ΒΙΕΝΝΗ


Η αυτοκρατορική Βιέννη

Τα αυτοκρατορικά παλάτια δεσπόζουν επιβλητικά και μεγαλοπρεπή. Τα μνημεία της πόλης είναι εντυπωσιακά και οι εμπορικοί δρόμοι πάντοτε πολυσύχναστοι. Νότες κλασικής μουσικής πλανώνται συνεχώς στην ατμόσφαιρα και τα παραδοσιακά καφέ αναδύουν βιεννέζικη κουλτούρα.

Είναι ένα από τα μικρότερα ομόσπονδα κρατίδια της Αυστρίας. Με πληθυσμό 1.600.000 κατοίκους είναι η μεγαλύτερη πόλη, καθώς και το πολιτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κέντρο ολόκληρης της χώρας. Βρίσκεται χτισμένη σε υψόμετρο 170 μέτρων πάνω από το επίπεδο της θάλασσας και καταλαμβάνει έκταση 400 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Κοιλάδα του Δούναβη, ενώ βόρεια και δυτικά οι δασωμένοι λόφοι του Wienerwald (Δάσος της Βιέννης) στεφανώνουν την πόλη. Ο Δούναβης την διαιρεί διαγωνίως σε δύο τμήματα. Η πλευρά της πόλης που ενδιαφέρει πρωτίστως τον επισκέπτη βρίσκεται νότια του ποταμού και πρόκειται για το παλιό κέντρο της Βιέννης, την Innere Stadt, όπου και συναντώται τα περισσότερα αξιοθέατα.
Η γειτονική Μπρατισλάβα απέχει  μισή ώρα. Με το τρένο το Ίννσμπρουκ 6 ώρες, το Σάλτσμπουργκ 3, οι Βρυξέλλες 14, η Βουδαπέστη 3,5, η Λουμπλιάνα 6, η Ρώμη 14 και το Ζάγκρεπ 7 ώρες.


Παλάτι Schoenbrunn
Το Παλάτι του Schoenbrunn αποτελούσε τη θερινή κατοικία της αυτοκρατορικής οικογένειας και απαρτίζεται από το Παλάτι, τους αυτοκρατορικούς κήπους, το ζωολογικό κήπο, τη Γκλοριέτε, το Μουσείο των Αμαξών και το Λαβύρινθο. Το 1830 γεννήθηκε εδώ ο αυτοκράτορας Φραγκίσκος Ιωσήφ, ο οποίος και κατοίκησε εδώ με την αυτοκράτειρα Σίσι από το 1848 μέχρι το 1916. Σήμερα το Παλάτι αποτελεί πολιτιστική κληρονομιά της UNESCO εξαιτίας της μοναδικής αρχιτεκτονικής του, των εκπληκτικών επίπλων εποχής που διαθέτει, τους θαυμαστούς κήπους του και του πολιτικού και κοινωνικού ρόλου που έπαιξε.chönbrunner Schlosstrasse 47-49, Vienna  Ώρες λειτουργίας: καθημερινά, 08:30-18:00  Τιμή εισόδου: €9,50 ενήλικες, €4,90 παιδιά

Αυτοκρατορικό Παλάτι Hofburg
Το σύμπλεγμα του Hofburg περιλαμβάνει τα αυτοκρατορικά διαμερίσματα, αρκετά μουσεία, ένα παρεκκλήσι, μία εκκλησία, την Αυστριακή Εθνική Βιβλιοθήκη, τη Χειμερινή Σχολή Ιππασίας και τα γραφεία του προέδρου της Αυστρίας. Εδώ ήταν η έδρα της αυστριακής εξουσίας επί 6 αιώνες, στην οποία όλοι οι ηγεμόνες φιλοδοξούσαν να αφήσουν το στίγμα τους. Επτά αιώνες αρχιτεκτονικής εξέλιξης παρουσιάζονται στα 10 περίπου κτίρια, από τον γοτθικό ρυθμό μέχρι τον ιστορικισμό του τέλους του 19ου αιώνα.. Τα δημόσια διαμερίσματα στην πτέρυγα Ράιχσκαντσλαϊ και το Αμαλίενμπουργκ περιλαμβάνουν τα δωμάτια που κατοικούσαν ο Φραγκίσκος Ιωσήφ και η Ελισάβετ κατά τους χειμερινούς μήνες. Σε 21 αίθουσες εκτίθενται οι θησαυροί των Αψβούργων.Πρόσβαση:  Μετρό: Herrengasse (U3), Τραμ γραμμές 1, 2, D και Κ, Λεωφορείο: Γραμμές 2Α ή 3Α, Hofburg σταθμό.  Είσοδος: Ενήλικες/Παιδιά 12€/7€ περίπου (ανάλογα την προτίμηση)


Καθεδρικός του Αγίου Στεφάνου
Ο καθεδρικός ναός του Αγίου Στεφάνου (Stephansdom) βρίσκεται στο κέντρο της Βιέννης και εδώ βρίσκονται τα λείψανα ορισμένων από τους Αψβούργους. Το γεγονός αυτό δεν είναι τυχαίο αφού η εκκλησία υπάρχει τουλάχιστον 800 χρόνια και το μόνο που έχει μείνει από τον αρχικό ναό είναι η Πύλη των Γιγάντων και οι Πύργοι των ειδωλολατρών. Το γοτθικό κεντρικό κλίτος, το χοροστάσιο και τα πλαϊνά παρεκκλήσια προήλθαν από ανακαινίσεις του 14ου και 15ου αιώνα, ενώ κάποια εξωτερικά κτίρια όπως το Κάτω Σκευοφυλάκιο είναι προσθήκες ρυθμού μπαρόκ. Το γοτθικό βέλος Stefl ύψους 137 μέτρα που βρίσκεται στην κορυφή της εκκλησίας είναι διάσημο οροθέσιο. Επιπλέον η εκκλησία διαθέτει σε ένα κομμάτι της σκεπής της 250,000 γυαλιστερά πλακίδια τα οποία απεικονίζουν έναν δικέφαλο αετό και τη χρονολογία 1831. 'Αξιο αναφορά είναι το γεγονός ότι ο βόρειος πύργος της εκκλησίας έμεινε ανολοκλήρωτος, γιατί σύμφωνα με το θρύλο ο αρχιτέκτονας Χανς Πούχσμπαουμ αθέτησε τη συμφωνία που είχε κάνει με το διάβολο και πρόφερε ένα ιερό όνομα. Έτσι τον έκανε να πέσει και να σκοτωθεί. Το ψηλό θολωτό εσωτερικό του Αγίου Στεφάνου στεγάζει μία εντυπωσιακή συλλογή έργων τέχνης που καλύπτει διάστημα πολλών αιώνων. (343 σκαλοπατια για την πλατφορμα με πανοραμικη θεα) Πρόσβαση: Ο καθεδρικός βρίσκετε στο κέντρο της πόλης στην πλατεία Stephansplatz και ο πιο εύκολος τρόπος για να φτάσετε εκεί είναι να χρησιμοποιήσετε την ομώνυμή στάση μετρό που εξυπηρετείτε από την πορτοκαλί γραμμή U3.  (stephansplatz 01, 2,20€  9.00πμ-5.30μμ)


Πράτερ  
Το Πράτερ ήταν αρχικά αυτοκρατορικά εδάφη για κυνήγι. Το 19ο αιώνα η δυτική άκρη του Πράτερ έγινε μεγάλο λούνα παρκ, με πάγκους, θεάματα, μπιραρίες και μεζεδοπωλεία με λουκάνικα για τους Βιεννέζους εργάτες. Σήμερα αποτελεί ένα τεράστιο λούνα παρκ με πολλά παιχνίδια και πρωτοπόρα στην αύξηση της αδρεναλίνης των επισκεπτών. Ακόμα θα μπορέσετε να ανεβείτε στο Riesenrad, που είναι ένας τεράστιος τροχός, ο οποίος κατασκευάστηκε το 1896 από τον Μπάσετ. Από εκεί θα μπορέσετε να θαυμάσετε την εκπληκτική θέα στο Πράτερ, αλλά και σε ολόκληρη την πόλη. (υψος ροδας 65μ και ζυγιζει 430 τονους) Πρόσβαση: Υπάρχουν πολλαπλοί τρόποι να φτάσετε στο πάρκο, με το μετρό μπορείτε να σταματήσετε λίγο βορειότερα σε μια από της στάσεις Messe-Prater, Krieau, Stadion (μοβ γραμμή, U2). Το τραμ εξυπηρετείστε από την γραμμή 1 και σταματάτε από την γραμμή Prater Hauptallee ενώ τέλος τα λεωφορεία 77A και 84A σταματάνε στην στάση Stadionbad. (strasse des ersten mai 02,  4,00€,  10.00πμ-12.00μμ)


Κοινοβούλιο (Hohes Haus)
Μετά την κατάρρευση της αυτοκρατορίας του Αψβούργων, οι βουλευτές ανακήρυξαν την ίδρυση της Δημοκρατίας της Αυστρίας. Στο κτίριο αυτό σήμερα φιλοξενείται το Κοινοβούλιο. Μπροστά από την είσοδο του κτιρίου υπάρχει η Κρήνη της Αθηνάς, δηλ. το άγαλμα της θεάς της σοφίας. Πρόσβαση: Το κοινοβούλιο βρίσκετε λίγο παραπέρα από το μουσείο ιστορίας της . Με το τραμ εξυπηρετείτε από την στάση Stadiongasse/Parlament από της γραμμές 1, 2, D.


Κρατική Όπερα της Βιέννης (Wiener Staatsoper)
Η κρατική όπερα της Βιέννης άνοιξε το 1869 υπό τους ήχους του Ντον Τζιοβάνι του Μότσαρτ. Στην αρχή, αυτό το κτίριο νεοαναγεννησιακού ρυθμού δεν εντυπωσίασε καθόλου τους Βιεννέζους, αλλά όταν μεγάλο μέρος του κτιρίου καταστράφηκε από βόμβα, οι κάτοικοι το εξέλαβαν ως σημάδι και ανακατασκεύσαν την αίθουσα και τη σκηνή. Η όπερα άνοιξε ξανά υπό τους ήχους του Φιντέλιο του Μπετόβεν. Πρόσβαση: Ακριβώς μπροστά από την κρατική όπερα της Βιέννης, βρίσκετε η στάση του τραμ Oper, που εξυπηρετείτε από της γραμμές 1, 2, D.


Μπελβεντέρε Βοτανικοι κηποι
Το Μπελβεντέρε χτίστηκε από τον Γιόχαν Λούκας φον Χίλντεμπραντ ως θερινό ανάκτορο του πρίγκιπα Ευγένιου της Σαβοΐας. Το Μπελβεντέρε αποτελείται από 2 παλάτια τα οποία συνδέονται με έναν κήπο, σχεδιασμένο κατά τα γαλλικά πρότυπα. Ο κήπος είναι σχεδιασμένος σε 3 επίπεδα, το καθένα από τα οποία έχει μια κλασσική αναφορά: το χαμηλότερο μέρος αντιπροσωπεύει τον τόπο των Τεσσάρων Στοιχείων, το κεντρικό τον Παρνασσό και το ψηλότερο τον Όλυμπο.  (mechelgasse 2, Δωρεάν είσοδος, ανοιχτά από τις 9.00πμ)


Rathaus (City Hall)
Σε αυτό το κτίριο στεγάζεται το δημαρχείο της Βιέννης καθώς επίσης και το γραφείο του κυβερνήτη της πολιτείας της Βιέννης. Επίσης εδώ βρίσκονται οι αίθουσες συνεδριάσεων και τα γραφεία του Δημοτικού Συμβουλίου. Χτίστηκε σε ένα νεογοτθικό ύφος από τον Friedriech von Schimdt μεταξύ 1872 και 1883. Αυτή η οικοδόμηση των 321 ποδιών είναι το σημαντικότερο έργο νεογοτθικού ρυθμού της πόλης.  Και στις δύο πλευρές υπάρχει το πάρκο του Δημαρχείου (Park of City Hall), ενώ στην κορυφή του πύργου βρίσκεται ο «Σιδηρός ιππότης» (Eiserner Rathausmann), ο οποίος είναι ένα από τα σύμβολα της Βιέννης.


Secession 
Το κτίριο αυτό σχεδιάστηκε από τον Γιόζεφ Μαρία Όλμπριχ προκειμένου να φιλοξενήσει τα έργα των καλλιτεχνών της Σετσεσιόν. Το μότο των ιδρυτών είναι γραμμένο στην πρόσοψη του κτιρίου και δηλώνει "δώστε σε κάθε εποχή την τέχνη της και στη τέχνη την ελευθερία της". Το αέτωμα Μπετόβεν είναι το διασημότερο έκθεμα του κτιρίου της Σετσεσιόν, έργο του Γκούσταβ Κλιμτ. Σχεδιάστηκε το 1902 ως διακοσμητικός πίνακας και καλύπτει τρεις τοίχους. Παρουσιάζει ομάδες μορφών και λέγεται ότι αποτελεί σχόλιο πάνω στην Ένατη Συμφωνία του Μπετόβεν. (friedrichstrasse 12  4,40€,  10.00-18.00)


Hundertwasserhaus
Το «Χούντερτβασερ Χάους» είναι ένα συγκρότημα διαμερισμάτων που κατασκευάστηκε στα 1983-1986 από τον Αυστριακό ζωγράφο, γλύπτη και αρχιτέκτονα Φριντενσράιχ Χουντερτβάσερ (Friedensreich Hundertwasser, 1928 – 2000. Είναι ένα από τα πιο αξιόλογα και περισσότερο αναγνωρίσιμα έργα του. Βρίσκεται στη συμβολή των Οδών Λέβενγκασε (Loewengasse) και Κέγκελγκασε (Kegelgasse) της Βιέννης και αποτελεί αρχιτεκτονικό ορόσημο της αυστριακής πρωτεύουσας. Το «Χούντερτβασερ Χάους» οικοδομήθηκε μεταξύ των ετών 1983 και 1986, ως δημοτικό συγκρότημα πολυκατοικιών και χώρος κοινωνικής στέγασης, με πενήντα δύο ενοικιαζόμενα διαμερίσματα. Το κτίσμα και η πρόσοψή του κατατέμνεται σε μικρούς αυτόνομους οικίσκους με ακανόνιστες χρωματικές λωρίδες, ακανόνιστα παράθυρα και διαφορετική μορφολογία, καταλήγοντας σε κρεμμυδόσχημους τρούλους. Αντίθετα με τους παραδοσιακούς αρχιτέκτονες, ο Χούντερτβασερ αποφεύγει στο «Χούντερτβασερ Χάους» τους επίπεδους ορόφους και τους ευθύγραμμους διαδρόμους, εισάγοντας στο σχεδιασμό του την αποκαλούμενη από τον ίδιο «ανομοιομορφία της ομορφιάς». Οι στέγες καλύπτονται από περίτεχνους κήπους με περισσότερα από 250 δέντρα, θάμνους και φυτά.


Haas Haus
Το Haas Haus χτίστηκε από τον αρχιτέκτονα Hans Hollein απέναντι από την εκκλησία του Αγίου Στεφάνου, επενδεδυμένο με γυαλί και καθρέφτες οι οποίοι αντανακλούν τον καθεδρικό ναό και κάνουν την πλατεία του Αγίου Στεφάνου να φαίνεται πιο εντυπωσιακή και μεγάλη. Στην αρχή, ο λαός της Βιέννης δε συμφωνούσε με αυτή τη μοντέρνα προσθήκη στην πόλη, αλλά σήμερα είναι το καμάρι της πόλης και από την κορυφή του μπορεί κανείς να απολαύσει την υπέροχη θέα στην πόλη και το ναό.


Εκκλησία του Καρόλου (St. Charles Church)
Ο αυτοκράτορας Κάρολος ΣΤ' έκανε τάμα κατά τη διάρκεια της πανώλους του 1713, ότι αν απαλλασσόταν η πόλη από την πανώλη θα έχτιζε εκκλησία αφιερωμένη στον 'Αγιο Κάρολο Μπορομέο, προστάστη εναντίον της πανώλης. Ο αρχιτέκτονας Φίσερ φον Έρλαχ ήταν αυτός που κέρδισε το διαγωνισμό και το έχτισε αυτό το πολυτελές αριστούργημα του μπαρόκ. Ο γιγάντιος θόλος και η πύλη είναι αρχιτεκτονικά δάνεια από την αρχαία Ελλάδα και τη Ρώμη, ενώ υπάρχουν και ανατολίτικα στοιχεία στις πύλες και τις στήλες που θυμίζουν μιναρέ. Το εσωτερικό διακοσμήθηκε μεγαλοπρεπώς με ανάγλυφα και ιερά τέμπλα. Βρίσκεται νότια του Innere Stadt, κοντά στην Όπερα, σε μια απο τις πιο κεντρικές πλατείες της πόλης, την Karlsplatz.  (Kreuzherrengasse 1).

Στύλος της Πανώλης (Pestsaule)
Κατά την επιδημία του 1679, ο Λεοπόλδος Α' ορκίστηκε πως θα μνημόνευε την απαλλαγή της Βιέννης από τη μάστιγα. Όταν κόπασε η επιδημία οι φίσερ φον Έρλαχ, Μπουρνατσίνι και Ράουχμιλερ κατασκεύασαν αυτό τα στύλο που απεικονίζει έναν άγιο και έναν άγγελο να επιβλέπουν την εξόντωση μιας μάγισσας που συμβολίζει την πανώλη, ενώ ο αυτοκράτορας φτερωτός προσεύχεται.


Sigmund Freud Museum (μουσείο Σίγκμουντ Φρόιντ)
Ο πατέρας της ψυχανάλυσης έζησε και εργάστηκε εδώ για σχεδόν μισό αιώνα (1891-1938). Στο μουσείο εκτίθεται η συλλογή από αντίκες και άλλα προσωπικά υπάρχοντα του Φρόιντ. Τα έπιπλα έχουν παραμείνει όπως ήταν.
Ανοιχτά: καθημερινά 9:00πμ-6:00μμ  (Berggasse 19, Vienna)
Πρόσβαση: Underground: U2 Schottentor, U4 Schottenring
Tram Lines: D Schlickgasse, 37, 38, 40, 41 ,42 Schwarzspanierstraße
Bus: 40 A Berggasse

Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης (Kunsthistorisches Museum)
Το μουσείο ιστορίας της τέχνης στεγάζεται σε ένα επιβλητικό ανάκτορο που ξεχωρίζει με των οκταγωνικό θόλο του. Είναι ένα από τα αρχαιότερα μουσεία των Καλών Τεχνών και των διακοσμητικών τεχνών στον κόσμο. Το μουσείο ιδρύθηκε το 1891 και σήμερα το επισκέπτονται πάνω από 620.000 άτομα των χρόνο. Η συλλογή του μουσείου προέρχεται κυρίως από την συλλογή βασιλιάδων, αυτοκρατόρων και του βασιλικού οίκου των Αψβούργων. Απο τα διασημότερα έργα του μουσείου είναι ο πίνακας "Madonna του λιβαδιού" (απεικονίζει την Παναγία με τον μικρό Ιησού Χριστό και των Αγ.Ιωάννη των Βαπτιστή) του διάσημου Ιταλού, Ραφαέλο. Άλλα και ο "πύργος της Βαβέλ" (1563) του Ολλανδού Pieter Bruegel και το "καλοκαίρι" (1563) του Giuseppe Arcimboldo. Τέλος η συλλογή περιλαμβάνει και ελληνικές, αιγυπτιακές και ρωμαϊκές αρχαιότητες.
Πρόσβαση: Το μουσείο ιστορίας της τέχνης εξυπηρετείτε από την στάση τραμ Burgring, από της γραμμές 1, 2 και D. (Ανοιχτά καθημερινά από τις 10 το πρωί έως τις 6 το απόγευμα).


Donauturm 
O donauturm πύργος του Δούναβη είναι το ψηλότερο κτίσμα στη Βιέννη. Έχει δυο ακριβά περιστρεφόμενα εστιατόρια για υπέροχη θέα και προσφέρει επίσης την δυνατότητα για bungy jumping από τα 150μ. Ο πύργος βρίσκεται στο Donaupark. (donauturm strasse 4,  5,20€,  10.00πμ-12.00μμ).


Ισπανική Σχολή Ιππασίας (Spanische Hofreitschule)
Το ισπανικό σχολείο ιππασίας είναι μια παραδοσιακή σχολή ιππασίας μια εξαιρετικής ράτσας αλόγων, των άσπρων Lipizzan. Η σχολή έχει γίνει τουριστικό αξιοθέατο καθώς προσφέρει παραστάσεις για το κοινό και επίσης επιτρέπει και δημόσια προβολή κάποιων από της προπονήσεις. Η ίδρυση της σχολής ανάγεται στην εποχή της Αυστριακής αυτοκρατορίας, πιο συγκεκριμένα το 1572. Το όνομα 'ισπανική σχολή' προέκυψε καθώς ο "παππούς" της ράτσας Lipizzan, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά από την σχολή, ήταν από την Ισπανία. Σίγουρα κάτι διαφορετικό από τα τετριμμένα τουριστικά αξιοθέατα. Τα 400 χρόνια εμπειρίας της σχολής εγγυούνται μια αξέχαστη εμπειρία για τον επισκέπτη. Τα show από τα πανέμορφα άλογα και η παραδοσιακές στολές, μπορούν να δικαιολογήσουν της τιμές, καθώς η τιμή για μια παράσταση ξεκινάει από τα 23 ευρώ και μπορεί να φτάσει μέχρι τα 116 ευρώ. Πρόσβαση: Με το μετρό από την στάση Herrengasse (πορτοκαλί γραμμή U3). Στην συνέχεια θα χρειαστεί να περπατήσετε την οδό Herreng για μερικά μέτρα μέχρι την πλατεία Michaelerplatz.Χρήσιμες Πληροφορίες

Τοπική ώρα: Η Αυστρία είναι μία ώρα πίσω από την ώρα της Ελλάδας (πχ. όταν εδώ είναι 12 το μεσημέρι εκεί είναι 11 πμ).

Τοπικό νόμισμα: Όπως όλες οι χώρες - μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την 01.01.02 έχει σαν επίσημο νόμισμα το Ευρώ.

Γλώσσα: Γερμανικά

Τηλέφωνα: Για να καλέσετε από την Ελλάδα στην Αυστρία: 0043 - Για να καλέσετε από την Αυστρία στην Ελλάδα: 0030

Φιλοδωρήματα: Δεν είναι υποχρεωτικά, αλλά πάντα είναι ευπρόσδεκτα.

Τι μπορείτε να γευθείτε: Η κουζίνα της Αυστρίας συνδυάζει γεύσεις απ' όλες τις χώρες της πρώην μοναρχίας των Αψβούργων. Προσφέρονται γεύματα ουγγαρέζικα (γκουλάς), γερμανικά (κυνήγι) και σχεδόν όλων των κρατών της Κεντρικής Ευρώπης. Δοκιμάστε το μπαουερα-μάτους (ποικιλία από λουκάνικα και χοιρινό), τάφελσπιτς (βραστό βοδινό με χορταρικά), το βιεννέζικο σνίτσελ κ.α. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε το γλύκισμα Ζάχερ (από σοκολάτα). Δύο κεντρικά ζαχαροπλαστεία διεκδίκησαν δικαστικά την αποκλειστικότητα της παραγωγής του γλυκού αυτού, αλλά το δικαστήριο, με μία ... Σολομώντεια απόφαση, το επέτρεψε και στα δύο!
Τα καφέ στη Βιέννη έχουν την τιμητική τους και εδώ ο καφές βιενουά αποκτά μιαν άλλη χάρη. Απολαύστε τον με βιεννέζικα βουτήματα και σοκολάτα και θυμηθείτε ότι εδώ είναι το "άντρο της σοκολάτας"

Τι μπορείτε να αγοράσετε: Μικροαντικείμενα από πορσελάνη, χρυσό, κεραμικά, κοσμήματα από σμάλτο ή δέρμα και σαφώς τα γνωστά κρύσταλλα Σβαρόφσκι. Επίσης, τούρτα Ζάχερ σε ειδική συσκευασία για ταξίδι κ.α..

H Βιέννη είναι μια από τις πιο ασφαλείς πόλεις στον κόσμο και μπορείτε να επισκέφτείτε άφοβα όποια συνοικία θέλετε...

Είναι η πιο green πόλη στην Ευρώπη, με περίπου τη μισή της έκταση καλυμμένη από πράσινο.


Μπορείς να πιεις νερό από παντού, γιατί προέρχεται από τις πηγές των Άλπεων.

Η Βιέννη είναι η πόλη με την υψηλότερη ποιότητα ζωής στον κόσμο. 


Οκτώ λόγοι για να βρεθείτε κι εσείς στη Βιέννη:
1.- Για να παρακολουθήσετε μια παράσταση της κρατικής όπερας (Στάατσοπερ).
2.- Για να φωτογραφηθείτε μπροστά από τα μνημεία του Strauss και του Mozart.
3.- Για να δείτε έναν από τους παλαιότερους ζωολογικούς κήπους στον κόσμο.
4.- Για να νιώσετε κάτι σαν μαθητής ψυχολογίας του Φρόϊντ.
5.- Για να πάρετε μια γεύση Ελλάδας στο προαύλιο του Κοινοβουλίου.
6.- Για να γίνετε πάλι παιδιά στο Πράτερ και να δείτε την πανοραμική θέα της πόλης.
7.- Για να κάνετε βόλτα και ξενάγηση με φιάκερ (ιππήλατες ανοιχτές άμαξες).
8.- Για να θαυμάσετε τα λευκά αλογάκια Lippizaner να χορεύουν με στιλ.

Σχόλια

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Δημοφιλείς αναρτήσεις