ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗΒουδαπέστη το διαμάντι του Δούναβη

Καμία άλλη πόλη στην Ουγγαρία δεν είναι σαν την Βουδαπέστη. Με λιγότερους από δυο εκατομμύρια κατοίκους στην πρωτεύουσα κατοικεί σχεδόν το ένα πέμπτο του εθνικού πληθυσμού. Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας,  δημιουργήθηκε από την συνένωση των ξεχωριστών ιστορικών πόλεων Buda, Pest και Obuda το 1873. Ενώ η περιοχή κατοικήθηκε από πολύ νωρίς, πρόσφατα άρχισε η επέκταση της πόλης σε μία αληθινή ευρωπαϊκή πρωτεύουσα. Η Βουδαπέστη είναι διχοτομημένη από τον ποταμό Δούναβη, με την πόλη σαν ένα φυσικό γεωγραφικό κέντρο, καθώς είναι ο κυκλοφοριακός κόμβος της χώρας. Καλύπτοντας την περιοχή από 2 εκατοντάδες τετραγωνικά μίλια και χωρισμένα σε 23 διοικητικές περιοχές είναι ο σημερινός τόπος κατοικίας για έναν πληθυσμό 1,8 εκατομμυρίων ανθρώπων. Οι περιοχές Buda και Obuda, που αποτελούν κατά προσέγγιση το ένα τρίτο του συνόλου είναι τοποθετημένες στους λόφους προς τη δύση, με την κοινότητα Ρest στους κάμπους της ανατολής. Υπάρχουν τρία νησιά - Obuda Island, Margaret Island και Csepel Island - και εννιά γέφυρες, δύο από τις οποίες μεταφέρουν σιδηροδρομικές γραμμές. Ελάχιστες μεσαιωνικές και αναγεννησιακές εκκλησίες σώζονται στη Βουδαπέστη. Αυτό οφείλεται κυρίως στο γεγονός ότι οι Τούρκοι, κατά τη διάρκεια των 150 ετών που κατείχαν την πόλη, μετέτρεψαν τις εκκλησίες σε τζαμιά, τα οποία κατόπιν καταστράφηκαν από τις επιθέσεις των χριστιανών στη Βούδα και την Πέστη. Η ανακατασκευή των παλαιών εκκλησιών και η ανέγερση νέων ξεκίνησε στα τέλη του 17ου αιώνα, γι' αυτό και κυριαρχούν το μπαρόκ και ο νεοκλασικός ρυθμός.

ΓΛΩΣΣΑ: Ουγγαρέζικα

ΝΟΜΙΣΜΑ: Φράγκο Ουγγαρίας (HUF). 1 ευρώ = 240 φιορίνια περίπου. Αλλαγή νομισμάτων γίνεται στις τράπεζες, ανταλλακτήρια συναλλάγματος και στις ρεσεψιόν των ξενοδοχείων, να ρωτάτε όμως αν είναι No commission.

ΤΗΛΕΦΩΝΟ: Από Ουγγαρία σε συμβατό τηλέφωνο: 003 + κωδικός περιοχής + αριθμός τηλεφώνου, π.χ. 003 2310 286986
Από Ουγγαρία σε κινητό: 003 + αριθμός του κινητού, π.χ. 0030 6972 123456
Από Ελλάδα στην Ουγγαρία: 0036 + κωδικός περιοχής + αριθμός τηλεφώνου, π.χ. 0036 1(Βουδαπέστη) 1234567

Προσοχή στα ταξί - θα κάνετε πάντα συμφωνία.

ΜΙΚΡΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕΙΣ
• Πιείτε ένα καφέ σε ένα τειοποτείο: πρόκειτε για πολύ ευχάριστα μέρη της πόλης.Ο μαύρος καφές που σερβίρεται, δυνατός και καυτός, εκτός εάν το θέλετε «μόκα» τότε θα σας τον σερβίρουν με κρέμα. Τα πιο ξακουστά τειοποτεία είναι ταυτόχρονα και φιλολογικά στέκια.• Συμβολές για... ρομαντικούς: Διακοπές στη Βουδαπέστη για δύο χωρίς επίσκεψηστο Δούναβη δεν έχει αξία. Το ποτάμι είναι όλη η ομορφιά της πόλης. Ο καλύτερος τρόπος να πλησιάσετε τον σύντροφό σας ακόμη περισσότερο είναι να κάνετεμια εκδρομή με ποταμόπλοιο. Η εμπειρία θα είναι μοναδική. Τα περισσότερα διαθέτουν και εστιατόρια και δείπνο έχει άλλη χάρη όταν το βράδυ η πόλη λούζεται στο φως.Τι αξίζει να δείτε στη Βουδαπέστη


Κάστρο του λόφου (Budai Vár)
Το κάστρο του λόφου (Varhegy) το οποίο είναι κατασκευασμένο από ασβεστόλιθο και εκτείνεται σε μήκος 1χμ. έχει ύψος 170μ και δεσπόζει επάνω από τον Δούναβη.  Τα θεμέλια του κάστρου τέθηκαν τον 13ο αιώνα μετά τις εισβολές των μογγολικών φυλών στην Ουγγαρία. Το φρούριο έχει πολιορκηθεί 31 φορές στην ιστορία του. Ο βασιλιάς Μπέλα (Béla) έχτισε τα τείχη το 1243 σε αυτή την τοποθεσία και γύρω από το φρούριο δημιουργήθηκε μία μικρή κοινότητα που ονομάστηκε Βούδα. Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λάγιου του Μέγα κτίστηκε και ένα παλάτι. Αργότερα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Σιγμούνδου του Λουξεμβούργου (1387-1437), το κάστρο επεκτάθηκε και πάλι με αποτέλεσμα να γίνει ένα από τα μεγαλύτερα παλάτια της Ευρώπης. Στο τέλος του 15ου αιώνα, κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Ματθαίου Κορβίνου (Matthias Corvinus) της κάστρο αποκαταστάθηκε και νέες πτέρυγες προστέθηκαν στο παλάτι. Παραμένει πολύ μικρό μέρος αυτού του παλατιού του 15ου αιώνα, καθώς τα κτίρια κατεδαφίστηκαν σχεδόν εντελώς όταν Βουδαπέστη επανακτήθηκε μετά την τουρκική κατοχή της πόλης μεταξύ του 1541 και 1686. Ένα νέο παλάτι κτίστηκε μεταξύ 1714 και 1723 από τον βασιλιά Κάρολο Γ΄ των Αψβούργων. Είχε σχεδιαστεί σε στυλ μπαρόκ από τον Fortunato de Prati και εποπτευόταν από τον Johann Hölbling. Το παλάτι επεκτάθηκε από την κόρη του Βασιλιά Καρόλου, την αυτοκράτειρα Μαρία Τερέζα, αλλά η μεγάλη πυρκαγιά του 1810 και η επίθεση κατά του κάστρου επι της ουγγρικής επανάστασης κατέστρεψαν μεγάλο μέρος του νέου ανακτόρου. Μετά τον Αύστρο-ουγγρικό Συμβιβασμό του 1867, υπήρξε ανάγκη για ένα νέο κάστρο στη Βουδαπέστη για να εκφράσει την ανεξαρτησία της Ουγγαρίας. Στα κτίρια αριστερά από αυτό του Καρόλου Γ' και της Μαρίας Τερέζας προστέθηκαν μια νέα πτέρυγα και ένας κεντρικός τρούλος. Στο τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, το συγκρότημα είχε πληγεί και πάλι από φωτιά, αλλά μετά την αποκατάσταση που ξεκίνησε τη δεκαετία του 50’ το Κάστρο της Βούδας επανήλθε σε όλο του το μεγαλείο και πάλι. Το Κάστρο διαθέτει 203 δωμάτια και σήμερα στεγάζει διάφορα μουσεία, μεταξύ των οποίων και το Ιστορικό Μουσείο της Βουδαπέστης και την Εθνική Πινακοθήκη. 
Πρόσβαση: Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.


  

Κοινοβούλιο της Ουγγαρίας (Országház)
Το κτίριο του Κοινοβουλίου του 19ου αιώνα βρίσκεται στις όχθες της Πέστης. Μετά τον Αυστροουγγαρικό συμβιβασμό του 1867 όπου δημιουργήθηκε η διπλή μοναρχία, η Ουγγαρία έλαβε περισσότερη ελευθερία και η χώρα απέκτησε δικό της σύνταγμα. Έτσι δημιουργήθηκε η ανάγκη για ένα Κοινοβούλιο το οποίο κτίσθηκε σε νεογοτθικό ρυθμό εμπνευσμένο από το Κοινοβούλιο του Λονδίνου. Το Κοινοβούλιο κτίσθηκε μεταξύ του 1885 και 1902 και στην εποχή του ήταν το μεγαλύτερο του κόσμου. Το κτίριο έχει μήκος 268μ και 118μ πλάτος επίσης περιέχει σκάλες συνολικού μήκους 20 χλμ και 691 αίθουσες. Ο κομψός τρούλος του κτίσματος έχει ύψος 61μ ύψος. Αυτό το μνημειώδες Κοινοβούλιο δίνει ένα καλό αντίβαρο ως προς το κάστρο της Βούδας στην απέναντι όχθη του Δούναβη.
Πρόσβαση: Με το μετρό σταματήστε στο σταθμό Kossuth tér (γραμμή M2).
Βασιλική Αγίου Στεφάνου (Szent Instván Bazilika)
Η εκκλησία αυτή είναι αφιερωμένη στον 'Αγιο Στέφανο, τον πρώτο Ούγγρο χριστιανό βασιλιά. Χρειάστηκαν 50 χρόνια για να κατασκευαστεί και είναι η μεγαλύτερη εκκλησία της Ουγγαρίας. Σχεδιάστηκε από τον Γιόζεφ Χιλντ, με βάση του σχήμα του ελληνικού σταυρού. Το 1867 την ανέλαβε ο Μίκλος Ιμπλ, ο οποίος πρόσθεσε το νεοαναγενησσιακό τρούλο, αφού ο αρχικός κατέρρευσε το 1868. Η εκκλησία ολοκληρώθηκε το 1905 από τον Κάουσερ. Το 1938, με την επέτειο των 900 χρόνων από το θάνατο του Αγίου Στεφάνου, πήρε το τίτλο της Ελάσσονος Βασιλικής. Στον πύργο που διαθέτει η εκκλησία, οι Γερμανοί δώρισαν την καμπάνα που υπάρχει σήμερα, βάρους 9,144 κιλών ως αποζημίωση για την αυθεντική που κλάπηκε από τους Ναζί το 1944. Αξιοσημείωτα στην εκκλησία αυτή είναι η Πύλη, η οποία είναι διακοσμημένη αριστοτεχνικά με τις κεφαλές των 12 Αποστόλων και η Αγία Δεξιά Χείρα, που περιέχει το μουμιοποιημένο μπράτσο του βασιλιά Στεφάνου.
Πλατεία Ρούσβελτ
Παλαιότερα, η πλατεία Ρούσβελτ ήταν γνωστή με άλλα ονόματα όπως πλατεία Φραγκίσκου Ιωσήφ ή πλατεία εκφόρτωσης. Το σημερινό όνομά της το απέκτησε το 1947. Βρίσκεται στην πλευρά της Πέστης, στην άκρη της γέφυρας των Αλυσίδων και περιβάλλεται από όμορφα κτίρια. Στις αρχές του 20ου αιώνα υπήρχαν ατά μήκος της πλατείας, ξενοδοχεία, τα λουτρά Ντιάνα και το Μέγαρο Λόιντ που είχε σχεδιάσει ο Χιλντ. Το μοναδικό κτίριο του προηγούμενου αιώνα που διασώζεται είναι η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών.

Εκκλησία του Ματθαίου (Mátyás Templom)
Αυτή η εκκλησία είναι επίσης γνωστή ως η εκκλησία της Κυράς. Βρίσκεται στην καρδιά της περιοχής του κάστρου και κτίστηκε το 13ο αιώνα. Έκτοτε το αρχικό της στυλ και δομή άλλαξαν πολλές φορές καθώς ανακαινίστηκε κάθε φορά με το δημοφιλές αρχιτεκτονικό στυλ της κάθε εποχής. Η εκκλησία πήρε το όνομα της από το βασιλιά Ματθαίο που κυβέρνησε από 1458-1490. και ήταν γνωστός προστάτης των τεχνών και της διαφώτισης. Πρόσβαση: Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.
Πύργος των ψαράδων (Halászbástya)
Πασίγνωστος για την καταπληκτική θέα της πόλης της Βουδαπέστης. Το προπύργιο αυτό κτίστηκε το 1905 για διακοσμητικούς σκοπούς και βρίσκεται κοντά στην εκκλησία του Αγ.Ματθαίου στην περιοχή του κάστρου. Είναι ένας προμαχώνας που συνδυάζει το νεογοτθικό και το νεορωμαικό ρυθμό με πολλαπλούς πυργίσκους παραπέτα και κοφτές σκάλες. Ο Προμαχώνας του Ψαρά αποτελείται από 7 πύργους όπου ο καθένας συμβολίζει μία από τις 7 φυλές των Μαγυάρων που ήρθαν στην Ουγγαρία το 1896. Πολλοί χαρακτηρίζουν το κτίριο σαν να είναι από παραμύθι του Disney καθώς η κατασκευή του φέρνει στο μυαλό τα κάστρα των παραμυθιών της σταχτοπούτας ή της ωραίας κοιμωμένης. Κατά η διάρκεια της μέρας η είσοδος χρεώνεται, αλλά μετά τη δύση του ηλίου η θέα της φωταγωγημένης Βουδαπέστης είναι δωρεάν. 
Πρόσβαση: Με τη γραμμή Μ2 του μετρό θα σταματήσετε στη Moszkva tér. Από εκεί μπορείτε να περπατήσετε να χρησιμοποιήσετε το λεωφορείο 16Α που θα σας πάει στο κάστρο σε 4 στάσεις.
Ανάκτορο Σάντορ
Στην κορυφή του οδοντωτού σιδηροδρόμου βρίσκεται το μεγάλο νεοκλασικό Ανάκτορο Σάντορ. Χτίστηκε το 1806 για λογαριασμό του κόμη Βίνσεντ Σάντορ από τους αρχιτέκτονες Μίχαλι Πόλακ και Γιόζαν 'Αμαν. Τα ανάγλυφα που κοσμούν το ανάκτορο είναι έργα των Τέρεκ, Μέλοτσο, Κέρεσενιι. Η διακόσμηση στη δυτική πρόσοψη παρουσιάζει αρχαίους Έλληνες θεούς στον Όλυμπο. Στη νότια πλευρά διακρίνεται ο κόμης Σάντορ να παίρνει το χρίσμα του ιππότη, ενώ στη βόρεια υπάρχει ένα άγαλμα του Αγίου Γεωργίου από τον Στρομπλ. Το Ανάκτορο Σάντορ υπήρξε η επίσημη κατοικία του πρωθυπουργού από το 1867 μέχρι το 1944. Κατά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο υπέστη σοβαρές ζημιές. Αναστηλώθηκε τη δεκαετία το '80 αλλά δε χρησιμοποιείται και είναι κλειστό για το κοινό.Αλυσιδωτή γέφυρα (Széchenyi lánchíd)
Η Αλυσιδωτή Γέφυρα είναι ένα απ΄τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα τη Βουδαπέστης. Η καταπληκτική αυτή γέφυρα που ενώνει την Πέστη και τη Βούδα πάνω από το Δούναβη ήταν η πρώτη ένωση των δύο αυτών πόλεων. Η γέφυρα ονομάστηκε Sjecheny Lanchid και ονομάστηκε έτσι απ΄τον κόμη Sjecheny που πήρε την πρωτοβουλία να κτίσει τη γέφυρα. Το 1836 ανέθεσε το έργο στον William Clark και στον Adam Clark. Η γέφυρα έχει 375 μ μήκος και 16μ πλάτος και εγκαινιάστηκε την 20η Νοεμβρίου του 1849.
Κρατική Όπερα
Η Κρατική Όπερα της Βουδαπέστης λειτουργεί από το 1884. Χτίστηκε με σκοπό να ανταγωνιστεί τις όπερες του Παρισιού, της Βιέννης και της Δρέσδης. Ήταν το έργο ζωής του μεγάλου Ούγγρου αρχιτέκτονα Μίκλος Ιμπλ. Το εσωτερικό είναι διακοσμημένο με έργα Ούγγρων καλλιτεχνών, όπως ο Στρομπλ και Λοτζ. Από την εποχή εκείνη μέχρι σήμερα η Όπερα έχει φιλοξενήσει μερικούς από τους διασημότερους συνθέτες, όπως οι Έρκελ, Γκούσταβ Μάλερ και Ότο Κλέμπερερ. Η κεντρική αίθουσα της Όπερας είναι στολισμένη με ένα μπρούντζινο πολυέλαιο βάρους 3,050 κιλών, ο οποίος φωτίζει μια θαυμάσια νωπογραφία του Λοτζ με τους θεούς του Ολύμπου. Επίσης το Βασιλικό Θεωρείο είναι διακοσμημένο με γλυπτά που συμβολίζουν τις τέσσερις φωνές της όπερας: άλτο, σοπράνο, μπάσο, τενόρο.
Λόφος του Γκέλλερτ (Gellért Hegy)
Ονομάστηκε προς τιμή του Επισκόπου Γκελέρτ ο οποίος διέδωσε τον χριστιανισμό την Ουγγαρία. Μετά το θάνατο του Αγ.Στεφάνου του Χριστιανού βασιλιά της Ουγγαρίας, ο θρύλος λέει ότι οι επαναστάτες παγανιστές Μαγυάροι σφράγισαν τον Γκελέρτ μέσα σε ένα βαρέλι και τον πέταξαν από την πλαγιά του λόφου. Στην κορυφή του λόφου υπάρχει ένα φρούριο που χτίσθηκε από τους Βούρκους της Αυστρίας του 1850-1854 με σκοπό να ελέγχουν την πόλη μετά την αναστολή της Ουγγρικής επανάστασης για την ανεξαρτησία. Αυτό το φρούριο ήταν αρχικά 200μ σε μήκος με τα τείχη τους να ξεπερνούν τα 6 μ σε μ και 3 μ σε πάχος. Όταν οι Αψβούργοι έφυγαν από τη Βουδαπέστη το 1907, το φρούριο έπεσε στην δικαιοδοσία της πόλης. Τα τείχη του γκρεμίστηκαν, ως συμβολισμός νίκης κατά των Αυστρουγγαρών, αλλά το φρούριο χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει τον Ουγγρικό στρατό.. Σήμερα το φρούριο έχει μετατραπεί σε τουριστικό ξενοδοχείο και προσφέρει στους επισκέπτες καταπληκτική θέα της πόλης και του ποταμού Δούναβη.
Πρόσβαση: Σταθμός μετρό Szt. Gellért Tér (Μ4).

Πλατεία των ηρώων  (Hősök Tere)
Αυτή η πλατεία έγινε προς τιμή και μνήμη των μεγάλων ηρώων της Ουγγρικής ιστορίας. Βρίσκεται στο τέλος της λεωφόρου Andrassy και είναι ένα απ' τα πιο δημοφιλή αξιοθέατα της πόλης. Το μνημείο στο κέντρο της πλατείας ονομάζεται Μνημείο της Xιλιετίας και κτίσθηκε για τον εορτασμό της επετείου των χιλίων χρόνων από την κατάκτηση των Μαγυάρων. Το μνημείο περιέχει αγάλματα όλων των διάσημων ανδρών της Ουγγρικής ιστορίας συμπεριλαμβανομένων βασιλιάδων κυβερνητών και άλλων σεβάσμιων προσώπων ανάμεσα τους και ο βασιλιάς Στέφανος Α΄ που έφερε τον Χριστιανισμό στη χώρα. Στη βάση του Μνημείου βρίσκεται ακόμη μία σειρά αγαλμάτων που τιμούν τους 7 πολέμαρχους των Ουγγρικών φυλών που εποίκησαν την περιοχή που σήμερα γνωρίζουμε ως Ουγγαρία. Στο κέντρο του Μνημείου υψώνεται η στήλη της χιλιετίας με ύψος 36μ. στην κορυφή της στήλης υπάρχει το άγαλμα του Αρχάγγελου Γαβριήλ ως σύμβολο της Ρωμαιοκαθολικής εκκλησίας. Μπροστά από τη στήλη υπάρχει και το μνημείο των εθνικών ηρώων προς τιμή των αγνώστων στρατιωτών που πολέμησαν για την Ουγγαρία. Σ΄αυτήν την πλατεία ο πάπας Ιωάννης Παύλος ο Β΄ κατήχησε τα πλήθη και λαμβάνουν χώρα οι περισσότερες προεκλογικές συγκεντρώσεις.
Πρόσβαση: Σταθμός μετρό Hősök tere (γραμμή M2).

Οδός των Λόρδων
Τα κτίρια της Οδού των Λόρδων καταστράφηκαν αρχικά το 1686 και κατόπιν το 1944. Με την ανοικοδόμηση του 1950 με 1960 πολλά απέκτησαν και πάλι τη μεσαιωνική όψη τους.. Ένα εξαιρετικό δείγμα γοτθικής πρόσοψης βρίσκεται στον οίκο Χέλμπλινγκ στον αριθμό 31. Αρκετά από τα αυθεντικά στοιχεία της διασώθηκαν από τους διάφορους πολέμους και τις ανακαινίσεις, και έτσι οι αρχιτέκτονες κατάφεραν να την ξαναφτιάξουν με αρκετή λεπτομέρεια. Το κτίριο στον αριθμό 53 ξαναχτίστηκε το 1701 με 1722 ως μονή Φραγκισκανών, αλλά το 1789 αναδιαρθρώθηκε για να το χρησιμοποιήσει ο αυτοκράτορας Ιωσήφ Β'. Το 1795 φυλακίστηκαν εδώ οι Ούγγροι Ιακωβίνοι και ο ηγέτης τους Μαρτίνοβιτς. Το 1873 τοποθετήθηκε μπροστά από το κτίριο ένα πιστό αντίγραφο του αγάλματος της Αρτέμιδας του Πραξιτέλη.


  

Το σπίτι του μέλλοντος
Αν ψάχνετε για μία διασκεδαστική μέρα έξω με την οικογένεια, πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε το κέντρο του μέλλοντος για τον πολιτισμό και την επιστήμη (βρίσκεται στο κέντρο της περιοχής Buda). Είναι ένα πολύ διάσημο πάρκο, που δίνει τη δυνατότητα για εκθέσεις, παραστάσεις. Έχει δύο μοναδικές σπουδαίες μόνιμες εκθέσεις (House of Future Exhibition και Palace of Miracles) και μία ευρεία ποικιλία από πολιτιστικά προγράμματα όπως κονσέρτα, φεστιβάλ, θεατρικές παραστάσεις, εκθέσεις και παιδικά προγράμματα. Σε οποιαδήποτε ηλικία κι αν βρίσκεται κανείς μπορεί να βρει διασκεδαστικά ποιοτικά προγράμματα.
  

Εκκλησία της Αγίας 'Αννας
Χτίστηκε στα μέσα του 18ου αιώνα και είναι μία από τις ωραιότερες μπαρόκ εκκλησίες της πόλης. Το κέντρο της πρόσοψης κοσμείται με τα αγάλματα της Αγίας 'Αννας και της παρθένου Μαρίας. Βρίσκεται στα βόρεια της συνοικίας του Πύργου.


Εκκλησία του σπηλαίου
Στο βραχώδες εσωτερικό της σπηλιάς του Αγίου Στεφάνου, στη νότια πλευρά του λόφου Γκέλερτ, οι ιερείς του τάγματος του Παύλου ίδρυσαν το 1926, μία εκκλησία. Σχεδιάστηκε έτσι, ώστε να μοιάζει με το άγιο σπήλαιο της Λούρδης. Βρίσκεται στο λόφο Γκέλερτ και Τάμπαν.Ζωολογικός και βοτανικός κήπος
Αυτός ο κήπος στην Βουδαπέστη έχει πολλά ζώα αλλά οι περισσότεροι επισκέπτες του πηγαίνουν εκεί για να δουν τα σπίτια των ζώων που κατασκευάστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα, όπως το σπίτι του ελέφαντα και του φοίνικα.Μουσεία

Ουγγρικό εθνικό μουσείο
Περιέχει την πιο σημαντική συλλογή με ιστορικά ευρήματα του έθνους, σε ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο που κατασκευάστηκε το 1847.
Vlll Museum korut 14-16 – Τραμ Νο 47 ή 49 ενήλικες/φοιτητές, παιδιά 600/300ft  ανοιχτά: 10:00πμ – 5:00μμ.


Εφαρμοσμένων τεχνών
Οι πινακοθήκες του μουσείου αυτού βρίσκονται σε μια κεντρική αίθουσα από λευκό μάρμαρο και κατασκευάστηκαν με πρότυπο την αντίστοιχη αίθουσα στην Alhambra της νότιας Ισπανίας. Περιέχουν πολλά ουγγρικά έπιπλα από τον 18ο και 19ο αιώνα, έργα τέχνης σε στυλ αρ νουβό με επιρροές από το σχίσμα και αντικείμενα σχετικά με την ιστορία του εμπορίου και της βιοτεχνίας (υαλοκατασκευή, βιβλιοδεσία, χρυσοχοΐα κτλ.)  ΙΧ Ulloi ‘ut 33-37 ανοιχτά: 10:00πμ – 5:00 ενήλικες/παιδία 500/250ft


Μουσείο φυσικής ιστορίας
Βρίσκεται μετά από μια στάση του μετρό νοτιοανατολικά του σταθμού Ferenc Korut, και έχει πολλά αμφίδρομα εκθέματα. Το γεωλογικό πάρκο στην πρόσοψη του μουσείου έχει σχεδιαστεί κατάλληλα και υπάρχει ένα ενδιαφέρον έκθεμα που επικεντρώνεται στους φυσικούς πόρους του λεκανοπέδιου των καρπαθίων και στην χλωρίδα και στην πανίδα των ουγγρικών μύθων και θρύλων.
Vlll Ludovika ter 6 μετρό: Μ3 Klinikuk, ενήλικες/παιδιά 400/200ft ανοιχτά: 10:00πμ – 5:00μμ.

Το σπίτι του τρόμου
Το νεότερο μουσείο της Βουδαπέστης είναι αυτό το μουσείο. Όπου εδώ κάποτε βρισκόταν τα κεντρικά γραφεία της μυστικής αστυνομίας AVH. Εδώ θα δείτε εκθέματα σχετικά με εγκλήματα που διαπραχτήκαν από το καθεστώς του φασισμού και του σταλινισμού. Τα εκθέματα θυμίζουν την τοπογραφία του τρόμου στο Βερολίνο.  Andrassy ut 60, μετρό: Μ1 Vorosmarty utca, ενήλικες/παιδιά 1000/500ft, ανοιχτά: 10:00πμ – 6:00μμ και Σάββατο 9:00πμ – 5:00. 


Μουσείο καλών τεχνών 
Εδώ στεγάζεται η καταπληκτική συλλογή της πόλης με έργα τέχνης από άλλες χώρες σε ένα ανακαινισμένο κτίριο που χρονολογείται από το 1906. Η συλλογή με τους παλαιότερους καλλιτέχνες είναι η πληρέστερη, με χιλιάδες έργα Ολλανδών, Ισπανών, Φλαμανδών, Ιταλών, Γερμανών, και Βρετανών μεταξύ του 13ου και 18ου αιώνα, καθώς και επτά πίνακες του Ελ Γκρέκο.
 ΧlV Hosok tere, ανοιχτά: 10:00πμ – 5:30μμ. Ενήλικες/παιδιά 700/350ft.


Μουσείο μεταφορών
Εδώ υπάρχουν μοντέλα παλιών τρένων και κλασσικά αυτοκίνητα από τα τέλη του 19ου αιώνα. Στον εξωτερικό χώρο υπάρχουν τμήματα από τις γέφυρες του Δούναβη οι οποίες καταργήθηκαν μετά τους βομβαρδισμούς του 2ου Παγκόσμιου Πολέμου και ένα καφέ σε ένα παλιό βαγόνι MAV.
ΧlV Varosligeti Korut 11, ενήλικες/παιδιά 350/150ft, ανοιχτά: 10:00πμ – 5:00μμ. Εθνογραφικό μουσείο
Είναι απέναντι από το κοινοβούλιο και προσφέρει στους επισκέπτες μια πρώτη εικόνα στην παραδοσιακή ζωή των Ούγγρων με χιλιάδες εκθέματα σε πολλές αίθουσες στον 1ο όροφο. Στον 2ο όροφο η έκθεση έχει θέμα άλλους λαούς της Ευρώπης και άλλων χωρών.
Kossuth Lajos ter 12, ενήλικες/παιδιά 500/200ft, ανοιχτά: 10:00πμ – 5:00μμ. 


Μουσείο ιστορίας της μουσικής
Βρίσκεται σε ένα μέγαρο του 18ου αιώνα και παρουσιάζει την ανάπτυξη της μουσικής και των μουσικών οργάνων στην Ουγγαρία από τον 18ο αιώνα μέχρι σήμερα.
L Tancsics Mihaly utca 7, ενήλικες/παιδιά 400/200ft, ανοιχτά: 10:00πμ – 6:00μμ. 


Μουσείο Ιστορίας της Βουδαπέστης
Είναι γνωστό και ως μουσείο του κάστρου και παρουσιάζει τα 2000 χρόνια της πόλης σε τρείς ορόφους με πολλά και διάφορα εκθέματα. Η είσοδος για τα ανακαινισμένα δωμάτια του παλατιού που χρονολογούνται από τον 15ο αιώνα είναι από το υπόγειο, η οποία περιέχει εκθέματα του βασιλικού παλατιού από τη βούδα του Μεσαίωνα. Οι τρείς αψιδωτές αίθουσες οδηγούν στην Γοτθική αίθουσα, στο βασιλικό κελάρι και στο παρεκκλήσι του πύργου του 14ου αιώνα. Στο ισόγειο θα δείτε ένα έκθεμα με τίτλο «η Βουδαπέστη τον μεσαίωνỨκαθώς και γοτθικά αγάλματα τα οποία έχουν ανακαλυφθεί από τις ανασκαφές που έγιναν το 1974. τα εκθέματα του 1ου ορόφου «η Βουδαπέστη σήμερα» παρουσιάζουν την ιστορία της πόλης από την απομάκρυνση των τούρκων το 1686 μέχρι την κατάρρευση του κομμουνισμού.
Ανοιχτά: καθημερινά 10:00πμ – 6:00μμ, ενήλικες/παιδιά/οικογένειες 600/300/1000ft. 

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις