ΜΑΛΤΑ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΙΠΠΟΤΩΝΜάλτα! Ένα υπέροχο νησί στην καρδιά της Μεσογείου, που κουβαλάει αιώνες ιστορίας και διδάσκει στον επισκέπτη τι σημαίνει σεβασμός στην ιστορία και στις παραδόσεις.


Όταν η βαλέττα ιδρύθηκε από τους ιππότες του τάγματος του αγίου Ιωάννη τον 16ο και 17ο αιώνα, αποφασίστηκε ότι θα ήταν «μια πόλη που θα κατασκευαζόταν από αριστοκράτες για αριστοκράτες» και πράγματι, η βαλέττα διαφυλάσσει μέχρι τις μέρες μας τον αριστοκρατικό αέρα της. Η πόλη αποτελεί έδρα της μαλτέζικης κυβέρνησης και φιλοξενεί πολλά από τα σημαντικότερα μνημεία και μουσεία της χώρας. Η Βαλέτα συμπεριλαμβάνεται, μάλιστα, στον κατάλογο παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Είναι μια συμπαγής πόλη που εξερευνάται εύκολα, ενώ, καθώς θα περιπλανιέστε στους δρόμους, στις πλατείες και στα στενά της, θα συναντήσετε σκηνές που θα σας μαγέψουν. 
Υπάρχουν πολλά μουσεία και ιστορικές πόλεις που αξίζει κανείς να επισκεφθεί όπως και Νεολιθικοί ναοί που είναι πιο παλιοί ακόμα και από τις Αιγυπτιακές Πυραμίδες. Η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Παλάτι των Μεγάλων Μαγίστρων (The Grand Master), το οποίο χτίστηκε πριν 500 χρόνια και δείχνει την άνεση, τον πλούτο του νησιού και την αίγλη στην οποία ζούσαν όλοι οι Grand Masters των ταγμάτων των Ιωαννιτών Ιπποτών, το Εθνικό Μουσείο Τεχνών, όπου στους τρείς ορόφους του εκτίθενται πίνακες Ιταλών, Γάλλων και άλλων ζωγράφων του 18ου αιώνα καθώς και έργα νεώτερων και μοντέρνων καλλιτεχνών. Υπέροχο δείγμα αρχιτεκτονικής αποτελεί το Manoel, το οποίο χτίστηκε το 1731 και λέγεται ότι είναι το αρχαιότερο θέατρο στην Ευρώπη και λειτουργεί φιλοξενώντας εξαιρετικές παραστάσεις.
Μια εκδοχή λέει ότι το όνομά της η Μάλτα το πήρε από την Ελληνική λέξη ‘Μέλι‘ ή από τη λέξη ‘Μέλτα‘ που συνεκδοχικά στο χρόνο έγινε μέλισσα. Η άλλη εκδοχή είναι ότι πήρε το όνομά της από την Φοινική λέξη ‘Mala‘ που σημαίνει γέφυρα ή λιμάνι. Ο πληθυσμός του νησιού είναι περίπου 400.000 και η πρωτεύουσά της είναι η Βαλέττα, που το 1565 μ.Χ. πήρε το όνομά της από τον Jean Parison de la Valette, Grandmaster του τάγματος των Ιωαννιτών Ιπποτών. Οι ιππότες, μετά από πολλές διώξεις, έφτασαν στη Μάλτα και κατάφεραν να διαδόσουν ως επίσημη θρησκεία του νησιού τον Χριστιανισμό.

Το αρχιπέλαγος της Μάλτας αποτελείται από πέντε νησιά με μεγαλύτερο αυτό της Μάλτας. Τα άλλα τέσσερα είναι με σειρά μεγέθους Gozo, Comino, Filfla και Gominotto.

Πρωτεύουσα: Βαλέτα (7.000 κατ.)

Γλώσσα: Μαλτέζικη και Αγγλική.

Κλίμα: Μεσογειακό με μέγιστες θερμοκρασίες το καλοκαίρι από 25-35 C και το χειμώνα από 13 – 17 C. Οι βροχοπτώσεις περιορίζονται από τον Ιανουάριο έως και τον Μάρτιο.

Ωράριο εργασίας: Τράπεζες: ΔΕΥ - ΠΕΜ 08.00 - 12.00 και ΠΑΡ 08.00 - 12.00 & 14.30 - 16.00 και ΣΑΒ 08.00 - 11.30.
Καταστήματα: ΔΕΥ - ΠΑΡ 09.00 -13.00 & 16.00 - 19.00.
ΣΑΒ 09.00 – 13.00

Τηλέφωνα: Από Μάλτα προς Ελλάδα 0030 … Από Ελλάδα προς Μάλτα 00 356 …

Μεταφορές: Τα αστικά λεωφορεία διακρίνονται από το κίτρινο χρώμα τους και την παραδοσιακή εμφάνισή τους. Υπάρχουν δρομολόγια προς όλα τα μέρη, αλλά μετά τις 20.00 περιορίζονται μόνο για τις περιοχές St. Julian’s, Sliema και Valletta και σταματούν τα μεσάνυκτα.


Αξιοθέατα:


Καθεδρικός ναός του Αγίου Ιωάννη
Ο πιο εντυπωσιακός ναός της Μάλτας, ο καθεδρικός του αγίου Ιωάννη, σχεδιάστηκε από τον Gerolamo Cassar και ανεγέρθηκε μεταξύ του 1573 και του 1578 ως μοναστική εκκλησία των ιπποτών του αγίου Ιωάννη. Το εσωτερικό του ναού αποτελεί εξαιρετικό δείγμα του μαλτέζικου μπαρόκ.
Είσοδος: ελεύθερη. Ανοιχτα: 9:30πμ – 12:30μμ & 1:30 – 4:15μμ Δευτέρα-Παρασκευή και Σάββατο 9:30πμ – 12:30μμ. Κυριακή και Αργίες κλειστά.


Το παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (Βαλέτα)
Σε κατοικία του Κυβερνήτη της Μάλτας και τόπο συνεδριάσεων της Βουλής μετατράπηκε το Παλάτι του Μέγα Μαγίστρου που κάποτε φιλοξενούσε τους Ιωαννίτες Ιππότες της Μάλτας. Το επιβλητικό αυτό ανάκτορο ιδρύθηκε από τον μεγάλο μάγιστρο Jean Parisot de la Valette το 1566, συμβολίζοντας την νικητήρια έκβαση της μεγάλης πολιορκίας της Μάλτας. Το παλάτι είναι χτισμένο γύρω από δύο αυλές, η μία εκ των οποίων φιλοξενεί ένα μεγάλο και εντυπωσιακό άγαλμα του Ποσειδώνα. Προσπερνώντας την αυλή θα δείτε τους διαδρόμους των Ιπποτών καλυμμένους με μάρμαρο και στους τοίχους θα δείτε πορτρέτα των Μεγάλων Μαγίστρων, τους θυρεούς του και τις πανοπλίες τους. Μπαίνοντας στο παλάτι θα δείτε αρχικά την Αίθουσα Ταπισερί όπου εδώ οι πρεσβύτεροι ιππότες έκαναν τις καθημερινές τους δουλειές και τώρα-με την παρουσία χαμηλού φωτισμού ώστε να προστατεύονται οι πανάκριβες ταπισερί Gobelin- συνεδριάζει η Βουλή. Ένα ακόμα δωμάτιο άξιο λόγου είναι η Αίθουσα του Ανώτατου Συμβουλίου γνωστή και ως αίθουσα των Αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου στην οποία θα δείτε των εξώστη των μουσικών το οποίο στην πραγματικότητα είναι η πρύμνη του καραβιού Grand Carrack με το οποίο ήρθαν οι ιππότες από την Ρόδο καθώς και την πολύτιμη ζωοφόρο της Μεγάλης πολιορκίας που απεικονίζει τα πιο σημαντικά γεγονότα υπεράσπισης της Μάλτας από τους Ιππότες που φιλοτεχνήθηκε από τον Matteo Perez d’Aleccio, βοηθό του Μιχαήλ Άγγελου στην Καπέλα Σιξτίνα. Μπορείτε επίσης να δείτε το δωμάτιο του Πρέσβη το οποίο χρησιμοποιούσαν οι Μεγάλοι Μάγιστροι για ιδιαίτερες ακροάσεις και εντυπωσιασμό, την Κρατική Τραπεζαρία με πορτρέτα μεγάλων μαλτέζων βασιλιάδων και βρετανών μοναρχών και το οπλοστάσιο όπου ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει μία από τις καλύτερες συλλογές όπλων της περιόδου των ιπποτών όπως πανοπλίες ξίφη, ασπίδες, λόγχες, κανόνια και μηχανές με τις οποίες βασάνιζαν τους εχθρούς τους.

Άλλος ένας υπέροχος προορισμός είναι η Mdina, η Πόλη της Σιωπής, η οποία είναι χτισμένη σαν οχυρό και η ιστορία της αρχίζει περίπου στον 9ο αιώνα. Περπατώντας μέσα στην πλακόστρωτη πόλη νιώθεις το μυστήριο της ησυχίας και ταξιδεύεις στο χρόνο. Περνούν από τα μάτια σου εικόνες των Ιπποτών να τρέχουν πάνω στα άλογά τους, με τις υπέροχες κατακόκκινες κάπες τους να ανεμίζουν και τα πέταλά τους να κροταλίζουν στα πέτρινα σοκάκια. Εκεί, υπάρχουν 120 φιγούρες φυσικού μεγέθους που αναπαριστούν μάχες και καταστάσεις του παρελθόντος καθώς συνοδεύονται από κοστούμια εποχής, ήχους και φωτισμούς υποβλητικούς, μυρωδιές από τις εκρήξεις των πυρομαχικών και αφηγήσεις γεγονότων σε 5 γλώσσες.
Στα νότια της πρωτεύουσας βρίσκεται το Blue Grotto, ένας φυσικός όρμος. Ο μύθος λέει ότι οι σειρήνες που κατοικούσαν εκεί μάγευαν με τα τραγούδια τους όλους τους θαλασσοπόρους. Τέσσερις σπηλιές αντανακλούν τα υπέροχα χρώματα των κοραλλιών και τα παιχνιδίσματα των ακτίνων του ήλιου με τα κρυστάλλινα νερά στους βράχους. Το όνομα του το πήρε από το βαθύ μπλέ χρώμα των νερών που το περιβάλλουν.
Το δεύτερο σε μέγεθος κατοικημένο νησί είναι το Gozo με πρωτεύουσα την Βικτόρια.
Κατά την μυθολογία αυτό ήταν το νησί της Καλυψούς, όπου ο Όμηρος, στο έπος της Οδύσσειας, αναφέρει οτι ο Οδυσσέας κατέπλευσε και, μαγεμένος από την Νύμφη Καλυψώ, την ερωτεύτηκε και παρέμεινε μαζί της πολλά χρόνια πριν επιστρέψει στην Ιθάκη.
Tο Χωριό του Ποπάυ που βρίσκειται στην περιοχή Anchor Bay. To χωριό αυτό χτίστηκε για τις ανάγκες της ομώμυμης ταινίας και περιλαμβάνει ένα μεγάλο πάρκο με παιχνίδια, παιδικές πισίνες και πολλές άλλες δραστηριότητες. Τέλος υπάρχει και το θαλάσσιο πάρκο mediterraneo, έχει καθημερινές παραστάσεις με δελφίνια , πισίνα με φώκιες ενώ σου δίνεται η δυνατότητα να κολυμπήσεις δίπλα στα δελφίνια. Θα πρέπει να κάνετε κράτηση από πριν ενώ για τη μεταφορά σας πάρτε το λεοφωρείο Ν.68 από τη Βαλέτα.
Στην διάρκεια του καλοκαιριού γίνονται πολλές εκδηλώσεις με πολύχρωμα πυροτεχνήματα και αγώνες ταχύτητας με άλογα.
Στη Μάλτα και συγκεκριμένα στο Ινστιτούτο Επιμόρφωσης, φιλοξενούνται κονσέρτα, μπαλέτα και ρεσιτάλ τραγουδιού σε τακτική βάση. Το Μεσογειακό Συνεδριακό Κέντρο επίσης φιλοξενεί πολλά διεθνή συνέδρια και παρουσιάσεις.Ναοί στη Hagar Qim και στη Mnajdra
Δυο πανέμορφοι ναοί χτισμένοι στην κορυφή ενός βράχου και μπροστά τους απλώνεται μια πανέμορφη πεδιάδα, ιδιαίτερα το καλοκαίρι, με τις κατακόκκινες παπαρούνες. Ο πρώτος ναός που θα συναντήσετε είναι ο Hagar Qim με την εντυπωσιακή είσοδο με τις μελί και εντυπωσιακά πλεγμένες πέτρες. Υπάρχει στον ναό ένας εξωτερικός βωμός με μια κεντρική κολώνα και μια πέτρα από πάνω που εικάζεται ότι συμβολίζει την αρσενική και θηλυκή γονιμότητα. Στο Hagar Qim έχουν βρεθεί μερικά από τα πιο όμορφα αντικείμενα της Μάλτας όπως το άγαλμα της «Αφροδίτης της Μάλτας» και δυο πέτρινους βωμούς με καλοδουλεμένα σχέδια. Δίπλα από τον Hagar Qim θα δείτε τις δεξαμενές Misqa που χρησίμευαν για να τροφοδοτούν με νερό και τους υπόλοιπους ναούς. Μετά τις δεξαμενές θα δείτε τα εναπομείναντα ερείπια του ναού της Mnajdra, του οποίου η πρόσοψη λέγεται ότι είναι η πιο καλοδιατηρημένη από όλους τους ναούς της Μάλτας και βλέπουμε και ένα εξωτερικό πεζούλι στο οποίο γίνονταν τελετουργίες. Μπορούμε επίσης να δούμε την πολεμίστρα στο νότιο μέρος του ναού που συνιστά ένα από τα καλύτερα δείγματα τέχνης σε πέτρα καθώς και το ανάγλυφο στην πρόσοψη του ναού όπου εικάζεται ότι ήταν αρχιτεκτονικό προσχέδιο για το χτίσιμο του ναού.
Αν κάποιος αναζητά συγκινήσεις που προσφέρει ο βυθός, τότε η Μάλτα και τα νησάκια της είναι παράδεισος για καταδύσεις. Τα ζεστά και πεντακάθαρα νερά προσφέρουν εξαιρετικές εικόνες του βυθού και ξεδιπλώνουν τις ομορφιές του στα μάτια των καταδυτών. Οι λάτρεις του βυθού θα βρούν, ανάλογα με τις δυνατότητες τους και την εκπαίδευση τους, όλες τις ευκολίες που χρειάζονται, συνοδευόμενοι πάντα από εκπαιδευτές έμπειρους καταδύτες με διεθνή εκπαίδευση και αναγνώριση. Τα νησιά αυτά που είναι γνωστά στους καταδυτικούς συλλόγους σαν ‘το κόσμημα της Μεσογείου‘ έχουν γίνει ένας από τους πρώτους καταδυτικούς προορισμούς της Μεσογείου. Ο συνδυασμός της γοητείας των νησιών με τον υπέροχο θαλάσσιο πλούτο από σπηλιές, όρμους, ναυάγια του 2ου Παγκοσμίου Πολέμου και την διαφορετικότητα της πόλης έχουν κάνει την Μάλτα ένα από τους αγαπητούς προορισμούς των ταξιδιωτών απ’ όλο τον κόσμο.
COMINO
Το νησί Κόμινο είναι πολύ μικρό με λίγους κατοίκους και καθόλου αυτοκίνητα.
Υπάρχουν όμως πανέμορφες παραλίες στο νησί με καταγάλανα νερά και υπέροχα τοπία.
Η πρωτεύουσα του νησιού, Μεντίνα είναι μια πανέμορφη πόλη μεσαιωνικού ρυθμού με μνημεία και εκκλησίες.

Η Φίλφλα, το τέταρτο σε μέγεθος νησάκι, όλη κι όλη όσο δύο γήπεδα τένις, χωρίς μόνιμη ανθρώπινη παρουσία, είναι παράδεισος για τα θαλασσοπούλια, περίπου 8000 ζευγάρια απ' αυτά φωλιάζουν κάθε βράδυ εκεί, αφού όλη μέρα διασχίζουν τους ουρανούς της Μεσογείου. Φυσικά είναι παράδεισος και για τους ορνιθολόγους!
Βέβαια, δεν πρέπει να ξεχνάμε οτι η Μάλτα και τα άλλα νησιά της που έχουν την ευλογία να χαίρονται τις ακτίνες του ήλιου σχεδόν όλο το χρόνο, είναι παράδεισος όχι μόνο για όσους ενδιαφέρονται για τις καταδύσεις αλλά και για αυτούς που επιδίδονται σε πολλά άλλα σπορ. Υπάρχουν οργανωμένες μονάδες όχι μόνο στα ξενοδοχεία, αλλά και σε όλο το νησί για όσους αγαπούν το γκόλφ, το τένις, το ψάρεμα, την ποδηλασία, τους αγώνες με άλογα, τα θαλάσσια σπορ. Φυσικά υπάρχει και εξαιρετική υποστήριξη για όλα, όπως εταιρίες που ενοικιάζουν όλα τα απαραίτητα για ένα επαγγελματικό ψάρεμα, από τη βάρκα με έμπειρο καπετάνιο, μέχρι όλα τα απαραίτητα σύνεργα, αν δεν τα έχετε μαζί σας.Μεδίνα και Ραμπάτ
Δύο από τις ομορφότερες πόλεις της Μάλτας, η Μεδίνα και η Ραμπάτ εκφράζουν αντίστοιχα το παραδοσιακό και το μοντέρνο. Στα παλαιότερα χρόνια οι 2 πόλεις ήταν ενωμένες αλλά με τον ερχομό των Αράβων χωρίστηκαν από τα τείχη που έχτισαν γύρω από την Μεδίνα. Έτσι η Μεδίνα διατήρησε τον παραδοσιακό οικισμό της με τις αριστοκρατικές κατοικίες των παλιών οικογενειών της Μάλτας ενώ το Ραμπάτ εξελίχτηκε σε μια σύγχρονη πόλη με μοντέρνα αρχιτεκτονική διατηρώντας παράλληλα πολλά χριστιανικά μνημεία, αφού λέγεται ότι εκεί έζησε ο Άγιος Παύλος μέχρι το τέλος της ζωής του. Ξεκινώντας την περιήγηση σας από την Μεδίνα θα δείτε τον επιβλητικό καθεδρικό του Αγίου Παύλου που την κορυφή του πλαισιώνει ένας κομψός τρούλος και στο δάπεδο υπάρχουν ταφόπλακες αφιερωμένες στους σημαντικότερους αρχιερείς του ναού, το μουσείο του ναού που στεγάζετε σ’ ένα παλιό κτίριο αλλά διαθέτει πολλά ενδιαφέροντα και πρωτότυπα εκθέματα ειδικότερα οι ξυλογραφίες του Durer, το Palazzo Vilhena το οποίο χτίστηκε από τον Μεγάλο Μάγιστρο Vilhena αλλά πλέον του έχουν αφαιρέσει την πλούσια διακόσμηση εξαιτίας της μετατροπής του σε νοσοκομείο ενώ σήμερα στεγάζει το μουσείο Φυσικής Ιστορίας. Θα δείτε επίσης τον περίφημο δρόμο Triq Villegaignon ο οποίος διαθέτει τα ομορφότερα παλαιά αρχοντικά που εξακολουθούν να ανήκουν σε παλιές αριστοκρατικές οικογένειες καθώς και τα τείχη και τις πύλες μια εκ των οποίων ονομάζεται Ελληνική πύλη από μια ελληνική κοινότητα που ζούσε κοντά. Συνεχίζοντας την βόλτα σας θα φτάσετε στο Ραμπάτ και στην εκκλησία και σπηλιά του Αγίου Παύλου που αποτελεί τόπο προσκυνήματος. Οι πιο περιπετειώδεις τύποι μπορείτε να κατεβείτε στις εντυπωσιακές κατακόμβες του Αγίου Παύλου που διατηρούνται σε μεγάλο βαθμό ακόμα και σήμερα και της Αγίας Αγκάθας με τις όμορφες μεσαιωνικές τοιχογραφίες.
Palazzo Parisio – Naxxar
Το παλάτσο Παρίσιο άνηκε αρχικά στον Μεγάλο Μάγιστρο Vilhena αλλά πουλήθηκε στον μαρκήσιο Giuseppe Scicluna που το μεταμόρφωσε σε μια από τις πιο όμορφες και πολυτελέστατες κατοικίες της Μάλτας. Φτάνοντας στο παλάτσο θα αντικρύσετε την περίτεχνη πρόσοψη του αρχοντικού που βρίσκεται στην πλατεία Naxxar. Μπαίνοντας στο παλάτσο θα δείτε το βεστιάριο με την πλούσια διακόσμηση και τα κλασσικά αγάλματα, την λευκή μαρμάρινη σκάλα μήκους 6 μ καθώς και την τραπεζαρία σε στυλ Πομπηίας με ένα τεράστιο τραπέζι στρωμένο με ακριβές πορσελάνες και μοναδικά κρύσταλλα. Συνεχίζοντας την ξενάγησή σας θα δείτε την μεγάλη κρεβατοκάμαρα με τους ζωγραφισμένους στο χέρι τοίχους και τα όμορφα έπιπλα, την βιβλιοθήκη με το γαλλικό στυλ και την πρώτη συσκευή τηλεφώνου της Μάλτας, την αίθουσα συναυλιών ένα μικρό σαλόνι κομψά διακοσμημένο που κάθε έπιπλό του απεικονίζει ένα μουσικό όργανο, την πολυτελή αίθουσα χορού με τους μεγάλους πολυελαίους και τα γύψινα ανάγλυφα καθώς και την αίθουσα μπιλιάρδου με το αυθεντικό τραπέζι μπιλιάρδου και την ψευδαίσθηση των σκαλισμένων τοίχων και του ταβανιού. Πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφθείτε τους κήπους, που την άνοιξη αναδίδουν άρωμα λεμονιού και πορτοκαλιού καθώς και την σπηλιά που διαμορφώθηκε τον 17ο αιώνα.Υπόγειο Halsaflieni
Το υπόγειο του Halsalflieni είναι μια νεκρόπολη με 3 επίπεδα που δημιουργήθηκε πριν χιλιάδες χρόνια για να θάβονται μια συγκεκριμένη κάστα ανθρώπων, την οποία δεν μπορούμε να ονομάσουμε ακόμα, αλλά γνωρίζουμε ότι βρέθηκαν περίπου 7.000 χιλιάδες νεκροί και εξακολουθεί να προκαλεί δέος στους επισκέπτες του. Στο πρώτο επίπεδο που είναι και το παλαιότερο τμήμα βρέθηκαν κάποια αρχαία οστά, στο δεύτερο επίπεδο θα δείτε δείγματα γλυπτικής και διακόσμησης στις πέτρες και στο τρίτο επίπεδο –που θα συναντήσουμε κατεβαίνοντας μερικά ανώμαλα σκαλοπάτια- θα δούμε ότι χρησίμευε ως αποθήκες καθώς δεν βρέθηκαν οστά. Στο τρίτο επίπεδο θα συναντήσετε και το μαντείο όπου κιτρινοκόκκινες σπείρες συμβολίζουν το Δέντρο της Ζωής, την Κεντρική Αίθουσα όπου υπάρχουν μικρές εσοχές φτιαγμένες στο βράχο πιθανολογούμε για να στέκονται αγάλματα –εικάζεται ακόμα ότι ήταν προθάλαμος για τους νεκρούς. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα Άγια των Αγίων –μια πολύ εντυπωσιακή αίθουσα- όπου η είσοδος της είναι σμιλευμένη σε βράχο, ο Λάκκος του Φιδιού που είναι μια μικρή σπηλιά έξω από την κεντρική αίθουσα και εδώ λέγεται ότι έμπαιναν τα ζώα που θα πήγαιναν για θυσία καθώς και η Κοιμωμένη Γυναίκα ένα από τα πιο όμορφα αγάλματα που βρέθηκαν στην Μάλτα και συμβολίζει είτε μια ιέρεια που κοιμάται είτε το θάνατο σαν μια κατάσταση.
Marsaxlokk
Ένα πανέμορφο γραφικό ψαροχώρι φημισμένο για τα φρέσκα ψάρια του και τις πολλές ποικιλίες που διαθέτει. Παράδοση των ντόπιων θεωρείται η κυριακάτικη βόλτα στους πάγκους των ιχθυοπωλών –τις καθημερινές θα βρείτε ρούχα, γυαλιά ηλίου, σουβενίρ- και μετά φαγητό σε μια από τις ψαροταβέρνες για ξεκούραση και κουβεντούλα. Κάνοντας μια βόλτα στο Marsaxlokk θα δείτε τις Luzzus δηλαδή τις βάρκες των ψαράδων που βάφονται σε έντονα χρώματα και έχουν πάντα ζωγραφισμένο το μάτι του Όσιρη για να διώχνει το κακό, τις αποβάθρες που καλύπτονται από τα δίχτυα των ψαράδων και πρέπει να μπαλωθούν και το Delimara point ένα κομμάτι γης που μπαίνει στη θάλασσα και περιλαμβάνει γραφικά μονόπατια, λιβάδια και μικρούς σαγηνευτικούς κολπίσκους. Αξίζει να επισκεφθείτε την εκκλησία της Παναγίας της Πομπηίας που βρίσκεται πίσω από το λιμάνι και έχει 2 ρολόγια από τα οποία το ένα δείχνει την κανονική ώρα και το άλλο λίγα λεπτά πριν τα μεσάνυχτα για να διώχνει τα κακά πνεύματα, τον Πύργο του Λουκιανού ένα μικρό φρούριο που χτίστηκε από τους ιππότες για άμυνα και τώρα στεγάζει το Κέντρο Θαλάσσιων Επιστημών αλλά δεν είναι ανοιχτό στο κοινό και το St Peter’s Pool που ενδείκνυται για κολύμπι και μπορείτε να πάτε με μια ψαρόβαρκα αν δεν έχετε δικό σας μέσο.
Cittadella (Γκότσο)
Η ακρόπολη του Γκότσο, Cittadella, χτίστηκε για να αποφεύγονται οι επιθέσεις των πειρατών και να προστατεύονται οι Μαλτέζοι, τα τείχη τους ενισχύθηκαν από τους ιππότες για να καταφεύγουν οι πολίτες και ειδικότερα το βράδυ. Μέσα από τα τείχη θα δείτε τον πολυτελή καθεδρικό που χτίστηκε το 1716 στην θέση ενός μεγαλολιθικού ναού, την λιτή πύλη της πόλης που δημιουργήθηκε για να περάσει το άγαλμα της Santa Marija, την παλιά φυλακή όπου οι τοίχοι των κελιών και οι διάδρομοι φέρουν τα σχέδια των φυλακισμένων, τα ερείπια Norman που είναι παλιά σπίτια, τείχη, δρομάκια και έχουν μετατραπεί σε μπάζα αναμένοντας χρηματοδότηση από την Ε.Ε για να ανακατασκευαστούν καθώς και το Κέντρο Τεχνών του Γκότσο που θα δείτε τις τοπικές τέχνες δηλαδή την κατασκευή δαντέλας, μεταξιού, μαλλιού και βαμβακιού αλλά μπορείτε ν’ αγοράσετε και σουβενίρ για τους φίλους σας. Στην Cittadella υπάρχουν και πολλά μουσεία όπως το Καθεδρικό μουσείο με ιδιαίτερα αντικείμενα, το Αρχαιολογικό μουσείο με κομψοτεχνήματα σαν την <<ομάδα των σαμάνων>>, τον κύκλο της Xaghrα και πολλά ενδιαφέροντα εκθέματα ακόμα, το Λαογραφικό μουσείο που παρουσιάζει την αγροτική ζωή του Γκότσο, τις καθημερινές εργασίες των οικογενειών και διάφορα αντικείμενα καθημερινής χρήσης όπως ο αλευρόμυλος.
Dwejra (Γκότσο)
Μια λωρίδα γης με απίστευτο φυσικό κάλος που θα μαγέψει ακόμα και τον πιο απαιτητικό θεατή. Με φόντο την ήρεμη και γαλάζια θάλασσα το καλοκαίρι και τα θεόρατα κύματα που σπάνε στα βράχια το χειμώνα ολοκληρώνουν το σαγηνευτικό τοπίο στο Γκότσο. Πρώτα θα αντικρύσετε το ακρωτήριο της Dwerja που προσφέρει υπέροχη θέα στις φυσικές ομορφιές ειδικά αν περπατήσετε ως την άκρη του, έπεται το Γαλάζιο παράθυρο μια βραχώδης αψίδα ύψους 100 μ που αποτελεί και σύμβολο των μαλτέζικων νησιών και από κάτω υπάρχει μια μικρή λιμνούλα κατάλληλη για κολύμπι. Επίσης μπορείτε να επισκεφθείτε τον Βράχο των Μανιταριών που πήρε το όνομά του από ένα φυτό που φυτρώνει πάνω του και το οποίο τιμούσαν ιδιαίτερα οι ιππότες και το προστάτευαν, την Γαλάζια Τρύπα που ενώνει την θάλασσα με την μικρή λίμνη και είναι κατάλληλη για καταδύσεις, τον πύργο Qawra τον οποίο έχτισαν οι ιππότες για να προστατεύσουν τον Βράχο των Μανιταριών καθώς επίσης και τον κόλπο Dwerja που περικυκλώνει τον Βράχο των Μανιταριών και μπορείτε να κολυμπήσετε ή να χαζέψετε τα γιοτ που προσαράζουν.
Μουσεία 
Τα μουσεία στην Μάλτα είναι γεμάτα από την πλούσια κληρονομιά της χώρας αλλά και τα αξιοθέατα και τα μνημεία της μαρτυρούν την μεγάλη και σπουδαία ιστορία της.
Μερικά από τα πιο σημαντικά μουσεία στη Μάλτα είναι το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο που βρίσκεται στην Βαλέτα όπως και το Εθνικό Μουσείο Καλών Τεχνών. Το Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που βρίσκεται στην Μεντίνα και το Μουσείο Λαογραφίας βρίσκεται στο νησί Γκόζο. Πάρα πολλά ακόμα μουσεία αξίζει να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας στη Μάλτα όπως το Κέντρο Δημιουργικότητας Saint James Cavalier.
Τα μουσεία στην Μάλτα διαθέτουν όλων των ειδών τα εκθέματα και τις συλλογές και πέρα από αυτά υπάρχουν και ένα σωρό εκκλησίες, παλάτια και αρχαιολογικά μνημεία που μπορείτε να επισκεφτείτε και να θαυμάσετε.
Στην Βαλέτα υπάρχουν πολλά αξιόλογα ιστορικά κτήρια και μνημεία όπως ο Καθεδρικός Ναός του Saint John, το Παλάτι του Grand Master με τις συλλογή από πανοπλιών από διάφορες χρονολογικές περιόδους, την Εθνική Βιβλιοθήκη, το Εθνικό Θέατρο Manoel, τον Καθεδρικό Ναό με το Μουσείο του, τις κατακόμβες της Saint Agatha και του Saint Paul, το Παλάτι Verdala και πολλά άλλα εξίσου σπουδαία και σημαντικά μνημεία.
Στο Γκόζο που είναι σε μικρή απόσταση από την Μάλτα θα βρείτε την Βασιλική του Saint George και την Ροτόντα Xewkija.Γαστρονομία
Το σπίτι μας είναι το καλύτερο μέρος για να φάμε πολύ καλά. Και πόσο αλήθεια είναι αυτό!!! Στη Μάλτα μπορεί κανείς να αισθανθεί πραγματικά σαν το σπίτι του, και να απολαύσει τις γεύσεις της ντόπιας κουζίνας, η οποία μπορεί άνετα να χαρακτηριστεί τυπική Μεσογειακή. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από εστιατόρια και café, υπέροχες ψαροταβέρνες – πολλές από αυτές στην ακροθαλασσιά – και πολλά μπαρ. Όπως είναι φυσικό, το ψάρι κυριαρχεί σε όλες τις μαγειρικές του εκδοχές, συναγωνιζόμενο το φημισμένο τοπικό πιάτο Fenek που είναι κουνέλι μαγειρεμένο με κρασί. Και μια και αναφέρουμε το κρασί, στη Μάλτα υπάρχει μεγάλη και εξαιρετική ποικιλία κρασιών και οι ντόπιοι φημίζονται για την ιδιαίτερη φροντίδα των αμπελιών τους. Αυτό τους κάνει σύμμαχους των δικών μας αμπελουργών, ώστε να καταφέρουν να αντιμετωπίσουν μερικές μικρονοϊκές πολιτικές που εξυφαίνονται στα κέντρα αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και που στρέφονται κατά της αμπελοκαλλιέργειας μικρής κλίμακας. Εξαιρετική επίσης είναι και η Μαλτέζικη μπύρα. Το εθνικό ποτό τους είναι το Kinnie, ένα πικρό αφρώδες αναψυκτικό από πορτοκάλια και μια ανεπαίσθητη δόση Μαρτίνι.


Διασκέδαση
Στη Μάλτα υπάρχουν τρία μεγάλα μοντέρνα καζίνο σε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες που προσφέρουν ανάλογες συγκινήσεις στους λάτρεις του τζόγου. Ένα από αυτά είναι παραθαλάσσιο και είναι κτίριο του 17ου αιώνα που έχει ανακαινιστεί στο στιλ του Casino di Venecia. Φυσικά δεν λείπουν και τα πολυτελή υπαίθρια μπαρ. Στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πολλά εμπορικά καταστήματα με σουβενίρ από την Μάλτα, όπως επίσης και στην Sliema, όμως η καρδιά της νυχτερινής ζωής βρίσκεται στο St. Julian Bay με πολλά όμορφα μπαρ, χορευτικά κλαμπ και πολλά εστιατόρια.


Αγορές
Μια από τις καλύτερες επιλογές για τα δώρα των επισκεπτών είναι τα αριστουργήματα από φυσητό γυαλί, που κατασκευάζονται στο χωριό Ta ´Qali όπου βρίσκεται το εργοστάσιο κατασκευής φυσητού γυαλιού. Εκεί ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τα διακοσμητικά κομψοτεχνήματα από γυαλί, που οι τεχνίτες φυσούν και διαμορφώνουν με τον παραδοσιακό τρόπο σε διάφορα πολύχρωμα σχέδια.ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΤΕ: Η ΜΑΛΤΑ ΣΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ

Καλύτερος καιρός: Μάιος έως τα μέσα Ιουλίου και μέσα Σεπτεμβρίου μέχρι τον Νοέμβριο (η περίοδος από τα μέσα Ιουλίου έως τα μέσα Σεπτεμβρίου είναι η καυτότερη).
Καλύτερες τιμές: Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο.
Διάσημες ημερομηνίες: Το Καρναβάλι γιορτάζεται τον Φεβρουάριο, με παρελάσεις και μουσική στην Βαλέτα. Οι γιορτή περιλαμβάνει παρελάσεις και εκπληκτικά πυροτεχνήματα από τον πρεσβύτερο ιερέα του χωριού.Το ετήσιο  φεστιβάλ τζαζ μουσικής οργανώνεται κατά το τρίτο Σαββατοκύριακο του Ιουλίου στην Βαλέτα. Η ετήσια τριήμερη γιορτή της απελευθέρωσης των εκκλησιών και των παλατιών από την Γαλλική κατοχή, πραγματοποιείται το πρώτο Σαββατοκύριακο του Οκτωβρίου Στην "Silent City".
Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις