ΒΑΡΚΕΛΩΝΗ


Βαρκελώνη...Η νεανική πρωτεύουσα της Ευρώπης

Σε μια προνομιακή τοποθεσία στη βορειοανατολική ακτή της Ιβηρικής Χερσονήσου, η Βαρκελώνη είναι η πρωτεύουσα της Καταλωνίας, μιας από τις 17 αυτόνομες κοινότητες που συνιστούν την Ισπανία και η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τόσο σε μέγεθος όσο και σε πληθυσμό. Με πάνω από 1,5 εκατ. πολιτογραφημένους κατοίκους και δύο επίσημες γλώσσες, καταλανικά και καστιλιάνικα ισπανικά, με το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού να μιλάει την πρώτη, η εντυπωσιακή αυτή μεσογειακή πόλη διαθέτει πλούσια ιστορία, σημαντική οικονομική ανάπτυξη στο πέρασμα των χρόνων, αλλά και μεγάλη παράδοση στις εικαστικές τέχνες.
Γενέτειρα του Σαλβαδόρ Νταλί και του Χοάν Μιρό, αλλά και φιλόξενη οικοδέσποινα -για κάποιο διάστημα- του Πάμπλο Πικάσο, η Βαρκελώνη ή αλλιώς Μπαρτσελόνα βρίσκεται στην καρδιά τόσο των φιλότεχνων όσο και των απανταχού... ποδοσφαιρόφιλων! Εδώ, άλλωστε, το φθινόπωρο του 1899 ιδρύθηκε ο ομώνυμος ιστορικός (με κοινωνικοπολιτικές πτυχές!) ποδοσφαιρικός σύλλογος που μέχρι σήμερα προσφέρει συγκινήσεις, αλλά και έπαθλα σε όλους όσοι υποστηρίζουν την Μπαρτσελόνα και αγαπούν το ποδόσφαιρο.
Η πολυτάραχη ιστορία της πόλης που αρχίζει γύρω στον 1ο αι. μ.Χ., γνώρισε περιόδους έντονης ακμής και εξίσου έντονης παρακμής. Από την πολύ πρόσφατη ιστορία της αξίζει να θυμηθούμε ότι το 1992 η Βαρκελώνη φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι κυριολεκτικά τη μεταμόρφωσαν σε επίπεδο υποδομών, μετατρέποντάς την σε έναν από τους πλέον δημοφιλείς ευρωπαϊκούς προορισμούς.


Τι αξίζει να δείτε στη Βαρκελώνη

Ο ναός της Αγία Οικογένειας  La Sagrada Familia
O ναός αυτός αρχικά υπήρξε νέο-γοτθικού ρυθμού σχέδιο του Francesc de Paula del Villar, αλλά στη συνέχεια ανατέθηκε στον Gaudi, το 1891, ο οποίος αντικατέστησε τα υπάρχοντα σχέδια με κάποια πολύ πιο εντυπωσιακά με αποτέλεσμα ο ναός να πάρει τη σημερινή του μορφή χάρη σε αυτή την παρέμβαση. Ο ναός της Αγίας Οικογένειας έχει συμβολική δομή: η ανατολική πλευρά του είναι αφιερωμένη στη γέννηση του Χριστού, η δυτική πλευρά του, στα Πάθη και το Θάνατο και η νότια και μπροστινή πλευρά της εκκλησίας, είναι αφιερωμένη στην εξύμνηση. Οι 4 πύργοι από την κάθε μία από τις 3 πλευρές μαζί συμβολίζουν τους 12 αποστόλους. Ο πύργος με τη μορφή τρούλου ο οποίος βρίσκεται στην κορυφή της αψίδας συμβολίζει της μητέρα του Θεού και οι 4 μεγάλοι πύργοι αφιερωμένοι στους 4 Ευαγγελιστές αντίστοιχα περικυκλώνουν το κεντρικό βέλος που συμβολίζει τον Σωτήρα.
Είσοδος: 12,00 ευρώ ή 10,00 ευρώ με Barcelona Card
Μετρό: Σαγκράδα Φαμίλια (Μπλε Γραμμή, L5) και (μωβ γραμμή, L2)Πάρκο Goell
Το Πάρκο Γκουέλ είναι ένα από τα έργα του Αντόνιο Γκαουντί που στολίζουν την πόλη της Βαρκελώνης. Βρίσκεται βορειοδυτικά της πόλης και δέχεται καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες. Το Πάρκο δημιουργήθηκε από τον επιχειρηματία Γκουέλ ο οποίος είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα υποδειγματικό προάστιο. Σε ένα άγονο κομμάτι γης έδωσε εντολή στον Γκαουντί να δημιουργήσει την υποδομή για μία πόλη με κήπους. Ο χώρος γέμισε με σπηλαιώδεις διαδρόμους, με πολύχρωμες ψηφίδες και ζωόμορφα γλυπτά. Τελικά κανένα σπίτι δεν κτίστηκε παρά μόνο της οικογένειας Γκουέλ προς όφελος της Βαρκελώνης που σήμερα έχει αυτό το πάρκο το γεμάτο με πεύκα, φοίνικες αλλά και παπαγαλάκια.... Στο χώρο του πάρκου στεγάζεται το Μουσείο Γκαουντί.Passeig de Grucia
Σε αυτή τη λεωφόρο, ανάμεσα στους δρόμους Consell de Cent και Arago στη νοτιοδυτική πλευρά, θα βρείτε τη φημισμένη περιοχή της παραφωνίας, εξαιτίας της αντίθεσης της αρχιτεκτονικής των κτιρίων, τα οποία προέρχονται από της αρχές της δεκαετίας μέχρι τον 20ο αιώνα. Το κτίριο στη μεριά της θάλασσας με το όνομα Lles Morena house, του αρχιτέκτονα Montaner, είναι μοντέρνου ρυθμού με έντονα τα στοιχεία των λουλουδιών. Ακολουθούν 2 κτίρια σε μοντερνοποιημένο στυλ Λουδοβίκου XV του enrich Sagnier και το νέο-γοτθικού ρυθμού Amatler house με πολύχρωμα κεραμίδια του Cadafalch. Στη συνέχεια θα δείτε το κτίριο του Gaudi, ονόματι Batlls house, το οποίο έχει πρόσοψη από μωσαϊκό και σκεπή με κεραμίδια. Τέλος, άλλο ένα κτίριο του Gaudi είναι το Milu house, το οποίο διαθέτει έντονα στοιχεία γλυπτικής όχι μόνο στη πρόσοψή του, αλλά και στο εσωτερικό του.La Torre
Ο πύργος τηλεπικοινωνιών της Βαρκελώνης, Collserola, χτίστηκε στο λόφο Vilana το 1992 για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Έπειτα από διαγωνισμό που είχε προκηρύξει η πόλη της Βαρκελώνης, ο αρχιτέκτονας Foster ανέλαβε το σχεδιασμό του. Το ύψος του ανέρχεται στα 288 μέτρα και είναι η υψηλότερη κατασκευή στην πόλη.La Rambla
Ο δρόμος αυτός χωρίζεται πρακτικά σε πέντε κομμάτια, κάθε ένα από τα οποία αντιπροσωπεύει και ένα διαφορετικό κομμάτι της πόλης. Το πρώτο κομμάτι με την ονομασία La Rambla de Canaletes, πήρε το όνομα αυτό από το σιντριβάνι Font de les Canaletes, για το οποίο σύμφωνα με την παράδοση, ισχύει ότι αν πιει κανείς νερό θα θέλει να επιστρέφει στη Βαρκελώνη. Το δεύτερο κομμάτι, γνωστό ως La Rambla dels Estudis, πήρε το όνομά του από το κτίριο του πανεπιστημίου του 15ου αιώνα με το όνομα αυτό. Στη συνέχεια ακολουθεί το κομμάτι La Rambla de les Flors, το οποίο είναι το μόνο μέρος στη Βαρκελώνη από τον 19ο αιώνα που πωλούνται λουλούδια και διατηρεί μέχρι σήμερα αυτή την ιδιαιτερότητα. Η La Rambla del Centre ή La Rambla dels Caputxins, πήρε το όνομα της από την παλιά οικία της αδελφότητας των Καπουτσίνων. Τέλος, η La Rambla de Santa Monica, δίνει πρόσβαση στο λιμάνι, και πήρε το όνομά της από την ομώνυμη εκκλησία εκεί.Το ίδρυμα Miro
Το ίδρυμα Miro εγκαινιάστηκε το 1975 και είναι ένα εξαιρετικό δείγμα δημιουργικότητας του Σερτ. Φιλοξενεί μία μόνιμη συλλογή από έργα του Joan Miro, όπως γλυπτά και συγκεκριμένα το έργο Bon Dia, Barcelona που βρίσκεται σε τέτοια θέση ώστε ο θεατής να έχει πανοραμική θέα στην πόλη. Στην είσοδο του Ιδρύματος υπάρχει ένα πορτοκαλί πουλί, γνωστό έργο υπό το τίτλο Τέσσερα Φτερά, του Αμερικανού γλύπτη Calder. Ένα από τα ωραιότερα αξιοθέατα του ιδρύματος είναι το σιντριβάνι Mercury του Calder το οποίο δώρισε ο ίδιος ο καλλιτέχνης στον Miro, ως στενός του φίλος.
Plaza de Catalunya
Η πλατεία της Καταλονίας είναι το κέντρο της πόλης. Εδώ συναντιούνται οι δρόμοι Passeig de Grucia, Rambla Catalunya, Portal de l'ingel όλοι γεμάτοι από κόσμο. Στην πλατεία θα βρείτε μαγαζιά, καφέ, τράπεζες και αποτελεί και το κέντρο των αστικών συγκοινωνιών. Εδώ μαζεύτηκαν χιλιάδες κάτοικοι της πόλης το 1992 για να ακούσουν την ανακοίνωση της φιλοξενίας των Ολυμπιακών Αγώνων.Μουσείο Πικάσο
Η ιδιοφυία του νεαρού καλλιτέχνη τονίζεται σε αυτό το μουσείο, το οποίο παρουσιάζει περίπου 3500 έργα του και τα οποία χρειάζεται να δει κανείς προκειμένου να κατανοήσει την μετέπειτα εξέλιξή του. Μετρό: Jaume l (κίτρινη γραμμή, L4)Μουσείο Gaudi
Εδώ έζησε ο Gaudi από το 1906 έως το 1926. Θα βρείτε έπιπλα σχεδιασμένα από τον καλλιτέχνη, διάφορα διακοσμητικά, σκίτσα, πορτραίτα και μακέτες με αρχιτεκτονικά σχέδια.
Μουσείο Barbier-Mueller για την Προ-Κολόμβου Τέχνη
Αυτό το μουσείο αποτελεί το μοναδικό δείγμα μουσείου το οποίο είναι αφιερωμένο αποκλειστικά στις Προ-Κολόμβου εποχής κουλτούρες. Η συλλογή είναι ιδιαίτερα πλούσια και δίνει στους επισκέπτες μια πολύ καλή εικόνα για τους πολιτισμούς που υπήρχαν στην αμερικανική ήπειρο πριν την άφιξη του Κολόμβου. Δείγματα από την κουλτούρα των Olmec, Maya, Chavin, Mochica, Ίνκας και Αζτέκων φιλοξενούνται εδώ.


Θέατρο Μουσείο Νταλί
Tο Θέατρο Μουσείο του Νταλί είναι μουσείο αποκλειστικά για τα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί. Βρίσκεται στην πόλη Φιγέρας της Ισπανίας, όπου γεννήθηκε. Στους χώρους του βρίσκεται μια κατακόμβη με τον τάφο του Νταλί. Το σημερινό κτίριο στα παιδικά χρόνια του Νταλί ήταν το θέατρο της πόλης. Το παλαιό θέατρο του 1850, καταστράφηκε από φωτιά το 1939, κατά τη διάρκεια του Ισπανικού Εμφυλίου Πολέμου. Το 1961 ο τότε δήμαρχος της πόλης πρότεινε στον Νταλί να δημιουργήσει, στο χώρο του κατεστραμμένου θεάτρου, ένα μουσείο που να στεγάσει και να αναδείξει τα έργα του. Δέχτηκε, για τρεις λόγους, σύμφωνα με τα δικά του λεγόμενα. Γιατί ήταν ο ίδιος ένας, κατ΄ εξοχήν, θεατρικός ζωγράφος, γιατί το θέατρο βρισκόταν ακριβώς πίσω από την εκκλησία που βαπτίστηκε και τέλος, γιατί στο βεστιάριο του θεάτρου, ή σε ότι είχε απομείνει από αυτό, έδωσε την πρώτη του έκθεση ζωγραφικής.Μνημείο, Μαγικό Συντριβάνι
To μαγικό συντριβάνι μπροστά στο Palau National στο Montjuic είναι μια έμπνευση του μηχανικού Carles Bugas. Κατασκευάστηκε για τη παγκόσμια έκθεση του 1929 που έγινε στη Βαρκελώνη. Εργάστηκαν περίπου 3000 άτομα με χρόνο παράδοσης του έργου λιγότερο από ένα έτος. Παρόλο που πέρασαν τόσα πολλά χρόνια από την δημιουργία του, το συντριβάνι δεν έχει χάσει την αίγλη του ακόμα και σήμερα. Από την Παρασκευή μέχρι και την Κυριακή παρουσιάζεται ένα θέαμα με μουσική και εναλλαγές χρωμάτων μοναδικό.
Μετρό: Placa Espanya (Πράσινη Γραμμή, L3) και (Κόκκινη γραμμή, L1)
Ζωολογικός κήπος/ Ενυδρείο, Aquamara zoo
Μέσα στον Ζωολογικό Κήπο της Βαρκελώνης, υπάρχει σε μια πλευρά, ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος με μια τεράστια πισίνα, στην οποία δύο φορές την ημέρα, πραγματοποιούνται παραστάσεις δελφινιών. Οι παραστάσεις παρουσιάζονται στις 4:30μμ και στις 6:00μμ και πλήθος κόσμου μπορεί να καθίσει σε ένα αμφιθέατρο παρακολουθώντας τα δελφίνια να κάνουν τα ακροβατικά τους μαζί με έναν εκπαιδευτή, ή να χαρεί τα όμορφα θηλαστικά μπροστά από τεράστια παράθυρα που βλέπουν εσωτερικά της πισίνας. Οι ουρά για να δει κάποιος αυτή την πρωτότυπη παράσταση, είναι συνήθως μεγάλη, ειδικά για όσους θέλουν να την παρακολουθήσουν από τις κερκίδες.
Μετρό: Drassanes (Πράσινη Γραμμή, L3)


Poble Espanyol - "Ισπανικό Χωριό"
 Είναι ένα μικρό ισπανικό χωριό με διάφορες πλευρές που αντιγράφουν το στυλ των σπιτιών και της αρχιτεκτονικής από διάφορα μέρη της Ισπανίας. Eίναι επίσης  μια ολόκληρη σειρά από καταστήματα χειροτεχνίας εξειδικευμένων και εργαστήρια, όπου μπορείτε να δείτε μερικά παραδοσιακά  ισπανικά προϊόντα. (εργοστάσιο γυαλιού)
Μετρό: Espanya (Πράσινη Γραμμή, L3) και (Κόκκινη γραμμή, L1), περίπου 15 λεπτά με τα πόδια από τη στάση του μετρό.Κτίριο, Λα Πεντρέρα (Κάζα Μιλά)
Έργο του Antoni Gaudi i Cornet , χτίστηκε μεταξύ 1906 και 1910 για την οικογένεια Mila . Αυτό είναι ένα από τα βασικά κτίρια κατοικιών του Gaudi και ένα από τα πιο ευφάνταστα σπίτια στην ιστορία της αρχιτεκτονικής, αυτό το κτίριο είναι ένα γλυπτό . Η πρόσοψη είναι εντυπωσιακή, από ορεινή πέτρα χωρίς ευθείες γραμμές όπως επίσης και τα σφυρηλατημένα από σίδηρο μπαλκόνια .Στη στέγη υπάρχει υπεράφθονος φαντασία, στον σχεδιασμό των καπνοδόχων που θυμίζουν πολεμιστές σε ένα δάσος . Το κτίριο το έχει αναγνωρίσει η UNESCO ως "Παγκόσμιας Κληρονομιάς", το 1984. Ο σημερινός ιδιοκτήτης, το Ίδρυμα Caixa Catalunya άνοιξε το κτίριο για τους επισκέπτες με σκοπό να αναπτύξει πολιτιστικές εκθέσεις και εκδηλώσεις. Είσοδος: 10,00 ευρώ 
Μετρό: Diagonal (Πράσινη Γραμμή, L3) και (Μπλε Γραμμή, L5)FC Barcelona museum (camp nou)
 Αν είστε λάτρης του ποδοσφαίρου τότε το μουσείο αυτό είναι οτι πρέπει. Έχει από τοίχο σε τοίχο τρόπαια, εικόνες και αγάλματα από μεγάλους παίχτες. Όταν αγοράζετε το εισιτήριό σας έχετε 2 επιλογές. Μπορείτε να αγοράσετε ένα εισιτήριο για το μουσείο και να δείτε το γήπεδο ή μπορείτε να αγοράσετε ένα διπλό εισιτήριο, όπου μπορείτε να δείτε το μουσείο και πίσω από τα παρασκήνια του συλλόγου π.χ. αποδυτήρια, σαλόνι VIP κ.α.  Ώρες λειτουργίας: 6 Απρ. - 4 Οκτ.: (Δευτέρα έως Σάββατο) 10:00 - 20:00 Το υπόλοιπο του έτους, οι ώρες λειτουργίας Μουσείου είναι 10:00-18:30 Κυριακές και τις αργίες (10:00 - 14:30)
Είσοδος: 17,00 ευρώ για την είσοδο στο μουσείο και μια ξενάγηση.
Μετρό: Collblanc (Μπλε Γραμμή, L5)Tibadabo λόφο και Amusement Park
Μια επίσκεψη σε Tibadabo είναι η καλύτερη διασκέδαση στη βαρκελώνη για μικρους και μεγάλους. Η θέα είναι φανταστική και υπάρχει ένα μικρό αλλά χαριτωμένο πάρκο αναψυχής στην κορυφή.  Μπορείτε να φτάσετε στην κορυφή της Tibadabo χρησιμοποιώντας μια ποικιλία των μεταφορικών μέσων, συμπεριλαμβανομένων vintage τραμ και σιδηροδρόμους βουνών, οπότε αν ο καιρός είναι καλός αυτός είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να περάσετε μερικές ώρες.Barrio Gotico περιοχή της Βαρκελώνης
Το Barrio Gotico είναι η παλιά πόλη της Βαρκελώνης, η οποία χτίστηκε πάνω και γύρω από την παλιά ρωμαϊκή πόλη του Barcino. Αυτό το μέρος της πόλης είναι ένα αξιοθέατο από μόνο του με πολλές εκκλησίες, πλατείες, αγορές και μουσεία. Μπορείτε να δείτε τμήματα της παλαιών Ρωμαϊκών τείχών και κάτω από το Μουσείο ιστορίας της πόλης - Museu d'Historia de la Ciutat - υπάρχουν ερείπια των ρωμαϊκών σπίτιων και δρόμοι του Barcino.
Πρακτικές πληροφορίες
Το αεροδρόμιο βρίσκεται 12 χλμ. νοτιοδυτικά της Βαρκελώνης και από εκεί μπορείτε να φτάσετε στην πόλη είτε με τρένο είτε με λεωφορείο. Συγκεκριμένα, το πρώτο τρένο αναχωρεί στις 6 το πρωί και το τελευταίο στις 10.40 το βράδυ, ενώ η διαδρομή διαρκεί περίπου μισή ώρα, με αναχώρηση κάθε 30 λεπτά (για πληροφορίες, τηλ.: + 34 934 811 299). Μπορείτε, επίσης, να εξυπηρετηθείτε από τα λεωφορεία που αναχωρούν και από τις δύο εξόδους του αεροδρομίου κάθε 15 λεπτά (Δευτ. - Παρ. 5.30 π.μ. - 11 μ.μ., Σάβ.- Κυρ. 6 π.μ. - 11.30 μ.μ.). Η διάρκεια της διαδρομής μέχρι την Pla� de Catalunya είναι επίσης γύρω στο μισάωρο, εκτός από τις ώρες αιχμής, όπου μπορεί να υπάρξει κάποια καθυστέρηση. Υπάρχει, τέλος, ένα λεωφορείο που εξυπηρετεί τις νυχτερινές πτήσεις.

Το συγκοινωνιακό σύστημα της Βαρκελώνης είναι εξαιρετικό και να είστε σίγουροι ότι θα το χρησιμοποιήσετε αρκετά, αν έχετε σκοπό να γυρίσετε και να γνωρίσετε την πόλη. Στη διάθεσή σας βρίσκονται, λοιπόν, λεωφορεία, τρένα, μετρό και... τελεφερίκ, τα οποία θα χρησιμοποιήσετε χωρίς να μπερδευτείτε καθόλου, αν προμηθευτείτε το συγκοινωνιακό χάρτη της πόλης από στάσεις και σταθμούς.

Το φαγητό που θα γευθείτε στη Βαρκελώνη αποτελεί άλλη μια ευχάριστη έκπληξη για κάθε επισκέπτη, μια και η καταλανική κουζίνα θεωρείται από πολλούς η καλύτερη της Ισπανίας. Κυριαρχούν τα θαλασσινά και τα ζυμαρικά, ενώ για τους πλέον τολμηρούς αξίζει μια δοκιμή σε κάποιους ιδιαίτερους καταλανικούς συνδυασμούς... Πρακτικά, οι γευστικοί δρόμοι που έχετε να επιλέξετε είναι δύο: είτε σε κάποιο εστιατόριο για ένα πλήρες γεύμα, είτε σε κάποιο μπαρ όπου θα δοκιμάσετε μικρή ή μεγάλη ποικιλία μεζέδων, tapas ή raciones. Απαραίτητη η συνοδεία της sangria.


Μην παραλείψετε να δείτε:


• Το μουσείο του Πικάσο.
• Τη Ramblas, μια διπλή λεωφόρο με εξαιρετικά φαρδύ πεζόδρομο στη μέση, η οποία εκτείνεται από την Placa Catalunya ώς το λιμάνι. Γεμάτη χρώματα με τα κιόσκια, τα ανθοπωλεία, τους πλανόδιους πωλητές μικρών ζώων, αλλά και τους καλλιτέχνες να δίνουν ολόκληρες παραστάσεις, η Ramblas αποτελεί σημείο συνάντησης για τους Καταλανούς και από τους πλέον τουριστικούς δρόμους της πόλης.
• Το ύψους 76 μέτρων άγαλμα του Κολόμβου στο τέλος της Ramblas, όπου βρίσκεται η είσοδος του λιμανιού.
• Το «λόφο των Εβραίων» Montjuic. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ανοιχτό χώρο της Βαρκελώνης, όπου βρίσκονται πολλά από τα μουσεία της πόλης και κάποια ολυμπιακά ακίνητα. Ανεβείτε ώς εκεί με τελεφερίκ!
• Την Barri Gοtic, «γοτθική συνοικία», στα στενά δρομάκια της οποίας χτυπούσε η καρδιά της Βαρκελώνης κατά τον Μεσαίωνα, ενώ σήμερα φημίζεται για τα μπαράκια της. Αν ωστόσο πάτε ημέρα θαυμάστε τον καθεδρικό ναό της Αγίας Ευλαλίας και το παρεκκλήσι του Χριστού της Ναυπάκτου.
• Το Parc de la Ciutadella, το δημοφιλέστερο πάρκο της πόλης, με ζωολογικό κήπο, αλλά και μουσεία ζωολογίας και γεωλογίας.
• Τις «παιχνιδιάρικες» δημιουργίες του αρχιτέκτονα Antonio Gaudi, σε διάφορα σημεία της πόλης, αλλά και των συγχρόνων του μοντερνιστών. Από τα σημαντικότερα έργα του Gaudi τα Casa Battlo και Casa Mila ή Pedrera (λατομείο), το πάρκο Guell και ο μεγαλεπήβολος, πλην αρχικά ημιτελής ναός Sagrada Familia (Αγία Οικογένεια).
• Το γήπεδο Camp Nou, το «σπίτι» της Μπαρτσελόνας, και τον ειδικό χώρο στον οποίο φυλάσσονται όλα τα τρόπαιά της!
• Την Boqueria, την καλύτερη αγορά της πόλης, με φρεσκότατα κρέατα, ψάρια και λαχανικά.
•  Ισπανική μουσική και ποτό σε παραδοσιακό μαγαζί με χορεύτριες Φλαμένγκο.Ωράριο τραπεζών, καταστημά­των, μουσείων
Οι τράπεζες είναι ανοιχτές καθη­μερινά 9.00-14.00 και το Σάββατο 09.00-12.30.Τα καταστήματα είναι ανοιχτά κα­θημερινά 09.30 ή 10.00-13.30 και το απόγευμα 17.00-20.00. Τα πε­ρισσότερα καταστήματα είναι κλειστά το Σάββατο το απόγευμα. Τα πολυκαταστήματα είναι ανοι­χτά καθημερινά και το Σάββατο 09.30 ή 10.00-20.30 ή 21.00.Τα περισσότερα μουσεία είναι ανοιχτά καθημερινά 09.00-14.00, αλλά το ωράριο αυτό διαφοροποι­είται σε ορισμένα μουσεία και ορι­σμένες μέρες. Τα μουσεία που υπάγονται στο Patrimonio Nacional είναι κλειστά κάθε Δευτέρα
Κλοπές. Σ' αυτό το θέμα χρειάζεται προ­σοχή! Για να είστε σίγουροι, ασφαλίζετε τα χρήματα, τα κο­σμήματα και τα διαβατήριά σας στις θυρίδες ασφαλείας των ξε­νοδοχείων. Κρατάτε γερά τις τσάντες σας όπου υπάρχει συνω­στισμός ή όπου αντιθέτως υπάρ­χει ερημιά! 


Εστιατόρια, μενού και άλλα
Το φαγητό γενικότερα είναι πολύ φθηνότερο απ' ό,τι στην Ελλάδα. Από την άλλη, ο καλύτερος νόμος που άφησε πίσω του ο Φράνκο είναι το Menu del Dia, που υποχρέωνε όλα τα εστιατόρια να έχουν καθημερινά ένα φθηνό μενού για τους εργαζομένους, ώστε να μην αναγκάζονται να γυρίζουν στα σπίτια τους για μεσημεριανό. Ακόμη και σήμερα, τα πιο πολλά εστιατόρια συνεχίζουν αυτή την παράδοση. Ακόμη και τα ακριβά ρεστοράν την ακολουθούν, με αποτέλεσμα τα μεσημέρια να μπορείτε να δοκιμάσετε υψηλή κουζίνα μεγάλων σεφ σε πολύ λογικές τιμές. Επίσης, σχεδόν όλα έχουν μπαρ και σερβίρουν tapas (μεζεδάκια) όπου θα τα συνοδεύσετε με το αφρώδες τοπικό κρασί, το cava, μια πολύ οικονομική λύση.Girona μια παραμυθένια πόλη…

Η Girona είναι μια διαφορετική πόλη στην Ισπανία. Μια πόλη στα βορειοανατολικά της Ισπανίας με τον ποταμό Onyar να χωρίζει το ιστορικό κέντρο της πόλης από τη σύγχρονη πόλη. Τα χρωματιστά σπίτια κατά μήκος του ποταμού σου δίνουν την αίσθηση ότι είσαι κι εσύ μέρος αυτού του πίνακας ζωγραφικής ενός ισπανού ζωγράφου που εδώ έβαλε όλη του την τέχνη. Το παλιό κέντρο της καταλανικής πόλης διατηρεί ερείπια της μακράς ιστορίας της, από τη στιγμή που ιδρύθηκε από τους Ρωμαίους τον 1ο αιώνα π.Χ.  Η Girona έχει πολλά βασικά κομμάτια της θρησκευτικής αρχιτεκτονικής, όπως και το μοναστήρι των Βενεδικτίνων του Sant Pere de Galligants, ένα ιστορικό-καλλιτεχνικό μνημείο ή την εκκλησία του Αγίου Νικολάου. Αυτά είναι Ρωμαϊκές εκκλησίες των οποίων οι αψίδες και το οκταγωνικό τρούλο αξίζουν μια προσεκτική ματιά, δεδομένου ότι αποτελούν βασικά στοιχεία του καταλανικού μεσαιωνικό στυλ. Το μοναστήρι του Sant Domenech, χτισμένο σε γοτθικό ύφος και σαφές παράδειγμα της σημασίας των θρησκευτικών ταγμάτων στον αποικισμό και την ανασύσταση του πληθυσμού της Καταλονίας κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα, βρίσκεται ανάμεσα σε κήπους. Εξαιρετικά κτίρια είναι το Εργοστάσιο Teixidor και το Punxa Βουλή, μεταξύ άλλων. Το Νοσοκομείο de Santa Caterina, ένα κτίριο μπαρόκ του 17ου αιώνα.. Και, από την άλλη πλευρά της Passeig Devesa, είναι ένας από τους χώρους αναψυχής για τους κατοίκους της Girona, το Parc Devesa. Αυτό είναι μια εξωτική δασική περιοχή που αποτελείται από πλατάνια, δίνοντας μια ισχυρή αντίθεση με τη μεσαιωνική αρχιτεκτονική της πόλης.
Η επαρχία της Girona είναι θεαματική. Η ακτή, η Costa Brava, σου κόβει την ανάσα. Οι μικροί όρμοι και οι φυσικές παραλίες που περιβάλλονται από βουνά που καλύπτονται από πεύκα και άλλη βλάστηση είναι χαρακτηριστικό αυτής της ακτογραμμής. Υπάρχει μια σειρά από υπέροχα μικρά ψαροχώρια, όπου μπορείτε να χαλαρώσετε, να απολαύσετε την ηρεμία και φάτε πολύ καλά. Το εσωτερικό τμήμα της επαρχίας αποτελείται από ήσυχα ορεινά χωριά (όπου το σκι είναι δημοφιλής το χειμώνα). Μπορείτε επίσης να επισκεφθείτε ρωμανικές εκκλησίες και μοναστήρια από τα οποία υπάρχουν εκατοντάδες (Puigcerdà, Ripio, Joan de les Sant Abadesas).

Περιπλανηθείτε στα παλιά σοκάκια της πόλης, φάτε σε ένα από τα μικρά υπαίθρια μαγαζάκια, φωτογραφηθείτε με φόντο τον ποταμό και πάρτε μέρος σε αυτό το όμορφο κάδρο, επισκεφτείτε το ιστορικό μουσείο και το μουσείο τέχνης καθώς και το μοναστήρι των καπουτσίνων, περιπλανηθείτε στην εβραϊκή συνοικία και απολάυστε αυτή την μεσαιωνική βόλτα σε ένα από τα ομορφότερα μέρη της Ισπανίας. (απέχει 1 ώρα και 20 λεπτά από την βαρκελώνη και μισή ωρα από την costa brava)

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις