ΛΟΝΔΙΝΟ


Το αριστοκρατικό Λονδίνο

Η Μεγάλη Βρετανία έχει πολλά να δώσει στον επισκέπτη που θα θελήσει να την εξερευνήσει. Είναι ένας μεγάλος συνδυασμός κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας του σήμερα, μαζί με τη μοναδική παράδοση που ειδικά η Βρετανία διαθέτει. Γραφικά χωριά, κάστρα που μαρτυρούν εικόνες από το χτες, καταπράσινα ειδυλλιακά τοπία, παμπ και άλλα κοσμοπολίτικα καταστήματα, θέατρα με πασίγνωστες παραστάσεις, όλα μαζί θα κάνουν το ταξίδι σας αξέχαστο.

Τοπική ώρα: Το Λονδίνο είναι δυο ώρες πίσω από την Ελλάδα. Όταν π.χ. στην Ελλάδα η ώρα είναι 12:00 στο Λονδίνο είναι 10:00.

Τοπικό νόμισμα: Το νόμισμα της Μεγάλης Βρετανίας είναι η Στερλίνα (Αγγλική λίρα ΟΒΡ). Ισοτιμία 1 ΟΒΡ είναι περίπου 1,50 Ευρώ. Κυκλοφορεί σε χαρτονομίσματα των 50, 20, 10 και 5 ΟΒΡ. Η πλέον ενδεδειγμένη λύση είναι η ανταλλαγή Ευρώ και βέβαια συμφέρει να προμηθευτείτε το συνάλλαγμα από την Ελλάδα.

Γλώσσα: Αγγλικά

Τηλέφωνα: Για να καλέσετε από την Ελλάδα στην Αγγλία: 0044
                    Για να καλέσετε από την Αγγλία στην Ελλάδα: 0030

Ταξιδιωτικά έγγραφα: Κατά την άφιξη σας στη Βρετανία, απαιτείται η επίδειξη έγκυρου διαβατηρίου ή άλλου εγγράφου που να πιστοποιεί την ταυτότητα και την εθνικότητα σας. Συγκεκριμένα Διαβατήριο νέου τύπου ή ταυτότητα νέου τύπου.

Φιλοδωρήματα:
Εστιατόρια: Στο λογαριασμό ορισμένων εστιατορίων περιλαμβάνεται χρέωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Σε περίπτωση που δεν περιλαμβάνεται χρέωση για τις παρεχόμενες υπηρεσίες, συνηθίζεται να αφήνουμε φιλοδώρημα 10-15% επί του συνόλου του λογαριασμού.
Αχθοφόροι: 50-75 πένες ανά αποσκευή.
Ταξί: 10-15% επί του συνολικού κομίστρου.

Τι μπορείτε να γευθείτε:
Αγγλία, Σκωτία : γνωστός ο γευστικός σολομός τους.
Ουαλία, Ιρλανδία: γνωστότερο πιάτο είναι το Irish Stew (λαιμός από αρνί με πατάτες, κρεμμύδια και αρωματικά χόρτα) και ακόμη το Colcannon (πουρές από πατάτες, κρεμμύδια, λεπτό λάχανο με κρέμα και βούτυρο). Για ποτό μην παραλείψετε να δοκιμάσετε την περίφημη μαύρη μπύρα Guinness ή τα πασίγνωστα ουίσκι τους. Τελειώνοντας το γεύμα, θα σας αφήσει μία θεσπέσια γεύση ένας Irish Coffee (καφές με κρέμα και ουίσκι).

Τι αξίζει να δείτε:
Τις τρεις περιοχές της Μεγάλης Βρετανίας - την Αγγλία, τη Σκωτία, την Ουαλία - και την Ιρλανδία, που δεν είναι τόσο γνωστές, αλλά ξεχωρίζουν για τη φύση τους, τα αξιοθέατα που δεν συναντώνται σε άλλες χώρες και τις συνήθειες των κατοίκων τους. Στο Λονδίνο τα μέρη πολλά τα πιο σημαντικά είναι: Τα ανάκτορα του Μπάκινχαμ, η Γέφυρα του Λονδίνου, το Μπιγκ Μπέν και το Κοινοβούλιο, το Βρετανικό Μουσείο, το Μουσείο Τισό και το Πλανητάριο, το Μουσείο Βικτορίας και Αλβέρτου, ο Ζωολογικός Κήπος, το Αβαείο Ουέστμινστερ, ο Πύργος του Λονδίνου, ο Βασιλικός Βοτανικός Κήπος κ.α.


Τι μπορείτε να αγοράσετε:
Τα καταστήματα στη Βρετανία είναι κατά κανόνα ανοικτά από Δευτέρα έως Σάββατο από τις 9 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ. Πολλά πολυκαταστήματα είναι ανοικτά έως τις 6 μ.μ. και μένουν ανοικτά ως αργά την Τετάρτη ή την Πέμπτη, έως τις 7 ή τις 8 μ.μ. Τα μεγαλύτερα καταστήματα σε μεγάλες πόλεις ανοίγουν για έξι ώρες την Κυριακή από τις 10 π.μ. έως τις 6 μ.μ., αλλά οι ώρες λειτουργίας ποικίλλουν.

Για να δείτε το Λονδίνο από ψηλά, ανεβείτε στη "ρόδα" London Eye πάνω από τον Τάμεση. Μη χάσετε τα πιο σπουδαία αξιοθέατα, όπως το Μπιγκ Μπεν, τον πύργο του Λονδίνου, τον καθεδρικό ναό του Αγίου Παύλου και το θέατρο Globe. Περάστε τη μέρα σας με μια επίσκεψη στην γκαλερί μοντέρνας τέχνης Tate Modern ή ψωνίζοντας στα καταστήματα του Portobello Road στο Notting Hill. Δείτε τις αίθουσες του Πολεμικού Συμβουλίου που στέγαζαν το υπόγειο στρατηγείο του Ουίνστον Τσόρτσιλ κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και παρακολουθήστε την αλλαγή φρουράς στα ανάκτορα του Μπάκιγχαμ. Χρειάζεστε ένα διάλειμμα; Πιείτε μια μπύρα σε μια παμπ ή επισκεφθείτε ένα από τα διάσημα τεϊοποτεία του Λονδίνου.

Βασιλική Ακαδημία Τεχνών
Ιδρύθηκε το 1768 και αποτελεί το παλαιότερο ίδρυμα τέχνης στη Βρεττανία. Στη μόνιμη συλλογή της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών περιλαμβάνεται από ένα έργο όλων των πρώην και νυν μελών της Ακαδημίας. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Reynolds, Constable, Turner, το μόνο γλυπτό του Μιχαήλ 'Αγγελου στη χώρα και το διάσημο αντίγραφο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι Μυστικός Δείπνος. Εξαιρετικής φήμης όμως χρίζουν οι περιοδικές εκθέσεις που λαμβάνουν χώρα στην Ακαδημία και συγκεκριμένα η θερινή, η οποία γίνεται εδώ και 200 χρόνια και συγκεντρώνει περίπου 1.200 έργα καθιερωμένων, αλλά και άγνωστων ζωγράφων, γλυπτών και αρχιτεκτόνων.


Ο Πύργος του Λονδίνου
Για το μεγαλύτερο διάστημα από τα 900 χρόνια της ιστορίας του, ο Πύργος του Λονδίνου ήταν αντικείμενο τρόμου. Εδώ κρατούνταν όσοι προσέβαλαν τη μοναρχία. Τα σημεία που αξίζει να παρατηρήσετε στον σύμπλεγμα του Πύργου του Λονδίνου είναι το Μουσείο με τα κοσμήματα του Στέμματος, τον Λευκό Πύργο, τον Ματωμένο Πύργο που έχει συνδεθεί με τη δολοφονία δύο νεαρών πριγκήπων και τον Πύργο Γκριν, όπου εκτελούνταν οι περισσότερο τυχεροί κατάδικοι μακριά από το αιμοδιψές πλήθος του Τάουερ Χιλ. Στο μουσείο με τα κοσμήματα του Στέμματος περιλαμβάνονται τα βασιλικά εμβλήματα, δηλ. στέμματα, σκήπτρα, σταυροφόρες σφαίρες και ξίφη που χρησιμοποιούνταν στις στέψεις και σε άλλες επίσημες τελετές. Στον Λευκό Πύργο που ολοκληρώθηκε το 1100, φυλάσσονται πανοπλίες και συλλογές από όπλα. Πρόσβαση: Ο κοντινότερος σταθμός του μετρό είναι ο Tower Hill (γραμμές Circle και District).


Tate Modern
H γκαλερύ μοντέρνας τέχνης Tate Modern καταλαμβάνει το χώρο του ανακαινισμένου ηλεκτρικού σταθμού και φιλοξενεί τις σημαντικότερες συλλογές τέχνης του 20ου αιώνα. Οι συλλογές της Tate Modern είναι οργανωμένες με βάση τη θεματολογία. Έτσι έχουμε τις συλλογές με θέμα τη Νεκρή Φύση/ Αντικείμενο/ Πραγματικότηα, το Τοπίο/ Ύλη/ Περιβάλλον, το Γυμνό/ Δράση/ Σώμα και Ιστορία/ Μνήμη/ Κοινωνία. Στην πρώτη συλλογή θα δείτε έργα των Νταλί, Πικάσο, Όλντενμπουργκ, Αντρέ. Στη δεύτερη έργα των Σεζάν, Ματίς , Μονέ, Λονγκ, Πόλοκ, Ρόθκο και γλυπτά του Μουρ. Στη Τρίτη συλλογή θα συναντήσετε έργα των Μπέϊκον, Πικάσο, Μοντιλιάνι, Τζιακομέτι μέχρι Γκίλμπερτ και Τζορτζ και στη τέταρτη συλλογή θα βρείτε έργα των Μποτσιόνι, Πικάσο, Μοντριάν. Πρόσβαση: Για την Tate Britain ο κοντινότερος σταθμός του μετρό είναι ο Pimlico (γραμμή Victoria) ενώ για την Tate Modern ο Southwark (γραμμή Jubilee). Ένας άλλος τρόπος για την πρόσβαση είναι με το πλοιάριο της Ταte, το οποίο και αναχωρεί κάθε 40 λεπτά και συνδέει μέσω του Τάμεση την Tate Britain, το London Eye και την Tate Modern.


Ανάκτορα του Μπάκινγχαμ
Το ανάκτορο του Μπάκινγχαμ είναι η κατοικία και ο χώρος εργασίας της βρετανικής μοναρχίας, ενώ χρησιμοποιείται και για επίσημες τελετές, όπως η παράθεση συμποσίων στους ηγέτες ξένων χωρών. Το ανάκτορο πρώτο-άνοιξε τις πόρτες του στο κοινό το 1993, προκειμένου να μαζευτούν χρήματα για την ανακαίνισή του κάστρου του Windsor. Στις οργανωμένες ξεναγήσεις που προσφέρονται μπορεί κανείς να θαυμάσει την Αίθουσα του Θρόνου, την Πινακοθήκη της Βασίλισσας και της Αίθουσα Χορού. Πρόσβαση: Ο κοντινότερος σταθμός του μετρό είναι ο St Jame's park (γραμμές Circle και District).


Νότινγκ Χιλ
Μέχρι το 19ο αιώνα αυτός ο δρόμος, που σήμερα φιλοξενεί το μεγαλύτερο καρναβάλι δρόμου της Ευρώπης, ήταν αγροτική έκταση. Στις δεκαετίες του 1950 και 1960 έγινε το κέντρο της κοινότητας της Καραϊβικής, αφού πολλοί μετανάστες έμειναν εδώ. Το καρναβάκι ξεκίνησε το 1966 και κάθε Αύγουστο καταλμβάνει όλη την περιοχή με πολύχρωμες στολές, μουσική και χορό.


London Eye της British Airways
Με ύψος 135 και δίπλα στον Τάμεση αυτή η τεράστια ρόδα προσφέρει μία καταπληκτική θέα όλης της περιοχής του Λονδίνου. Η ρόδα παρατηρητήριο κατασκευάστηκε για το millennium έπειτα από πρωτοβουλία της British Airways. Η διάρκεια της βόλτας κρατάει μισή ώρα και με μικρές στάσεις θα σας δώσει όλο το χρόνο να απολαύσετε την πανοραμική θέα που με καθαρό καιρό σας επιτρέπει να δείτε μέχρι και 40 χιλιόμετρα μακριά. Το βράδυ που δεν έχει πολλούς επισκέπτες και με την πόλη φωταγωγημένη το θέαμα είναι εκπληκτικό.Το London Eye είναι ένας τροχός ύψους 135 μέτρων. Ανεγέρθη το 2000 στα πλαίσια των εορταστικών εκδηλώσεων για τη νέα χιλιετία κα γρήγορα έγινε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα σημεία της πόλης, αξιοσημείωτο όχι μόνο για το μέγεθός του, αλλά και για την περιστροφική του κίνηση. Αποτελείται από 32 θαλαμίσκους, χωρητικότητας 25 ατόμων, πραγματοποιώντας ένα γύρο 30 λεπτών. Πρόσβαση: Η κοντινότερη στάση μετρό είναι η Waterloo (γραμμές Bakerloo, Jubilee, Northern και Waterloo & City).


Γέφυρα Τάουερ (Tower Bridge)
H γέφυρα Τάουερ των 265 μέτρων αποτελεί ένα εντυπωσιακό δείγμα βικτωριανής μηχανικής, η οποία ολοκληρώθηκε το 1894 και γρήγορα έγινε σύμβολο του Λονδίνου. Οι γοτθικού ρυθμού πύργοι και η γέφυρα που τους ενώνει, υποστηρίζουν το μηχανισμό που ανυψώνει τη γέφυρα για να περνούν μεγάλα πλοία ή σε ειδικές περιπτώσεις. Η γέφυρα στεγάζει ένα μουσείο, με εκθέματα που ζωντανεύουν την ιστορία της. Εδώ μπορείτε να θαυμάσετε πέρα από τη θέα, την ατμομηχανή που κινούσε τον ανυψωτικό μηχανισμό μέχρι το 1976, οπότε το σύστημα έγινε ηλεκτρικό. Πρόσβαση: Ο κοντινότερος σταθμός του μετρό είναι ο Tower Hill (γραμμές Circle και District).


Μουσείο Madame Tussaud's
Στο μουσείο αυτό μπορεί να θαυμάσει κανείς ομοιώματα προσωπικοτήτων από το χώρο του θεάματος, του αθλητισμού, της πολιτικής, κα. Διασημότερο τμήμα είναι η Αίθουσα του Τρόμου όπου βρίσκονται οι δολοφόνοι δρ. Κρίπερ και Έθελ Λε Νεβ, Τζακ ο Αντεροβγάλτης, Γκάρι Γκίλμορ και περιλαμβάνει αναπαραστάσεις των διασημότερων εγκλημάτων και των τιμωριών τους. Τέλος υπάρχει το Πνεύμα του Λονδίνου και οι επισκέπτες ταξιδεύουν με τα χαρακτηριστικά ταξί στα γεγονότα της πόλης, από τη Μεγάλη φωτιά του 1666 μέχρι τη δεκαετία του '60.  Πρόσβαση: Από την στάση μετρό Baker Street (γραμμές Bakerloo, Circle, Hammersmith, Jubilee και Metropolitan).


Big Ben
Στον πύργο αυτό ύψους 106 μέτρων βρίσκεται η μεγαλύτερη καμπάνα της Βρετανίας, βάρους 14 τόνων και χτυπάει κάθε μία ώρα. Το ρολόι του πύργου που είναι και το μεγαλύτερο στη Βρετανία φαίνεται και από τις 4 πλευρές του πύργου και έχει διάμετρο 7,5 μέτρα, ενώ ο χάλκινος λεπτοδείκτης είναι 4,25 μέτρα. Δεν έχει σταματήσει ποτέ στην έως σήμερα ιστορία του και ο ήχος του έχει γίνει γνωστός αφού αναμεταδίδεται από το ραδιόφωνο ΒΒC καθημερινά.  Πρόσβαση: Από την στάση μετρό Westminster (γραμμές Circle, District και Jubilee).


Σόμερσετ Χάουζ (Somerset House)
Το Σόμερσετ Χάουζ στεγάζεται σε ένα κομψό γεωργιανό κτίριο δημιουργία του Σερ Ουίλιαμ Τσέϊμπερς. Αρχικά χρησιμοποιήθηκε ως το παλάτι Αναγέννησης του Δούκα του Σόμερσετ, αλλά αργότερα εγκαταλείφθηκε. Σήμερα στεγάζει δυο σημαντικές συλλογές τέχνης, την Γκαλερί Κουρτό και τη Συλλογή Γκίλμπερτ. Στην Πινακοθήκη Κουρτό εκτίθεται μια εξαίσια συλλογή πινάκων από το 11990 και οφείλει την ύπαρξη της στη δωρεά του μεγιστάνα και φιλανθρώπου Κουρτό. Εκτίθενται έργα των Μποτιτσέλι, Μπρουέλ, Μπελίνι, Ρούμπενς κα. Επίσης εκτίθενται έργα Ιμπρεσιονιστών και Μεταιμπρεσιονιστών ζωγράφων όπως έργα των Μονέ, Γκογκέν, Πιζαρό, Ρενουάρ και Μοντικλιάνι. Αριστουργήματα της Πινακοθήκης είναι το ¨Πίσω από το μπαρ στο Φολί Μπερζέ" του Μανέ, την αυτοπροσωπογραφία με τραυματισμένο αυτί του Βαν Γκογκ και τους "Χαρτοπαίκτες" του Σεζάν.

Ανάκτορο Κένσιγκτον
Αυτό το ευρύχωρο ανάκτορο χρησιμοποιείται κατά το ήμισυ ως χώρος διαμονής της βασιλικής οικογένειας. Εδώ έχει την έδρα της η πριγκίπισσα Μαργαρίτα. Εδώ έλαβαν χώρα κάποια σημαντικά γεγονότα όπως ο θάνατος της βασίλισσας 'Αννας, η αναγγελία της βασιλείας της βασίλισσας Βικτωρίας και εδώ εναποθέτουν λουλούδια οι θαυμαστές της πριγκίπισσας Νταϊάνα μετά το θάνατό της. Οι κήποι του ανακτόρου αυτού έγιναν δημόσιος κήπος το 1841. Υπάρχει άγαλμα του Πίτερ Παν και πολλά άλλα σιντριβάνια και αγάλματα.


Καθεδρικός Ναός Αγίου Παύλου
Ο μεσαιωνικός ναός του Αγίου Παύλου καταστράφηκε ολοσχερώς από την πυρκαγιά του 1666. Οι επισκέπτες του εσωτερικού του ναού του Αγίου Παύλου θα εντυπωσιαστούν κατευθείαν από την ηρεμία και την όμορφη διάταξη του ευρύχωρου εσωτερικού του. Το κεντρικό κλίτος, τα εγκάρσια και το χοροστάσιο σχηματίζουν ένα σταυρό, όπως στους μεσαιωνικούς ναούς, αλλά η μεγαλοφυΐα και η ευρηματικότητα του Ρεν είναι μεφανής στο σχέδιο που του επιβλήθηκε από τους διαχειριστές του ναού. Οι καλύτεροι τεχνίτες της εποχής δημιούργησαν ένα μπαρόκ εσωτερικό, αντάξιο των λαμπρών γεγονότων που θα λάμβαναν χώρα εκεί. Μεταξύ αυτών η κηδεία του Τσόρτσιλ, ο γάμος του πρίγκιπα Καρόλου και της λαίδη Νταϊάνα. Μη χάσετε την ευκαιρία να ανεβείτε στη στοά των ψιθύρων από όπου η ακουστική είναι τέτοια που ακούγονται μέχρι και οι ψίθυροι και η θέα στο Λονδίνο πανοραμική.
Πρόσβαση: Ο κοντινότερος σταθμός του μετρό είναι ο ομώνυμος St Paul’s (γραμμή Central).


Royal Albert Hall
Σχεδιάστηκε από το μηχανικό Φράνσις Φόουκ και ολοκληρώθηκε το 1871. Αυτό το τεράστιο μέγαρο είχε ως πρότυπο τα ρωμαϊκά αμφιθέατρα και είναι από τα πιο ωραία οικοδομήματα της βικτωριανής περιόδου. Εξωτερικά διακοσμείται με μια χαριτωμένη ζωφόρο που συμβολίζει τον θρίαμβο των τεχνών και των επιστημών. Αρχικά είχε αποφασιστεί να ονομάζεται Αίθουσα Τεχνών και Επιστημών, αλλά το 1868, όταν η βασίλισσα Βικτωρία έβαλε το θεμέλιο λίθο, άλλαξε την ονομασία του σε 'Αλμπερτ Χολ, σε ανάμνηση του συζύγου της Αλβέρτου. Η αίθουσα χρησιμοποιείται για συναυλίες κλασσικής μουσικής, αλλά φιλοξενεί και άλλες εκδηλώσεις από αγώνες μποξ και συναυλίες ροκ μέχρι επιχειρηματικά συνέδρια.


Κοινοβούλιο
Το κτίριο του Κοινοβουλίου κατασκευάστηκε μεταξύ 1675 και 1710 και βρίσκεται το χώρο που υπήρχαν δύο καθεδρικοί ναοί από το 604. Από το 1512 το Ανάκτορο του Ουέστμινστερ είναι η έδρα των δύο Κοινοβουλίων, της Βουλής των Λόρδων και της Βουλής των Κοινοτήτων. Η βουλή των Κοινοτήτων αποτελείται από αιρετούς βουλευτές διαφορετικών πολιτικών κομμάτων. Στο δωμάτιο της Βουλής των Κοινοτήτων κυριαρχεί το πράσινο χρώμα. Η κυβερνητική παράταξη κάθεται στα αριστερά, ενώ η αντιπολίτευση στα δεξιά. Ως προς την Αίθουσα των Λόρδων πριν την έναρξη των επίσημων διαδικασιών της, η βασίλισσα εκφωνεί ομιλία από το θρόνο της αίθουσας.


Πάρκο/ Βοτανικός κήπος, Χάιντ Παρκ
To Χάιντ Πάρκ βρίσκεται στο Δυτικό Λονδίνο και προσφέρει πολλές δραστηριότητες. Παλαιότερα εκείνη η περιοχή θεωρούνταν το κέντρο του Λονδίνου. ΄Εχει σχεδιαστεί πολύ καλά. Είναι ένα από τα εννέα βασιλικά πάρκα του Λονδίνου. Προοριζόταν για την αναψυχή και το κυνήγι των μοναρχών. Το συγκεκριμένο πάρκο δόθηκε στον Ερρίκο Η΄ με ανταλλαγή τις γαίες στο Μπέρκσερ. Ο Γουλιέλμος Γ΄έπασχε από βρογχίτιδα και άσθμα και κατά το 1689 άφησε το ανάκτορο όπου ζούσε μέχρι τότε και μαζί με την σύζυγο του Μαρία ανέθεσαν την αναμόρφωση του σπιτιού τους στον σερ Κρίστοφερ Ρεντ και στον Νίκολας Χόκμουρ. ΄Ετσι έγινε περίφραξη σε ένα τμήμα του Χάιντ Παρκ το οποίο διαμορφώθηκε στους κήπους Κένζινγκτον. Εκεί ασχολήθηκαν με την κηπουρική.


Picadilly Circus
Ο έρωτας που μοιάζει να αιωρείται με το τόξο του τοποθετήθηκε το 1892 προς τιμήν του κόμη Σόφτσμπερι και σήμερα έχει γίνει το σήμα κατατεθέν του Λονδίνου. Στην πλατεία του αγάλματος αυτού είναι συγκεντρωμένα πολυάριθμα καταστήματα και τεράστιες πινακίδες νέον που σηματοδοτούν μια περιοχή γεμάτη από κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια, παμπ και θέατρα.

Βασιλική Όπερα του Λονδίνου
Το σημερινό κτίριο της Βασιλικής Όπερας σχεδιάστηκε από τον Μπάρι το 1858. Το 1892 ανέβηκε εδώ το Δαχτυλίδι του Βάγκνερ με μαέστρο τον Γκούσταβ Μάλερ. Εδώ στεγάζονταν η Βασιλική Όπερα και το Βασιλικό Μπαλέτο. Κατά τη διάρκεια της ημέρας και εφόσον δε γίνονται πρόβες προσφέρονται ξεναγήσεις στο εσωτερικό της Όπερας.


Πλατεία Τραφάλγκαρ
Η πλατεία Τραφάλγκαρ σχεδιάστηκε από τον Τζον Νας και διαμορφώθηκε το 1830. Ο κίονας ύψους 50 μέτρων χρονολογείται από το 1842 και ανεγέρθηκε προς τιμήν του ναυάρχου Νέλσονα, του διασημότερου Βρετανού ναυτικού που σκοτώθηκε το 1805 στη μάχη του Τραφάλγκαρ, πολεμώντας το Ναπολέοντα. 25 χρόνια μετά τη τοποθέτηση του αγάλματος τοποθετήθηκαν και τα 4 λιοντάρια. Σε αυτήν τη πλατεία γίνονται τα περισσότερα συλλαλητήρια και εορτάζεται η Πρωτοχρονιά.
Πινακοθήκη της Βασίλισσας. Η βασίλισσα έχει στην κατοχή της μία από τις καλύτερες και πολυτιμότερες συλλογές έργων ζωγραφικής στο κόσμο, με πολλούς πίνακες κλασσικών καλλιτεχνών όπως για παράδειγμα του Λεονάρντο και του Βερμέερ.


Το Αβαείο του Ουέστμινστερ
Το Αβαείο είναι διάσημο παγκοσμίως ως τόπος ταφής των Βρετανών βασιλιάδων και ως μέρος που γίνονται οι στέψεις και άλλες τελετές. Μέσα στο χώρο του Αβαείου υπάρχει ο χώρος των ποιητών, όπου βρίσκονται τα μνημεία που τιμούν τους εξέχοντες της λογοτεχνίας, όπως ο Σαίξπηρ και ο Ντίκενς. Επίσης υπάρχουν οι τάφοι της βασίλισσας Ελισάβετ Α', του βασιλιά Εδουάρδου του εξομολογητή και πολλών άλλων μοναρχών.

Ενυδρείο του Λονδίνου
Ακριβώς απέναντι από το Big Ben βρίσκεται το ενυδρείο του Λονδίνου στο οποίο μπορείτε να παρατηρήσετε τεράστιους καρχαρίες, ιππόκαμπους, πιράνχας και πολλά άλλα πλάσματα που ζουν στο βυθό της θάλασσας.

Οικία Καρόλου Ντίκενς
Εδώ έζησε ο διάσημος και αγαπημένος συγγραφέας Κάρολος Ντίκενς. Εδώ γράφτηκε μέρος του Όλιβερ Τουίστ. Σήμερα η οικία του έχει μετατραπεί σε μουσείο, όπου μπορείτε να θαυμάσετε το τόπο που μεγάλωσε και έζησε ο μεγάλος αυτός συγγραφέας.

Μπουντρούμι του Λονδίνου (London Dungeon)
Εδώ θα βρείτε μία συλλογή από βασανιστήρια του Μεσαίωνα με ανατριχιαστική λεπτομέρεια. Επίσης θα δείτε αναπαραστάσεις από την εκδοχή της Εκκλησίας για το θάνατο του Thomas Becket την ώρα που προσευχόταν, τη Μεγάλη φωτιά του Λονδίνου το 1665, το Τζακ το Αντεροβγάλτη και πολλά άλλα. Το London Dungeon  βρίσκεται στη Γέφυρα του Λονδίνου, λιγα δευτερόλεπτα από το σταθμό ειναι ανοικτα απο τις 10 εως τις 5, η τιμη του εισητηριου ειναι £17.33, για τους μαθητες £15.75 και για τα παιδια £12.83

Χάροντς
Το πιο φημισμένο πολύ κατάστημα του Λονδίνου χρονολογείται από το 1849 και ιδρύθηκε από τον Τσαρλς Χάροντ. Ο Χάροντ επένδυσε στην ποιότητα και στην καλή εξυπηρέτηση. Η ποικιλία των προϊόντων είναι εντυπωσιακή.

Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Στο μουσείο αυτό θίγονται ζητήματα όπως η εύθραυστη οικολογική ισορροπία του πλανήτη και η σταδιακή ανάπτυξή του, η καταγωγή των ειδών και η εξέλιξη του ανθρώπου. Το ίδιο το μουσείο εγκαινιάστηκε το 1881 και σχεδιάστηκε από τον 'Αλφρεντ Γουότερχαουζ. Είναι χτισμένο πάνω σε μια σιδερένια βάση και κρύβεται πίσω από αψίδες και κολόνες διακοσμημένες με ανάγλυφα φυτών και ζώων. Τα εκθέματα περιλαμβάνουν σκελετούς και μοντέλα δεινοσαύρων, ένα φυσικού μεγέθους μοντέλο φάλαινας, ο σχηματισμός και η εξέλιξη της γης και πολλά άλλα.

Μουσείο Βικτόρια και 'Αλμπερτ
To μουσείο αυτό άνοιξε το 1852 και είναι το μεγαλύτερο μουσείο διακοσμητικής τέχνης του κόσμου. Τα εκθέματα ποικίλλουν από πρώιμα χριστιανικά αναθήματα έως μπότες Ντοκ Μάρτιν και από πίνακες του Κονστάμπλ έως μυστικιστική τέχνη της Ν. Α. Ασίας. Το μουσείο έχει επίσης συλλογές γλυπτικής, υδατογραφίες, κοσμήματα, μουσικά όργανα

Βρετανικό μουσείο
Το Βρετανικό μουσείο είναι το διασημότερο αξιοθέατο της μεγάλης Βρετανίας με 6.04 εκατομμύρια επισκέπτες το χρόνο και το αρχαιότερο εθνικό μουσείο του πλανήτη καθώς ιδρύθηκε το 1753. Διαθέτει περισσότερα από 7 εκατομμύρια εκθέματα από όλη την παγκόσμια κληρονομία και την εξέλιξη του ανθρώπινου πολιτισμού από την αρχή του μέχρι και σήμερα. Το κτίριο που στεγάζει το Βρετανικό μουσείο είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα Ελληνικής αναγεννησιακής αρχιτεκτονικής, με 44 στήλες Ιονικού ρυθμού, ύψους 45 μέτρων. Ανάμεσα στα εκθέματα του βρετανικού μουσείου βρίσκονται και τα πολυσυζητημένα μάρμαρα του Παρθενώνα τα οποία αφαίρεσε ο Λόρδος Έλγιν κατά την τουρκοκρατία. Η είσοδος στο μουσείο είναι δωρεάν αλλά υπάρχουν χρεώσεις για την είσοδο σε κάποιες εκθέσεις, δείτε την ιστοσελίδα του μουσείου για περισσότερες πληροφορίες. Πρόσβαση: Η κοντινότερη στάση μετρό απέχει 300 μέτρα και είναι η Tottenham Court Road (γραμμές Central και Northern). Από την στάση θα ακολουθήσετε των ομώνυμο δρόμο προς βόρεια κατεύθυνση για ελάχιστα μέτρα και στην συνέχεια θα στρίψετε δεξιά στην οδό Great Russell. Ακολουθώντας των δρόμο δεν θα δυσκολευτείτε καθόλου να βρείτε το επιβλητικό κτίριο του Βρετανικού μουσείου.

Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς
Το Βασιλικό Αστεροσκοπείο του Γκρήνουιτς λειτουργεί από το 1998 ως μουσείο. Ιδρύθηκε το 1675 από τον βασιλιά της Αγγλίας Κάρολο Β΄, λίγα χιλιόμετρα έξω από το κέντρο του Λονδίνου. Είναι το πρώτο κτίριο που είχε ποτέ κατασκευαστεί για να ενισχύσει την έρευνα και σκοπός του ήταν να ασχοληθεί με το να αναπτύξει τεχνικές και όργανα που να μπορούσαν να διαβάζουν τη θέση των ουράνιων σωμάτων ώστε να βρίσκεται το κάθε φορά ζητούμενο γεωγραφικό μήκος των τόπων, τελειοποιώντας έτσι τη τέχνη της ναυσιπλοΐας. Σήμερα τα κτήρια του αστεροσκοπείου στεγάζουν ένα μουσείο αστρονομικών και ναυσιπλοϊκών οργάνων, που αποτελεί τμήμα του Εθνικού Ναυτικού Μουσείου. Στα όργανα αυτά περιλαμβάνονται το βραβευμένο θαλάσσιο χρονόμετρο του Τζον Χάρισον, το H4. Επίσης, αρκετά άλλα ωρολογιακά κατασκευάσματα που οριοθετούν την ιστορία της τηρήσεως του ακριβούς χρόνου για χρήσεις στην Αστρονομία και τη ναυσιπλοΐα. Εκεί στεγάζεται και εκτίθεται επίσης το διοπτρικό τηλεσκόπιο Grubb των 28 ιντσών. Το νέο «Πλανητάριο Peter Harrison», 120 θέσεων, άνοιξε επίσημα στις 25 Μαΐου 2007 και προσφέρει ένα εκπληκτικό θέαμα στους επισκέπτες.

Ζωολογικός κήπος/ Ενυδρείο, Ενυδρείο του Λονδίνου
Το Ενυδρείο του Λονδίνου είναι ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου. Λέγεται ότι είναι το τρίτο. Στεγάζεται στο Κάουντι Χολ, όπου παλαιότερα ήταν το Δημαρχείο του Λονδίνου. Είναι ένας λαβύρινθος με γυάλινους τοίχους όπου ο επισκέπτης μπορεί να μελετήσει και να θαυμάσει περισσότερα από 350 θαλάσσια είδη. Για να δει ο επισκέπτης το χρειάζεται πολύς χρόνος. Τα εισιτήρια κοστίζουν: Ενήλικες (18+) £16.00. Υπάρχουν πολλών ειδών εισιτήρια, για γκρούπ, σε συνδιασμό με άλλα αξιοθέατα κλπ ΄Ωρες Λειτουργίας: Aνοικτά κάθε ημέρα αποτις 10 πμ (εκτός από την ημέρα των Χριστουγέννων).


Soho, η εναλλακτική γειτονιά του Λονδίνου
Στο Λονδίνο, σε απόσταση αναπνοής από την Oxford Street, τη Leicester Square και το Covent Garden, μια γειτονιά ζει στους δικούς της ρυθμούς. Δίπλα στα κακόφημα στέκια και τα κινέζικα εστιατόρια του Soho γεννήθηκαν οι πιο ανατρεπτικές τάσεις στη μουσική, τη μόδα και τον τρόπο ζωής. Αξίζει να χαθείτε εντός των «συνόρων» της για να αφουγκραστείτε τον πολυεθνικό της σφυγμό.
Μαγαζιά γεμάτα καπνό, με ψυχεδελικά φώτα, νεαροί «παρασυρμένοι» από τη νύχτα ακολουθούν τις νότες λικνίζοντας το κορμί τους. Στη σκηνή, ένα rock group• ο κιθαρίστας συνοδεύει τη βαθιά φωνή του τραγουδιστή. Τα υπόλοιπα, τα λέει το ίδιο το όνομα του καταστήματος. Ain't Nothin' But... The blues Bar. Πρόκειται για έναν «μύθο» στην Kingly Str. του Soho, που μετρά 15 χρόνια λειτουργίας.
Στο Soho η μουσική κυλά στο αίμα, τις φλέβες, ζει στους δρόμους, θριαμβεύει στις pubs και τα clubs. Eίναι ζωντανή, αληθινή! Άλλωστε -καθόλου τυχαία-, η χώρα έχει παράδοση στη συγκεκριμένη «βιομηχανία», ενώ το Soho αποτελεί την ψυχή της νυχτερινής ζωής του Λονδίνου. Αξιοσημείωτο είναι ότι στο Soho ακούστηκαν για πρώτη φορά τραγούδια από διάσημες rock μπάντες των 60s και 70s. Οι Κinks, οι Who και το pop συγκρότημα Dave Dee, Dozy, Beaky, Mick & Tich έτρεφαν λατρεία για τη συνοικία.
Θα μπορούσε να πει κανείς ότι στις μέρες μας το Soho είναι πιο «ψαγμένο» συγκριτικά με μερικά χρόνια πριν. Ο μποέμ τρόπος ζωής και τα «εναλλακτικά» μαγαζιά που «παράγουν» μουσική συγκεντρώνονται γύρω από τη Soho Square, ανάμεσα στις οδούς Greek, Frith, Deane και Old Compton.
Στην είσοδο της Soho Square δεσπόζει το πάρκο. Ο κόσμος αράζει στα παγκάκια ή ξαπλώνει πάνω στο χορτάρι. Είναι το μέρος όπου οι γιάπηδες του City με τα σακάκια και τις γραβάτες συναντιούνται για το καθιερωμένο lunch break. Αν και η πλατεία περιβάλλεται από σπίτια τυπικού αγγλικού στυλ, η ατμόσφαιρα δεν θυμίζει Λονδίνο.Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις