ΜΟΝΑΧΟΜόναχο: Η καρδιά της Βαυαρίας

Το Μόναχο (mϋnchen) είναι η καρδιά της Βαυαρίας και έχει πληθυσμό 1,3 εκατ. κατοίκους. Διαθέτει πολλά μουσεία παγκόσμιας εμβέλειας, ποικίλα πολιτιστικά δρώμενα, θαυμάσια αρχιτεκτονική και έντονη νυχτερινή ζωή. Είναι μια από της πλουσιότερες πόλεις της Γερμανίας και ο δεύτερος δημοφιλέστερος προορισμός μετά το Βερολίνο.
Το Μόναχο έγινε πρωτεύουσα της Βαυαρίας το 1503, αναδείχθηκε όμως όταν ανέλαβε την εξουσία ο Λουδοβίκος Ι τον 19ο αιώνα. Γνώρισε πολλές ταραχώδεις εποχές, αλλά ο προηγούμενος αιώνας ήταν ιδιαίτερα δύσκολος. Ο 1ος παγκόσμιος πόλεμος οδήγησε την πόλη κυριολεκτικά σε κατάσταση λιμοκτονίας και ο 2ος παγκόσμιος πόλεμος έφερε σωρεία βομβαρδισμών και τον θάνατο περισσότερων από 200.000 ατόμων.
Όποια εποχή κι αν δείτε την πόλη: κατά την θερινή τουριστική περίοδο, την εποχή της τρέλας του Oktoberfest ή κάποιο κρύο και ήρεμο απόγευμα του Φεβρουαρίου, το ,Μόναχο σας δίνει την δυνατότητα να αναγνωρίσετε τους βαυαρούς και όλες τις αξίες και τις συμπεριφορές που κυριαρχούν στην «εξαγόμενη» εικόνα της «Γερμανίας».


Αξιοθέατα


Neues Rathaus
Το νέο δημαρχείο βρίσκεται στην πιο κεντρική και πιο φημισμένη πλατεία της πόλης, την Marienplatz. Εκεί όπου δεσπόζει η στήλη της Μαρίας (Mariensaule), ένα γλυπτό που δημιουργήθηκε το 1590 με την χρυσή μορφή της παρθένου Μαρίας στην κορυφή. Το νέο δημαρχείο, νεογοτθικού ρυθμού (1867-1908), περικλείει έξι αυλές μεταξύ των οποίων και το Prunkhof, εδώ διοργανώνονται πολλές εκδηλώσεις και φεστιβάλ στην διάρκεια όλου του έτους.
Είσοδος: 1,50€ Ανοιχτά: δευτέρα-πέμπτη 9:00πμ-4:00μμ, παρασκευή 9:00πμ-1:00μμ, Σάββατο, Κυριακή και αργίες 10:00πμ-7:00μμ.

St Peterskirche
Απέναντι από το Neues Rathaus στο νότιο άκρο της Marienplatz βρίσκεται η εκκλησία του αγίου Πέτρου. Είναι κυρίως γοτθικού ρυθμού αλλά το εσωτερικό είναι έντονα μπαρόκ. Η αγία τράπεζα του Erasmus Grasser (1517) και τα αγάλματα των τεσσάρων πατερών της εκκλησίας του Egid Quirin Asam (1732) αποτελούν τα κυριότερα αξιοθέατα.
Μπορείτε να ανεβείτε στον μοναδικό ορθογώνιο πύργο ύψους 92μ. (297 σκαλιά) για να δείτε την καταπληκτική πανοραμική θέα της πόλης.
Είσοδος: 1,25€ ανοιχτα: δευτέρα-Σάββατο 9:00πμ-6:00μμ. Κυριακή & αργίες ανοιχτά έως τις 7:00μμ.

Κρατική όπερα της Βαυαρίας
Η κρατική όπερα της Βαυαρίας είναι από της σημαντικότερες όπερες του κόσμου και έχει πολύ σημαντική ιστορία. Μαζί με το κρατικό μπαλέτο της Βαυαρίας, παρουσιάζουν περίπου 350 έργα όπερας και μπαλέτου το χρόνο. Η όπερα φιλοξενείται στο κτίριο του εθνικού θεάτρου του μονάχου στην πλατεία Max Joseph και σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Karl von Fischer. Η όπερα εγκαινιάστηκε το 1818.

Residenz
Το παλάτι αυτό αποτελούσε ανέκαθεν τη βασιλική κατοικία και την κατοικία των Δούκων της Βαυαρίας και ταυτόχρονα ένα καταπληκτικό δείγμα της αρχιτεκτονικής του 17ου αιώνα και της ροκοκό αισθητικής. Τα 130 δωμάτια του Residence είναι διακοσμημένα με πολυτελή έπιπλα, ελαιογραφίες, ταπετσαρίες και πορσελάνες από τους κορυφαίους καλλιτέχνες της εποχής. Στο θησαυροφυλάκιο θα βρείτε μοναδικά έργα τέχνης από το Μεσαίωνα μέχρι την περίοδο του κλασικισμού. Επίσης εδώ φυλάσσονται τα βασιλικά κοσμήματα, τα αυτοκρατορικά εμβλήματα και πολλά άλλα πολύτιμα αντικείμενα.
Είσοδος: ενήλικες/μειωμένο 4,00/2,00€, δωρεάν για παιδιά εως 18 ετών. Ανοιχτά καθημερινά 9:00πμ-6:00μμ και Πέμπτη εως τις 8:00μμ.

Παλιά Πινακοθήκη
Η Παλιά Πινακοθήκη περιλαμβάνει μία από τις σημαντικότερες και παλαιότερες συλλογές στον κόσμο. Πάνω από 800 έργα τέχνης από Ευρωπαίους καλλιτέχνες της εποχής του Μεσαίωνα μέχρι την περίοδο του Ροκοκό φιλοξενούνται εδώ. Η Βενετική τέχνη εκπροσωπείται από τον Τιτσιάνο, ενώ η Φλαμανδική με τον Frans Hals. Ο Rubens είναι ο βασικότερος καλλιτέχνης που αντιπροσωπεύεται στο μουσείο και καταλαμβάνει την κυριότερη θέση στη συλλογή του. Επίσης, εδώ φιλοξενούνται 2 από τα διασημότερα έργα του Γερμανού ζωγράφου Albrecht Duerer, η αυτοπροσωπογραφία του από το 1500 και "Οι 4 Απόστολοι".


Νέα Πινακοθήκη
Η Νέα Πιανκοθήκη φιλοξενεί έργα του ύστερου 18ου αιώνα έως και τις αρχές του 20ου αιώνα. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην γερμανική τέχνη του 19ου αιώνα και συγκεκριμένα μέσω της ιδιωτικής συλλογής του βασιλιά Λουδοβίκου Ι. Έργα των Caspar von Friedrich, Wilhelm von Kaulbach, Karl von Piloty, Hans von Marees, Gainsborough, Goya και Jacques Louis David, κατατάσσουν τη Νέα Πινακοθήκη ανάμεσα στα σημαντικότερα μουσεία γερμανικής ιστορίας. Η συλλογή περιλαμβάνει επίσης πολλά σημαντικά έργα του Γάλλων ιμπρεσσιονιστών, όπως των Monet, Manet, Degas, Pissaro, Renoir. H μοντέρνα τέχνη εκπροσωπείται από τους Cezanne, Gaugin και Van Gogh.Deutsches Museum (Μουσείο Γερμανικής Ιστορίας)
Το μουσείο αυτό αποτελεί το πρώτο επιστημονικό-τεχνολογικό μουσείο στον κόσμο, καταλαμβάνοντας ένα χώρο 50,000 τ.μ. και ταυτόχρονα αποτελεί το πιο συχνά επισκέψιμο μουσείο στον κόσμο. Ο στόχος του μουσείου είναι μέσω της εμπλοκής του επισκέπτη στα διάφορα εκθέματα να κατανοήσει όσο το δυνατόν καλύτερα από τα διάφορα φαινόμενα της φύσης μέχρι τα διάφορα φαινόμενα της φυσικής και τα επιτεύγματα της τεχνολογίας. Έτσι υπάρχουν εκθέματα όπως ιστιοφόρα, μοντέλα ατόμων και μορίων, ανεμόμυλοι, προσομείωση διαστήματος, ρομπότ, αναπαραγωγή κεραυνού, τηλεσκόπια που κάνουν ζουμ σε αστερισμούς και αμέτρητα άλλα. Επιπλέον, τμήμα του μουσείου αποτελεί και το Κέντρο Κυκλοφορίας (Verkehrszentrum), το οποίο περιλαμβάνει οποιοδήποτε κινούμενο μέσο υπάρχει, από ποδήλατο μέχρι formula 1 και αεροσκάφη. Το μουσείο είναι ανοιχτό από τις 9 π.μ. εως τις 5 μ.μ. Η είσοδος κοστίζει 8,5 ευρώ, ενώ το μειωμένο εισιτήριο στα 3 ευρώ.
Πινακοθήκη Μοντέρνας Τέχνης
Στην περιοχή της Παλιάς και Νέας Πινακοθήκης, βρίσκεται πλέον και η Πινακοθήκη της Μοντέρνας Τέχνης, η οποία εκτείνεται σε ένα χώρο 15,000 τ.μ. και φιλοξενεί έργα από τον 20ο αιώνα μέχρι και σήμερα. Πέρα από τους πίνακες ζωγραφικής, τα γλυπτά, τη φωτογραφία και το βίντεο, στη συλλογή του μουσείου φιλοξενούνται επίσης, μακέτες και αρχιτεκτονικές αναπαραστάσεις από το μουσείο Αρχιτεντονικής του Τεχνικού Πανεπιστημίου, και πολύτιμες αναπαραγωγές, σχέδια και χαρακτικά από την Κρατική Συλλογή Γραφιστικής.


Allianz Arena
Το Μάιο του 2005 παραδόθηκε στο κοινό το εκπληκτικής τεχνολογίας και αρχιτεκτονικής στάδιο, Allianz Arena. Στο στάδιο υπάρχουν 69,901 καθίσματα, από τα οποία 2,200 καθίσματα είναι πρώτης θέσεως. Το γήπεδο συγχρηματοδότησαν και χρησιμοποιούν για εντός έδρας αγώνες οι FC Bayern του Μονάχου και η TSV Mόναχο 1860. Το εξωτερικό του σταδίου φωτίζεται ανάλογα με τα χρώματα της ομάδας που παίζει την εκάστοτε μέρα στο γήπεδο. Έτσι, όταν παίζει η Bayern Μονάχου, το γήπεδο είναι κόκκινο, όταν παίζει η TSV Mονάχου 1860 είναι μπλε και όταν παίζει η Εθνική Γερμανίας είναι άσπρο.
Hofbrauhaus
Πολύ κοντά στην κεντρική πλατεία της πόλης, τη Marienplatz, βρίσκεται το μεγάλο, αυτοκρατορικό ζυθοποιείο του Μονάχου, του Hofbrauhaus. Η ίδρυση του οφείλεται στον αυτοκράτορα Γουλιέλμο V, ο οποίος διέκρινε την ανάγκη να σταματήσει η εισαγωγή μπύρας από ξένα κράτη, η οποία συνεπαγόταν και υψηλό κόστος, και έτσι διέταξε την ίδρυση ενός επίσημου ζυθοποιείου, το οποίο θα προμήθευε την αυτοκρατορική αυλή, αλλά αργότερα και το λαό της Βαυαρίας. Από τα έσοδα αυτού, χρηματοδοτήθηκε σε πολύ μεγάλο μέρος και ο Τριακονταετής πόλεμος. Σήμερα περίπου 35,000 επισκέπτες περνούν το κατώφλι του Hofbrauhaus καθημερινά.
Παλάτι Nymphenburg
Το μπαρόκ παλάτι Nymphenburg αποτελούσε κάποτε τη θερινή κατοικία των βασιλιάδων και Δούκων της Βαυαρίας. Το Nymphenburg περιλαμβάνει όχι μόνο το κυρίως παλάτι, αλλά και πολλά μουσεία, ένα πανέμορφο πάρκο και πολλά μικρότερα βασιλικά κτίρια κατά μήκος του πάρκου. Σαφώς με το πέρασμα των χρόνων, προστέθηκαν πολλά στοιχεία και πολλές νέες πτέρυγες. Το αρχικό και κύριο μέρος του παλατιού σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Augustino Barelli. Αργότερα, οι Joseph Effner, Enrico Yucalli και Antonio Viscardi πρόσθεσαν διάφορες γκαλερίες, 4 παβιγιόν, η Orangerie και το μοναστήρι στο βόρειο τμήμα του παλατιού. Το σύνολο του εσωτερικού του παλατιού είναι διακοσμημένο με πολύτιμες ελαιογραφίες, ταπετσαρίες από τις Βρυξέλλες και πορσελάνες. Το χαρακτηιρστικό φρέσκο υπό τον τίτλο "Νύμφες αποτίουν φόρο τιμής στη θεά της Χλωρίδας" αποτέλεσε και την πηγή της ονομασίας του παλατιού (Nymphenburg σημαίνει το παλάτι των Νυμφών). Μεταξύ άλλων, στο παλάτι περιλαμβάνονται 36 πορτραίτα γυναικών του Μονάχου, τόσο αριστοκρατικής όσο και ταπεινής καταγωγής, φιλοτεχνημένα από το ζωγράφο Joseph Stieler για λογαριασμό του βασιλιά Λουδοβίκου Ι. To πιο φημισμένo από αυτά είναι αυτό της χορεύτριας Lola Montez, ερωμένης του βασιλιά. ʼξια θαυμασμού είναι επίσης το Κινεζικό δωμάτιο και το Μπλε Σαλόνι. Ως προς το πάρκο του παλατιού, αυτό είναι 1,5 χμ. φαρδύ και 2 χμ. μακρύ. Αγάλματα που απεικονίζουν τους θεούς της αρχαιότητας, συντριβάνια, κανάλια, μία μεγάλη και μία μικρότερη λίμνη, ο ναός του Απόλλωνα και ο Βοτανικός Κήπος συνθέτουν την εικόνα του πάρκου. Επίσης, υπάρχουν και κάποια πρόσθετα κτίρια (μικρότερα παλάτια-καταφύγια), όπως το Badenburg, Amalienburg, Pagodenburg και το Magdalenenklause.
Ολυμπιακό Πάρκο
Στο χώρο αυτό πραγματοποιήθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 1972 και έτσι υπάρχουν αθλητικές εγκαταστάσεις, λίμνες, ποδηλατοδιάδρομοι, χώροι συναυλιών, εστιατόρια, γήπεδα ποδοσφαίρου και οι χαρακτηριστικές στέγες που θυμίζουν τέντα. Επίσης εδώ βρίσκεται και το εκπληκτικό μουσείο της ΒΜW.
Μπορειτε να περιηγηθητε στους ανοιχτους χωρους δωρεαν και να δειτε το εσωτερικο του ολυμπιακου σταδιου (εισοδος: 1,50€) ανοιχτά 9:00πμ-4:30μμ)
Μετακινήσεις

Τα περισσότερα αξιοθέατα και προάστια του Μονάχου είναι προσβάσιμα από το μετρό (U-Bahn) και τον υπόγειο σιδηρόδρομο (S-Bahn). Υπάρχουν επίσης λεοφωρεία και το τραμ που καλύπτουν όλο το Μόναχο. Αν σας αρέσει το ποδήλατο , μην διστάσετε να νοικιάσετε ένα για τις μετακινήσεις σας. Το Μόναχο είναι μια πόλη φιλική προς τους ποδηλάτες (το ακριβώς αντίθετο από την Αθήνα). Οι ξενύχτηδες να έχουν υπόψην τους ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς υπολειτουργούν από τις 2 εώς τις 5 το πρωί. Το μετρό δεν λειτουργεί καθόλου ενώ το τραμ και κάποια λεοφωρεία έχουν δρομολόγια κάθε μια ώρα.Φαγητό

Η Γερμανική κουζίνα ενδείκνυται για τους κρεατοφάγους. Δοκιμάστε σίγουρα τα kartofel knode με Schweinenbrate (χοιρινό κρέας με πατάτες και με πολύ νόστιμη σως). Για επιδόρπιο προτείνω το παραδοσιακό Braezel. Αν δεν σας αρέσει η γερμανική κουζίνα , στο Μόναχο θα βρείτε σίγουρα και εστιατόρια από όλες τις διεθνείς κουζίνες (κινέζικο, ιταλικό κ.α.).Διασκέδαση

Οπωσδήποτε να πάτε σε μπυραρία. Μια πολύ καλή επιλογή είναι η μπυραρία Hofbraeuhaus (η παλιότερη στο Μόναχο) με παραδοσιακό φαγητό και μουσική. Στα κλαμπ επιτρέπεται η είσοδος μόνο αν είστε πάνω από 18 όποτε καλύτερα να έχετε ταυτότητα ή διαβατήριο μαζί σας. Τέλος υπάρχουν και κλαμπ για ατόμα πάνω από 30 χρονών αλλά αν είστε πάνω από 25 μάλλον δεν θα έχετε πρόβλημα.Ψώνια

Τα ακριβά μαγαζιά βρίσκονται στον δρόμο Μaximilianstrasse στο κέντρο της πόλης. Το Μόναχο έχει και αρκετά εμπορικά κέντρα όπως τα PEP ( στάση μετρό Neuperlach Zentrum ), OEZ (στάση μετρό Olympia-Einkaufszentrum. Τέλος υπάρχει και ο εμπορικός δρόμος Leopold (στάση μετρό Μünchner Freiheit) με γνωστές αλυσίδες όπως τα Body Shop ή καφετέριες όπως τα StarBucks.Ωράρια λειτουργίας: οι κανονικές ώρες λειτουργίας των καταστημάτων στην Γερμανία είναι από τις 7:00 το πρωί έως τις 8:00 το απόγευμα, καθημερινές και μέχρι τις 4:00 το Σάββατο.


Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις