπλωση του 18ου και 19ου αιώνα και πορτρέτα με πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Αναζητήστε τον θρόνο της βασίλισσας Χριστίνας στην αίθουσα του κράτους και μην χάσετε την αλλαγή της φρουράς που γίνεται στο εξωτερικό προαύλιο στις 12:15μμ Δευτέρα – Σάββατο και στις 1:15μμ Κυριακή και αργίες Το μουσείο  Tre Kronor βρίσκεται στο υπόγειο του ανακτόρου και έχει ενδιαφέροντα εκθέματα από το μεσαιωνικό ανάκτορο που σώθηκαν από την πυρκαγιά του 1697.
Ανοιχτά: 10:00πμ - 4:00μμ καθημερινά, ενήλικες/παιδιά 70/35Skr
Πρόσβαση: Επιβιβαστείτε στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο και προσεγγίστε τον σταθμό Kungsträdgården T-bana από εκεί περπατήστε με κατεύθυνση προς τον ποταμό και σε 5 λεπτά θα αντικρίσετε το παλάτι.
Κοινοβούλιο της Σουηδίας (RiksdagshusetHelgeandsholmen
Σε αυτό το κτίριο είναι το κοινοβούλιο της Στοκχόλμης και η ακριβής μετάφραση της ονομασίας του είναι “σπίτι του κοινοβουλίου” το συγκρότημα κατασκευάστηκε μεταξύ των ετών 1897 και 1905 και αντικατέστησε την παλιά έδρα του κοινοβουλίου που ήταν το κτίριο Gamla Helgeandsholmen στο νησί Riddarholmen. Καθημερινά γίνονται ξεναγήσεις στα Αγγλικά στις 12:30μμ και 2:00μμ από τον Ιούνιο μέχρι τον Αυγουστο, το υπόλοιπο έτος στη 1:30μμ. Το Σαββατοκύριακο. Μπορείτε να επισκεφθείτε τα θεωρία για το κοινό και να ακούσετε μια συναρπαστική κοινοβουλευτική συζήτηση στα σουηδικά. 
Πρόσβαση: Εάν είστε μακρυά από το ιστορικό κέντρο μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τραμ και να μεταβείτε στον κεντρικό σταθμό της Στοκχόλμης, από εκεί με τα από μια οκτάλεπτη διαδρομή θα βρεθείτε μπροστά στην είσοδο του κοινοβουλίου.

Βασιλική νομισματοθήκη (Kungliga Myntkabinettet)
Η βασιλική νομισματοθήκη βρίσκεται απέναντι από το βασιλικό ανάκτορο. Εδώ θα δείτε νομίσματα (όπως ασήμι των Βίκινγκς) και τραπεζογραμμάτια που σκιαγραφούν την ιστορία του χρήματος τα τελευταία 2600 χρόνια. Θα δείτε το παλαιότερο νόμισμα του κόσμου (625π.Χ), το μεγαλύτερο κέρμα του κόσμου (μια σουηδική χάλκινη πλάκα βάρους 19,7 κιλών) και το πρώτο τραπεζογραμμάτιο του κόσμου (τυπωμένο στη Σουηδία το 1661).
Slottsbacken 6.  Eνήλικες/ παιδιά 45/12 Skr.  Ανοιχτά 10:00πμ – 4:00μμ Δευτέρα - Κυριακή. 
Ταχυδρομικό Μουσείο (Postmuseum)
Το ταχυδρομικό μουσείο στεγάζεται σε ένα κτίριο του 17ου αιώνα και περιγράφει την ιστορία του σουηδικού ταχυδρομείου, με γραμματόσημα από το 1855 έως τις μέρες μας. Η φιλοτελική βιβλιοθήκη περιέχει 51.000 βιβλία με γραμματόσημα και φιλοτελική ιστορία. Υπάρχει επίσης ένα ταχυδρομείο μινιατούρα για παιδιά, καφέ και κατάστημα.
Lilla Nygatan 6. Ενήλικες/παιδιά 50Skr/δωρεάν.  Ανοιχτά: 11:00πμ – 4:00μμ.  


Μουσείο των Νόμπελ (Nobelmuseet)
Το έξοχο μουσείο των Νόμπελ στο κτίριο του Borsen (παλιό χρηματιστηριο), παρουσιάζει την ιστορία των βραβείων Νόμπελ και των ανθρώπων που τα έχουν λάβει.
Stortoget street. Ενήλικες/παιδιά 50/20Skr.  Ανοιχτά: 10:00πμ – 6:00μμ.  


Πινακοθήκη πάγου ( Ice Gallery)
Αυτός ο μικρός εκθεσιακός χώρος έχει φοβερά γλυπτά από πάγο, όπου η θερμοκρασία διατηρείται στους -7οC (παρέχεται ζεστός ρουχισμός στους επισκέπτες), οπότε θα αποκτήσετε μια ιδέα του μοναδικού παγωμένου ξενοδοχείου στη βόρεια Σουηδία.
Osterlaggatan 41.  Eενήλικες/παιδιά 50/20Skr.  Ανοιχτά: καθημερινά 11:00πμ – 5:00μμ.  

Μεσαιωνικό μουσείο (Medeltidsmuseet)
Βρίσκεται στο νησί Helgeandsholmen όπου ανακαλύφθηκαν αρχαία θεμέλια όταν κατασκευαζόταν ο υπόγειος χώρος στάθμευσης του Riksdag. Μπορείτε να πάρετε μια γεύση της μεσαιωνικής Στοκχόλμης εξερευνώντας τις πιστές αναπαραστάσεις σπιτιών, αποθηκών και εργαστηρίων.
Stromparterren. Ενήλικες/παιδιά 40/5Skr. Ανοιχτά: 11:00πμ – 5:00μμ. συνεχιζεται...

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις